Reklama

Reklama

Příběhy obrácení

(seriál)
TV spot 2

Epizody(6)

Obsahy(1)

Příběhy obrácení jsou dokumentem o lidech, kteří objevili Boha, a svou víru v něj se rozhodli zpečetit vstupem do církve nebo náboženského hnutí. Jak toto rozhodnutí změnilo jejich životy a jak ovlivnilo životy jejich blízkých? Nejen na to se snaží odpovědět unikátní časosběrná docu-soap České televize. (Česká televize)

Recenze (10)

Radek99 odpad!

všechny recenze uživatele

Ekumenická ,,docu-mýdlová opera", už jenom za tenhle hybridní formát odpad... Tahle multi-kulti propaganda je jako rakovina, prorůstá společností a pomalu ji zevnitř sžírá... ()

Tom_Lachtan

všechny recenze uživatele

Zavřít do jedné restaurace tělesně postiženého katolíka (což je mimo jiné člen the Tap Tap), upjatě se tvářící muslimku, usměvavou Hare Krišňačku, sarkastického žida a dvě natupělé disko - adventistky sedmého dne je super nápad a voyaersky pozorovat jejich vzájemné interakce je prostě zábavné (přibližně ve stylu - Muslimka, s vážným výrazem: "Neměla bych sedět u stolu, kde se konzumuje alkohol" Rozverně se tvářící katolík se sklenkou vína v ruce: "O, jaké to faux-pas"). Jen škoda, že těhle vzájemných interakcí je tam málo (zatím snad jen v prvním díle), uvidíme, uvidíme. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Zatím jsem viděl jen první dil, který jsem sledoval se zájmem. Působí to na mne jako obvyklý současný mišmaš, pluralitní nabídka, kde není rozlišeno pravé a nepravé náboženství (pohanství) a kde je divákovi "mezi řádky" podsouván naprosto mylný závěr, že cesty jsou sice různé, ale všechny vedou k Pravdě. Argumentace "konvertitů" zde mi přišla velmi slabá, kromě nešťastnice ze skupiny Hare Krišna na mne zvláště primitivně zapůsobily zejména dvě adventistky, když se vyjadřovaly o katolickém kostele, který zjevně vůbec nechápaly, přesto si ho dovolily hodnotit jako, že ho Bůh nepotřebuje (do důsledku vzato, Bůh skutečně nepotřebuje nic, protože je nekonečně svrchovaný). Židovský konvertita samozřejmě hecoval, když o křesťanech (resp. o jednom Bohu trojjediném) mluvil jako o projevu polyteismu, ale rozhodně působil mnohem inteligentněji než ty předchozí jmenované... Snad muslimka, pokud je to tedy opravdová muslimka (a nejen chvilková póza), ještě ukáže pevnost a zásadovost svého přesvědčení ----- Víra je samozřejmě věcí intimní a niternou, jak se dnes pořád zdůrazňuje, ale nejen to, ona je i záležitostí rozumu, logiky a pokory a je i věcí veřejnou! ----- Jako dokument je to určitě zajímavé, ale vlastně nevím, jak ho integrálně zhodnotit, zvláště, když jsem zatím viděl jen jeden díl. Počkáme a možná své hodnocení ještě poopravím. Zatím (k 28. 5. 2014) jen dvě hvězdičky. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Je to protiváha k individualismu, který se do evropské společnosti rozšířil , kdy se každý stará jen sám o sebe a rodina znamená malou mono jednotku o dvou, třech lidech. ()

Mallinali 

všechny recenze uživatele

Nápad zajímavej, ale o těch náboženstvích je tam hrozný množství nesmyslů a povrchních zmínek. Chybí tam někdo povolaný, kdo by tomu dal pevnější rámec, aby se vytrvalý divák něco vůbec dozvěděl mimo stravovacích návyků. Nejlepší nápad byla vzájemná interakce a špičkování, které ukazují, že ti lidé opravdu mají společného jen málo. Problematické je osazenstvo. Šikovné bylo vzít do toho muslimku, protože její naprostá upjatost, sebestřednost, neschopnost tolerance a hlavně naprostý nedostatek nadhledu a vtipu, korunovaný jejím odchodem a uzavřením do komunity, to je táááák příznačné. Hare Krišna tam zase vypadá jako sbírka vnitřně přecitlivělých a nepříliš bystrých duší, které věří každé kravině. Obě adventistky pak vypadají, že na víru přešly po tom, co si o tom přečetly v Bravíčku. Judaista vypadá fajn a celkem inteligentně, ale taky trochu upjatě a samotářsky. Postižený katolík, to je sice požitkář, pohodář a vcelku inspirující osobnost, ale jeho moudra jsou těžce mimo mísu (že jsou všechny víry stupně indoevropské kultury je u semitského islámu a judaismu, ze kterého vše vychází, úplnej úlet). Kromě toho je problém nudné zpracování dokumentu a technická nevyzrálost. Celkové vyznění dokumentu, které má sugerovat že všechno jsou to jen jiné cesty ke stejnému Bohu je tak hloupé, amatérské a proti všemu viděnému v dokumentu, že posílá celý projekt za mrkváčema, křivákama a trvalou. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Příběhy obrácení způsobí mi způsobilo akorát obrácení očí v sloup. Tak si to vemte. Máme tu jednoho Položida, který ani neví, zda chce vlastně židem být. Na zkoušku se vykvákne, doma žádné předměty odkazující na jeho víru nemá a když tak nad tím uvažuje, vlastně ani nechce dodržovat striktně všechny nařízení a svátky. Ani dvě holčiny nemají ve své víře tak zcela jasno. Samy se přiznávají, že tomu Bohu ani moc nedávají, ale na druhé straně na něm jedna z nich nechá svou maturitu, aby to za ní vyřešil - bohové nemají důležitější poslání. Muslimská zástupkyně se sice do pořadu přihlásila, aby se po jedné/dvou epizodách zase odhlásila. Nejspíš by ji jinak ukamenovali. Křesťanský zástupce jsou tak společně s hinduistkou snad jediní, kteří svou víru pevně dodržují po celou dobu, ačkoli také si v průběhu postěžoval, že si musí odepřít tohle a támhleto. Jen tak mimochodem by mě zajímalo, z čeho ti hinduisti vlastně žijí? Z modliteb Hare krišna asi ne a že by dívka chodila do práce jsme se také nedozvěděli. Ale žebrat peníze po důchodcích jí trapně nebylo. Jenže dokumentární série nenabízí žádné vystavení hrdinů k debatě či diskuzi. Hrdinové nemuseli odpovídat na palčivé otázky. Tím celý projekt ztrácí na zajímavosti a je jen o tom, co znamená věřit v tu či onu víru, což není vždy nezajímavé, a co zajímavého zástupci víry jedí. ()

AllyMcBeal 

všechny recenze uživatele

Námět dokumentu se mi vážně líbil a asi i proto jsem protrpěla všech šest dílů. Bohužel jediné co jsem si z toho nakonec odnesla je, že náplň judaismu je jíst košer, katolík nesmí jít chlastat v pátek a adventistky v sobotu a hnutí Hare Krišna je seriózné tvářící se blud. Muslimka bohužel po druhém dílu odešla (a to mě islám zajímal ze všeho nejvíc). Tohle všechno bych tomu možná nakonec i odpustila. Bohužel tenhle pseudo dokument není jenom debilní, ale i smrti nudný a já skutečně lituji, každé ztracené minuty, kterou jsem tomu věnovala. ()

Reklama

Reklama