Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý muzikant si jde vydělat peníze. Když se vrací je okraden gangstery, ale je rozhodnut získat své peníze zpět. Tím se ale zaplétá do války gangů... Krátkometrážní film režiséra D.W. Griffitha je považován za první filmovou gangsterku. (hans500)

Recenze (16)

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Gangsterka a melodrama. Zatímco melodrama je takové konvenční, pominu-li otázku, kam vlastně schovali mrtvou matku. gangsterka je zajímavá. Hvězdou filmu není Lillian Gishová, ale Elmer Booth. Jeho postava je dokonalý předchůdce gangsterů v podání Jamese Cagneyho. Cynický škleb a ochota rychle vytáhnout pistoli ovšem jen maskují smysl pro čest a vlastní spravedlnost. Další hvězdou je Griffith, jeho práce s prostorem, střihem, kamerou, ostřením (viz slavný záběr hlavního padoucha při jeho plížení podél zdi) a rámováním záběru je excelentní. ()

classic 

všechny recenze uživatele

„Mušketieri z Pig Alley” , alias malí-veľkí gangstri v New Yorku v bitke o teritórium, a v tom jeden muzikant, ktorého niektorí z nich už stihli okradnúť o poctivo zarobené peniaze. Vojna medzi mužmi už visí na vlásku, že i napriek určitej nepriazni osudu, sa mu podarí vydobiť si povesť D'Artagnana a "malá dáma" nepriamo, ale veľmi dobre asistováva... / Vraj by malo ísť vôbec o prvú gangsterku, aká bola doteraz nakrútená, čo nič nemení na tom, že som bol v maximálnom vytržení z Griffithovej, krátkometrážnej réžie. Naprosto skvelá vecička. Odporúčam. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Už více jak 100 let starý film. To je něco úžasného. Ano, samozřejmě, že je němý, navíc je to kraťas, má akorát 17 minut. Překvapí vás ale tím, jak vážné téma znázorňuje a jak dokáže tyto emoce přenést. Za těch 100 let se vyvinula technika, vyvinulo se herectví, ale když uměl někdo už v té době dobře točit, ty emoce prostě dokázal přenést jakýmikoli prostředky. A na svou dobu má snímek naprosto úchvatnou akční sekvenci. ()

Micro41CZ 

všechny recenze uživatele

Postupná gradace a budování napětí směrem k ústřední přestřelce + působivý konec + položení základních kamenů gangsterských filmů (týpci v kvádrech, kloboucích, s cigárem a pocitem důležitosti a moci, které ostatní respektují (mladí kluci), jiní nesnáší (okradený muzikant v okamžiku loupeže, nepřátelští gangsteři) a jiní proti nim bojují (strážníci)). /// Další zhlédnutí = ještě lepší požitek. Je to klasika, která se neokouká. ()

J.F.B. 

všechny recenze uživatele

"The gangsters' feudal war" Sice jsem v sobě stále nenašel dostatek odvahy pustit se do Griffithových monumentálních velkofilmů, přesto jsem už alespoň učinil první krok k poznání tvorby jednoho z nejvýznamnějších amerických režisérů éry němého filmu – a to snímkem, který se dokonce honosí být zakladatelem nového filmového žánru. Objevuje se tu několik výborných záběrů (gangsteři plížící se podél zdi) i scén (přestřelka), jsou tu slabší místa (zvlášť dlouhý úsek, kdy postavy pořád někam chodí, což má sice logické odůvodnění, ale trošku mne to nudilo), avšak jako celek to stále funguje a těch 17 minut uteče opravdu rychle. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (2)

  • Snímka je považovaná za prvý gangsterský film. (Zdroj: ČSFD)

Reklama

Reklama