Reklama

Reklama

Doktor Martin

(seriál)
  • Slovensko Doktor Martin
Trailer
Komedie / Rodinný / Drama
Česko / Slovensko, (2015–2016), 27 h 41 min (Minutáž: 51–53 min)

Režie:

Petr Zahrádka

Kamera:

Miloslav Holman

Hrají:

Miroslav Donutil, Jitka Čvančarová, Gabriela Marcinková, Jana Štěpánková, Norbert Lichý, Václav Kopta, Tomáš Měcháček, Tomáš Jeřábek, Emília Vášáryová (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(32)

Obsahy(1)

Do malé vesničky pod Beskydy přijíždí nový obvodní lékař. Jmenuje se Martin Elinger. Až do té doby pracoval jako špičkový chirurg na specializovaném pracovišti v Praze. Teď jej čeká praxe obvoďáka a venkov se všemi svými charakteristickými znaky. Mezi ně patří i to, že všichni se všemi komunikují většinou na hodně blízkou vzdálenost. A to je hlavní kámen úrazu. Arogantní a ironický doktor sice profesně zvládá i ty nejsložitější případy, v běžné komunikaci s lidmi je ale jako slon v porceláně. Mezi své nové spoluobčany nezapadne a často si svým přičiněním komplikuje i ty nejjednodušší životní situace. (Česká televize)

(více)

Recenze (240)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Ze začátku dost vtipné (i když Miroslav Donutil se svých hereckých manýr asi nezbaví, na druhou stranu, mnoho z nich je ještě stále zábavných), s dalšími díly ale přibývalo fádních a klasických, ale i překvapivých (rodiče) situací. Pohodový seriál, žádný extrémní průšvih. Uvidíme dál. Jo a ani s originálem tohoto seriálu, až na pár záběrů, obeznámen nejsem. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Když tedy pominu fakt, že jde o převzatý námět a českou mutaci britského originálu, na což už jsem vysloveně alergický (proč ČT prostě nezakoupí originální seriál a nenadabuje ho, jak se to vždy dělávalo), tak tahle nápodoba vlastně nevyznívá tak strašně. Celý seriál je vlastně o Miroslavu Donutilovi a divákovo vztahu k němu - pakliže s ním nejste na štíru, český Doktor Martin je v podstatě povedená věc. Donutilovo herectví a charakter hlavní postavy k sobě přesně pasují. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Já se snažím jít s dobou. Umírá mi tak méně pacientů." Elitní chirurg obvoďákem v horách? To zní tak originálně. A zábavně. A kupodivu to není ani jedno. Já jsem se rozhodl vyjmenovat všechny postavy, na který jsem nezískal alergii, ale na žádnou jsem nepřišel. Snad jen dokonale neempatickej doktor Elinger měl pár zábavnejch chvilek, debilita instalatéra Brázdy se mi asi třikrát jevila vtipnou a taneční kreace strážmistra Topinky ve mě rozproudila jihoamerickou krev, kterou nemám. Nicméně zbytkem obyvatel Protějova bych zatopil v kamnech a k žádný ztrátě by nedošlo. Já jsem prostě na žádný afektovaný hypochondry neměl náladu. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Mějte si svýho Donutila, když chcete, co mně je po tom... tahle věta prakticky komplexně shrnuje všechno, co jde k tomu seriálu ze všech úhlů říct.. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Jsem Pražák a nemyslím, že by Beskydy byly plné takových dementů jako v prvním díle. Ne že bych se nezasmál, ale po chvíli už si člověk klepe na čelo. Na některých scénách taky člověk vidí, jak do našich reálií nepasují (holt to opisování odjinud). Donutil je dobrý, ale nebude to za víc než za upachtěná tři slunce z hlavní posloupnosti. P. S. Čvančarová je čím dál kulatější a horší. Update 13.11.2015: Ne, tohle si tři nezaslouží. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Vskutku nenáročný výkvět české seriálové tvorby, který nemůže zaskočit ani toho, kdo si myslí, že: „Rožni světlo!“ znamená napíchnout lustr na grilovací jehlici.. Mám několik otázek k obsahu. Protějov je postaven na skládce toxického odpadu? Proč je tam za den v průměru více úrazů než v čínském uhelném dole? Pokud je ten komplex budov nějaké sanatorium pro duševně choré, kde je oplocení? Stejně si myslím, že na úplném začátku prvního dílu vystřihli tragickou autonehodu Elingera, když přijížděl z Prahy a všechno to celé je jeho Silent Hill.. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Příjemný, místy velmi zábavný, seriál o lidech, jak je poznáte, pokud s lidmi pracujete. Budu se opakovat, ale pokud chce člověk pracovat s lidmi, nejlepší je být patologem nebo katem. Jako lékař člověk lidi potkává v jejich každodenní všední blbosti, která je všude stejná. Tohle není o tuposti venkovských balíků a aroganci Pražáka. Tohle je o lidech, kteří na otázku na jméno odpovídají: "Kdo? Já?" Pro srovnání bych ráda viděla anglický originál. Nepochybuji, že tam se řada debilů vyskytuje taky. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V priebehu rokov 2015 a 2016 natočil český režisér Petr Zahrádka rodinný seriál "Doktor Martin". Boli vyprodukované dve série, každá z nich obsahuje šestnásť epizód. Takže dohromady bolo natočených tridsaťdva častí. Dej je situovaný do malebnej obce v Beskydách, kde si otvorí súkromnú ordináciu doktor Martin Elinger, ktorý tam prišiel z Prahy. Je to svojrázny medik. Dosť arogantný, poriadne ironický. Na druhej strane je to však skúsený odborník, ktorého len tak niečo nezaskočí. Trvalo mi trocha dlhšie pokiaľ som si na tento seriál zvykol, ale po zhliadnutí niekoľkých epizód sa mi to celkom zapáčilo. Krásne prostredie moravskosleských Beskyd ma očarilo a Miroslav Donutil v titulnej úlohe mi zapasoval. *** ()

troufalka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jak se objeví nějaký nový seriál, mísí se ve mě touha sledovat současnou českou tvorbu s mírnými obavami. Zde ještě násobená přenesením původní předlohy z anglického venkova někam do Beskyd. Leč s potěšením musím konstatovat, že výsledek působí velice příjemným dojem. Původní scénář Dominica Minghella nedostal na frak, Donutil je zhruba stejný morous jako Martin Clunes, Jana Štěpánková coby tetička kouzelná. Kvalita jednotlivých dílů kolísavá. Českému scénáři vyčítám, že nanapsali dialogy horalům do huby. Na to nemusí být nikdo ligvista, aby poznal, že takto lidé z Velkých Karlovic nemluví. Inspirace původním námětem mohla fungovat, ale chtělo to víc originality. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Hodinová reklama na obří ego Miroslava Donutila plná toho "hezkého" českého lidového humoru a s postavami na zabití. Díky, tohle fakt ne. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Cíleně plastická toporná postava směšně necitlivého lékaře z Beskyd je však velmi dramatickým kusem, ne tak komediálním, jako právě dramatickým. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Doktor Martin je pro mě velmi milým překvapením. Takový seriál na naší scéně dlouho chyběl. Můžete mít výhrady vůči hercům, neodpovídajícímu dialektu, snad i některým zápletkám či humoru, ale na rozdíl od všech těch nekonečných ság, je patřičnou oddechovkou, která pobaví třeba právě i tou svoji naivitou nebo střety odlišných charakterů postav. Donutil se na roli obhroublého doktora perfektně hodí, líbí se mi i celý koncept, kterak vynikající lékař z Prahy musí skrz svoji nově se projevenou fobii z krve, odstěhovat do Beskyd a vzít místo praktického lékaře. Sestřička Irena je skvělá, učitelka Lída rovněž, potěší i teta v podání J. Štěpánkové. Nelze opomenout strážmistr Topinka, jenž je dobrým zpestřením epizod, v nichž se objeví. Jako divák jsem tu našel vztah ke každé postavě a těšil jsem se na doktorovy případy, relax i humor, které mi každý díl přinášel. ()

Adam Bernau odpad!

všechny recenze uživatele

Hodnoceno po prvním (a tedy posledním) dílu. Těch několik málo útržků jiných současných českých sračkovitých TV seriálu, které jsem měl to nepotěšení vnímat, potvrzuje obecné mínění, že Doktor Martin je v této konkurenci ještě ucházejícím. Což vypovídá jen o tom, že české diváctvo si zaslouží být vyhlazeno stejně jako diváctvo např. venezuelské. Retardovaných a retardovaně ztvárněných "situací ze života" si zde všímat nebudu, poukážu jen na to, že jediná postava, která není jednorozměrná, totiž sám doktor Martin, je doslova vícerozměrná - v různých scénách jsem zaznamenal asi tři jeho povahové profily, které nijak nejdou dohromady. Když tuto postavu přece jen nějak slepím, vychází mi z toho něco jako velmi šmírácký pokus o napodobení Vláčilova-Hrušínského doktora Meluzína. Kdysi docela zajímavý Donutil za to nemůže, ale bohužel to dopracoval tak daleko, že pro českého Doktora z hor je ideálním představitelem. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

To se zase ĆT 1 něco povedlo. Opravdu není o co stát. Kdyby se to neodehrávalo ve Velkých Karlovicích, tak se na to ani nepodívám... ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

První epizoda naznačila leccos snesitelného za předpokladu, že se divák smíří s nenáročným, ryze odpočinkovým tempem tohoto seriálu z českého venkova. Jiný potenciál v tom nevidím. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Je to fajn. Ale je to hlavne o Donutilovi. Jeho herectvo a charakter hlaného hrdinu k sebe výborne pasujú, ale občas vidno, že by potreboval lepší scenár (lepšie napísané ostatné postavy). Ak tvorcovia nepopracujú na vzťahoch a dramatických situáciách (na úkor tých groteskných) je Martin rýchlo opozerateľná figúrka... ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Donutila nesnáším! Jeho hloupé pitvoření snesu jenom v Pelíšcích. Doktor Martin je ale v tomto směru potěšením. Donutil je tam konečně jiný. Dá se na to koukat, nejedná se o nic světoborného, ale neurazí. Seriál z hezké vesnice si klidně v pátek pustím a přítomnost Norberta a Jitky mě dokonce velmi potěší! ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Já jsem viděl z původního anglickýho Doc Martina asi tři díly. Z české verze zhruba dvě třetiny první série (na přeskáčku). Kdybych to měl nějak zjednodušit, v český verzi jsou věci, který jsou vtipný a fungují. A jsou to přesně ty, které se zkopírovaly z originálu. Doktorova asociálnost na hranici autismu, kombinovaná s profesní erudicí. Spory s vesničany, hodně zvlkáštní vztah s ředitelkou místní školy. Protivná sestřička. Kdyby to stálo na tomhle - což tak prvních pár dílů i bylo - tak by to mohl být docela fajn seriál na 3-4 hvězdičky. Jenže tady se bohužel někdo rozhodl, že to není ta správná řachanda. Takže se místní postavy zkarikují na úroveň polodementních figurek a to by bylo, aby se lidi nesmáli. Takže takhle: NE. NESMÁLI. JÁ JSEM SE TEDA NESMÁL. Všichni ti Měcháčci, Liší, Koptové, a hromada dalších, co je neznám jménem tenhle seriál zničili. Nefunguje to. A je to škoda, protože Donutilovi takhle role sedí, hraje ji výborně a kdyby ten seriál byl aspoň ze 70 % o něm, možná by to pro Čecha i bylo zábavnější než originál. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Zatím je to slabé, takové utahané. Ale hlavně, jak to kopíruje britský seriál, a ne všechny reálie se dají nakopírovat na beskydskou kotlinu, vypadá to divně. Lidé z Beskyd jsou pojati jako nefachčenkové, lemplové, neumětelové, ale hlavně že mají to srdíčko na pravém místě. Nehledě na to, že skutečných Moraváků aby v seriálu jeden pohledal - kromě Donutila a Čvančarové je to právě samý Pražák nebo Slováci. Naštěstí tenhle seriál dělali profíci, takže kompozice záběrů, časování scén, a občas i mimika herců jsou na úrovni, jenže pak jsou zde zase zbytečně natahované scény a některé ne moc věrohodné scény, a někdy i vtip vyšumí do ztracena (pár scén na čarodějnicích). Po pravdě řečeno, občas byly věci poněkud přetažené - holka, co dělá chyby, jež mohou skutečně někoho stát život, si asi moc nezaslouží takovou podporu, a ten vyhazov se dal pochopit. No, zatím je to začátek, uvidíme. Po pravdě ale jsem nebyl ani moc nadšený z britské verze, přišla mi podobně utahaná a jen sem tam fór, a pouze krajina nemůže ty díry ve scénáři pořád zachraňovat. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

Tak po dvou epizodách starého nového seriálu s názvem Doktor Martin musím bohužel říct, že bych nakonec radši uvítal dokument pojednávající o našem bývalém olympijském kanoistovi, k čemuž by název mohl samozřejmě mírně svádět.. Britský originál neznám, tahle typicky česky upocená umorousaná licenční opisovačka mě však rozhodně k dohnání restu nepřemluví, zejména když ani standartně dobrý Miroslav Donutil či k mému - stále ještě - překvapení projekt od projektu lepší Vašek Kopta nový (kr)kavčí seriálek z těch zatuchlých domácích seriálových vod zrovna dvakrát nevytáhne.. A tak mě tenhle jednooký král jen znovu utvrzuje v teorii, že momentálně zkrátka trpíme fatálním nedostatkem kvalitních scénáristů v té naší české kotlině, když už i česká televize musí franšízou krást nápady jinde.. Zvlášť mě však zaráží skutečnost, že oba tyhle licencované patvary natočil jeden režisér, a to rozhodně žádný machr.. Prostě Kozel Zahradníkem !! Sorry, pane Zahrádko, ale tohle ne !! Tenhle nehorázně pomalým tempem odvyprávěný negradující ospalý bráška zoufalého Doktora z Hor a těch o něco málo zoufalejších z Počátků, kde se stejně znovu jen donekonečna řeší vztahy, jsem si skutečně nepřál.. ()

Související novinky

Zemřel herec Norbert Lichý

Zemřel herec Norbert Lichý

18.01.2024

Ve věku pouhých 59 let dnes zemřel velký sympaťák, rodák z Ostravy, filmový a divadelní herec Norbert Lichý. Zprávu potvrdila jeho rodina i Divadlo Petra Bezruče, s nímž je herec celý život úzce… (více)

Reklama

Reklama