Reklama

Reklama

Halt and Catch Fire - PC Rebelové

(seriál)
Trailer 1
USA, (2014–2017), 30 h 57 min (Minutáž: 42–60 min)

Hrají:

Lee Pace, Scoot McNairy, Mackenzie Davis, Kerry Bishé, Toby Huss, Scott Michael Foster, Aleksa Palladino, Jenna Bryant, D.B. Woodside, James Cromwell (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(40)

Joe MacMillan, který byl dříve zaměstnán u IBM, přesvědčí své nové nadřízené v podniku Cardiff Electric, aby vstoupili do zostřující se soutěže v oblasti vývoje osobních počítačů a použili k tomu nejdůležitější produkt jeho dřívějšího pracoviště. MacMillan ke svému velkolepému plánu najde i spolupracovníky: Gordon Clark je vynikající inženýr, kterému se dosud nepodařilo realizovat jeho revolučně nové myšlenky, což vytváří nepříjemné napětí ve vztahu s manželkou. Cameron Howe je rozmarný génius, který účastí na McMillanově ne zrovna poctivém projektu dává v sázku celou svou budoucnost. Je to příběh o vášni inovovat, o pocitu člověka, který stojí na prahu události, jež otřese světem, a chce bojovat za své cíle, ať už za ně bude muset platit jakoukoli cenu. (MGM)

(více)

Recenze uživatele erased k tomuto seriálu (1)

Halt and Catch Fire - PC Rebelové (2014) 

Je sympatičtější Goliáš-vizionář v čele etablované, úspěšné společnosti nebo parta Davidů-snílků zavřených v zaprděných kancelářích druhořadé firmy, která oklikami a kejklemi na takových zavedených značkách v zájmu pokroku i výdělku parazituje? Jestli je to první zmíněná osobnost jako Jobs nebo smyšlené postavy volně založené na osudech firmy Compaq jsem se sám ani po celé sérii nerozhodl. Jisté nicméně je, že nejvíc tomuto seriálu škodí právě to, že nemá za podklad opravdové osudy. Takto se totiž podařilo stvořit perfektně fungující i reálně působící drama v kulisách počítačové války, jenže se dá jen stěží přenést přes to, že si autoři veškeré peripetie vycucávají z prstu, když se konkurence předhání dramatických zpracování biografií. Ovšem na to, jak dobře je tato ajťácká pohádka natočená a jak skvěle funguje, je potřeba dát důraz. I přesto, že Halt and Catch Fire toho laikovi v oboru moc nevysvětlí a polovina keců zdejších zarostlých nerdů tak nejspíš pro většinu diváctva působí jen jako hatmatilka náhodně spojující písmena do nesmyslných zkratek a akronymů, dokáže tento podivný svět a jeho ještě podivnější postavičky přiblížit a, to především, dovolí s nimi i jejich excesy sympatizovat. Kvůli tomu všemu, a v neposlední řadě také mimořádně povedenému písničkovému soundtracku, se už teď nemůžu dočkat pokračování. To bohužel trochu ubralo na otáčkách. Tam, kde totiž první řada jela více méně přímočaře vstříc budoucnosti hardwaru a všechny postavy se jí blížily více méně pospolu, ve druhé sérii působí počátky internetu, sociálních sítí a softwarových autorských práv trochu rozštěpeně, protože se tomuto pokroku věnuje téměř každá postava tak nějak na vlastní pěst, a jejich vzájemné konfrontace, které loni tolik bavily, se zde objevují jen zřídka. Je to ale drobná výtka, na pokračování se totiž stále stejně dobře dívá, a obzvlášť kvůli neskutečně slibnému závěru tak zamrzí nejistá budoucnost seriálu. ()

Reklama

Reklama