Reklama

Reklama

Halt and Catch Fire - PC Rebelové

(seriál)
Trailer 2
USA, (2014–2017), 30 h 57 min (Minutáž: 42–60 min)

Hrají:

Lee Pace, Scoot McNairy, Mackenzie Davis, Kerry Bishé, Toby Huss, Scott Michael Foster, Aleksa Palladino, Jenna Bryant, D.B. Woodside, James Cromwell (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(40)

Joe MacMillan, který byl dříve zaměstnán u IBM, přesvědčí své nové nadřízené v podniku Cardiff Electric, aby vstoupili do zostřující se soutěže v oblasti vývoje osobních počítačů a použili k tomu nejdůležitější produkt jeho dřívějšího pracoviště. MacMillan ke svému velkolepému plánu najde i spolupracovníky: Gordon Clark je vynikající inženýr, kterému se dosud nepodařilo realizovat jeho revolučně nové myšlenky, což vytváří nepříjemné napětí ve vztahu s manželkou. Cameron Howe je rozmarný génius, který účastí na McMillanově ne zrovna poctivém projektu dává v sázku celou svou budoucnost. Je to příběh o vášni inovovat, o pocitu člověka, který stojí na prahu události, jež otřese světem, a chce bojovat za své cíle, ať už za ně bude muset platit jakoukoli cenu. (MGM)

(více)

Recenze (54)

verbal 

všechny recenze uživatele

Veskrze blažený retrovýlet do dob zrodu digitálním pokrokem maligně vybujeného korporátního zmrdství a následného zla virtuálních peněz, příčin to veškerých novodobých krizí, represí, lidského útlaku a mocensky oportunistických světopořádků. Dob, kdy geniálně inventivní mravenci (motor reálného pokroku) vynalézali a „geniálně“ parazitičtí zkurvenci (písek v nádrži reálného pokroku) výsledky jejich práce za almužnové drobky venture kapitálu buď urvali, a pokud to náhodou nešlo, tak alespoň ukradli, zkurvili a zašlapali do země, aby to náhodou nemařilo jejich rigidní investiční záměry, a to povětšinou do projektů jim podobných, již notně ovatěných vyjebanců či jejich příbuzných. Načež se tito vesměs dědicové Klondajků, paraziti, manipulátoři, spekulanti a ve valné většině bezpáteřní kundy nabubřele prohlašovali (a prohlašují) za vizionáře, průkopníky a blaho lidstva, přičemž to dospělo až do bodu, kdy má dnes v podstatě hrstka těchto, navíc pilně se zájmově kartelizujících, oligarchů v rukou veškeré „výrobní i komunikační prostředky“ a mohou se tak plně soustředit už jen na pasení a regulaci spotřebitelského stáda v téměř dokonalém monopolu. Já vím, že to zní trochu jako Karel. Ovšem sociální spravedlnost mám v zevním genitálu, jde jen o to, že tihle mazlíčci už úplně ztratili zábrany, a to, co si dnes veřejně dovolují, je naprostý výsměch elementární slušnosti i morálce a pasácké manýry, jaké by si svého času nelajsli ani Rothschildové nebo Rockefellerové. Každopádně toto je sqostný až uhrančivý exkurz do historie o marném boji snaživých malých IT ryb s goliášskou mašinérií strnulého kokotporátního kapitalismu, podnikajícího pod heslem „Co urveš, to urvi, co neurveš, to zkurvi!“ a jasně prokazujícím, že to, co je legální, ani zdaleka nemusí být morální, s dokonale napsanými figurkami, perfektní dobovou patinou, parádními zápletkami a kusem bouřlivých dějin vývoje lidstvo degenerujících pekelných strojů a pekelných sítí. A tak je trochu škoda, že tvůrci, asi ze strachu před potenciálními žalobami nebo stažením financí, přizdisráčsky maskovali skutečné produkty a skutečné zmrdy za nějaké přibližné fikce. Sice je téměř vždy jasné, o co a o koho šlo, ovšem napálit jim to naprudko, pohákuju si tu šestou hvězdu. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

AMC snad ani nemůže zklamat. I tady nás čeká pozvolný rozjezd, během nějž jsou nám představeni hlavní aktéři. Charismatický Lee Pace samozřejmě dominuje a kdykoli otevře pusu a pronáší své "motivační" projevy, musí si člověk chtě nechtě vzpomenout na madmenovského Dona Drapera, který dokáže podobným způsobem prodat každou reklamu. V tomto případě jde ale o počítače a souboj o to, kdo postaví tu nejvýkonnější mašinu. Velice slibný začátek dobového seriálu zasazeného do 80. let. Pilot - 80% Během dalších dvou dílů se objevila ona pověstná závislost, AMC zkrátka ví, jak na mě a tohle vypadá na jeden z nejlepších seriálů roku. --- Neokázalé, ale parádní finále je za námi a teď už musíme jen doufat, že AMC seriálu odklepne i přes ne zrovna nejlepší sledovanost další řadu... AMC opět dokázalo, že pro něj nejsou ratingy vším a druhou sérii schválilo! 1. série - 100% Druhá řada a časový posun může zpočátku působit trochu zvláštně, ale jakmile si na změny zvyknete, už se zase vezete. Životy hlavních postav se mění a jedna pohroma střídá druhou, ale po každém pádu se otřepou a jdou dál za svým snem. Madmenovský záběr na konci série (režijní rukopis Phila Abrahama se tu zkrátka nezapře) vyloženě vybízí k pokračování. Otázkou je, zda se ho kvůli malé sledovanosti dočkáme. Holt lidi neví, co je dobré, což je věčná škoda pro diváky, kteří jsou schopni vstřebat i nemainstreamovou látku. 2. série - 100% AMC opět překvapila a odklepla další řadu. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

1. sezóna: Další povedené retro drama po vzoru Mad Men či Masters of Sex, v němž nebude o vyhrocené konflikty a o napínavé a emociální pasáže nouze. Seriál hned od počátku servíruje povedenou osmdesátkovou atmosféru s výborným dobovým soundtrackem. Tvůrcům se navíc daří zajímavé prostředí prodat i lidem, jimž všechny ty technické řečičky a rozebrané kompy nic neříkají. Navíc nám ale představují silné a zajímavé charaktery v čele s charismatickým Lee Pacem, kde si každý hodně rychle najde svého oblíbence. Škoda jen, že v některých epizodách zabrzdí tempo seriálu až příliš. I přesto byste si tohle sestavování revoluční mašiny neměli nechat ujít. 80% ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Člověk nemusí být počítačový maniak, ani nemusí počítačům příliš rozumět, aby si u tohoto seriálu užil. Perfektně prokreslené originální postavy, dramaticky vedený děj, napětí i odlehčující fórky. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Známy Murphyho zákon "Čo sa môže pokaziť, to sa aj pokazí" (+ môj dodatok: a ak aj náhodou nie, tak si to pokazíme sami) prevedené do seriálovej podoby. Je to zábavné, poučné, napínavé, ale niečo mi tam chýbalo. Keď prídem na to čo to bolo tak sa o to určite rada podelím. Momentálne však hodnotím na 4*. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ Pay-TV PREMIÉRA: AMC = 5.11.2014, réžia českého znenia (AMC 2014) = - Dráma zo sveta IT ? Prekvapivo to funguje! (17.4.2015) ()

MonaSax 

všechny recenze uživatele

HACF má trošku pomalejší rozjezd, ale když tomu dáte prostor a čas, stojí to za to. Užijte si tuhle jízdu! Pro pc geeky povinnost, kde můžete nahlédnout pod roušku toho, jak vznikali první přenosné počítače, první hry "textovky" a nakonec i první připojení k internetové síti, konkrétně u toho jsem si i nostalgicky zavzpomínala. Hlavní postavy v čele se sympaťákem Lee Pacem válej a velice brzy si je oblíbíte. Takže jo, za mě příjemné zabití času, ale radši bych další It Crowd, ale to je zase odbočka trošku někam jinam. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Joe MacMillan je ten typ, ktorý nevie sám nič vytvoriť, ale dokáže využiť/zneužiť talent ľudí okolo a chytro znejúcimi kecami tomu dať punc vlastnej geniality. Gordon Clark je zakomplexovaný snílek s veľkým potenciálom, ktorý sa bude celý život plácať na mieste a vzdychať nad tým, kde dnes mohol byť keby bolo keby. Cameron netrpí syndrómom obmedzeného myslenia a dodáva teda punk prístup do (v tej dobe) prísne nakonfigurovaného sveta počítačov. Navzájom si dopĺňajú slabé miesta a idú tŕnitou cestou od vízie k hmatateľnému produktu. Exkurzia do IT praveku s dobrou hudbou, dobrými hercami, ale bez schopnosti čapnúť diváka za externý disk hompáľajúci sa medzi nohami. ()

evilmind 

všechny recenze uživatele

Zajímavá nová show, a dost možná příští AMC hit, protože mi přijde, že je to přesně v tom Mad Men stylu, který divákům AMC léta vyhovoval. Drama o počátcích revoluce počítačového průmyslu (cca 1983+) neurazí ani nás geeky technonesmysly (hackování kodu IBM romky vypadá dost funkčně), i když to nebude třeba nijak historicky přesné. A na druhou stranu pro majoritu diváků je technický žargon úspěšně omezen na minimum (když to srovnám třeba s aktuálně běžícím Silicon Valley) - protože v AMC je drama vždy na prvním místě, takže i programátoři mohou být lidé, a ne jen vysmívané archetypy. Každopádně radostně očekávám další sezonu... ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Po půlce první série: Tak tohle byla zase od AMC trefa. I přes docela nestabilní rozjezd jsem si i na tomhle počinu z jejich tvorby vytvořil neskutečnou závislost. Halt and Catch Fire není dalším dokonalým seriálem, nicméně nabízí atraktivní prostředí, parádní herecké výkony a solidně vystavěný příběh který vás nutí pokračovat dále, na jehož pozadí se postupně začínají vykreslovat osudy jednotlivých zúčastněných. Jen se bojím, že díky nízké sledovanosti to bude pro tyhle sympaťáky End of Line po deseti dílech. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Halt and Catch Fire: „an early computer command that sent a machine into a race condition, forcing all instructions to complete for superiority at once. Control of the computer could not be regained.“ ...bla bla bla. Pútavý, na poli seriálovej tvorby neopotrebovaný námet o počiatku počítačovej revolúcie v 80. rokoch. V prvom rade však dráma o obyčajných ľuďoch, nie prednáška z IT. To je nový dobový seriál z dielne AMC. Aj keď ma táto téma okolo počítačov zaujíma (avšak neviem povedať nakoľko je historicky presná, no odhadoval by som, že skutočných udalostí sa seriál zase až tak nedrží), tak si nemôžem pomôcť, ale na mňa to zatiaľ nezapôsobilo. Rozjazd je dosť pomalý, síce predstaví hlavné postavy, ale mne sa nepodarilo napojiť ani na jednu z nich a nezafungovala na mňa ani tá retro osemdestiaková atmosféra (popravde okrem starších typov automobilov a herných automatov som nepostrehol rozdiel oproti dnešku). Uznávam, že je to kvalitne napísaná dráma a nerds budú pri nej pravdepodobne s radosťou ťukať do klávesnice, ale ja sa všeobecne na HaCF nechytám a nenachádzam dôvod na ďalšie sledovanie. Nie z dôvodu, že by bol Halt akokoľvek zlý, len pre mňa pomerne nezáživný a nedostatočne pútavý na to, aby som s ním trávil dlhé hodiny života. Hlavne, keď seriálová konkurencia je v dnešnej dobe tak silná. Ale musím uznať, že štýlovejšie úvodné titulky som dlho nevidel, tie si však môžem prehrávať v šmyčke aj na youtube. 3* (6/10), ale prvú sériu sa mi určite nepodarí dopozerať do konca ()

erased 

všechny recenze uživatele

Je sympatičtější Goliáš-vizionář v čele etablované, úspěšné společnosti nebo parta Davidů-snílků zavřených v zaprděných kancelářích druhořadé firmy, která oklikami a kejklemi na takových zavedených značkách v zájmu pokroku i výdělku parazituje? Jestli je to první zmíněná osobnost jako Jobs nebo smyšlené postavy volně založené na osudech firmy Compaq jsem se sám ani po celé sérii nerozhodl. Jisté nicméně je, že nejvíc tomuto seriálu škodí právě to, že nemá za podklad opravdové osudy. Takto se totiž podařilo stvořit perfektně fungující i reálně působící drama v kulisách počítačové války, jenže se dá jen stěží přenést přes to, že si autoři veškeré peripetie vycucávají z prstu, když se konkurence předhání dramatických zpracování biografií. Ovšem na to, jak dobře je tato ajťácká pohádka natočená a jak skvěle funguje, je potřeba dát důraz. I přesto, že Halt and Catch Fire toho laikovi v oboru moc nevysvětlí a polovina keců zdejších zarostlých nerdů tak nejspíš pro většinu diváctva působí jen jako hatmatilka náhodně spojující písmena do nesmyslných zkratek a akronymů, dokáže tento podivný svět a jeho ještě podivnější postavičky přiblížit a, to především, dovolí s nimi i jejich excesy sympatizovat. Kvůli tomu všemu, a v neposlední řadě také mimořádně povedenému písničkovému soundtracku, se už teď nemůžu dočkat pokračování. To bohužel trochu ubralo na otáčkách. Tam, kde totiž první řada jela více méně přímočaře vstříc budoucnosti hardwaru a všechny postavy se jí blížily více méně pospolu, ve druhé sérii působí počátky internetu, sociálních sítí a softwarových autorských práv trochu rozštěpeně, protože se tomuto pokroku věnuje téměř každá postava tak nějak na vlastní pěst, a jejich vzájemné konfrontace, které loni tolik bavily, se zde objevují jen zřídka. Je to ale drobná výtka, na pokračování se totiž stále stejně dobře dívá, a obzvlášť kvůli neskutečně slibnému závěru tak zamrzí nejistá budoucnost seriálu. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Počítačová historie v kostce. 1) Zajímavé téma se utápí v řadě pro laika nepřehledných technických detailů. Chvílemi mi připadalo, že postavy mluví čínsky. 2) Přesto však nesporná vášeň pro věc mě udržela u obrazovky po několik řad. S každou další však mi osud postav byl stále více fuk, až jsem někde v polovině čtvrté řady seriál přestal sledovat úplně. 3) Přitažlivý 35letý Lee Pace (více manažer než programátor Joe) i 37letý Scoot McNairy (programátor Gordon) svou osobitost vyčerpali v první řadě a pak se jen opakovali. ()

okkac 

všechny recenze uživatele

Season 1: 80% Season 2: 85% Season 3: 90% Změna prostředí z Texasu do San Francisca skvěle seriálu prospěla. Finální dvoudíl, který celkem nečekaně skočil o 4 roky dopředu pak zas celkem dokázal vykouzlit úsměv na tváři, když postav zas začly spolupracovat. A z Donny asi bude záporačka v příští a poslední sérii. Season 4: 95% Skok o několik let dopředu. Tentokrát je pohybujeme v prostředí prvních search enginů pro www. Ale o tom už seriál až tak moc není. Je to hlavně o postavách a ty prodělají i v rámci série velký vývoj a finální dvojepizoda je fakt dojemná a v podstatě uzavírá takový malý klenot jako tento seriál byl. Solsbury Hill od Petera Gabriela na konci sedne k tomu jak ulitý. ()

URBAN 

všechny recenze uživatele

No, nějáký potenciál to má, jenomže po dvou dílech mě to vyvedlo z omylu. Někoho to zaujme a někoho prostě ne. ()

Laerry 

všechny recenze uživatele

Výborný návrat do dob, kdy všechno nebylo high tech, kdy giga neprotékala optickými vlákny během nanosekund. Kdy se vše řešilo v bitech a neexistovali otravné sociální sítě... A jakkoliv jsou pro mne binární kódy záhadou vesmíru, seriál si neskuteně užívám, protože Lee Pace je neskutečný sympaťák a je mi fuk, že ajťáckým řečem moc nerozumím. ()

Script 

všechny recenze uživatele

Seriál mapující zrod myšlenek nad zlepšením počítačové techniky z korporátního a vývojového prostředí. 4 géniové, kteří pracují pod jednou firmou s tím že občas někdo z nich vybočí z cesty a řeší mezi sebou vztahy. Začátek seriálu vás do děje uvede poměrně rychle. Má to spád od pilotní epizody až po závěrečnou první série. Druhá a třetí série občas v některých momentech chátrá, ale i tak fungují. Závěrečná řada nenaplnila moje očekávání, v jaké jsem doufal, ale důstojnost měla a poslední epizoda se závěrem vám vykouzlí úsměv na tváři a jste rádi, že to skončilo, tak jak to skončilo. Skvělý seriál. Čtyři hvězdy si to zaslouží. :) ()

viperDavid 

všechny recenze uživatele

Pro takový ITáky jako já to není až takový šlágr. Zajímavé to je, ale po první serii jsem sledování ukončil. Hezký, milý, ale nic víc ()

Reklama

Reklama