Reklama

Reklama

Hei tai yang 731

  • Hongkong 黑太陽731 (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Film pojednává o chodu japonského koncentračního tábora v Číně, kde se provádí řada pokusů na lidech. Zahrnuje řadu velice drsných, smutných, krutých a brutálních scén, které se údajně v táboře odehrávaly. (Flipnic)

Recenze (45)

kaylin 

všechny recenze uživatele

„Hei tai yang“ v současné době nevyniká a jeho význam se v podstatě scukne na dvě scény, kdy v první jde o vynalézavý způsob sundání kůže i s masem, ve druhém případě se jedná o scénu pitvy dítěte zaživa, která se mnou docela otřásla. Člověk je zvyklý na hodně, ale jak jde o děti... Film se asi dá doporučit jen těm, kteří mají rádi druhou světovou válku a jsou přesvědčeni o tom, že Japonci byli stejní magoři jako Němci, a pak samozřejmě těm, kdo milují explicitnost a gore na nejvyšší úrovni. I pro ně to však může být překvapivě zklamání, za což může závěr a snaha dát tomu větší hloubku. ()

K.I.N.G. odpad!

všechny recenze uživatele

Strašně brutální a zneklidňující film, ale když se v tom člověk vyzná, tak ví, že ve stejné nebo podobné míře nechutnosti jich existuje celá řada. Na tomto je nejvíce znepokojivá právě ta skutečnost, že se jedná o film podle skutečných událostí. Japonci se za druhé čínsko-japonské a druhé světové války chovali jako bestie. Nás by ale možná měl více znepokojovat fakt, jak se k této věci postavily USA po skončení války. Kdybych neznal zvrácenou americkou politiku, která trvá už od jejího prvopočátku, tak by mně tato informace, že udělili japonským experimentátorům a trýznitelům v jednom amnestii výměnou za informace o pokusech na lidech, které mají sloužit pro vlastní vývoj biologických zbraní, nejspíš přišla naprosto neuvěřitelná. Bohužel ale nežijeme v ideálním světě a před řadou věcí se stále zavírají oči. Pro mě má samozřejmě lidské utrpení nesrovnatelně větší význam než zvířecí, ale zároveň nejsem schopný tolerovat, když vidím ve filmu zbytečně se trápící a umírající zvířata, jen pro oko diváka. Experimenty na lidech vykreslené ve filmu jistě nebyly samoúčelné, neboť se tam tyto věci skutečně děly, a pochopitelně byly pouze hrané. Scéna s kočkou ale byla naprosto zbytečná, jelikož se v rámci děje filmu jednalo jen o jakousi nelogickou metaforu - a ať už byla skutečná, nebo simulovaná, ty stovky zbytečně hořících myší jako milovník zvířat, obzvlášť savců, ale především jako člověk nemohu pominout a odpustit. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

HOROROVÝ VÝBĚR, ZEMĚ Č.37 - ČÍNA - Těch pár nechutných scén je opravdu působivých a fakt by mě zajímalo, jak některé (třeba TA pitva) vznikaly. Takové tu jsou asi tři nebo čtyři, všechny umí šokovat a všechny dost naturalisticky ukazují zvrácené experimenty jednotky 731, která za druhé světové války dělala podobné zrůdnosti jako Mengele a o které se její členové na konci války snažili zničit všechny informace, což se samozřejmě nepovedlo. Problém je, že ve skutečnosti ten film stojí na šoku a přitom má stát na vhledu do fungování jednotky, jejich zvrácenosti a vymývání mozků. Mimo ty tři až čtyři scény to totiž nemá čím šokovat a vhled do fungování je otravně schématický. Je tu spousta postav, ale mimo dvě se všechny tak nějak objevují a pak zase vrací (pokud je někdo nezabije), žádná nemá vykreslený charakter, je tu jen jednotka a oběti a mezitím se stane vzpoura mladých japonských vojáků proti vlastnímu režimu, která přijde zničehonic a vůbec se postupně nebuduje, což platí i o útěku vězněných Číňanů - prostě to přijde, protože jsme se posunuli v časové ose. Na začátku vidíme tři Číňany, kteří jsou zajati, ale film se k nim skoro vůbec nevrací, ačkoli by z nich mohl udělat důležité postavy. Pokud měl divák jednotku 731 poznat emocionálním prožitkem, mimo ty hnusné scény to vůbec nefunguje a je to těžká ukecaná nuda. Pokud měl divák jednotku 731 poznat do hloubky její fungování a psychologii jejich členů, taky to nefunguje, jelikož tu žádná hloubka ani psychologie není. Co to teda je? Připomínka Číny a Hongkongu, že to existovalo a že Japonci byli schopní tohle dělat? Budiž, ale v tomhle podání vyjde na stejno, když si o tom člověk přečte na Wikipedii. Vlastně to je taková zfilmovaná Wikipedie, která je mimo ty nechutnosti naprosto bez invence. A vzhledem k tomu, že jsou ty nechutné scény docela krátké, je bez invence většina filmu a jen na pár scénách celistvý zážitek vybudovat nelze. Ale jiný hraný film o tom doposud nevznikl (mimo ty remaky, či co jsou zač ta "pokračování"), tak asi lepší něco než nic, prozatím... Lepší 2* ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Druhý film, co jsem zatím viděl, v němž hoří živá zvířata (paradoxně jde o stejný druh). O tomhle filmu je možné hodně číst a tak jsou možná očekávání veliká a asi nutně dojde k jejich zklamání. Popravdě, čekal jsem to mnohem "horší" - v tom dojmovém smyslu. O Jednotce 731 jsem něco načetl, takže jsem věděl, do čeho jdu, přesto mi to nepřišlo tak husté, jak se zdálo. Faktem je, že nejhroznějším na tom filmu je, že vychází ze skutečných událostí, ne nutně u jednotlivých scén, ale ta jednotka existovala a dělala to, co film naznačuje. Dvě nebo tři scény jsou hodně silné a ve své době jistě dost otřásaly útrobami a tělesnými částmi diváků, dnes už člověk, který se k tomuto filmu většinou dostane, je už vycvičen současnými kruťárnami. Nic to však neubírá na filmově-dokumentární formě filmu. Jako film je to fajn, pokud od něj nic neočekáváte. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Veľmi naturálne podaný chod koncentračného tábora v Číne, v ktorom viac ako domácich Číňanov sledujeme japonský "vedecký" systém testovaný na živých bytostiach. Niektoré scény sa nechcene vryjú do pamäte, či už je to mačka vhodená medzi stovky kontaminovaných potkanov, polievanie rúk studenou vodou v mraze, ponáranie rúk do dusíkoveho kúpeľa a nakoniec pitva ešte živého dieťaťa, ktoré vyzerá dosť realisticky. Tlaková komora bola už príliš pre môj vycibrený vkus. Film sa priam vyžíva v naturálnostiach a tak na ostatné veci kašle. Niektoré veci sú nedotiahnuté - bitka veliteľa, ktorá ostane nepotrestaná (?), alebo nepochopené - pitie filtrovaného moču. Škoda ale, že film postráda okrem záverečného odsunu Japoncov (hrajú ich Čínania väčšinou s nalepenými fúzmi) a zničenie tábora, akýkoľvek príbeh. ()

Zajímavosti (1)

  • Film bol zakázaný vo Fínsku. (Ffcvc)

Reklama

Reklama