Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zdánlivě empatická a laskavě vyhlížející učitelka manipuluje prostřednictvím svých žáků jejich rodiči za účelem osobního obohacení, ať už v podobě materiálních výhod, či dokonce vidiny milostného poměru. Nejen z obavy o prospěch svých milovaných dětí většina rodičů třídní učitelce základní školy podléhá a poskytuje jí nejrůznější služby, dárky a jiné pozornosti. Najdou se však tři rodiny, které se rozhodnou učitelce vzepřít a stávající situaci se společně s ředitelkou školy pokusí zvrátit na konspirativní třídní schůzce. Děj strhujícího a velmi aktuálního snímku o síle lidského charakteru inspirovaného skutečnou událostí se sice odehrává na začátku 80. let, ale jde o příběh univerzální, který by se mohl odehrát kdekoliv a v jakékoli době, neboť zkorumpovanost, stejně jako malost a vypočítavost vládnou světem bez ustání. (A-Company CZ)

(více)

Recenze (633)

POMO 

všechny recenze uživatele

Slušné totalitní drama s lehce cynickým tónem a mrazivým poselstvím “pořád jsou mezi námi”. Zuzana Mauréry exceluje a ze zbylého obsazení nejvíce září pan zápasník coby “hrdina lidu”. Film je slušně napsanej, Hřebejk obratně režíruje jemné, vesměs negativní povahové třenice mezi protagonisty. Inscenovaností ale působí trochu “televizně” a netne do rán minulosti zas až takovou sílou. Vedle jiných bezcharakterních svinstev, kterých byla daná doba svědkem, je tento příběh spíše banalita. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Zdrcující portrét kardinální svině, které pomáhala nechutná doba... která pro jí podobné vlastně nikdy nekončí, pokud s tím něco neuděláme, respektive nebudeme dnes a denně něco dělat. Zuzanu Mauréry jsem měl až do Učitelky v paměti jako laskavého divadelního anděla z (jinak naprosto brutálního) Děvčátka Se Sirkami Studia Dva - o to víc mě fascinovala, jak se převtělila v onu soudružku, které se nehnusilo likvidovat nevinné dětské duše, tím méně životy jejich rodičů. Řekněme že to bylo asi jako sledovat veskrze sympatického Ondřeje Malého v roli poručíka Antonína Rusnáka v Poutech. Hřebejk navíc (s Jarchovským, samozřejmě) obratně šponuje koncovku tak, že několikrát překlopí celé vyznění filmu, a TO je teprve jízda. A samozřejmě je to precizně odvedená práce po stránce řemeslné od kamery po kostýmy. Takže ano, ode mě poctivě zhrozených 90 %. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Nebudu tajit, že s pány Hřebejkem a Jarchovským mám podobné názory na život, jak by taky ne, když mám jejich práce rád a oni jsou velmi angažovaní. Je jasné, že v tomhle filmu chtěli zobrazit různé charaktery pod tlakem jakékoliv společnosti a poslední záběr dokazuje, že jim zdaleka jen o socialismus nešlo. Jde o to, jak se jim to povedlo, uznávám analýzy a úvahy (Kamil Fila, samozřejmě), Alena Prokopová na svém webu (i přes průměrné hodnocení) uvádí do souvislostí fakt, proč jsou názory na autorské duo tak příkré a vy se něco dozvíte. Co neberu jsou z velké části nenávistné reakce, které berou nit po niti z příběhu tohoto snímku a argumentují věcmi, na kterých tady ne tak úplně záleží. Tvůrci někoho pomlouvají? Protože ve filmu nebyl zobrazen takzvaný "hodný" učitel, v reálu neexistovali? Čekám, kdy pojem "antikimunismus" bude stigma - pro mě tento postoj třeba znamená, že není tak úplně běžné, jako tento rok, posadit do českých lesů sochu pohraničníka a nedívat se na to i historickým pohledem. Snímek u mě osciloval mezi 70% a 90%, výsledné hodnocení je kompromis, další zhlédnutí je i díky všem těm názorům nutnost. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Musím se přinat, že jsem Hřebejkovi moc nevěřil, ale spletl jsem se, protože na těhle pěti hvězdách má svůj velký podíl. Na začátku mě byl trošku proti srsti styl vyprávění, resp. byl jsem netrpělivý a chtěl jsem hned, hned vědět o čem je řeč, ale v momentě, kdy jsem se to dověděl, jsem přestal cokoli vnímat a byl jsem v příběhu: Neuplynula čtvrthodina, kdy bych nepřemýšlel jak bych se zachoval já a z mnoha postavama jsem vnitřině polemizoval, souhlasil, nesouhlasil...no není to přesně to proč na ty posraný filmy do nekonečna lezeme ? Aby jsme si přožili příběh jak nejsilněji to jde ? A přesně to se mě u Učitelky stalo, emoce střídala emoci. Povedl se i casting pro mě neznámých herců z nichž bych chtěl zmínit hlavně Petera Bebjaka, taková nenápadná role, ale herecky velmi náročná a on jí zvládnul výsostně a navíc měl nejkrásnější dialog, když mluvil o svý ženě, říkal jsem si, jo přesně takhle se chová správnej chlap, bez zášti, bez slabošské sebelítosti, to byla scéna, která mě dostala nejvíc, ale film obstál jako celek a herci a ostatní tvůrci jako jden talentovanej tým. P.S. Karlos 80- podle tvýho moudra by se teda nesměli točit filmy o nacismu, o banditech na divokém západě, o psychopatech, vlastně skoro o ničem, protože od nich nic nehrozí, to je mi zase jednou logika. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jsem moc rád, že tu kvalitu Honza Hřebejk v sobě pořád má. Tím pádem ale nechápu, proč je ona kvalita v jeho posledních filmech jak na trní. Jednou se dočkám nečekaně dobrého filmu, podruhé mám pocit, jak kdybych koukal na film někoho úplně jiného. Přitom režie je stejná a scénář s Petrem Jarchovským vlastně taky. Nicméně přestanu už zoufat, protože bych se tu moc rád rozplynul nad tím, jak dobrý nápad Honza měl, když se rozhodl svůj film Učitelka natočit převážně se slovenskými herci. Zuzana Mauréry svojí učitelku hrála naprosto dokonale odporně a tehdejší doba jí k odpornosti ještě dost přidávala. To Peter Bebjak tu na druhou stranu hraje tak nenápadnou postavičku, ale jakmile Vám promluví o manželce, tak si uvědomíte, že v tu chvíli na plátně vypustil duši. V první půlce jsem si na příběh chviličku zvykal, ale druhá už byla plná tak silných emocí, že ze mě po skončení filmu těžce prchaly ven. Hodně dobrý film. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $64,437Tržby Celosvetovo $1,350,426▐ Na naše pomery dobré ale len dobré! Príbeh určite zaujme, len to podanie, a tý herci, niektorý slušne, niektorý horšie, skôr tie decká to lepšie uhrali. /60%/ ()

Marigold odpad!

všechny recenze uživatele

Divadelní spolek Křeč Bratislava uvádí: didaktické divadlo z dějin. Struktura: Němý Bobeš (tak takové to tedy bylo!). Herecké výkony: Pozor, teď mám projev a zaujímám postoj. Metoda: zjednoduš, třikrát zopakuj, napiš na tabuli. S tímhle pokusem o drama svědomí se jděte svědomitě bodnout, pánové. Nové dno. #kviff2016 ()

RedAK 

všechny recenze uživatele

Definitivně vyléčen ze zdejších spoileroidních obsahů, jenž vám jsou krom úvodu, zápletky, peripetie, rozuzlení a závěru schopny vyzradit i zabarvení stolice jednoho z komparzistů, který byl produkcí stejně vystřižen, si u většiny filmů nezjišťuji nic předem a kolikrát jsem natolik důsledný, že nepostřehnu ani žánr. To se pak jeden nestačí ani divit, co si to vlastně pustil. Od slovenského filmu s názvem Učitelka jsem očekával nějakou podprůměrnou stupidní komedii a ono se z toho vyklubalo celkem zkurvený drámo! Po zhlednutí mám chuť paní učitelce nachcat do úst, ale to se dalo čekat. Jak se někde děje bezpráví, to já bych hned bral kuši a po Hoodovsku prostřeloval aorty a chcal lidem do huby. Paní učitelka na to šla sofistikovaně a svoje zneužívání nebohých rodičů maskovala za laskavosti. A dělala to dobře. Když za vámi přijde sousedka, jestli nemáte trochu rýže, taky jí řeknete spíš „ano, Haničko, a chceš hnědou, naklíčenou, wehani, indiánskou nebo jasmínovou?“ namísto výstižnějšího „běž do piče, mrdko, a přestaň mi kurva parkovat na trávníku“. Lidé mají totiž nevysvětlitelné tendence k bezplatnému prokazování služeb, tu švestičky ze zahrádky, tu paštička, jitrničky, tlačenečka, tam zase nějaké nenošené armani svetříky a než se nadějí, stanou se loutkou své úchylky být za dobráka. Já bych na takovou manipulaci neměl žaludek, mně bývá docela trapně už teď, když mi jedna slabomyslná kráva od nás z baráku za lehce erotické esemesky nakupuje a platí nájem. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Musíme si pomáhat za normalizace. A koneckonců to nemusela být jen soudružka učitelka. Mohl to být i soudruh soudce, soudruh příslušník SNB, soudruh major, soudruh náměstek nebo soudruh primář. Ti všichni oportunisticky kolaborovali a využívali komunistický totalitní režim a vlivem neproběhnuvší dekomunizace české i slovenské společnosti svůj oportunismus nepozorovaně přenesli i do režimu nového... Mrazivě popisná sonda do doby ne zas tak dávno minulé... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Musíme si pomáhat po čechoslováčkovsku. Jakkoli se nemohu zbavit pocitu, že na divadelních prknech by to fungovalo lépe, tak nelituji investovaného času. A nelitoval bych ještě o poznání více, kdyby to duo Jarchovský/Hřebejk pro jednou zastřešilo nějakým jasným dějovým obloukem. Není to vedeno jako příběh od začátku po závěr, ale spíše po jednotlivých samostatných „bakalářských“ segmentech, kdy se to dvacet minut věnuje jedné rodině a pak se přejde k jiné, aniž by se to k těm předchozím kdy vrátilo. Také škoda, že děcka jsou po chvíli odkloněna na třetí kolej. To proč to tak dobře navzdory výše uvedenému funguje je, že ta situace a její řešení z pohledu jednotlivých rodin je rozehrána zajímavě, že co Jarchovský kazí po dějové stránce, to nahrazuje dialogy a že neokoukané obsazení předvádí bravurní výkony. Čili ve výsledku je největší škoda promrhaného finálního aktu. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,VOLÁM SA MÁRIA DRAZDECHOVÁ A SOM VAŠA NOVÁ TRIEDNA UČITEĽKA. KAZDY SA POSTAVÍ A PEKNE NAHLAS MNE POVIE, ČO ROBIA MAMIČKA A OTECKO…“ /// Československá (skoro) bajka (lidi se chovaj jako zvířata) o komunistický svini. Fajn nevokoukaný ksichty a hlavně síla v poskládání a rytmu příběhu. Místy dětský drama, chvilku jakoby ze soudní síně, ale důležitá je ta výpověď o socialistických lidech. Po dlouhý době koukatelnej Hřebejk! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Brežněv nebyl můj kámoš. 2.) Chcu si udělat hrubou představu o tom, jak vypadala „brigáda socialistický práce“. 3.) Místo trtkání učitelky podepisuju petice. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

tron 

všechny recenze uživatele

Poznal som (tiež na základke) takú učiteľku. Všetci sa jej báli a to nielen žiaci, ale aj učitelia. O X desaťročí neskôr dokázala, že karma neexistuje, keď namiesto toho, aby bola vzatá na zodpovednosť za svoje šikanujúce činy, jej na danej škole udelili vysokopostavené, renomované miesto. Takže pre mňa tento film nebol dráma, ale horor. Trochu ako 12 rozhnevaných mužov: jeden zásadný konflikt, jedna miestnosť a skupina dospelých. Všetci majú rovnaký názor a nechce sa im ho riešiť. Chcú si vypiť kávu a ísť domov. Postupne sú ale vyprovokovaní (jednotlivcom) k zaujímavej debate, ktorá tne čoraz bolestivejšie do živého a vinou ktorej na špinavú hladinu postupne vyplávajú odporné tajomstvá. Paradoxne, akonáhle Učiteľka začne byť „filmovejšia“ (flashbacky), tak síce scenár začne dávať väčšiu logiku (pochopíte motivácii postáv, u ktorých ste predtým mali hokej), ale scény z triedy boli predsa len pôsobivejšie. Mauréry dokonale stelesnila príšernú osobu, ktorá úspešne pláva naprieč režimami a v každom je úspešná. Bolo mi z tohto filmu smutno a zle a vôbec som ho nechcel pozerať, pretože viem, že podobným sviniam sa vždy darí. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

To se to kritizuje a pomlouvá a přehání, když už nic nehrozí. Což takhle hrdinové natočit něco o problémech současného školství? Témata se nabízejí skoro denně. :-) Pupendo nebo Učitelka - obojí klasicky hřebejkovská době poplatná filmařská prostituce ve stylu primitivně černobíle (rudomodře) pojímaného antikomunismu pro mateřské a základní školy. Pamětníci vědí své a mladší ročníky mají při použití jiných, nezávislých zdrojů informací, dostatek prostoru k přemýšlení. Nějak si nemůžu pomoc ale po 25 letých zkušenostech s pravdoláskovým mafiánským režimem, se Hřebejkovy agitační filmy nějak míjejí účinkem. Ale je fakt, že finančně jsou vyjimečně dodovány (granty, které platí danový poplatník!) a "umělci" mají žně, ostatně na některých je to i vidět, jak mají krásně naducané tváře. Jinak Hřebejku nazvat voliče Zemana, rudohnědá prasata to není zrovna dvakrát košer ty jeden demograde, to ti poměrně značná část obyvatelstva nikdy nezapomene a neodpustí. Teď ale jistě budeš loudit u těch "prasat" aby šli na ten tvůj film a pokladna se plnila, jak jinak! 51st Kviff - viděno asi omylem, čistě ze zvědavosti a víceméně z donucení.. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Tieto filmy ma tešia z jedného dôvodu. Že raz sa na nich budeme pozerať ako na Priehradu alebo iné budovateľské angažované diela. 2/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Film, který přišel o pětadvacet let pozdě, aby dával smysl coby alegorie, a jako nic jiného smysl dávat nedokáže. Nemám nic proti divadelnímu rozvržení ani tezovitosti, vadí mi, že z toho nic nevyplyne. Hřebejk za mě OK, Jarchovský tradičně KO. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Komunismus je svinstvo a bolševici jsou svině! To už tady dlouho nebylo, pán Hřebejk. Začíná to být otrava a ten Jarchovský je taky dřevo. Jedné postavě vymazlí každou větu (učitelka fakt ne) a z ostatních dvaceti udělá recitující dementy. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Sme predsa ľudia, musíme si pomáhať, nie?“ Jste ochotni přistoupit na „inspirováno skutečnou událostí“, stejně jako na hru tvůrců? Pak film doporučuju. Zaujalo už seznámení s postavami. Možná trochu povrchní, avšak maximálně efektivní, navíc ušetřilo čas na vlastní rekonstrukci „případu“, která měla výborné tempo a dávkování informací. Největším kladem Učitelky je mistrná práce tvůrců s divákovými emocemi. Chvílemi dost přitvrzují, ale pořád bych to nebral za emoční vydírání. Za jednoznačně nejlepší pasáže považuju ty ze schůzky, souboje rodičů byly parádní („lopata“ vs. „inteligent, střet na WC atd.). Silné scény byly ale třeba i „brigáda“, „nováček“ či „partyzán“. Z herců nejvíc zaujme Mauréry, které tu svini prostě věříte. Dobrý je i konec se změnou režimu. Škoda, že je film místy trochu černobílý, někdy divák jen těžko věří chování určitých postav či tomu, co jim projde, ale to už patří k pravidlům hry. Celkově to vidím na solidní 4*. „Nech sa Helka pozrie potom na to cvičenie, piata lekcia, tretie cvičenie, podmet a prísudok.“ - „Ďakujem.“ ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Sdružení rodičů a přátel šedi.. Manipulovat s někým je svinstvo. Manipulovat s někým prostřednictvím jeho dětí je hnusné svinstvo. Manipulovat s někým prostřednictvím jeho dětí a být při tom pod ochranou té správné politické angažovanosti je hnusné svinstvo na druhou. Chápu kritiku divadelních manýrů i už trochu vyčpělého tragikomického hávu, ale nerozumím některým výkřikům o další antikomunistické Hřebejkově agitce. Jestli před strachem ohnout hřbet, nebo se mu postavit, je téma velmi univerzální a kdyby někteří zrovna nevolali do Moskvy pro instrukce, možná by to při poslední scéně i pochopili.. Pokud by chtěl někdo u nás z nějakého důvodu natočit remake Death Wish, neměl by přehlédnout, že Martin Havelka je český Charles Bronson.. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Tak jsme zjistili, že Jarchovský viděl pátého Pottera a 12 rozhněvaných mužů. Pak stačilo přihodit obligátní tragikomedii komančů a bylo to doma. Ale co naplat, je to zábava. Velká. ()

Související novinky

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

19. Kino na hranici = kino pro mě

19. Kino na hranici = kino pro mě

22.04.2017

Jarní filmový maratón nad hraniční řekou Olší se blíží. Devatenáctá těšínská mezinárodní filmová přehlídka Kino na hranici, která se každoročně koná na přelomu dubna a května v Českém Těšíně a… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama