Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zdánlivě empatická a laskavě vyhlížející učitelka manipuluje prostřednictvím svých žáků jejich rodiči za účelem osobního obohacení, ať už v podobě materiálních výhod, či dokonce vidiny milostného poměru. Nejen z obavy o prospěch svých milovaných dětí většina rodičů třídní učitelce základní školy podléhá a poskytuje jí nejrůznější služby, dárky a jiné pozornosti. Najdou se však tři rodiny, které se rozhodnou učitelce vzepřít a stávající situaci se společně s ředitelkou školy pokusí zvrátit na konspirativní třídní schůzce. Děj strhujícího a velmi aktuálního snímku o síle lidského charakteru inspirovaného skutečnou událostí se sice odehrává na začátku 80. let, ale jde o příběh univerzální, který by se mohl odehrát kdekoliv a v jakékoli době, neboť zkorumpovanost, stejně jako malost a vypočítavost vládnou světem bez ustání. (A-Company CZ)

(více)

Recenze (633)

klukluka 

všechny recenze uživatele

Po moc a moc letech slušný Hřebejk. Jarchovský mu svědčí (na rozdíl od Viewegha - například). A je dobře, že je z J a P opět tandem. Učitelkou mě utvrdili v přesvědčení, že jsou společně schopní točit solidní, na naše a slovenské poměry vysoce nadstandartní filmy. Vadily mi (a ne málo) ty 2 "davové" scény- odpolední hemžení dětí doma u soušky učitelky (proč tolik?) a nečekané procesí rodičů na podpis petice. K tomu mi tady chyběla motivace..? Někomu snad ne? A stejně tak mi chybělo vysvětlení pro extrémní chování dvou dospělých postav- tatínka soudce a Littmannova strašáka ze školních záchodků. Kdo to měl být? Estébák? Podle čeho jsme to měli poznat? Jenom si to myslet je přece málo..? Navzdory všem těmto výhradám vážně solidní. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Sakrapes, spojenie Slovensko - Hřebejk dokonale funguje. Učiteľka má v sebe emócie, ktoré dokáže vyplaviť do divákovej duše, tak, že celý film sleduje takmer so zatajeným dychom. Filmársky nemám snímku nič vytknúť, snáď je malá hnidopišská poznámka, že charakter deja je ovplyvnený filmom ,, 10 nahnevaných mužov ,,(možno len náhoda) . Ďalší, že to, čo je predmetom deja a tohto filmu sa dialo, deje a bude diať stále. ()

KoRner 

všechny recenze uživatele

Nečakane kvalitný počin, v ktorom sa môže nájsť mnoho z nás. Niečo ako 12 rozhnevaných mužov na slovenský/český spôsob. Výkony na čele s Mauréry výborné a keby bol trošku viac vygradovaný koniec, ako pri vyššie spomenutom filme, nad piatou * by som vážne pouvažoval. ()

wooozie 

všechny recenze uživatele

No a tak to bylo v té debilní době se vším. Všichni lidé si byli rovni, ale bohužel někteří si byli rovnější, a tak v této zemi bylo takové množství duševních mrzáků, že by se z toho člověk podělal. Zastrašování, vydírání, vyhazování z práce za názor či za špatný kádrový profil, podlézání, korupce, no prostě krása. Sice jsme prý toho pravého komunismu nedosáhli, ale i ty desítky let socialismu sovětského střihu dosraly morálku tohoto národa na generace dopředu. Tak snad už si tato země podobné levičácké experimenty nikdy nezopakuje, protože druhou nálož takového svinstva bychom už nemuseli zvládnout. Jinak film to byl moc povedený, co se týče hereckých výkonů, minimalistického Hřebejkova stylu i skvělého hudebního doprovodu. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Z filmu mám lehce rozporuplné pocity. Na jednu stranu mě téma zaujalo, na druhou mě nakonec film moc nepřesvědčil. Bojovat proti bezpráví v komunistickém režimu muselo být velmi těžké, zvláště proti podobnému člověku. Nicméně si myslím, že tvůrci až moc tlačili na pilu. Nevím, nakolik příběh vychází z reálu a nakolik se v něm přehání. Tak okatě by nevyužívala svého postavení ani podobná "potvora". Možná mi úplně nesedla hlavní představitelka a někteří další herci. Každopádně tomu ještě něco chybělo. K dobrému je nutno přičíst skvělý výkon Martina Havelky a také retrospektivní formu vyprávění příběhu, což není v českých filmech až tolik k vidění. ()

borec999 

všechny recenze uživatele

Film krásne zobrazujúci tú údajnú dobrosrdečnosť, ľudskosť a ochotu si vzájomne a nezištne pomáhať, ktorá podľa slov niektorých ľudí panovala medzi ľuďmi za minulého režimu. Učiteľka prichádza s jednoduchým, no uveriteľným a plne funkčným príbehom, na ktorom demonštruje "krásy" socialistického režimu a aký vplyv mali niektorí ľudia v tejto dobe len kvôli členstvu v strane a známostiam na správnych miestach. A na konci tiež veľmi správne pripomína, že takíto ľudia nevymreli, sú stále medzi nami a aj za iného režimu zaužívané praktiky nemenia. Čo je dôvod prečo na Slovensku aj po 27 rokoch kapitalizmu stále prekvitá rodinkárstvo, korupcia a úplatkárstvo. Lebo režim sa síce na papieri zmeniť dá, ale návyky a zmýšľanie ľudí sa menia omnoho ťažšie. Mária Drázdechová je pre mňa jedna z najnesympatickejších postáv, akú som v slovenských filmoch mal možnosť vidieť, na čom má leví podiel Zuzana Mauréry, ktorá predvádza v Učiteľke životný výkon a role sa zhostila vynikajúco. Ostatní herci tiež pôsobia uveriteľne a na slovenské pomery predvádzajú nadštandardné výkony. Ďakujem Hřebejkovi a všetkým zúčastneným za toto dielo. Stvorili totiž podľa môjho názoru jeden z najlepších českoslvenských filmov 21. storočia. 95% ()

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele

"Ty brďo, to je perfektné!" Tá súdružka učiteľka predsedajúci školské organizácii KSČM, si naozaj zo ZRPŠ urobila OPBH aj RVHP. Školská trieda vtedy pre ňu bol len akýsi Tuzex, v ktorom sa dali kúpiť bábovky alebo buchty, za jednotky a dvojky. ()

jakeer 

všechny recenze uživatele

Bolo mi ešte pred premiérou z prvých trailerov jasné, že film bude lepšie prijatý na Slovensku, kým v susednej krajine bude kontroverzne prijatý tamojšími Čecháčkami (pozor, to je terminus technicus). O to viac obdivujem Hřebejka s Jarchovským, že do toho išli. Vopred som neveril, že taký jednoduchý príbeh, ktorý sa dá vyrozprávať jednou vetou, môže byť pretavený do plnohodnotného filmu. Ale obaja autori preukázali invenciu a dej je podávaný nesmierne zaujímavý spôsobom, nelineárne (teda nie chronologicky). Na rozdiel od ostatných hodnotiacich sa mi páčili aj herecké výkony - nemohlo to byť úplne autentické, keďže aj hlavná postava je svojim spôsobom karikatúra a Mauréry ju tak aj zahrala. Herci vedľajších postáv to zahrali civilne a najviac sa mi predsa len páčil výkon Martina Havelku. ()

provitamin 

všechny recenze uživatele

Réžia Jan Hřebejk a scenár Petr Jarchovský - tá istá spolupráca ako pri Pelíškach a zafungovalo to aj teraz, pričom ani tu nechýba protikomunistická tématika, ktorá mi vadila len občas. Celé mi to trochu pripomína 12 rozhnevaných mužov, keď hlavná dejová línia sa odohráva v jednej miestnosti na ZRPŠ, kde sa rozhoduje o vine/nevine jednej učiteľky. Popri tom sa postupne dozvedáme, čo sa stalo v minulosti, pred touto schôdzou, čím sa vlastne učiteľka previnila a teda prečo bolo zvolané ZRPŠ. Film učiteľka ponúka zaujímavú sondu do života niekoľkých rodín z rôznych spoločenských vrstiev, pričom poukazuje na pokrivené charaktery niektorých z nich. K žánru dráma by som doplnil žáner komédia, keďže na niektorých ftípkoch som sa schuti zasmial. ()

Prcek54 

všechny recenze uživatele

Učitelka nenadchne jen zajímavým námětem a příběhem, který odvypravuje. Zaujme především zpracováním a způsobem jakým onu záležitost představí. Hřebejk s Jarchovským tak vytvořili 12 rozhněvaných mužů na česko-slovenský způsob a podařilo se to vskutku dobře! Pomocí retrospektiv navštívíme několik rozdílných rodin, na něž si uděláme vlastní názor a které spojuje především jedna komoušská úča! ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Třída plná rodičů a jejich příběhy, kterak je soudružka učitelka využívá nebo nevyužívá. Působí to hodně divadelně (to by možná ani tak nevadilo) a po chvilce se celý děj rozsype do epizodních příběhů jednotlivých rodičů. Škoda, chvilkama to bylo hodně atmosférické a navíc ten úvod byl docela slibný. Přesto asi jeden z těch lepších českých filmů roku. ()

Orthank 

všechny recenze uživatele

V poslednej dobe je na česko-slovenskej filmovej scéne akýsi pretlak totalitnej tématiky. Niektoré sú vydarené, iné zasa len skúšajú prinavrátiť svojej téme zašlú slávu. Som rád, že Učiteľka vykľučkovala z prevareného klišé a aj vďaka relatívne originálnej (na naše pomery nie úplne bežnej) forme spracovania ladne vykľučkovala z dosť okukaných reáli a priniesla jemne prepracovanejší pohľad na pestré multicharaktery zmietané v turbulenciách reality. Hrebejk šikovné v postave mierne psychopaticky vykreslené učiteľky vystihol ducha danej doby, kedy všetko bolo akosi v pohode, až do okamihu, keď ste sa rozhodli otvoriť si ústa. Zlatým klincom je záver, ktorý celý tento dobový absurdizmus povyšuje na možnú realitu každej doby. Podobných snímkov by som si na plátnach kín želal viacej, možno v ešte odvážnejšej dramaticko-vizuálnej forme.... ()

AlexeiF1 

všechny recenze uživatele

Film hodnotim velice kladně, především díky výborně zahrané učitelce v podání Zuzany Mauréry a líbivé kameře. Trochu mě však zklamalo plané využití scén s odposlechem, ale celkově jsem se nenudil a rozhodně mi během sledování nechyběla žádná akční scéna. Otázkou je, zda je větší zlo učitelka nebo srabáčtí rodičové, kteří si neuvědomují důsledky svého rozhodnutí. Jen bych ještě podotknul že jsem nevyrůstal v komunistickém režimu, přesto na mě snímek působil trochu zaujatě. Každopádně je vcelku jedno kdy se příběh odehrál, viník byl,je a bude pořád stejný. "Neboť člověk není to nejlepší ve vesmíru." - Aristotelés ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Ďalšia guľa?! Hledal jsem slovo, jímž bych dokázal popsat neurčitý dojem nespokojenosti s jinak slušnými vážnějšími produkty dua Hřebejk/Jarchovský. A dospěl jsem k přívlastku - těžkopádný. Československá kinematografie v soudružce učitelce Márii Drazdechové nachází charakter tak odporný, že si nezadá s příbuznou sestrou Ratchedovou. Množství sadistických nápadů, jež tvůrci vůči postavě dokáží na základě jejího vykreslení u diváka navodit, je pozoruhodné. Zuzana Mauréry zvládla za svých dvacet natáčecích dnů vyrobit v prostřed základní školy klientelismu monstrum: Co si ta komunistická svině vlastně myslí? To je ovšem trochu problém. Když uvážíme, že je učitelnica ponechána jakožto zdroj čistého zla bez nejmenší snahy vysvětlit ji, neprodyšný blackbox na hranici karikatury (komanči jsou zkrátka nízké svině), vyloženě unáhlené je záhy tušené vyústění do morálu: klientelismus jakožto dědictví normalizace. Jsem potom nucen podezírat Jarchovského buď ze povrchního či tendenčního (či těžkopádného) úsudku, nebo (hůře) z pokusu o prachsprostou propagandu, která navíc není vůbec nutná; že to stálo za hovno ví kdekdo. Skutečnost potápění loďky českého školství (zdravím Chřástala) a společenských mravů obecně lze těžko jednoduše připsat na vrub jediné či hlavní příčině, což se obávám Učitelka těžkopádně činí. Filmu na druhou stranu zjevně prospěly slovenské reálie, které vytrhly tvůrčí duo z prokletí jejich českého ansámblu. Kromě Mauréry si zaslouží potlesk bezradně a nevěřícně zírající, na-drsňáka-balený (bývalý-)astrofyzik Petera Bebjaka. Čo je na tom zlého, když si ľudí pomáhajú v núdzi? ()

Itar 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení. Výborná hlavní představitelka, svižný a smysluplný střih a až na pár momentů (ne)příjemně uvěřitelný příběh s krásně hořkou tečkou. Chvílemi to sice šustí papírem a působí až samoúčelně, ale ve výsledku to pocitu kvalitní podívané nebrání. ()

Bouřňák 

všechny recenze uživatele

Hvězda navíc za velké překvapení (což je u mě a čekého filmu o to větší šok). Skvěle budovaná atmosféra, neokoukaní herci, parádní divácký zážitek. Konec mě sice lehce zklamal, ale zážitek mi to nezkazilo. ()

Související novinky

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

19. Kino na hranici = kino pro mě

19. Kino na hranici = kino pro mě

22.04.2017

Jarní filmový maratón nad hraniční řekou Olší se blíží. Devatenáctá těšínská mezinárodní filmová přehlídka Kino na hranici, která se každoročně koná na přelomu dubna a května v Českém Těšíně a… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama