Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zdánlivě empatická a laskavě vyhlížející učitelka manipuluje prostřednictvím svých žáků jejich rodiči za účelem osobního obohacení, ať už v podobě materiálních výhod, či dokonce vidiny milostného poměru. Nejen z obavy o prospěch svých milovaných dětí většina rodičů třídní učitelce základní školy podléhá a poskytuje jí nejrůznější služby, dárky a jiné pozornosti. Najdou se však tři rodiny, které se rozhodnou učitelce vzepřít a stávající situaci se společně s ředitelkou školy pokusí zvrátit na konspirativní třídní schůzce. Děj strhujícího a velmi aktuálního snímku o síle lidského charakteru inspirovaného skutečnou událostí se sice odehrává na začátku 80. let, ale jde o příběh univerzální, který by se mohl odehrát kdekoliv a v jakékoli době, neboť zkorumpovanost, stejně jako malost a vypočítavost vládnou světem bez ustání. (A-Company CZ)

(více)

Recenze (634)

Strike 

všechny recenze uživatele

Nejlepší Hřebejk od Kawasakiho růže. Bohužel, ale jenom nadprůměrný televizní film na nedělní večer. Opravdu si neumím představit proč na tohle do kina... Velkou pochvalu za herecké výkony (zejména Havelka). Jinak klasické duo Hřebejk-Jarchovský... ano, před 15ti by to byla veliká pochvala. ()

Hepy13 

všechny recenze uživatele

Říkal jsem si že asi sleduju Obecnou Školu 2 , a místo Igora Hnízda je zde přísná a spravedlivá paní učitelka která děti nasměruje na správnou životní cestu tak jako v Oš pan Tříska. Po chvilce už je divákovi zcela jasné oč tu běží. Pan Hřebejk nám předkládá syrové drama z jedné školní třídy. Zpočátku mi prolínání s třídní schůzkou vadilo, později mě zajímalo víc a víc. Bohužel v době kdy mě film nejvíce pohltil tak byl konec, škoda. Ať už komunismus nebo kapitalismus, korupce je, byla, a bude ve všech režimech. Já tu dobu osobně nezažil, ale od rodičů z vyprávění dobře vím že dříve se uplácelo především materiálně a různými výhodami, dnes jsou to výhody+peníze. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli to byl od pánů Jarchovského a Hřebejka záměr, ale skutečně se jim podařilo představit nám postavu, která stojí nad jakýmkoliv režimem. Sice se tu trochu zdůrazňuje její funkce předsedkyně ZO KSČ a z toho vyplývající nadřazenost, ale to podstatné není ona sama, ale patolízalství, k němuž dovede získat rodiče svých žáků, kteří jsou hodnoceni právě mírou onoho patolízalství. A to nebylo jen problémem našeho, socialistického státu, ale je to hluboce nadčasové. Tehdy možná někteří měli strach z komunistických funkcionářů (a dnes se to prezentuje hodně přehnaně), nyní mají stejný strach z případné ztráty zaměstnání, ale i ze své pozice ve společenském žebříčku. Výrazně to prezentuje nejvtipnější scéna filmu - totiž ta poslední: učitelka, která byla předsedkyní KSČ a vyučovala ruštinu, se stejnou vervou se pouští do vyučování náboženství a angličtiny. A jinak musím zdůraznit, že tahle soudružka učitelka rozhodně nebyla typickým příkladem socialistického učitele - a to ani učitele - komunistického funkcionáře. Většina jich byla slušných a rozumných. ()

WinstonS 

všechny recenze uživatele

Slovenská variace na Dvanáct rozhněvaných mužů s důležitými flashbacky, skvělým Jarchovského scénářem a místy lehce přepjatými (Havelka - ovšem nasraný dialog s ženou v posteli vysoce oceňuji!), výtečně minimalistickými (Bebjak), chameleonskými (Mauréry) a naprosto uvěřitelnými (všechny děti) hereckými výkony. Takhle stísněný a nepříjemný pocit jsem při sledování CZ/SK filmu už dlouho neměl. Hřebejk furt umí a po pár letech tápání zase zaválel. Celou dobu mně v hlavě běžela nepříjemná otázka: "A jak by ses na jejich místě zachoval ty?". Starší dcera začne poznávat krásy tuzemského základního školství už za pár měsíců a nejen kvůli tomuto filmu z toho mám takový zvláštní pocit. Náraz do reality našeho okolí asi bude krušný. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem to nezažila na vlastní kůži, ale přesto to dokonale znám...Byla to odporná doba díky odporným lidem, které jeden nedokázal rozlišit. A když už je rozpoznal a proti nim nějakým způsobem vystoupil, tak měl problém např. nemohl být na Tablu v maturitním ročníku...Dokonale natočený hnus 80.-ých let...Hřebejkovy filmy mám ráda (ne všechny se povedly) a navíc jsme spojeni datem narození. Za mě dobřezhnusených 95% ()

godycz 

všechny recenze uživatele

krute. ten kdo tu dobu zazil.....bolestive.... konec krutejsi. Vyborny Havelka !!! Novinsky je nejlepsi skladatel teto generace. ()

Jason.Cruger 

všechny recenze uživatele

Klasické komunistické obdobie, typické pre filmy Slovenských autorov ostáva ako vidím stále populárne. Pokiaľ sa ale stane z tejto tématiky retrospektívne podávaný dej, z pred aj zo zadu, dostávate sa do očakávania a zvedavosti čo je tá "veľká" vec čo sa stala. Skvelo natočený film, ktorý príjemné necháva i diváka rozmýšľať čo by bolo "cez čiaru", čo by na mieste rodičov či študentov urobil. Realistické dialógy, Zuzana stvárnila učiteľku skvele, najlepšie vystihla paradoxy ako "pätorčička" alebo pri hádke o 2 oktávy zvýšený krik typickej učiteľky. Hudba kontrabasu v okolí príjemné rezonuje s atmosférou a herci podávajú najlepšie výkony podľa ich sociálneho zaradenia vo filme. Preto 5* pretože po zhliadnutí mám nutkanie si film pozrieť znova a to sú podľa mňa tie najlepšie filmy. ()

Everyone 

všechny recenze uživatele

Nevzpomínám si, kdy jsem ve filmu, jistě českém, viděl naposledy špinavého veterána (automobil)...hned mě to opět trklo v úvodní scéně, kde uprostřed zimy projíždějí městskou rozježděnou břečkou navoskovaná a vyleštěná auta s tak dokonalým vzezřením, bez jediného smítka či dokonce zmatněná od vlhkosti, že by se za to ani nemusely stydět modely vystavené na Ženevském autosalónu....mnoho věcí je zde trefných, hned následující střípek ze školních šaten, ve kterých se i ten nejposlednější člen instituce (školník) tváří s tak klasickou směsí hrané důležitosti (sociální status a politika) a nehrané arogance (získané časem v těchto podmínkách), jako by měl pod patronací bezpečnost prezidenta...úplně stejný pocit mám vždy z uklizeček (viz klasická scéna s paní Kiliánovou z filmové série o Kleinových básnících) dokonce i dnes, nejen v umělecké rovině ex post - některé věci mají nečekanou univerzální platnost....toliko postřehů k prvním 90 sekundám filmu...nyní již ve zkratce...zasraný komunisti, dalo by se shrnout... kdyby se podobně nevozili po naši rodině, tak bych možná měl jiný přístup k celému filmu! (podobně jako nacisti, ve kterých bratr mé babičky padl v bitvě o Británii!) je to osobní, byť čím dál vzdálenější, ale takovéto machinace a mstění skrz děti (zde přes rodiče v opačném gardu, než který je obvyklý) jen podtrhuje nevkus celého systému, režimu (a konkrétně zde je příkladem machiavelismu v malém), který omezuje nejen základní lidská práva a přítomným strachem přetváří lidi v ovce, a tak není divu, jako v Modlitbě pro Kateřinu Horovitzovou, že masa pseudobýložravců vedená vlky shrbeně prokráčí v poníženém předklonu až k plynové komoře, kde z lidských bytostí udělají kartáče a mýdlo...jak již bylo naznačeno je to divadlo pro malé auditorium, ale představení se hrálo v každém městě i vesnici nejen po celé východní Evropě a SSSR...byla to drahá lekce z historie daná pochybností o vlivu svobody a demokracie, jakožto podmínky pro důstojný život většiny (i když většina v klíčových momentech mlčí a čeká na impuls). Dnes opět čelíme tlaku, který působí na základní pilíře současného uspořádání. Střídmě, střízlivě a banálně řečeno, neměli bychom je nechat padnout, protože jistá déjà vu není nutno opakovat. ... co ten konec? je to dnes skutečně v bledě modrém to samé? no, možná pro někoho ano, ale cíle lze dosáhnout i jinými způsoby a není jich málo - už jen toto vypovídá o mnohém... ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře udělaný film, jehož hlavním tématem je nést poselství, jak těžko se bojuje proti svini, která má za sebou podporu ze strany vládnoucích politruků. V menší, či větší míře se s tímto problémem setkal každý z nás. ono konec konců tak to v životě funguje, má dáti dal a ani kuře nehrabe zadarmo. Je ovšem tragické, pokud jsou obětmi kruté reality života děti, jenž by měli co nejdéle zůstat nedotčené. Hřebejk s Jarchovským jsou zárukou kvality a nezklamali. Za mne 85%. ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele

60% — Jan Hřebejk se po několika nemastných, neslaných počinech zase zvednul a přišel s filmem, na který se dá dívat. Ačkoliv je tam hodně postav, jedná se o dílo spíše komorní, protože mezi ty klíčové jich patří jenom pár. Právě ta komorní atmosféra byla možná trochu na závadu, myslím, že je škoda, že jsme neviděli, z jakých pohnutek se ředitelka školy a její zástupkyně rozhodly využít nespokojenosti rodičů k tomu, „aby se jí konečně zbavily“. Dá se to sice vytušit z jiných informací, ale přesto by si tohle gesto, ke kterému obě dvě přistoupily s vědomím, že je to může zničit, zasloužilo více prostoru. Stejně tak možná i vhled do života těch ostatních, kteří se nakonec rozhodli petici podepsat, ale byli jakousi anonymní masou. Závěrečná ukázka „chameleoní“ povahy paní učitelky, která však nic nezměnila na svých životních postupech, nebyla překvapivá. ()

Saur.us 

všechny recenze uživatele

Hřebejk/Jarchovský a další z jejich vážných, hořkých sond do Československé totality, která vám v ústech zanechá podivnou pachuť. Musím vyzdvihnout roli M. Havelky, svérázného otce a samozřejmě Z. Mauréry, se svou Učitelkou. ()

Chundys 

všechny recenze uživatele

No ovšem to bylo jiný kafčo :-)... Vůbec nevadí že to bylo ze Slovenska a česky tam mluvili jen dva herci, dá se všemu krásně rozumět a tu učitelku, no tu bych zabil asi! Fakt to byla síla a je pravda, že se to děje v každé době bohužel BOHUŽEL!!! Jan Hřebejk i po letech dokázal, že má stále esa v rukávu, tady jsem se totiž nesmál, ale i tak mohu zařadit mezi jeho nejlepší počiny :-) Nejvíc mě tu asi bavil Martin Havelka, fakticky byl skvělý a asi bych se choval stejně :-) ()

noelcoward73 

všechny recenze uživatele

Narodil jsem se ještě v době Československa, ale až v době, kdy do rozpadu zbývalo jen pár let. Komunismus jsem tak už naštěstí nezažil, respektive si ten poslední rok nemůžu pamatovat. Mám velmi rád jakoukoliv historii, takže se rád kouknu i na drsnou komunistickou éru. Film je to pochopitelně poměrně těžký, ale dobře zpracovaný osvědčenou dvojicí Jarchovský - Hřebejk. Od pana Hřebejka jsem viděl několik slabých filmů, ale naštěstí to není tento případ. Proto jsem byl rychle vtažen do děje. Tentokrát jsem si synopsi dopředu výjimečně nečetl. Jen jsem se přesvědčil, že má dost nominací a ocenění. Překvapilo mě, že většina postav mluvila slovensky, ale tento jazyk vždy rád slyším. Škoda, že nebyla obsazena má oblíbenkyně Vica Kerekes. Mám rád její výrazný maďarský akcent. Tento smíšený původ byl alespoň zastoupen Csongorem Kassaiem. Ovšem náznaky Maďarska jsem v jeho hlase nezaznamenal. Až druhý den jsem zjistil, že film byl inspirován skutečným příběhem. Bohužel byli i takoví jedinci, kteří šli doslova přes mrtvoly. Ale ve společnosti jsou vždy takovýto lidé. Jen někdy jim doba výrazně přeje. Herecké výkony byly velmi dobré. ()

Související novinky

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

19. Kino na hranici = kino pro mě

19. Kino na hranici = kino pro mě

22.04.2017

Jarní filmový maratón nad hraniční řekou Olší se blíží. Devatenáctá těšínská mezinárodní filmová přehlídka Kino na hranici, která se každoročně koná na přelomu dubna a května v Českém Těšíně a… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama