Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zdánlivě empatická a laskavě vyhlížející učitelka manipuluje prostřednictvím svých žáků jejich rodiči za účelem osobního obohacení, ať už v podobě materiálních výhod, či dokonce vidiny milostného poměru. Nejen z obavy o prospěch svých milovaných dětí většina rodičů třídní učitelce základní školy podléhá a poskytuje jí nejrůznější služby, dárky a jiné pozornosti. Najdou se však tři rodiny, které se rozhodnou učitelce vzepřít a stávající situaci se společně s ředitelkou školy pokusí zvrátit na konspirativní třídní schůzce. Děj strhujícího a velmi aktuálního snímku o síle lidského charakteru inspirovaného skutečnou událostí se sice odehrává na začátku 80. let, ale jde o příběh univerzální, který by se mohl odehrát kdekoliv a v jakékoli době, neboť zkorumpovanost, stejně jako malost a vypočítavost vládnou světem bez ustání. (A-Company CZ)

(více)

Recenze (633)

Mona-Lisa 

všechny recenze uživatele

Dílo Hřebejka a Jarchovského. Povinné pro ty, co to pořád hází komunistům. Jak rychle lidi zapomněli na nesvobodu a hlavně na strach z kardinálních sviní s mocí. Má to atmosféru, tempo, gradaci a prostředí podobnou Vlastníkům. A taktéž je to stavěné na hereckých výkonech. ()

Majkak 

všechny recenze uživatele

Drsnější varianta Musíme si pomáhat mně vyhovuje víc. Skvělá kreace Zuzany Mauréry v roli bolševické mrchy, která si ukájí své feudální choutky. Obtížnost změnit školu a vydírání kvůli špatným kádrovým profilům z ní činí téměř neomezenou vládkyni skrývající se za vizáž nešťastné vdovy, která potřebuje jen trošičku pomoci. Trochu jednostranně pojati kladní hrdinové. Když je ve hře schopnost dítěte odolávat zákeřné učitelce a šikaně spolužáků, není možné plivnout na každého, kdo udělá ústupek, protože se bojí děti vystavovat tlaku, který by je rozdrtil. Ta baba si užívá, jak může všechny šikanovat. Závěr je lehce neinvenční. Jinak celkově solidní herecké výkony. ()

petokucho 

všechny recenze uživatele

Skvela konverzacka z tazivej doby 80-tych rokov a jeden z naj ceskoslovenskych filmov pre mna. Tahaju to triedne sceny s rodicmi zo specialneho ZRPS vyborne skombinovane s dalsimi udalostami, ktore nam pomaly odkryvaju dej filmu... Mam velmi rad filmy z naseho prostredia z cias komunizmu a tento, hoci na prvy pohlad ucitelsko-skolsky film, je ich vybornym reprezentantom, atmosfera a postavy vynikajuce... Nemozem inac ako plny pocet. ()

jenjan 

všechny recenze uživatele

Záměrně nadhodnotím, protožer mě to příjemně překvapilo a protože nejsem nějaký samolibý trotl, kterej slyší jméno Hřebejk a přestává vidět a slyšet. Příště by ale pan režisér měl natočit Pelíšky po 50 letech, byla by to asi smutná podívaná na všechny ty zpovykané co smutní po starých pořádcích (a že už jich je.. chro, chro). Viděno v Popradě ve vyprodaném kině se zaslouženým potleskem. ()

lemonova 

všechny recenze uživatele

Piatu hviezdičku nedávam iba preto, že správanie niektorých postáv sa niekedy až priveľmi vzpieralo logike (resp tomu, čo by som v danej situácii považovala za prirodzené). Ale musím uznať, že réžia bola výborne premyslená a spôsob, akým páni poskladali túto zmysluplnú príbehovú skladačku, ma odzbrojil. Prakticky niet čo vytknúť. Čo sa týka hereckého obsadenia, najviac ma nadchol minimalistický Peter Bebjak.Vlastne celkovo ma žiaden herecký prejav z dobrého zážitku nevyrušil, takže po dlhšom čase som odchádzala z kina spokojná po zhliadnutí filmu z našich filmových končín.. :) ()

Faila 

všechny recenze uživatele

Za mě velké vítězství Zuzany Mauréry. Dokonalá svině s lidskou tváří. A druhými vítěži jsou pro mě představitelé "dětských" hrdinů, kteří mě moc příjemně překvapili. Pro mě je tenhle snímek jen dalším zachycením jednoho z nešvarů tehdejší doby a já jsem za každé takové připomenutí dost vděčná. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Vytknúť by sa dalo kdečo, ale popravde som čakal omnoho väčší prieser.Na naše pomery sa z tejto témy už viac alepšie vytĺcť nedá.. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

"Žije! On žije! Je živý!" Kolika holí jsem se poslední dekádu nad dvojicí Hřebejk - Jarchovský nalámal? Ale tady po létech strádání opět kloubouček. My podobná vyrovnání se z nedávnou minulostí zkrátka umíme. Takhle přesně se má drama dělat. Emoce pracují jako japonský dělník. Fandíte kladným. Opovrhujete zápornými. Přemýšlíte, jak by jste se zachovali na jejich místech. Navíc precizně zahrané....koukal jsem, že nejsem sám, komu sezení za školními škamny evokovalo 12 rozhněvaných mužů. O přesahem disponujícím tématu se ani myslím nemusíme bavit. Jestli pane Hřebejk takto míníte pokračovat i nadále, tak se zase můžeme kamarádit. ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Neuveritelna zenska ta ucitelka,normalne by som jej nakopal prdel,ale klobuk dole pred tymto filmom aj hereckym vykonom Zuzany Maurery,jasnych pat hviezdiciek bez rozmyslania...:-) ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

To ušlo ... pobavilo ... atmosférické ... však zároveň nutno podotknout, že skvěle poskládané a zahrané ... emotivní ... nehorázný rozdíl ... v dnešní době je to úplný opak ... rodiče jsou schopní diktovat co se má učit, jak se má učit, kdy se má učit, kde se má učit, ... a třeba i kdy má jít třídní učitelka spát ... a přitom většinou vědí akorát prakticky h .... ()

eMKo93 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí několika posledních snímků Jana Hřebejka jsem byla k filmu Učitelka spíše skeptická. Ale musím říct, že jsem byla v kině velmi mile překvapena. Děj se točí kolem jedné třídy základní školy totalitních 80. let, do které přišla nová třídní učitelka. Ta postupně získává moc nejen nad svými žáky, ale i nad jejich rodiči. A ten, kdo se jejímu diktátu nepodřídí, si to šeredně odskáče… Zuzana Mauréry v roli učitelky odvedla skvělý výkon, už dlouho se mi nestalo, že bych hlavní postavu už od začátku tak strašně nenáviděla. Co se týče rodičovských rolí, Csongor Kassai jako empatický otec šikanované dívky neurazil, nicméně na plné čáře u mě vede Martin Havelka. Scénář Petra Jarchovského je také velmi dobrý, přestože má snímek spíše vážné vyznění, najdeme tu i humorné chvilky. Člověk by si myslel, že se snad něco takového ani nemohlo stát (příběh je inspirován skutečností), ale kdoví, kolik takových pedagogů za minulého režimu zničilo nejednu naději na úspěšný budoucí život. A z konce filmu až zamrazí, proto jsem ráda, že toto téma duo Hřebejk + Jarchovský opět připomnělo. Jak je vidět, příběhy zasazené do doby komunismu jim jdou prostě nejlépe. Na závěr bych chtěla ještě dodat, že mě docela potěšilo, když snímek chvílemi evokoval Dvanáct rozhněvaných mužů. A chválím také hudbu. ()

katmandzoo 

všechny recenze uživatele

Za posledné roky konečne kvalitný slovenský film so skvelou Zuzanou Mauréry v hlavnej úlohe. Dej sa síce odohráva na začiatku 80.rokov a poukazuje na vtedajšie pomery, no jeho výpovedná hodnota by sa dala pokojne aplikovať aj v súčasnej dobe. ()

Torgal 

všechny recenze uživatele

Akú som len mal chuť biť tú pizdu a jej pätolízačov do tváre! Svojím spôsobom desivejší film ako hocaký horor, lebo takýto psychoteror je takpovediac zo života. Prehnaná divadelnosť a neuspokojivé rozuzlenie (to tam všetci rodičia len tak spontánne nakráčali?) mi ale bránia ísť s hodnotením vyššie. 6+/10 ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Hřebejk je zpět! Po několika více, či méně povedených seriálech přišel tento velmi plodný režisér s příběhem, který jasně dokládá, jak nám komunistický režim pokřivil charaktery. Bohužel čtyřicetileté vymývání mozků se projevilo i v polistopadové době a proto si dovedu představit, že by se něco podobného mohlo dít i v současnosti, ikdyž určitě ne na základě příslušnosti k vládnoucí straně. Pouvažuji o páté hvězdě a zároveň podotýkám, že bych se nedivil, kdyby Zuzana Mauréry získala Českého lva. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Tandem Hřebejk & Jarchovský opäť raz zabral a výsledkom je veľmi dobrý a i viackrát pozerateľný film. Von zo šedého priemeru ho rozhodne ťahá brilantne presvedčivá Mauréry v roli učiteľky, proste tak zahrať som ju ešte nevidel. A taktiež kopec vedľajších postáv, z ktorých vypichnem drsňáka Havelku (fyzická podobnosť a sčasti i prejav ako Charles Bronson) a zaujímavého a charizmatického Bebjaka. Páčia sa mi dialógy rodičov počas ZRPŠ, menej však dialógy detí, kde to slovne dosť škrípe. Predsa slová ako kretén, trtkať či hermafrodit boli v osemdesiatych rokoch výnimkou a ozaj to vo filme blbo znie. Hřebejk umne režíruje, páči sa mi narácia i strih, isté muchy badať v samom závere kde skrátka napr. zábery na tretiu osobu v telefóne či nahého Havelku sú zbytočné. Taktiež mám dojem, že záver je nedotiahnutý. Pri stupňujúcom sa manipulatívnom tlaku učiteľky, ktorému sa vzopiera viac rodičov, sa pýta protipól - vrchol a emočný dopad filmu, ktorý by s divákom zatriasol. Cítiť nevyužitý potenciál. ()

Související novinky

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

19. Kino na hranici = kino pro mě

19. Kino na hranici = kino pro mě

22.04.2017

Jarní filmový maratón nad hraniční řekou Olší se blíží. Devatenáctá těšínská mezinárodní filmová přehlídka Kino na hranici, která se každoročně koná na přelomu dubna a května v Českém Těšíně a… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama