Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zdánlivě empatická a laskavě vyhlížející učitelka manipuluje prostřednictvím svých žáků jejich rodiči za účelem osobního obohacení, ať už v podobě materiálních výhod, či dokonce vidiny milostného poměru. Nejen z obavy o prospěch svých milovaných dětí většina rodičů třídní učitelce základní školy podléhá a poskytuje jí nejrůznější služby, dárky a jiné pozornosti. Najdou se však tři rodiny, které se rozhodnou učitelce vzepřít a stávající situaci se společně s ředitelkou školy pokusí zvrátit na konspirativní třídní schůzce. Děj strhujícího a velmi aktuálního snímku o síle lidského charakteru inspirovaného skutečnou událostí se sice odehrává na začátku 80. let, ale jde o příběh univerzální, který by se mohl odehrát kdekoliv a v jakékoli době, neboť zkorumpovanost, stejně jako malost a vypočítavost vládnou světem bez ustání. (A-Company CZ)

(více)

Recenze (633)

stanyslaw 

všechny recenze uživatele

ani jeden exterier bez Karosy! jo, a jeste si ze sociku par veci pamatuji, treba jak jsme meli 18 roku podanou zadost o telefon a jedina reakce byl kazdych 5 let dotaz, jestli na tom jeste trvame a nerozmysleli jsme si to. takze predstava disidenta prestehovaneho do suterenu s uzasnym cervenym telefonnim pristrojem je hezka fantazie. ()

Lucas87 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí jsem to smazal z disku. Po filmařské stránce to nebylo tak zlé, ale shrnutí je takové ....ztracený čas. Celé to bylo takové vlažné a ne moc záživné. ()

anitae 

všechny recenze uživatele

V poslední době mě duo Hřebejk/Jarchovský nebaví. Osmdesátá léta a učitelka, kterou by nikdo nepřál ani největšímu nepříteli. Lezprdelkovství a obracení kabátů - takový závěr mě ani nepřekvapil. Jisté oživení mi přinesli slovenští herci a neokoukaný Martin Havelka v roli lidového otce, který nemění názory. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Tu vládneme my!" Skutečně kvalitní drama z totalitní doby. A to doslova. Perfektně zrežírováno i zahráno. Ze "soužky" se mi opravdu chtělo zvracet. "My soudruzi si tykáme!" ()

kilobyte 

všechny recenze uživatele

V prvních okamžicích jsem si říkal: "Sakra slovenština. No nic zkusím to". Za chvíli: "To budou vyprávět odzadu? No snad se v tom nezamotám". A po pár minutách jsem seděl upoutaný k obrazovce a vychutnával si drzost paní učitelky a podlézavost rodičů. PS: Jsem rád, že ani jedna moje učitelka nebyla taková pí úča. ()

Barka88 

všechny recenze uživatele

Výborný film, Hřebejk po dlouhé době příjemně překvapil. Hlavní postavu jsem nenáviděla od začátku do konce. Byla jsem u toho napnutá, jak když naši hráli o olympijské zlato v roce 98. Emocionálně velmi silné. ()

Dimo 

všechny recenze uživatele

Z charakteru a praktik soudružky učitelky se mi dělalo nevolno, stejně jako z přizdisráčství ostatních "hrdinů", kteří kolem ní figurují. Zároveň mě ale dělalo neskutečně dobře po duši vývoj hrdinství očividných antihrdinů. Film by byl úplně bezpohlavní, nebýt poslední scény, kterou je řečeno vše. Výborný slovensko-český film. ()

mira.l 

všechny recenze uživatele

Mno... nebylo to špatné, ale k dokonalosti a silnému zážitku tomu něco chybělo. Zpočátku je tam najednou nějak moc osob, chvilku mi trvalo, než jsem si dosadil, který z rodičů patří ke kterému dítěti. Pak se velmi rychle začne rozjíždět příběh dosti podivných praktik paní, pardon, soudružky učitelky, ktorá teda bola naozaj vydarená, sv**ě jedna komunistická. Příběh se nese ve dvou časových rovinách, které ze začátku působí trochu chaoticky, ale ke zorientování se není zapotřebí dlouhého času. Zpracováno docela zajímavě, nicméně vyústění je tak nějak do ztracena (což se ale vzhledem k postavení soudružky dalo očekávat). Co mi přišlo docela divné, bylo to, jak se nakonec většina rodičů přidala s podpisy ke stížnosti bez zjevného důvodu, aniž se jakkoliv vyjádřili, když předtím ve třídě seděli jak zařezaní a neřekli slovo. Vidím to někde mezi slušnýma třema a slabšíma čtyřma *, ale na ty čtyři to po prvním shlédnutí asi nebude... ()

radeckator 

všechny recenze uživatele

Nebavilo mě to a mrzí mě, že u Hřebejkových počinů z poslední doby se to stává standardem. Za celý film jsem se nedokázal vtáhnout do děje jako u filmů dobrých, námět ani zasazení do osmdesátých let mě nijak neuchvátilo, některé dějové pasáže mě přišli hloupé či zbytečné a film jako celek na mě zapůsobil jako velmi nesympatický. Jestliže toto byl ale záměr, který já zjevně nepochopil, tak klobouk dolů a palec nahoru. Momentálně za mě ale palec dolů. ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Hřebejk s Jarchovským mě tentokrát překvapili. Neobvykle podané české drama z naší historie. Ano, ta historie zde byla a byla i taková. Každý si může prndat jak chce. Je snad důvodem netočit filmy o válce, protože už jich bylo natočeno dost? Humor jsem zde moc nenašel (jasně je uvedeno, že se jedná o drama), spíš mě místy až mrazilo, i když ta doba je už dávno pryč a my se pohybujeme v jiném prostředí. Tím překvapením bylo hlavně to, že film se celý odehrával ve skromných kulisách: školní třída nebo panelákový byt. Skoro to mohlo zavánět i divadelní hrou. A na této malé ploše se odehrává drama vyvolané vyčůranou funkcionářkou a následné reakce bojácných lidí tehdejšího Československa. Pozor, film není pro komerčního spotřebitele! Chybou je, že byl uveden do kin v prázdninové době a tím možná unikne pozornosti vetší části diváků. Komu se to nelíbilo, má prostě smůlu, že šel na špatný film. Ale pokud tomu někdo dá "odpad" a ještě hůře, pokud je to "značkový" hodnotitel, tak má možná ještě doma ošoupanou červenou knížku a ať si raději pustí třeba Osvobození ... ()

bono22vox 

všechny recenze uživatele

V Učitelce Jan Hřebejk s dobrým scénářem Petra Jarchovského dokázal, že umí naslouchat textu a pracovat s minimalismem a s herci. Mimochodem hlavní role je zvladnuta na jedničku. Dokázal navíc omezenými prostředky vytvořit poutavou a tísnivou atmosféru a naproti tomu dostal do snímku nezanedbatelnou dávku humoru a natočil tak film, který bude patřit k jeho nejlepším... U mne tedy rozhodně ()

Oonika 

všechny recenze uživatele

Kino bylo sice poloprázdné, ale určitě neprávem. Čekala jsem trochu více humoru, ale nevadí. Soudružka učitelka byla brutální a skvěle zahraná. Nezažila jsem, nemůžu nikoho soudit, ale nutí mě to, zamyslet se, co bych dělala já jako rodič i jako dítě.... A nevěděla jsem, že to je slovensky, občas jsem se trochu trápila 😀 ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Nadčasový film s výbornou hlavní hrdinkou a komparzem z rodičů, z nichž se mi líbil nejvíc Peter Bebjak a Martin Havelka. Několikrát za film jsem měl pocit, že bych učitelce nejradši píchl kudlu do břicha. A když se tohle filmu povede, tak je to dobře. Hřebejk nastavil dobře zrcadlo. ()

AloisNeuman 

všechny recenze uživatele

SPÍŠ JDE O VÝPOVĚD DOBY NEŽ O FILM. TAKTO TO PROSTĚ TAKÉ BYLO. JE DOBŘE PRO NÁS ŽE SE TO NATOČILO SE SLOVENSKÝMI HERCI PROTOŽE TO MÁ JINOU PŘÍCHUT. A SNAD MLADÁ GENERACE FILMU ROZUMĚLA JAK JAZYKOVĚ TAK HISTORICKY. ()

tančísvlky odpad!

všechny recenze uživatele

Film môže zaujať asi len toho kto ten svet vtedy nezažil. Nechápem ako môže pána Petra Jarchovského vôbec napadnúť takýto scenár. Stále v tom vidím len akési zúčtovanie s minulou dobou a paranoja. Je jasné, že sa toho musel zúčastniť aj Jan Hřebejk. Pán Hřebejk chce zmanipulovať mladú generáciu,ale u nás čo to zažili nemá šancu !!! Mám pocit, že tento film treba jednoznačne oceniť ako "kravina filmového roku" O hercoch radšej ani hovoriť nebudem, pretože je to desivé čo predvádzajú a boli tam vôbec . Kam sa rúti tento svet, keď tento film je v červených číslach hodnotenia ??? ()

Gardenboy 

všechny recenze uživatele

Hřebejk v plnej sile konečne!!!! Učiteľka mi zvierala brucho a krútila žalúdkom, ja takéto mrchy poznám, ktoré pri akejkoľvek odchylke od "normálu" mlátia žiakov a blačia ako zmyslov zbavené. Silný film, mám silné asociáce na obdobie, keď som ja bol žiakom. Síce nás takto nevyužívali, ale zato ubľačané a umlátené boli kvalitne. Sadnúť! ()

kukkik 

všechny recenze uživatele

Podobně koncipovanou učitelku jsem měl, ačkoli bylo už po režimu ale starého psa... Třeba si řeknete, že přeháním, ale tyhle lidi bych stavěl na úroveň pedofilů - jsou to bezcitní útočníci na bezbrannou dětskou psychiku. Nemyslím si, že by v dnešní době už takoví lidé neučili. ()

Související novinky

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

19. Kino na hranici = kino pro mě

19. Kino na hranici = kino pro mě

22.04.2017

Jarní filmový maratón nad hraniční řekou Olší se blíží. Devatenáctá těšínská mezinárodní filmová přehlídka Kino na hranici, která se každoročně koná na přelomu dubna a května v Českém Těšíně a… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama