Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zdánlivě empatická a laskavě vyhlížející učitelka manipuluje prostřednictvím svých žáků jejich rodiči za účelem osobního obohacení, ať už v podobě materiálních výhod, či dokonce vidiny milostného poměru. Nejen z obavy o prospěch svých milovaných dětí většina rodičů třídní učitelce základní školy podléhá a poskytuje jí nejrůznější služby, dárky a jiné pozornosti. Najdou se však tři rodiny, které se rozhodnou učitelce vzepřít a stávající situaci se společně s ředitelkou školy pokusí zvrátit na konspirativní třídní schůzce. Děj strhujícího a velmi aktuálního snímku o síle lidského charakteru inspirovaného skutečnou událostí se sice odehrává na začátku 80. let, ale jde o příběh univerzální, který by se mohl odehrát kdekoliv a v jakékoli době, neboť zkorumpovanost, stejně jako malost a vypočítavost vládnou světem bez ustání. (A-Company CZ)

(více)

Recenze (633)

Plastík 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mě absolutně pohltil. Absolutně. To je tak vynikající dílo. Výtečný průhled lidkými povahami, že se to lépe nemohlo natočit. Za tohle skládám dvojici Hřebejk Jarchovský hold. ()

SAINTS 

všechny recenze uživatele

Lezenie do zadku bolo v mode za socializmu a je v kurze aj dnes.Samotny film naplnil ocakavania le n ciastocne.Herecke vykony su dobre ale z ust im vychadza jedna fraza za druhou.Bezny divak bude asi spokojny ale dalo sa z toho vytazit rozhodne viac.Ziadny filmovy zazrak sa nekonal, ()

helrohir 

všechny recenze uživatele

Ale hej, je to celkom dobré. Človeka celkom poteší, že aj u nás občas vznikne pozerateľný film. Podstata skorumpovaného konania (nielen) vtedajšej doby je principiálne celkom vystihnutá a dej má dosť dramatických momentov. Z. Mauréry predvádza slušný výkon a ostatní to aspoň veľmi nekazia. 60%. ()

pestak 

všechny recenze uživatele

Pan Hřebejk vstal z mrtvých, socialistická deprese, kterou si musíme neustále připomínat vzhledem k událostem kolem nás. Film, který jsem viděl podruhé mě hodně emocionálně dostal, protože něco podobného jsem zažil, dodnes mám z toho postraumatický stres, který se mě prolíná do snů. Souhlasím s názorem, že film na dané téma přišel pozdě vzhledem k tomu že lidé jsou už hluboko ponořeni do nové doby. ()

mrclTV 

všechny recenze uživatele

Môžem povedať, že som konečne videl celkom dobrý slovenský film. Zuzana Mauréry si podľa mňa s pokojom na duši zaslúži ocenenia, ktoré dostala za svoju rolu učiteľky, veľmi presvedčivo zvládnutá postava. Veľmi presvedcivo je vykreslená aj situácia, ba celá doba, v ktorej bolo potrebné si navzájom "vypomáhať" - inak povedané, pchať sa tam, kde mi to pomôže. Príjemne potešila aj netradična kompozícia - ťažiskom deja je triedna schôdza, kde sa krásne ukáže šikana a skepsa zabudovaná priamo v celej spoločnosti, pričom doplnkové scénky pekne skáču medzi uplynulými a nasledujúcimi dejmi, kde sa stretávame bližšie s osudmi trízniteľov a ich trpiteľov. Vadila mi ale dĺžka filmu, mali to spraviť buď kúsok kratšie, aby sa autori vyhli vykopávaniu otvorených dverí neustálym znásobovaním manipulovania, alebo mohol byť film naopak dlhší a hlbšie preberať osudy jednotlivých rodín. Chvíľu som rozmýšľal nad 4*, ale sklamalo ma spomenuté zbytočné tlačenie na pílu, pretože aj tak vďaka nelinenarite deja od začiatku vieme o čo vo filme ide a ako skončí. Epilóg trpko poteší, všetko vyrieši prehodenie kabátov a karavána ide ďalej, pripomína to niekomu niečo? Veď dodnes su zásadový ľudia trestaný za svoju "správnosť". Smutné. ()

Marťulka 

všechny recenze uživatele

Po více jak dvou měsícich jsem měla možnost vidět celý film - náš novorozený chlapeček usnul a já neusla s ním :-) Ono je to v podstatě docela jednoduchý film, ale o tématu, které je aktuální stále - školství. Když se nad tím člověk zamyslí, to co si někteří soudruzi a soudružky dovolili... oni si to dovolují i dnes, ale jinak a bez titulu. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý film, který už ovšem dnešní generaci moc neřekne a asi ji ani nezaujme. Ne že by se i nadále nedělo něco podobného, to ne, ale svým pojetím. Mně tedy osobně nevadilo, i když u jiného scénáře bych jej asi ztrhal. Tady se to nějak dobře skloubilo dohromady a já byl s výsledkem více než spokojen. Herci to nepřeháněli, byli dobří a na tohle to dílo to zcela stačilo. Závěrečné ponaučení? Čím výše postavený, tím větší svině. ()

Mire 

všechny recenze uživatele

Na naše pomery nadpriemerný film o jednej jebnutej a zakomplexovanej učiteľke, ktorý sa odohráva v jebnutej dobe. Okrem skvelej scény, ako žiak vtipne zakončí príbeh ktorý im učiteľka rozpráva, na čo sa rozžeraví až do nepríčetnosti, je jedna z najlepších hlášok tá, ktorá vlastne ani nebola plánovaná ako vtip ("Ani ste neochutnali moju buchtu!" :DDD). A žalovať niekoho za to, že sa vyjadruje vulgárne? Tak to bola pekne prijebaná doba, ktorú som našťastie nezažil :) Zuzanu Mauréry príliš nemusím, ale do tohto filmu mi tie osobné antipatie ku nej vlastne aj pasovali. Takže u mňa v pohode. ()

bohhous22 

všechny recenze uživatele

Je to kafe Mlejnek .Ale na to čím přispěli JH české kinematografii za posledních 15 let,je tento článek ještě korektní vůči divákovi.Jinak naprosto zbytečný vůči současnosti,i když kdo chce,dá tomu status AKTUÁLNÍ. ()

Karda 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem přemýšlel znám-li odpornější postavu.To takový Antonín Rusnák je proti ní úplný ořezávátko.Plnej počet. ()

Gamekeeper77 

všechny recenze uživatele

Komentář může obsahovat Spoiler! Učitelka je skvěle natočené, působivé a velmi reálné drama, ze kterého se mi celou dobu svíral žaludek, jako kdybych v té lavici seděl já. A to i proto, že jsme nedávno na vlastní kůži poznali, že takoví učitelé vážně naše děti "učí". V našem případě naštěstí stačilo zajít do ředitelny a čtyřky provázené žaludečními neurózami byly ty tam. Závěr jsem rozhodně čekal jiný, takže se mi docela ulevilo, že nemusím jit spát s bubákem ;-). 82%. ()

Tominni 

všechny recenze uživatele

Do třídy vstupuje nová paní učitelka a pečlivě si poznamenává, co dělají rodiče jejich žáků a překvapivě dobré drama může začít. Film, kde emoce střídají emoce a nejde jen tak vydechnout. Jde hlavně o manipulaci, prezentaci síly (víte, já jsem jen slabá žena a neumím se mstít), strach, rezignaci, ale i malá vzpoura a boj o pravdu a poctivost. Dlouho jsem neviděl tak dobrý český (slovenský) film, jakoby Jarchovský a Hřebejk chytili druhý dech. ()

majky19 

všechny recenze uživatele

Moc jsem se do shlédnutí tohoto snímku nehrnul, ačkoliv byl tento snímek jak diváky, tak kritikou přijat velmi pozitivně. Musím ovšem říct, že mě tento film velmi oslovil a musím opět konstatovat, že duo Hřebejk + Jarchovský jsou zkrátka mistry svého oboru, a znovu se zaskvěli vynikajícím počinem. Po celou dobu sledování tohoto dramatického příběhu se mi doslova tajil dech nad tím, jaké s prominutím bestie dokázal minulý režim vygenerovat, a čeho se byli schopni dopuštět na obyčejných, veskrze slušných lidech, kteří se proti tomu nemohli ani nikterak bránit. Výborný herecký výkon v roli této bezpáteřní učitelky skvěle zahrála Zuzana Mauréry, avšak mě velmi oslnil i výkon jejího oponenta, kterého výborně ztvárnil Martin Havelka, což byla v podstatě jediná charakterní postava, která se nebála jít proti proudu, přestože většina poslušně dělala vše, co paní učitelka nařídila. Vskutku výborný film, který zanechá v divákovi jak pozitivní, tak samozřejmě negativní emoce. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale tenhle snímek patří do kategorie nenadchne-neurazí. I přes vynikající herecký výkon hlavní hrdinky a v počátku docela zajímavou zápletku vše postupně upadá, točí se v bludném kruhu a divák tak čeká spíš na to, jak to vše dopadne. Film je zajímavý hlavně tím, že se jedná o skutečnou událost a pak také skutečností, že být součástí KSČ a mít konexe něco znamenalo prakticky v každém oboru. Nelze říct, že by snímek byl nezáživný, ale jednotlivé manipulace učitelky byly vlastně jedny a totéž pořád dokola. A dramatičnost nezvýší ani průběžná schůzka rodičů na které si vyměňují tehdejší socialistické názory. Pro naši mladou generaci je to zase o to zajímavější, že se můžeme podívat, jak se tehdy vyvážely do Ruska nejen koláče. Snímek více přínosný než v celkovém kontextu zajímavý. ()

Související novinky

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

19. Kino na hranici = kino pro mě

19. Kino na hranici = kino pro mě

22.04.2017

Jarní filmový maratón nad hraniční řekou Olší se blíží. Devatenáctá těšínská mezinárodní filmová přehlídka Kino na hranici, která se každoročně koná na přelomu dubna a května v Českém Těšíně a… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama