Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zdánlivě empatická a laskavě vyhlížející učitelka manipuluje prostřednictvím svých žáků jejich rodiči za účelem osobního obohacení, ať už v podobě materiálních výhod, či dokonce vidiny milostného poměru. Nejen z obavy o prospěch svých milovaných dětí většina rodičů třídní učitelce základní školy podléhá a poskytuje jí nejrůznější služby, dárky a jiné pozornosti. Najdou se však tři rodiny, které se rozhodnou učitelce vzepřít a stávající situaci se společně s ředitelkou školy pokusí zvrátit na konspirativní třídní schůzce. Děj strhujícího a velmi aktuálního snímku o síle lidského charakteru inspirovaného skutečnou událostí se sice odehrává na začátku 80. let, ale jde o příběh univerzální, který by se mohl odehrát kdekoliv a v jakékoli době, neboť zkorumpovanost, stejně jako malost a vypočítavost vládnou světem bez ustání. (A-Company CZ)

(více)

Recenze (633)

PamelaJJK 

všechny recenze uživatele

Nebudu se v tom zbytečně pitvat. Mě se to prostě líbilo. A to hodně. Ač nepříliš veselé téma, tak tam bylo i pár úsměvných scének a pár skvělých hlášek. Geniálně obsazené. Pár známých tváří (Havelka a Malý) doplnily povětšinou neznámé a neokoukané obličeje, ze kterých stojí za vyzdvihnutí hlavně Peter Bebjak. Docela dobře zmáknutá vizualizace 80. let minulého století. Hudba sice nijak výrazná, ale na druhou stranu se ke ztvárňované době hodila a nerušila. Film měl sice poklidné tempo, ale dokázal zaujmout a nenudit. Takže za mě OK a plný počet. ()

Enelya 

všechny recenze uživatele

Musím zatleskat Zuzaně Mauréry za excelentní manipulátorskou mrchu - učitelku. Československá Dolores Umbridge s lepším koncem.:) Obzvláště se mi líbil zacyklený konec příběhu, byť mě mrzí, že nikde není uvedeno, jak Mária dopadla a co dělala mezi roky 1984 - 1991. Lepší 3*. ()

minimalism 

všechny recenze uživatele

Počas filmu som Zuzanu Mauréry začal nenávidieť, ale to je dobre, pretože to znamená že ma dokázala presvedčiť o tom ako zahrala rolu hlavnej postavy, ale hneď po filme to bola pre mňa znova skvelá slovenská herečka. Podľa traileru som od tohto filmu čakal niečo viac ale nemôžem povedať že by som bol sklamaný, naopak. Zostal som veľmi potešený. ()

Vasyl 

všechny recenze uživatele

ČT už odmítá Hřebejkovi dotovat každou kokotinu co? Film se asi nebude líbit lidem se smyslem pro fair play a lidem, co tu dobu nezažili. Takže se mi to nelíbilo. ()

pafka 

všechny recenze uživatele

To je velke prekvapeni. Ono totiz film, ktery ma tak masivni reklamu (aspon na Slovensku mel), tak ten ji vetsinou potrebuje, jinak by nikdo neprisel. Ale opak je pravdou. Velmi komorni pribeh, ktery se odehrava jen v interierech, ma totiz daleko vetsi rozmery, nez se po prvnich patnacti minutach zda. Skoro se mi nechce verit, ze Hrebejk je reziserem. Film vubec neni podlezavy, populisticky, aby se zalibil vsem a za kazdou cenu. Ani trosku. Je to presneji maly film s velkou dusi, atmosferou a rozmerem v deji. Natocene s obrovskou davkou citu pro dane situace. Klobouk dolu a s jakym nadhledem a presnosti zahrala v hlavi roli Zuzana Mauery! Skvely cesky, resp. evropsky film. ()

only_serials 

všechny recenze uživatele

Kluci z Prahy si zajeli do Blavy a natočili tam s místním hereckým souborem jeden z nejlepších filmů, který tam kdy vzniknul. Příběh mě od začátku vtáhnul. Přechody mezi příběhy jednotlivých postav a jejich odkrejvání byly dokonalý. Závěrečná gradace a pointa taky super... dobrý, budu doporučovat.. ()

Karlos8 

všechny recenze uživatele

Kdo by čekal klasické rodičovské sdružení, ten musel být ale proklatě zklamán. Zde totiž nešlo jen o známky a dobré chování. Zde šlo o mnohem víc, čehož si byli vědomi ti nejmocnější, kteří této moci rádi využívali. Jak citoval pan doktor, vy kdyby jste mohli, taky byste pomohli. Proč? Protože můžete a už se neohlížíte na druhé. Přecházíte to, protože se s vámi jedná v rukavičkám a paní soudružka učitelka je natolik hodná, podmanivá a vlezlá, že vám na oplátku prozradí číslo příštího cvičení, ze kterého bude zkoušet. Za mě jednoznačně dospělí rodičové excelují nad dětmi. Někteří se bojí. Některým je to zase jedno. Každý z nás je jiný. Každý máme nějakou cenu. Vždy se ale najde někdo, kdo se dokáže tyranu postavit čelem a vystoupit z davu. Takových lidí je málo, ale přeci se mezi námi najdou. Je potom nesmírně důležité, aby váhaví a nerozhodní lidé nastoupili na podobnou notu a nežili v neustálém strachu a nejistotě. Konec konců něco podobného vídáme i dnes. Více méně slovenský příběh jedné třídy a jedné velmi vychytralé učitelky názorně znázorňuje úskalí tehdejší doby a na to by se nemělo zapomínat. Více takových snímků. ()

ZHODNOTITEL 

všechny recenze uživatele

A byl by to pěkný film, kdyby místo 100 minut zabral stopáží třeba 15 - 20 minut. Neskutečné dlouhé, nezáživné a vlastně čekáte až na závěrečnou anekdotu, která přeci jenom není zas až tak WOW! Pěkný plakát, pěkná kamera, pěkná hudba ale všechno další je prostě nuda. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Učiteľka je ukážkou toho, ako sa slovenská produkcia posúva, lebo síce to vzniklo v českých hlavách, ale vyprodukované slovenskými producentmi. Krásna ukážka toho, ako fungovali vplyvní ľudia v časoch ťažkej totality a až prekvapujúco realistická atmosféra tomuto filmu dodala ten správny šmrnc. Miestami hluché miesta, miestami nedotiahnuté, ale jednoznačne herecký výkon kariéry v podaní Mauréry. 70 % ()

lhrstka 

všechny recenze uživatele

Jakožto mladé, nepřemýšlející tele mám svůj názor na všechno, a proto si takhle představuji komunismus. Skvěle natočená Slovensko/česká hříčka, která mi opravdu připomínala film "Dvanáct rozhněvaných mužů". Slušné dětské herecké výkony a silný příběh, který vás donutí zapřemýšlet nad tím, jak to tu u nás dříve vypadalo. Nejsem velký zastánce naší kinematografie, ale tento počin řadím mezi ty kvalitnější. ()

Eire 

všechny recenze uživatele

Kto nezazil, neuveri. Ne neuveri skonci v pekle komunizmu, alebo ineho IZMU... Zivotna uloha Zuzky, ale aj Csongor bol skvelyyy... Samozrejme kazdy film bez super scenara sa neda zrezirovat ani pri najhvieznejsom obsadeni. Komunisticka era vyhovuje H+J asi najviac. Sudim podla Peliskov. ()

Raphaell 

všechny recenze uživatele

Kdybych nevěděl, že to natočil Hřebejk, tak bych to nepoznal. Je sakra dobře, že učitelku nehrála Gaislerová a pána řeckořímského zápasníka třeba Macháček. Bylo to skvěle vystavěné a po prvních 10ti minutách, už mě to nepustilo. Za mě malé mínus za trošku "kýčovitou" poslední scénu. Těším se, až něco podobně silného natočí i ze současnosti. ()

jungewolf 

všechny recenze uživatele

Vynikající film, velmi dobře vystihující poměry jak ve školství, tak v celé společnosti v tehdejším komunistickém Československu v l.1948-1989 . Sám jsem konec této skutečné doby zažil, hlavně 2.polovinu 80.let. Hodnocení : 5 hvězd a 80 % . ()

solisoli 

všechny recenze uživatele

Mala to byť dráma. Skôr mi to pripadalo, ako melancholická uspávacia fraška, poukázať všemožne na prvky zašlého režimu a jeho praktík, ktoré svojim dejom zaostávali za realitou. Kto to chcel vidieť takto, bol zrejme uspokojený. Mne to pripadalo, ako jeden diel TV seriálu ,,Bakalári“, v starom režime pre mnoho televíznych divákov veľmi populárny serial. Herecké výkony dospelých, boli v tieni detí, čo réžia a scenár nezvládli. Celé to bolo nevydarené nereálne sfackané divadlo, akože podľa skutočnosti. ()

spotczek 

všechny recenze uživatele

Jo, jí podobné známe všichni. A nedělejte se, taky jsme jí lezli či stále lezeme do zadnice (pokud tedy sami nejsme její kopií). Protože švestičky ze zahrádky přece nejsou úplatek, no ne?! Hřebejk s Jarchovským to sice dovedli kapku do extrému, ale bravurně tak shrnuli vše, co k podobnému "řádění" vede. Vždyť už jen ty silnice tady u nás, bez švestiček by přece ani nebyly, tak co si furt stěžujete na kvalitu... A u diplomových nebo bakalářských prací, vždyť už by pak nebylo ani koho jmenovat na ty strašně náročné ministerské posty... Naštěstí (???) to lidi stejně tak nějak poznaj, jestli člověk studoval fér nebo s jistou "výpomocí". Blbost titulama prostě neschováš. ()

Gand_alf 

všechny recenze uživatele

Tento vynikajúci Česko - Slovenský film skvelo vystihuje dobu v ktorej sa odohráva, charaktery postáv, ich motivácie. Neodfláknutý, ale presný a výstižný scenár, bravúrny herecký výkon Zuzany Mauréry a jej stvárnenie veľmi manipulatívnej psychopatky za katedrou sú nezabudnuteľné. Film miestami pripomína iný skvost: Dvanásť rozhnevaných mužov. Slovenskej a Českej kinematografii prajem čo najviac takýchto filmov. ()

LaNany 

všechny recenze uživatele

Učitelka nejednou připomíná 12 rozhněvaných mužů, ačkoliv místo soudní síně se tu děj převážně odehrává ve třídě. Spousta neokoukaných a přesvědčivých slovenských i českých herců. Příjemné překvapení, mrazivý děj. ()

maraHCV 

všechny recenze uživatele

Trošku mi to místy připomínalo 12 rozhněvaných můžu a musím říct že jsem byl mile překvapen.To normalizační stigma které vyzařovalo ze všech herců mě bavilo a zároveń děsilo. ()

Související novinky

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

19. Kino na hranici = kino pro mě

19. Kino na hranici = kino pro mě

22.04.2017

Jarní filmový maratón nad hraniční řekou Olší se blíží. Devatenáctá těšínská mezinárodní filmová přehlídka Kino na hranici, která se každoročně koná na přelomu dubna a května v Českém Těšíně a… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama