Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zdánlivě empatická a laskavě vyhlížející učitelka manipuluje prostřednictvím svých žáků jejich rodiči za účelem osobního obohacení, ať už v podobě materiálních výhod, či dokonce vidiny milostného poměru. Nejen z obavy o prospěch svých milovaných dětí většina rodičů třídní učitelce základní školy podléhá a poskytuje jí nejrůznější služby, dárky a jiné pozornosti. Najdou se však tři rodiny, které se rozhodnou učitelce vzepřít a stávající situaci se společně s ředitelkou školy pokusí zvrátit na konspirativní třídní schůzce. Děj strhujícího a velmi aktuálního snímku o síle lidského charakteru inspirovaného skutečnou událostí se sice odehrává na začátku 80. let, ale jde o příběh univerzální, který by se mohl odehrát kdekoliv a v jakékoli době, neboť zkorumpovanost, stejně jako malost a vypočítavost vládnou světem bez ustání. (A-Company CZ)

(více)

Recenze (633)

megajalec 

všechny recenze uživatele

Trefné a mrazivé zároveň. Je vidieť, že komunizmus náš národ veľmi poznačil. Učiteľka je toho jasným dôkazom. Aj keď som nežil dlho v tej dobe, takto nejako (asi aj horšie) to tam muselo vyzerať. Páčilo sa mi, ako film vykresľuje rodičov, takmer každému nastolený stav učiteľkou (inak výborná Mauréry) vyhovuje, lebo z toho profituje a keď aj nie, tak proste tak to má byť (asi ako aj dnes, jednoduchšie je privrieť nad vecami oči a nechať ich tak). Záver filmu by som asi ani ja lepšie nevymyslel, výborná a dokonale výstižná bodka. ()

Alex_01 

všechny recenze uživatele

Bavil jsem se. Střihem se přesmisťujeme ve dvou rovinách - v třídní schůzce, která nastolí otázku, na kterou pak druhá rovina odpoví. Z. Mauréry zahrála parádní svini. ()

Porculus 

všechny recenze uživatele

Skvelý námet, slabý, miestami otrasný scenár, réžia a pravdepodobne jej vinou aj herci miestami podpriemer. Pár pekných momentov, ale ako celok nepresvedčivé. *6/10 ()

Fin_429 

všechny recenze uživatele

Abyste tento film plně pochopili - abyste plně porozuměli té myšlence a abyste nemuseli dávat špatné hodnocení - musíte působit nějak ve školství. Buď jako žák, nebo jako pokrokový, nebo normální učitel. Upřímně, pokud jste ten "normální" učitel, dáte tomuto filmu 3 hvězdy, pokud jste pokrokový, nebo žák tak dáte 5. Pro mě, jakožto žáka, který školu bere jako místo, kde může psychologicky studovat různé druhy lidí (tak jak nám takovým přezdívají: ,,fakan"), byl tento film sen. Vystavění atmosféry díky wide-shotům v úvodních 20 vteřinách nás nabralo to perfektně laděného dobového snímku. Mrazivá atmosféra se postupné stupňovala s hlavní postavou, která byla jednak perfektně zahrána, a jednak výborně napsána. Doslova jsem v ní viděl svou tělocvikářku. Postupná gradace do závěru, který, mě osobně, otevřel pusu a za doprovodu krásné, ale chladné a thrillerově laděné hudby, jsem vypnul počítač a šel si to vše vypsat. To jak to bylo všechno accurate je prostě, i v dnešní době, strašné a já tomu nerozumím. Proč to tak funguje? Proč stále existují lidé jako Tato paní učitelka? A nejhorší je, že určitě bude každý z nich JEDNOU oceněn. 10/10 ()

Dzusifruit 

všechny recenze uživatele

Takže tu vládnu oni, hej? Strach z nevideného, ale všetkými vedomého nepriateľa, ktorý tvorí atmosféru takmer v každej scéne je cítiť na sto honov ďaleko. A v prítomnosti krásnej m*chy Zuzky možno aj ďalej. Všetci predsa vieme, že rozoberať témy z obdobia komunizmu boli, sú a vždy budú pre nás poučné, zaujímavé a hlavne, že našinci ich vedia točiť. A hlavne tie sexy lýtka pani súdružky, jednoducho som do nej blázen... Ale k veci. Ako budúceho učiteľa ma zmýšľanie rodičov o tom, čo robí učiteľ s dieťaťom, či si na nejakého žiaka zasadne, prípadne ako spoznať riťolezov a čo s nimi robiť, fascinuje. Zaujíma ma, prečo niektorí nezmenili postoj, prečo niektorí áno až neskôr, prečo si stáli za svojim, aj keď vedeli, že to dieťaťu a ani im samým neprospieva. Bol strach z nej a z toho akého bola postavenia naozaj jedinou príčinou ich správania? ... Možno sa dotoho snažím moc vidieť, no každopádne mi tento film aj cez niektoré nie príliš kvalitné herecké výkony (prepáč Csongor) spôsobil všetky emočné výkyvy... Ehm, neočakávaný pohlavný úd je naozaj neočakávaný... 4* ()

pierre9 

všechny recenze uživatele

Predtým ako som si film pozrel, som zachytil ohlasy, že je dobrý. Bol však výborný. Myslím, že toto sa naozaj podarilo - nie príliš zložitý príbeh, no natočený perfektným spôsobom. Je skvelé vidieť (nielen) slovenských hercov robiť vynikajúco svoju prácu. 4,5* ()

fafejt001 

všechny recenze uživatele

JELIKOŽ je to podle skutečné události , je to síííla . Zuzana hrála tak přesvědčivě , že je to až neskutečné. Výborně natočeno . Tak nějak to za komunistů bylo v zákl. školách , bytˇ v menším měřítku . Něco o tom vím . Bohužel . ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Proč Hřebejk pořád točí divadlo? Nebudu zapírat, že námět je zajímavý, ale zpracování mě absolutně nezaujalo. Ano, zvolna se rozvíjí drama, se kterým nemohu souhlasit a kde u některých situací musím bezmocně skřípat zuby, jak vůbec tohle bylo někdy možné a jak to mohli lidé dopustit, aby se takové věci mohly dít. Ale takových situací moc nebylo a uvítal bych občasné oživení suché řemeslné práce. 3- ()

hony23 

všechny recenze uživatele

Už jsem mě strach, že duo Hřebejk, Jarkovský po několika slabších filmech zabředne do průměru české kinemografie, ovšem s Učitelkou pánové dali vzpomenout na své nejlepší filmy. Příběh učitelky, která zneužívá rodiče svých žáků, je natočený skvěle a po většinu filmu se mnou cloumal vztek nad tou psychopatickou sviní i nad tou hnusnou dobou, ve které se to odehrávalo. Pro mně nejlepší český film za poslední roky! ()

FILMOVKA 

všechny recenze uživatele

Pojetím, střihem a prolínáním jednotlivých sekvencí jistě originální. Po nějaké době to ale začne člověka trochu rozčilovat, protože to rozkrývání tajemství je už dlouhé a nudné a vy se potíte a kroutíte a čekáte, až bude konec, kde už ve finále není moc co odhalovat, protože to celé spíš působí jako natáhlá anekdota, která by lépe sedla nějakému krátkometrážnímu filmu. ()

pds 

všechny recenze uživatele

Po veeeelmi dlhom čase konečne dobrý slovenský film. Aj keď ho museli natočiť Česi. Ďakujem. 81% ()

johnnie78 

všechny recenze uživatele

Prvních deset-patnáct minut jsem se bál, že to bude nekoukatelná slátanina. Pak jsem pochopil, o čem to je, a od tý doby dobrý. Je to další Hřebejkova variace na téma "jak to za bolševika stálo za hovno" a mnohem lepší než např. shitoidní Pupendo. Vlastně je to dost zábavný film (byť ta lehká inspirace Dvanácti rozhněvanými muži tam moc nesedí), s ještě zábavnější pointou, kterou jsem od Hřebejka ani nečekal, a která byla (cha cha cha) vážně ze života. Jakožto ročník 1978 si na tyhle komunistický krávy za katedrou velmi dobře pamatuju. ()

fooggyy7 odpad!

všechny recenze uživatele

Něco hrozného. Od té doby co je Hřebejk tlustej jako prase, nenatočil nic pořádného. Snaží se žít setrvačností se starejch úspěchů. Na někoho to hold platí, na někoho ne. ()

J.Bakhita 

všechny recenze uživatele

Bylo to velmi netradiční, ale velmi se mi to líbilo. Ani chvíli jsem se nenudila, napětí ve filmu stoupá. Herci byli dobří, ačkoliv občas někteří přehrávali a působili nepřirozeně, divadelní způsob natočení filmu v tomto případě dodával atmosféru. Zajímavá hudba k podbarvení. Ráda se na tenhle film někdy podívám znovu a doporučuji. ()

Související novinky

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

19. Kino na hranici = kino pro mě

19. Kino na hranici = kino pro mě

22.04.2017

Jarní filmový maratón nad hraniční řekou Olší se blíží. Devatenáctá těšínská mezinárodní filmová přehlídka Kino na hranici, která se každoročně koná na přelomu dubna a května v Českém Těšíně a… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama