Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zdánlivě empatická a laskavě vyhlížející učitelka manipuluje prostřednictvím svých žáků jejich rodiči za účelem osobního obohacení, ať už v podobě materiálních výhod, či dokonce vidiny milostného poměru. Nejen z obavy o prospěch svých milovaných dětí většina rodičů třídní učitelce základní školy podléhá a poskytuje jí nejrůznější služby, dárky a jiné pozornosti. Najdou se však tři rodiny, které se rozhodnou učitelce vzepřít a stávající situaci se společně s ředitelkou školy pokusí zvrátit na konspirativní třídní schůzce. Děj strhujícího a velmi aktuálního snímku o síle lidského charakteru inspirovaného skutečnou událostí se sice odehrává na začátku 80. let, ale jde o příběh univerzální, který by se mohl odehrát kdekoliv a v jakékoli době, neboť zkorumpovanost, stejně jako malost a vypočítavost vládnou světem bez ustání. (A-Company CZ)

(více)

Recenze (633)

Cardas 

všechny recenze uživatele

Dobře detailně podchycené, jak obtížné je prokazovat nespravedlnost, křivdu, manipulaci, mobing, korupci, a kolik je potřeba odvahy jednotlivce a kolik je potřeba jednotlivců, aby ta jedna odvaha jednotlivce nebyla marná a neobrátila se proti němu. Nepříliš rozumím důvodu, proč to bylo zasazeno do minulého režimu. Prostor pro manipulaci je dnes obdobný nebo i větší. Je daný ekonomickou vahou rodičů, selektivním přístupem učitele k dětem "úspěšných", zatímco strohý ke kverulujícím "sociálům", které smete jako závistivé blbce, kteří nejsou schopni intelektuálního výkonu, tak se vztekají, tím hůře, pokud se jemně poukáže na komunistickou minulost té rodiny... atd. Dramatické děje dneška se odehrávají na nových osách. Jakoby se tvůrci báli, že kritckým zobrazením současnosti by dali přliš mnoho argumentů chvalořečníkům starých časů. A aby se neřeklo, tak na konci filmu je přelom do naší doby, kdy stejná učitelka začíná manipulovat v nových podmínkách. No, akorát že uběhlo dvacet let, děti čelí dnešním bolestem a ty nejsou dané vůbec tím, že je učí nějaká stará totalitní úča, co měla za manžela sovětskýho oficíra. Svět, který se dotýká dnešních lidí, je už jiný. A představa, že veškeré zlo je pozůstatkem komunismu, z nějž personálně proniká do naší současnosti, to už na mne působí trochu jako klišé stojící generačně už mírně za zenitem. Ale co se týče schopnosti vyvolat ty pocity zoufalství a vzteku z nespravedlnosti a křivdy, tak to ten film zvládl dobře. V tomhle záklaním smyslu se ten film povedl. Psychologicky to rozebrali a natočili velmi dobře. A je to výborně zahrané. Od všech! Ale speciální energie na mne čišela z Martina Havelky, v něm prostě ta krev silnýho chalapa bušila tak, že jsem úplně cítil ten tlak v jeho tepnách. To je podle mne mimořádný herecký výkon. ()

WilliamMW 

všechny recenze uživatele

Byl jsem tam. Vtáhlo mě to do děje a pustilo až na konci. Hořká příchuť osmdesátek se vším všudy. Doporučuji všem, kteří tak rádi tvrdí, že za komárů bylo lépe. Tohle jim snad otevře oči. 85% v rámci federativní produkce. ()

ztracenyDen 

všechny recenze uživatele

Já už vyrůstal v době, kdy bratia slováci byli už cizinci, takže nějaká slova mi unikla. Trochu se to vleklo, ale jinak to byl fajn příběh, dobře zahraný i dětskými herci. ()

Labacan 

všechny recenze uživatele

Ale ano, na tunajšie pomery slušný film. Kassai mohol mať viac priestoru, zvyšné postavy nazapamätovateľné... Velmi milo prekvapila Mauréry a parádny Havelka.. ()

ssarka 

všechny recenze uživatele

Karlos 80 - WTF ??? pět hvězdiček za film bez poskvrny..výborný příběh-bohužel, herecké výkony civilní, hudba a vůbec vše prostě bez chyby... ()

toko 

všechny recenze uživatele

Jan Hřebejk dokázal, že se nebojí zpracovat i velmi surové a naturalistické téma tak, aby diváka nenudilo a naopak vedlo k zamyšlení. Rozhodně si nemyslím, že by se jednalo pouze o sondu do minulosti, téma korupce je aktuální i v dnešní době. Herecké výkony a to nejen Zuzany Mauréry (která je dokonalá) nadprůměrné. Zasloužených pět hvězd. ()

Unrealik 

všechny recenze uživatele

Učitelka, která vzbuzuje emoce, člověk by ji zabil. A to samé někteří rodiče (zbabělci, podlézavé slepice...). ()

petra8619 

všechny recenze uživatele

Líbil se mi trailer, a tak jsem se na film podívala, aniž bych měla nějaké očekávání. Film byl pro mě velmi napínavý. Myslela jsem, že nevydržím nepřetočit to na konec, abych se dozvěděla, jak to dopadne. Naštěstí jsem vydržela. Výkon Zuzany M. je skvělý. Tento film, ale rozhodně není o tom, jak to chodilo za komunismu. Tento film je o tom, že zlí a zákařní lidé jsou mezi námi ať je jakkýkolv režim. Tehdy byla členkou komunistické strany, tak se jí valná vetšina lidí bála. Dnes se to děje také jen se to jinak jmenuje. Možná se to v něčem zlepšilo v něčem zase zhoršilo. Je to pořád dokola. Lidé jsou stejní jen nosí jiné hadry. Záleží kdo jakou má roli ve svém životě. Roli: toho kdo velí, kdo se bojí, kdo leze do pr..e, kdo má své zásady a svědomí.... záleží jak si kdo zvolí. Přijde mi, ale že je to film na jedno podívaní. Otázkou tedy je: Pustím si tento film ještě jednou? ()

Capri2016 

všechny recenze uživatele

Film Ucitelka je jeden z najlepsich filmov dvojice Hrebejk a Jarkovsky v poslednych asi 10 rokoch. Film Ucitelka mi usiel v kine a videla som ho az v televizii. Hlavna predstavitelka Zuzana Maurery bola v tejto hereckej postave uplne fantasticka. Hrala typicku komunisticku ucitelku - navrchu sladka ako med, a vo vnutri smrtelna ako jed. Jej zneuzivanie deti a rodicov deti bolo take, ze mi bolo zle od zaludka. Kedze som sama zazila zakladnu a strednu skolu za socializmu (som Husakovo dieta) - tak bohuzial mi praktiky tejto ucitelky neboli upne cudzie - aj ked moje ucitelky ma vyslovene nezneuzivali, ale tiez boli u nas urcite zakazy, prikazy, ktore nedavali zmysel a rodicia, ktorych deti neboli podla socialistickeho meritka (napriklad veriaci) boli volani do skoly na "kobercek". A tiez som zazila ucitelky, ktore v socializme boli velke komunistky a nosily nielen cervenu satku, ale asi aj cervene nohavicky a po revolucii obratili a ucili manazement trhovej ekonomiky. Na vracanie. Tento film mal pre mna urcite mrazivu atmosferu a mali by si ho pozriet vsetci moderni "socialisti" aby videli kam moze viest ich politika. Pre mna dufam, ze tato doba sa uz nikdy nevrati. Vdaka vybornym hereckym vykonom vsetkych hercov, ale hlavne Zuzany Maurery - pre mna 80%! ()

Sidenius 

všechny recenze uživatele

Něco podobného v o dost mensim meritku jsem zazil. A díky kádrovemu posudku byla nedotknutelná... vymazleny scénář pana Jarchovského. ()

kodwin 

všechny recenze uživatele

Překvapivě výborné drama, které po pár minutách chytí a nepustí. Skvělá Zuzana Mauréry, která zahrála "svini" učitelku strašně věrohodně. Film je zajímavý jak (pro mě) méně známým (výborným) obsazením, tak slovenštinou. Hřebejk opět natočil skvělé retro a přestože má výkyvy, dokazuje, že to v sobě pořád má. Příště by mu slušela zase nějaká komedie. ()

robbez 

všechny recenze uživatele

Osoby manipulující a využívající druhé lidi existují v různých profesích a v každém režimu. To ostatně trefně a ironicky ukázal i závěrečný dovětek filmu. Jsou samozřejmě povolání, ve kterých lze své postavení zneužívat výrazně. V dnešní době jsou ovšem učitelé spíše bojícími se "otloukánky" ze strany žáků, jejich rodičů i vedení škol, kterých se při nějakém problému nikdo nezastane. Představa, že by nějaká učitelka požadovala různé služby víceméně od všech svých žáků a jejich rodičů, mi nepřipadá příliš reálná. ()

teckax 

všechny recenze uživatele

Ufff, dlouho jsem žádný film neprožila jako tento. Jsem totálně konsternovaná. Bravurně natočené, ještě lépe zahrané, dokreslené dokonalou hudbou. Husi kůže. Skvělá práce se scénářem, neotřelý způsob vyprávění, trefně načasované flashbacky, nenucená gradace.... zůstávám s otevřenou hubou a v hlavě se mi ozývá "vyrvu Ti tu hnusnou trvalou z té tvojí vyčůrané hlavy, ty svině jedna komunistická!!!!... jo, jinak jsem docela milé děvče. ()

ostre_pero 

všechny recenze uživatele

Okrem hodnoverného návratu pred 1989 a mimoriadne vydareného satirického konca z roku 1991 oceňujem predovšetkým špičkové výkony Mauréry a Bebjaka. Videné trikrát a stále parádny zážitok. ()

Související novinky

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

19. Kino na hranici = kino pro mě

19. Kino na hranici = kino pro mě

22.04.2017

Jarní filmový maratón nad hraniční řekou Olší se blíží. Devatenáctá těšínská mezinárodní filmová přehlídka Kino na hranici, která se každoročně koná na přelomu dubna a května v Českém Těšíně a… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama