Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zdánlivě empatická a laskavě vyhlížející učitelka manipuluje prostřednictvím svých žáků jejich rodiči za účelem osobního obohacení, ať už v podobě materiálních výhod, či dokonce vidiny milostného poměru. Nejen z obavy o prospěch svých milovaných dětí většina rodičů třídní učitelce základní školy podléhá a poskytuje jí nejrůznější služby, dárky a jiné pozornosti. Najdou se však tři rodiny, které se rozhodnou učitelce vzepřít a stávající situaci se společně s ředitelkou školy pokusí zvrátit na konspirativní třídní schůzce. Děj strhujícího a velmi aktuálního snímku o síle lidského charakteru inspirovaného skutečnou událostí se sice odehrává na začátku 80. let, ale jde o příběh univerzální, který by se mohl odehrát kdekoliv a v jakékoli době, neboť zkorumpovanost, stejně jako malost a vypočítavost vládnou světem bez ustání. (A-Company CZ)

(více)

Recenze (633)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Maličko prkenné ... co se scénáře i hereckých výkonů dotýká - na věci nic nemění fakt, že příběh učitelky a jejích žáků vychází přímo ze života, a to doslova. Zaznamenala jsem i cosi jako podprahový osvětový podtón, lehounce poplatný postsametové době a postsametovému světonázoru ... navzdory závěrečné pointě. Nicméně vyprávění je stejnou měrou zábavné jako poučné, takže to vidím na 3,5*. ----- P.S.: Nedá mi to, abych se nezastala svých soudružek učitelek a soudruhů učitelů ze základní školy. Jistě, nebyli všichni skvělí a úžasní, ale zároveň o žádném z nich nemůžu s čistým svědomím říct, že by byl výrazně podprůměrný. Na druhém stupni se trochu vymykal snad jen učitel občanské nauky, který každou hodinu nadiktoval text cca na polovinu stránky sešitu velikosti A5 a požadoval znalost jeho doslovného (nebo téměř doslovného) znění. Na druhou stranu zkoušel vždycky jen ze tří posledních textů, což se dalo vcelku lehce naučit - a nevzpomínám si, že by někdy někoho "potopil". Výsledkem jeho metody ovšem bylo, že jsem si z jeho hodin natrvalo nezapamatovala zhola nic, což mě ovšem nikterak psychicky nepoznamenalo ani názorově neovlivnilo. Naproti tomu naprosto skvělá byla učitelka českého jazyka, která perfektně naučila gramatiku a mluvila s námi kupříkladu i o knížkách Jaroslava Foglara. Vzpomínám třeba i na dvě učitelky dějepisu, z nichž ta druhá v pořadí (počítáno od 6. třídy výš) milovala dějiny i koně a o obou těchto tématech dovedla převelice zajímavě a dlouho vyprávět. Zkrátka učitelky a učitelé byli vždycky dobří, méně dobří i špatní ... bez ohledu na dějinnou epochu, v níž jim bylo svěřeno vzdělávání dítek školou povinných. Nakonec ... myslím, že úplně stejně si stojí i každá jiná profese. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Príbeh je zameraný na problémi s korupciou a zneužívaní moci. Dej je jednoduchý, ale atmosféra mrazivá. Zuzana Mauréry podáva pozoruhodný výkon. Je úžasná. 8/10 ()

campix 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení. Hřebejk zůstává ve své komfortní zóně a servíruje další předlistopadové civilní drama. Učitelka jak název napovídá stáčí svůj zrak směrem do školství komunistického Československa, kde úplatky a jiné dary hrají prim pokud chcete, aby vaše dítě nemělo během školních let výraznější problémy. Podívaná je to velmi nepříjemná. Zuzana Mauréry jako hlavní postava učitelky je skvělá a během filmu se dostává na první příčky seznamu lidí, kterým byste chtěli fyzicky ublížit. Spolu s příjemnou stopáží se jedná o velmi povedené drama, které diváka rozhodně nenechá klidným. ()

KajusaK 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů, kdy se díváte v 11 hodin v noci, víte, že musíte jít spát, ale nemůžete se odtrhnout od filmu, takže ponocujete a riskujete zaspání :)). Zrovna do slovenského filmu, bych tohle neřekla, ale bylo to velmi kvalitní. Jsem spokojená. Bylo to poutavé celou tu hodinku a třičtvrtě, to se vidí málokdy a hlavní herečka se mi opravdu zprotivila jak to dobře zahrála :) ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Zklamání. Špatně a nudně natočený film s nerežírovanými herci. Téma je nasírací, a je dobře, že film vznikl. Nemusel by být ani točený kdvíjak jinak, jen kdyby tam herci uvěřitelně hráli a uvěřitelně se chovali, ne jako leklé nemyslící ryby. Nevím, neměl by Petr Jarchovský zkusit cvičně obohatit nějakého mladšího režiséra dobrými náměty? 12 rozhněvaných rodičů moc nevyšlo... ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

slabší priemer. Ohlasy k tomuto filmu trocha predbehli skutočnosť. Rozhodne som čakal od filmu viacej. Sklamali ma aj herci, aj strih .... a scéna. Také lacné "TíVí spracovanie". ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Síce téma trochu pritiahnutá za nos a dramaticky zveličenovaná, ale pozeralo sa na ňu dobre. Hlavne kvôli vykresleniu socializmu, autenticky vyzerajúcemu dobovému zasadeniu a dobrým hereckým výkonom. Akurát herectvo Mauréry sa mi zdalo viackrát afektované, neprirodzené. No a viac ma bavili humorné scény, než tie dramatické. ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Dokonale promyšlený systém službiček a protislužbiček, takový to tenkrát bylo a ne že ne. Na Hřebejka tudíž dost dobrý počin, i když kvalit Kawasakiho růže zdaleka nedosahuje. Možná je příliš divadelní, možná příliš návodný, možná chybí větší invence. ()

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Taková "krásná" vzpomínka na školní léta ... podle toho co dělají rodiče hodnotím děti, chovám se k nim tak atd. Tento film Vám rozhodně pozitivní náladu nepřinese ... ale donutí Vás zamyslet se nad tím, že se možná nic nezměnilo. Jenže co s tím chcete dělat? :-( ()

otík 

všechny recenze uživatele

Není nad film o učitelce, která uráží své žáky, nedokáže zvládnout křivé nařčení, ječí jako hysterka, využívá jejich naivity i naivity rodičů a dokonce dokáže i zmlátit žáka (jsem učitel a také jsem někdy nějaký ten záhlavec dal, ale doslova zmydlit žáka?). A navíc je to Slovenka!:-) Já toho Hřebejka až na televizní kriminálky prostě nemůžu, ale tentokrát jej beru na milost i pro zajímavý způsob vyprávění příběhu. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Já vám nevím, jestli to byl od Hřebejka dobrý tah natočit film ve slovenštině (nic proti ní) a se samými neznámými tvářemi. Navíc nepříjemnými, takže ty charakterní a bez- lze od sebe těžko rozlišit. Já vím, že je to tak i v životě, ale od filmu očekávám přeci jen něco jiného. Pobavení, napětí, iluzi, fantazii, dojetí, znechucení a tak všelijak. Tady jsem se nedokázala ztotožnit ani sympatizovat s nikým, a v příběhu jsem se cítila jako ve staré nádražní hale, kde to smrdí a profukuje. Film šedivý a nehezký jako černobílé fotografie socialistických architektonických klenotů. ()

maxxxim 

všechny recenze uživatele

To bola divadelná dráma však? Uhral si svoje český Charles Bronson ten druhý český herec a náš maďarský, inak nik. Hlavná postava tvrdá a neforemná, zápletka s buchtami mala vyznieť absurdne v kontexte ducha a reálií doby, ale vyznela skôr neuveriteľne, dialógy resp. kuckanie či breptanie naivné miestami až trápne a neherecké výkony našich malých hercov stáli za nič. Totálne bez atmosféry počin, ktorý len potvrdil to, že naši herci sú skôr na divadelné dosky ako na plátna kín. Vykopte sa vy už na to konečne, za posledné roky nevznikol u nás reálny film pozerateľný od úvodu do konca s výnimkou dokumentov a Kandidáta (teda jeho niektorých častí). Jedna hviezda za pár úsmevných momentov vyfabulovaných v hľadisku. ()

Mr.Ripley 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době mě autorské duo Hřebejk&Jarchovský překvapili. Jim zkrátka tyhle dobovky jdou. Nebýt ucouvnutí v samotném závěru mohlo být hodnocení vyšší. Výkon Zuzany Mauréry je ovšem bezkonkurenční! ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Já bych to přirovnal k profesorce Umbridgeová. Je v růžovém, má ráda koťátka k uňuchňání a nesnáší rebely. Kdo chce vzdorovat, ten rupne v NKÚ či OVCE. A kdo se podřídí, ten dostane plný počet NKÚ a ještě k tomu půjde k paní profesorce do kabinetu umýt nádobí a spravit pračku. Zuzano, jsi skvostná! 81% ()

David.Darco 

všechny recenze uživatele

Je zaujímavé že Bebjak používa spočiatku zložitejší spôsob rozprávania, ktorý je však dôsledne premyslený a pomerne ľahko sa analyzujú prostriedky prostredníctvom ktorých oddeľuje to čo bolo od toho čo je. Toto veľmi cením, pretože bežný divák si to nevšimne, ale pôsobí to naňho, náročnejší to postrehne, ale neurazí ho tu. Okrem skvelej Mauréry cením ešte Bebjaka ako herca a Havelkove repliky tak ako aj charakter sú perfektné ! Cením aj (v podstate) rámcový príbeh. Akoby všetko čo sa stane medzi prvým zoznamovaním sa so študentami a druhým nemalo žiaden význam, prinášalo len bolesť, smútok.. asi ako totalitné režimy samé o sebe. ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Film o strachu, zbabělosti, odvaze. Film, který má dost silných momentů, jež nutí k přemýšlení, jak by se člověk v dané situaci zachoval, jak vysokou míru osobní statečnosti by byl schopen projevit. Film, který dává jasně najevo, že ponižovat se můžete do té doby, než vám někdo sáhne na vaše dítě. Ta "komunistická svině, co chce poslat buchty do Moskvy“ alias Zuzana Mauréry si to tady dává tak, že by se jeden nebál použít proti ní fyzického násilí. Což mi připomíná, že jsem nadšená z obsazení Martina Havelky, který byl ve své roli perfektní. Vlastně celkově má Učitelka velmi povedený casting (Bebjak, Malý, Kassai...). Shrnutí: i přes zdejší některá odpadní hodnocení jde po delší době o snímek Jana Hřebejka, který má cenu vidět. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Konečně zase dobrý Hřebejk. Že to ale trvalo. Učitelka mě sice víc než dramatem o pomstychtivé komoušce zaujala pohledem na typickou učitelku. Někdy trpí takovými nešvary i učitelé, ale učitelky? "Kdo umí, ten umí. Kdo neumí, ten učí". "Já jsem taková chudinka, bezbranná, sama...". Přetvářka, zášť, hloupost. A podlázavým rodičům/žákům rozhodně nebude vadit, že jejich třída má úspěšnost u přímaček 15% místo 50% ostatních tříd. No ale i pro menší rebely nebo diváka méně postiženého smyslem pro spravedlnost si film nachystal pár vtipných scének a hlášek. Takže snad jen hloupí učitelé film nedokoukají. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Ako by som začal. Rozpačitý začiatok, kedy už chcete vedieť, čo sa stalo, ale ako náročky vás naťahujú a neprezradia to. Potom po solídnom rozbehu príbehu začnete chápať. Naberá to tempo, dramatickosť, jeden skvelý hraný vtip. Nastáva mierne zakolísanie v astrofyzikovom byte, kedy sa vyparí všetka dramatickosť a film do záveru už len prepláva. Obsadenie ale vychytané, skvelé vyhrotené scény. A po dlhej dobe konečne slovenský film, ktorý ma ako tak zaujal a nenudil k smrti. Poučenie : Aj po zmene režimu, sviňa ostane vždy sviňou. Slabé 4 z 5 ( CinemaCity Eurovea ) ()

Související novinky

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

19. Kino na hranici = kino pro mě

19. Kino na hranici = kino pro mě

22.04.2017

Jarní filmový maratón nad hraniční řekou Olší se blíží. Devatenáctá těšínská mezinárodní filmová přehlídka Kino na hranici, která se každoročně koná na přelomu dubna a května v Českém Těšíně a… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama