Reklama

Reklama

Bouřlivá svatba

  • Indie Monsoon Wedding (více)
Trailer

Obsahy(1)

Indická romantická komédia z dielne najznámejšej indickej režisérky súčasnosti Miry Nair sa odohráva počas štyroch dní a štyroch nocí, ktoré predchádzajú dohodnutej svadbe dvoch mladých ľudí zo zámožných strednostavovských indických rodín z Dillí. Ženíchom je Hemant, indický emigrant, ktorý v USA pracuje ako počítačový expert. Nevesta Aditi so svadbou súhlasila najmä preto, lebo ju už omrzeli sľuby jej ženatého milenca. Počas týchto štyroch dní a hektických príprav na svadbu, ktorá sa skončí v monzúnovom daždi, vychádzajú na povrch rôzne rodinné tajomstvá a prejavujú sa jednotlivé charaktery. Viac ako samotným príbehom je film zaujímavý originálnou a autentickou atmosférou indickej domácnosti, kde sa miešajú staré tradície s moderným životným štýlom, angličtina s pandžábštinou a hindu, dialógy s hudobnými pasážami, zloženými tak z tradičných indických ľúbostných piesní, ako aj z moderného popu, jazzu a pop-folku bhangra. Snímka evokuje pestrý a melodramatický svet indického Bollywoodu, je oslavou všetkých spôsobov lásky, rodinnej súdržnosti a indickej hudby. Mira Nair za Búrlivú svadbu získala Zlatého leva a cenu Laterna Magica na MFF Benátky, Cenu BAFTA, Európsku filmovú cenu Cenu piatich svetadielov a mnohé iné ocenenia. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (47)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Upřímně se přiznám, že bollywoodskou produkci rád nemám a to, na čem staví a svým divákům nabízí, mě naplňuje dílem nepopsatelným odporem, dílem zoufalstvím. Ta přesládlá romantika a celková kýčovitost spolu s oblíbenými zpěvy a tanci mě dokáže spolehlivě zahnat od televize či plátna bez ohledu na to, jak krásné herečky a výpravu nabízí. Bouřlivá svatba není typický Bollywood určený pro domácí publikum - na filmu je znát, že má větší ambice a chce se zalíbit i euroamerickému publiku, pro které jsou typické bollywoodské filmy nestravitelné. Díky tomu je snímek Miry Nair poživatelný i pro mě, ale i tak vnímám romantické linie mileneckých dvojic, které se paralelně ve snímku odvíjí, už za hranicí kýče a film pro mě funguje především jako určitá ukázka života v současné Indii, i když i tady je nutné brát v úvahu, že film určitě neukazuje typickou indickou rodinu, ale spíš její bohatší a vzdělanější vrstvu. To, že indické rodiny jsou soudržnější a ještě dnes v drtivé většině indických rodin vybírají partnera rodiče, je obecně pravda. Do snímku se už nevešlo, že obrovskou roli hraje i kastovní systém, náboženství a horoskopy. Pro film je typické, že hraje na nacionální strunu. Temné tóny v podobě pedofilie jednoho z členů klanu přicházejí ze zámoří z USA a je taky znát, jak dobře režisérce dělá, když zdůrazňuje ekonomický vzestup Indie posledních let. Celkový dojem: 55 %. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

První „pure India“ film, který jsem viděl. Vím, že nejde o typický produkt Bollywoodu, přesto šlo o unikátní kulturní zážitek, který se těžko bude opakovat u nějakého dalšího filmu z tamějších končin. Mira Nair vyšlechtila bohatě rozvětvený strom, osypaný spoustou barevných a voňavých květů. Pravda, některé jsou jenom barevné a voňavé, ale pár z nich… Konkrétně třeba „spojovací“ záběry z rušných Dillijských ulic, při nichž mě mnohokrát napadlo „jak v tom, s odpuštěním bordelu, může někdo žít?“. Nuž, jiný kraj jiný mrav a ti lidé vypadali šťastně. Neštěstí do filmu vnáší „zlo z kapitalistického západu“, ať v podobě pedofilního strýčka z Ameriky či babylónského zmatení jazyků, kdy může být lámaná angličtina na jednu stranu vyžadována a na stranu druhou považována za snahu „machrovat“. Bouřlivá svatba mi však v paměti neutkví jako (snaha o) sociálně-kritické drama, nýbrž jako pestrobarevná hříčka přírody, nejúchvatnější v momentech, kdy se nic neřeší, jenom tančí a zpívá. Ty dva paralelně probíhající a hrůzostrašně kýčovité románky nebudu režisérce, jakožto rodilé Indce zazlívat, pouze jim věnuji dva jízlivé úšklebky. 80% ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení. Přistupoval jsem k filmu s určitými předsudky, nicméně režisérka je dovedla rozptýlit předvedením vztahů uvnitř jedné rozsáhlé indické rodiny, které se zpočátku jeví ploše, ale postupem času skrze vcelku přirozeně rozehrávané situace dostávají jasné tvary, nejednou překvapivé. Svatba tu slouží jako příležitost dostat celou společnost na jedno místo v jeden čas a tím katalyzovat spory a příkoří, ale i lásky a přátelství. To vše v neokázalém, civilním až komorním stylu netypickém pro indické filmy, jež jsem dosud viděl. Silné ***. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Základním poznávacím znakem tvorby mumbajských filmových studií, aneb Bollywoodu, jsou pěvecké a taneční scény, které ovšem mnohdy nevychází z děje snímku a mohou tedy působit samoúčelně. Režisérka Mira Nair proto chtěla natočit film, který by tanec a zpěv přirozeně začlenil do příběhu. Podařilo se jí to skrze portrét jedné současné indické rodiny vsazený do událostí spojených s přípravou svatby. Skrze chytře rozehrané vztahy uvnitř rodiny vnáší do filmu celou škálu emocionálních rovin od humoru přes romantiku až po vážné drama. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Aj keď by sa zdalo, že indické zvyky, tradície sú v mnohom odlišné tým našim, láska má všade na svete rovnakú podstatu. Takýmto nenásilným príbehom nasiaknutý film som naozaj nečakal. V prvej polke sa náramne vydaril film aj po vtipnej stránke, čo v druhej polovici upadá a začnú viac dominovať ľudské vzťahy. To samozrejme nie je na škodu, ale ja som sa chcel zabaviť viac. Prekvapilo ma aj vkusné vybratie hercov, takmer všetkých, okrem (takmer najdôležitejšej) Vasundhari Das. Ale všetko ospravedlňuje rytmická a chytľavá indická hudba. 80%. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Podle všeho jde o celkem věrné zachycení toho, jak by to i mohlo probíhat. Bollywood tentokrát poznáte spíš podle námětu než zpracování, které je mnohem civilnější, než jsme zvyklí (kamarád to označil za "celkem normální film"). Ale jsem docela rád, že v mém kulturním okruhu není svatba smyslem života. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Monsoon Wedding je jeden z těch projektů, který západu připomněl, že by bylo zajímavé sledovat také indické filmy. Společně s filmy Dil Chahta Hai s Lagaan: Once Upon a Time in India se ledy pohnuly a lidi se začali víc zajímat. Byly z toho najednou festivalové projekce a ceny, distribuce na DVD, tu a tam film v televizi. Indický film přestal být prázdný pojem, indické celebrity prorazily, začaly se objevovat i v různých jiných mezinárodních a nadnárodních produkcích, staly se tvářemi globálních kampaní. A stalo se to právě včas. Jednotlivé indické kinematografie totiž po roce 2000 dozrály a začaly být konkurence schopné. To, jak se zejména Bollywood změnil v následujících 20 letech se zcela vymyká praxi pomalého vývoje indických kinematografií v celém 20. století. A musím říct, že to byla radost sledovat. A stále je. Mira Nair se stala tváří celé generace emancipované indické diaspory, která konečně dokázala svou kulturu komunikovat natolik srozumitelně, že díky ní padlo mnoho tabu. A přitom základní příběh svatby, kterou definují monzunové deště, se zdá být v jádru tak banální. Ve skutečnosti ale není. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Absolútne úchvatný svadobný príbeh, absolútne dokonalý film. Neexistuje jediná vec, ktorú by som mu mohla vyčítať. Nový člen v mojej sieni slávy. A k tomu fantastická indická hudba. Mňam, lahôdka! ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Aditi konečně pochopila, že nekonečné rozvodové sliby svého milence Vikrama nelze brát zcela vážně a rozhodla se vdát. Rodina jí v duchu nejlepších indických tradic dohodila perspektivního ženicha Hermanta, pozvala nejbližší tisícovku přátel a čtyřdenní svatební veselí může začít. V ohromném množství svatebních hostů lehce vznikají další milostná zakoukání, rodinné problémy jsou propleteny nepříliš veselou pedofilní linkou a zmatená Aditi si to (asi pro pocit jistoty) ještě jednou běží rozdat s Vikramem. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 4/10 Děj 4/10 Hudba 6/10 Efekty 5/10/// +Indové tančící v rytmu moderní hudby, některé zajímavé vztahy, poslední půlhodina byla nejzajímavější -z počátku pomalé, Indická angličtina se nedala poslouchat, rodinné drama jako každé jiné/// Kde-že jsme tohle viděli? Aha všude. Další rodinné drama, tentokrát made in India. Jestli-že za jiných okolností by to bylo plus, zde je to spíše naškodu. Dlouho trvá, než se dostanete mezi herce, mezi jejich postavy a jejich rodinné vazby. Je to hold jiný kraj, jiný mrav, ale stejné problémy i touhy. Bollywoodských filmů jsem moc neviděl, tenhle mě neodradil, ale není to ono. Je to moc civilní až nudné a není to to co jsem očekával./// Celkem 47%/// ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Očekávání? Zábava. Zjištění? Není to komedie. Dojmy? Zklamání, nuda. Viděl jsem velkou indickou rodinu se svými problémy, tancem, vzájemným překřikováním, domluveným sňatkem, postranními vztahy a tím, jak otec nutí děti k něčemu, do čeho se jim nechce. Zaujaly mě jen 2 vedlejší příběhy - pedofilní známý - to bylo silný kafe; a pak "oťukávání se" údržbáře s pěknou hospodyní. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ chcete ochutnať indické tradície prostredníctvom Bollywoodu a bojíte sa dĺžok jeho filmov a zásad, ktoré tieto filmy sprevádzajú (striktne dané časy, kedy musí zaznieť pieseň a musí sa tancovať), Monsoon wedding je príjemný kompromis. Je tu dosť postáv a zápletiek a podzápletiek na to, aby udržal film po celé dve hodiny pozornosť a zároveň je prehľadný a zrozumiteľný. Možno vás napadne, že vzťahy v Indii sú prirodzenejšie ako tie u nás, ale stále je to iba film, tak to netreba brať ako samozrejmý odraz reality. Sú tu mierne kritizované miestne stáročné obyčaje ako svadby na objednávku, alebo rozhodnutie otcov, ako bude vyzerať budúcnosť ich detí. Na všetko ale nahliadame s rešpektom a úctou. Iba na náznaky pedofílie nie. Vydarený film, ale jednoducho táto odnož kinematografie nie je moja šálka kávy, takže iba za tri, Ak by som film hodnotil v nejakom periodiku kvôli jeho odporúčaniu, hodnotil by som vyššie. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Je to sice romantické a semtam se to blýskne humorem, ale žánrově má film přeci jenom nejblíž k dramatu. Pokud očekáváte rozjuchanou a rozezpívanou romantickou zábavu, hledejte radši jinde. Tenhle film je v mnoha ohledech smutný a většinou velmi vážný. Občas to až připomene třeba dánskou Rodinnou oslavu (obsahem nikoli formálně). Na všechny ty krásné mladé Indky se dobře koukalo, ale za srdce mě to tentokrát moc nechytlo. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemná oddychovka, ktorá divákovi dovolí na chvíľu nazrieť do zákulisia príprav a priebehu svadobných záležitostí v ďalekej Indii. Nebránim sa uvoľneným filmom na túto látku a nie som sklamaný ani v tomto prípade. Pri inej hodnotiacej stupnici by som určite zvolil 7/10. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Ako ukážka indických zvyklostí týkajúcich sa príprav svadby a samotnej svadby to fungovalo výborne, aj tie rušné ulice v Dillí ma zaujali ... bohužiaľ príbeh už menej a ani herecky ma to neoslnilo. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Film okolo 70%. Komorní, zajímavé. Manželka ho našla na CSFD díky poznámce v jedné diskusi, že je lepší než Moje velká indická svatba, zjišťujeme však, že se s Velkou indickou svatbou nedá porovnávat, cílí úplně jinam. Toto je film do nitra člověka, rodiny, nebojí se ukázat negativní myšlenky. Není přehnaně vtipný (i když zřejmě nezapomenu hlášku: "vaše dcera je moje dcera"), je o pocitech a vztazích. ■ P.S. Už jsem trochu zvyklý na indickou angličtinu, někomu, kdo ji slyší poprvé, by to však mohlo víc vadit. ■ P.P.S. Z psychologického hlediska se mi líbí okamžik kdy se jedna z hlavních postav dozví špatnou zprávu a místo, aby si vybila zlobu na svém blízkém, vyventiluje se na nedaleko stojícím člověku s mopedem. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Indická režisérka Mira Nair, které se podařilo proniknout i do Hollywoodu, natočila během několika málo dní roku 2001 podobenství o chystané indické svatbě a co se okolo ní dělo. Snímek získal řadu ocenění a vypráví o osudech mladé ženy, které rodiče vybrali manžela, jehož nikdy neviděla. Chystá se velkolepá svatba, jenže dívka má poměr s televizním reportérem a musí si tedy dát život do pořádku. Navíc začínají drobné rozmíšky mezi svatebčany a do té doby suché počasí se mění v déšť. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Docela silná dávka autenticity je zdůrazněná i kamerou, která není nijak umělecky vytříbená, ale je schválně obyčejná. Prostě jako video ze svatby. Nuda ale nehrozí, od počátečních drobných nesnází dojde k několika zásadním kolizím, které jsou postupně rozehrávané někdy až k pořádným dramatům. Ocenila bych civilní herecké výkony i moc roztomilý vedlejší příběh lásky služky a svatebního organizátora. /25. 7. 2017/ ()

Reklama

Reklama