Reklama

Reklama

Daleko od Majdanu

(TV film)
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2014, 26 min

Obsahy(1)

Dokument přináší svědectví o pocitech a reakcích obyvatel na území východní Ukrajiny, kteří s odvahou i defenzivně hodnotí situaci kolem ruské anexe Krymu. Zatímco světová média informovala o masakrech v Kyjevě a anexe Krymu byla na spadnutí, nikoho nezajímalo, co se děje na ostatním území Ukrajiny. Malý český štáb odjel začátkem března na východní Ukrajinu a zjišťoval, jaká je nálada mezi místním obyvatelstvem. Místní lidé jsou zde totiž silně prorusky naladěni, většina z nich ani nemluví ukrajinsky. Zmasírováni státní a ruskou propagandou, považují někteří vzbouřence z Majdanu za nepřizpůsobivé radikály, se kterými je třeba udělat krátký proces. Převládají názory, že Janukovyč je sice zloděj, ale opozice je ještě horší. Krajem se šíří fámy o západních povstalcích hotovících se k přepadení muničních skladů a podobně. V této atmosféře se pohybuje český učitel Jiří, který zde učí usedlé české krajany rodný jazyk. S údivem zjišťuje, že mnoho lidí, v jejichž blízkosti poslední rok žil, má diametrálně odlišné názory na uspořádání světa. Film je postaven na záběrech oficiálního zpravodajství z událostí na Majdanu, na rozhovorech s místními obyvateli v Čechohradu a na tržišti v Melitopolu, na záběrech ze zdánlivě bezstarostné oslavy MDŽ v Čechohradu. Někteří oslovení předvídají ozbrojený konflikt s Ruskem, jiní obdivují hrdiny z Majdanu a další, nazlobení, nechtějí, aby se kdokoliv vměšoval do ukrajinských záležitostí. Nakonec se ukazuje, že rozdělení Ukrajiny nebo dokonce regulérní občanská válka nejsou zase tak nereálné, jak se z bezpečí Evropské unie může zdát. Uvidíme, jak hluboké jsou rozdíly v myšlení západu a východu a jak dezinformace a propaganda dokáže působit na myšlení inteligentních a v jádru hodných lidí. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Marze 

všechny recenze uživatele

O životě obyčejných lidí a jejich názorech v občanské válce zmítané Ukrajiny. Nás use to týká tím, že jako národ vymíráme a jsme závislí také na přistěhovalcích a pracovní síle z Ukrajiny. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Vždy je zajímavé sledovat dokument, který vznikl o něčem, co má ještě nějaké aktuální pokračování, což je v tomto případě krize na Ukrajině. Moc jsem si od toho nesliboval a ono se to nakonec ukázalo jako docela koukatelné. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavý náhled do myslí Ukrajinců na východní Ukrajině v době anexe Krymu. Jestli tam tenkrát teoreticky byla proruská většina, tak je myslím Vladimír Vladimirovič už rok z toho úspěšně léčí. ()

Reklama

Reklama