Reklama

Reklama

Karel Janeček, svět podle algoritmu

(TV film)
  • Česko Pozitivní evolucionář

Obsahy(1)

Dokumentární portrét geniálního matematika, miliardáře a politického vizionáře. Příběh úspěšného muže s vášní pro adrenalinové sporty, který se rozhodl spasit svět vlastním, originálním volebním systémem. Režisér David Vondráček v dokumentu zjišťuje, jak přišel dnes čtyřicetiletý matematik a ekonom ke svému pohádkovému bohatství, i jak a proč se vlastně angažuje pro obecné blaho. Nevyhýbá se ale ani kontroverzím, spjatým s jeho osobou – vyvolává debatu o vysokorychlostním obchodování na burzách, tedy metodě, která stojí za Janečkovým finančním úspěchem. A zkoumá také jeho osobitou představu „nezraňující polygamie", kterou miliardář rád prosazuje i v osobním životě. (Česká televize)

(více)

Recenze (34)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Pokud rozumní lidé souhlasí s tím, že v dnešní době mají smysl peníze a burzy, tak potom obchodování RSJ je přínosná věc." Já tedy burzu za nic přínosného nepovažuju a algoritmické obchodování mi zlehka zavání podvodem. Nicméně homo economicus Karel Janeček je zajímavý člověk a jeho návrh volebního systému rozhodně stojí za propočítání. Zrovna se mi však zaseklo kuličkové počítadlo, tak dneska nevygeneruju výsledek, ale jestli si s tím někdo dá práci, tak jsem ochoten jeho výsledky zpochybnit, ukrást a prodat na burze. Pak budu taky mít sbírku Ferrari, harém a ambice kandidovat na prezidenta. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Karla Janečka typovo možno priradiť k ľuďom ako nemecký tenista Boris Becker, či americký herec Macaulay Culkin. Teda nesmierne sebaprezentačným, sexuálne prelietavým blondiako/ ryšavcom, kompenzujúcim si v dospelosti pocit subjektívnej diskriminácie v detsve. Vondráčkov portrét miestami pripomína Zelenkov dokument o Visacom zámku. Dojaté spomienky Janečkových rodičov na synáčkovu rodiacu sa matematickú genialitu, keď mal päť rokov, akoby vypadli zo spomienok rodičov a známych na detské gitárky a synťáky členov VZ v útlych rokoch, svedčiacich o ich prirodzenom hudobnom talente. S tým rozdielom, že tu to bolo mienené vážne, Visáči a Zelenka si robili mystifikačnú prdel. No ale späť k hlavnej postave tohto tuná. Po genialitou vyťaženom matematickom detstve nasledovali univerzitné štúdiá v zahraničí a úspešný biznis nápad. Lakonicky komentovaný ekonómom ako schopnosť byť rýchlejší než sú iní burzoví špekulanti. Génius korigoval tento komentár, že je v tom predovšetkým jeho vlastný algoritmus, nielen časové špekulácie rýchlejšieho nákupu komodít. Potom ezoterika a nápady na úrovni Vesmírnych ľudí o zlojedoch a skorumpovaných ľavicovo pravicových kandidátoch. Potvrdzujúce, že ekonomika a obchodné podnikanie na burzách je rovnaký druh serióznej aktivity ako veštenie z čarovnej gule, skryté čakry a taroty. Verejné aktivity pána podnikateľa pripomínajú zrazy veštíc, na ktorých sa rád ukazuje. Proti gustu žiaden dišputát. Väčšina krokov skomentovaná, miestami podobnými exotmi ako Janeček (Joch). Všetko pod ochrannými krídlami estrádneho šaša Daniela Landu. Ako hovorí: Bacha na možnú urážku kráľa kráľov Janečka, pretože inak Vám Daniel Landa ublíži! V skratke rezumé: Kroky Karla Janečka v politickej oblasti čímsi pripomínajú Kroky Františka Janečka v tej hudobnej, kryté tiež zlatou baňou v podobe agentúry Goja. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Na Karlovi jsem byl na dvou výborných přednáškách a jsem rád , že mi o něm tento dokument řekl více. Jeho obor souhrnně nazývaný "financializace", tedy že velkou část ekonomiky obsadily činnosti úplně na nic nebo i škodlivé za pouhým účelem otáčet peníze, je hrozný, ale líbí se mi jeho veřejně prospěšná činnost. Jeho atypický soukromý život nemám právo hodnotit, dokument je výborně provedený. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Až do včerejška jsem o panu Janečkovi nevěděla nic bližšího. Dnes už vím a musím říct, že bych snad raději nevěděla. Všichni se hledáme - pan Karel Janeček se hledá (a našel) v matematice, esoterice (tam zřejmě ještě trochu tápe), politice (protikorupční politika je zcela v pořádku, ale to, jak se chce stát prezidentem... to už tu párkrát bylo) a v postelích několika žen. Najednou. To všecičko najednou a to celé nadruhou. No zkrátka tohle není dokument o miliardáři, který by mě nějak vtáhl a já bych si řekla "wau". Je to taková slabší Třináctá komnata o klukovi, co ho zajímala čísla, a v divokých 90. letech na tom dokázal vydělat. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Prázdný dokument bez jakéhokoli sdělení. Dalších 52 minut mého života uplynulo a já se dozvěděl, že existuje geniální český moneymaker se zvláštními názory na politiku i osobní život. Toto je jediné sdělení, které mi 51letý David Vondráček předal. Kolik hvězdiček panu Janečkovi, netuším, ale panu Vondráčkovi s bídou jednu. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Asi takto : Karla Janecka hodne uznavam, je to genius, matematik, pedagog, spoluzakladatel Nadacniho Fondu proti Korupci, vymyslel slova ako zlojed a pozitivni evoluce. Navyse je to aj miliardar. Spolu s nim dost uznavam este 1 osobu z CR : pana profesora Miroslava Bartu, tazko vyberat, kto je lepsi, kazdy z nich jma svoje pre a proti  : 77 % ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Ze směsice výpovědí o ikoně některých spoluobčanů nejvíce doznívá smutek z duchovní povrchnosti a nadějeplná pochybnost, jestli dokumentaristé třeba neopomenuli něco podstatného ze zákoutí Janečkovy jinak nepříliš zralé osobnosti. Emocí prosté sdělení v tempu, vzbuzujícím netečnost., ... ale žádné dílo s účastí Landy, Jocha ap. nemůže být zapomenuto. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Študovať matematiku by sa na základnej alebo strednej škole dobrovoľne rozhodol asi málokto, ale môže to priniesť netušené možnosti. V prípade Karla peniaze a z nich vyplývajúce tie možnosti, ak sa matematika vloží do tej najvýnosnejšej komercie, burzových obchodov. Či to nie je spreneverenie sa tejto ušľachtilej kráľovnej vied už nech posúdi každý sám. Vysokorýchlostné burzové obchody je niečo úplne absurdné z hľadiska ekonomických poučiek a reálnej hmatateľnej ekonomiky až sa rozum zastavuje, ale stroje pracujú za ľudí. Keď je prostriedkov dostatok, tak sa dá skúsiť aj nemožné ako bojovať proti korupcii, dokonca aj zmenou volebného systému na plusové a mínusové hlasy, ale tu asi narazí paradoxne na hradbu korupčníkov. Snáď by som mal napísať niečo aj ku kvalite dokumentu ako filmu, tak nie je čo vytknúť, máme tu aj osobný život, šport, záľuby, manželky, milenky a neortodoxný pohľad na viacstranne akceptovanú bigamiu. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Demokratický systém (nebo alespoň jeho napodobenina) potřebuje lidi jako Karel Janeček. Jeho myšlenky a systém uvažování je podnětný i inspirující. Problém však nastává v psychologické rovině. Svět čísel (potažmo volební systém) může solidně nastavit určité parametry, jenže lidé se většinou nechovají logicky a už vůbec neuvažují rozumně (pudy, emoce, komplexy atd.). Janeček by potřeboval zpracovat celkovou koncepci, která by obsahovala všechny společenské vědy (hlavně sociologii a psychologii). Hodněkrát jsem vedl filozofické diskuze a nakonec jsem vždy došel ke stejnému závěru, že než číslo rozhoduje nevyzpytatelná lidská psychika. Tu uchopit a pochopit je nesmírně složité (na tu žádný vzoreček neplatí). Samozřejmě se dá s lidmi manipulovat, ale tohle není asi cíl jeho pozitivní evoluce. 66%. ()

DonQ 

všechny recenze uživatele

...aneb od geniality jen krůček k šílenství. Ale jo, Karel mne baví a myslím, že Česku by víc takových divnolidí jedině prospělo. S jeho pojetím vztahů se sice ztotožnit nemůžu, ale to vem buřt, on na to má Karel stejně nějaký algoritmus. Zajímalo by mě jak vypadal původní verze. ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Jako dokument je to šeď a průměr, jako představení vizionáře, kterej ze svýho světa nahlíží na nás ostatní, je to pěkná podívaná. Osobně K. Janečkovi fandím, i když je mně matematika cizí a vždycky jsem s ní bojoval. Těžko říct, jestli to k něčemu povede, nebo ne. On si totiž přepočítává všechno a ve světě jedniček a nul (a dalších hausnumer) musí mít pohled na realitu asi jako Neo v Matrixu. Uvidíme, necháme se překvapit, s čím se na nás tenhle pán (jehož společnost má roční obrat několik biliard korun - aneb kurva, co je tohle za číslo?!! - Karel to tam sám vysvětlil, že je to cca "tři krát deset na patnáctou") vytasí. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Karla Janečka jsme si promrskali celkem slušně - víme, že má rád micky, auta, adrenalinový sporty, dvanáctiúhelníky nebo dvanáctistěny - to už si přesně nevzpomínám, že má nějaký prašule a umí počítat, že má nějaký představy o politice, který odborníci zpochybňují...bylo tady zkrátka skoro všechno. Tak proč tedy jen 3 hvězdy? Protože mě osobně Karel Janeček těžce nebaví. Pan Vondráček udělal, co mohl, ani z něj snad nemám pocit, že by KJ lezl nějak extra do anusu, ale vybral si pro natočení bezmála hodinovýho dokumentu typa, kterej mi nic neříká. Nevzbuzuje ve mně žádný emoce - s výjimkou jediné: nechci ho za prezidenta. Ale nebojím se, že by to hrozilo. Takže v klidu. P.S.: Ano, Karle, micky tě milujou, protože jsi už v životě něco dokázal a jsi sportovní typ. Trefil jsi to přesně. Prachy za tím nejsou, neboj. ()

cyphercz 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavej dokument o tomto poněkud zvláštním člověku, který krátkodobě pobláznil velkou část tohoto národa. Bohužel mi přišel více nohama na zemi onen občanský aktivista komentující různé Janečkovy kroky či projevy a samotný Janeček ve mne pouze prohloubil názor, že trpí nějakým spasitelským komplexem a úroveň jeho sociální inteligence nebude vysoká. ()

Everyone 

všechny recenze uživatele

Největší přínos osobností pro naši společnost - jako je Karel Janeček (pominu-li jeho podnikatelské aktivity, byť geniální, ale o tom psát nechci, ačkoliv by mě ten jejich systém zajímal blíže, ale pochybuji, že to někdy bude zpracováno detailněji v rámci jejich know-how) - spatřuji v jejich individualismu a zde spojeného s očistou společnosti od korupce. ___ Proč individualismus? Protože pro demokracii je zásadní pluralita názorů, vyplývající z různých perspektiv vidění světa (zdá se, že pohled matematikův je tak odlišný od floskulí majority politiků - kteří přemýšlejí pouze jako právníci nebo ekonomové, kteří opakují stále opakované. A pro uši voličů, kteří slyší na populistické sliby, to stačí, poněvadž takto si politiku všichni přestavují a na toto jednání se naučili reagovat. A cokoliv je pro konzervativní masu jiné, hraničí minimálně s podivností, kuriozitou (monarchie), jindy s extremalitou (anarchie,...). Zároveň být politikem vlastně znamená naučit se písničku (viz voličovo očekávání výše) a kdo její slova sborově neopakuje, tak nemá šanci obstát. Politické strany se prakticky liší jen intonací, tempem a melodií. Slova v dané době ale zůstávají. V průběhu času se však mění, sloky se dokonce zaměňují, ale refrén pro danou politickou stranu zůstává, pokud možno nedotčený. Kuře ale krákoře dále a někteří si vysloužili i zlaté padáky za to... Karel Janeček si píše vlastní texty a to se velice nezamlouvá aktivním popovým bardům, kteří si rozebrali trh a kteří se propadli jeho zásluhou v hitparádě, někdy až na samotné dno. ___ Kritika politologů a jiných, kteří si myslí, že když v matematice platí "a", tak neplatí "b", plyne z jejich nedostatečné znalosti a sami se v průběhu komentáře, kde se mezi řádky vysmívají, shazují. Pochybuji, že např. vědí, co je teorie fuzzy množin, která pracuje s mírou příslušnosti, vážení společenskovědní očerňovatelé matematického ("černobílého") vidění světa. A i kdyby tato partie neexistovala, tak černobílé vidění světa ve vztahu k odhalování korupce je nedostatečné? Spáchal korupční jednání nebo nespáchal, ano vs. ne, jedna nebo nula. Tam, kde je to možné(!), je přeci selským rozumem jasné, že černobílé (čti jasné) posuzování je to nejlepší, co lze do zákonů vměstnat, poněvadž pak různorodost výkladů se limitně blíží logické nule - je jeden výklad. ___ Bylo by zajímavé mít za Janečka Prezidenta ČR. S přímou volbou má teoretickou šanci, byť velice malou dle mého názoru. Jeho individualita, dobrá víra, ale zejména i aktivní konání v této oblasti je pro mě velice sympatické, ba zásadní, ale obávám se, že je to pro volební hlasy zbraň dvousečná - ztotožnění se s jeho myšlením a např. v politické kampani nepřímým potírání korupce (skrze volební systém - bohužel většina nevidí, že je to přímé potírání - jde se k jádru. Ale v tomto opatření se nestřílí a nezatýká, tak není tak zajímavý) a názor, že Janeček nereaguje na palčivá témata - jako že navrhuje změnu volebního systému - je nepochopením hlavní myšlenky - eliminovat korupci v zárodku - při volbách (o kladech a záporech jeho návrhu nemluvím, ale z uveřejněného propočtu se očekávala vyšší volební účast, která by musela být ještě vyšší, jestliže globální racionalita voličů nebyla dle modelu - ono rozdělit lidi do 4 kategorií. To by i leckterý astrolog by se mohl chlubit, že existuje 12 osudů dle zvěrokruhu, nebo dokonce 365 či tolik kolik uplynulo dní, je to přesnější - dáno datem narození (asi nejlepší astrologický vtip, co jsem kdy slyšel), byť druhý případ - astrologický nemá žádný logický základ, ale obávám se, a proto i toto srovnání dělám, že pro většinu lidí matematické axiomy a "ty" astrologické vypadají taktéž) ___ Politika by měla být věci cti, dělaná dobrovolně, zdarma a samozřejmě volbou! Pokud by počínání občanů bylo aktivnější - tj. kdyby se více lidí zúčasnilo věci veřejných, tak by i názory a politické chování nabralo jinou rychlost a lepší kurz, se kterým by se ztotožnilo více obyvatel naši země. A pak by nebyl problém vybudovat stát, kde by se moc decentralizovala více a více a o zásadních záležitostech (většinou i těch nákladných), by se rozhodovalo v referendech, které by se pravidelně opakovaly. A názor, že je to drahé? Tak si vemte, kolik desítek miliard se ztratí jen díky korupci! Na druhé straně, přes vší snahu, je svébytnost státu dotčena EU (naše pozice v EU je ještě daleko slabší než např. Strana zelených v dobách největší slávy v rámci ČR) a jejími členy, byť pro nespornou příjmovou stránku danou zejména operačními programy stojí byrokracie a politika, která ruinuje a i zruinovala ranně demokratickou (zranitelnou) pozici podnikatelů skrze různá nařízení a kvóty vydaná dominantními hráči, kteří hájí své zájmy. Těžko kvantifikovat ušlé zisky (dané zavřením podniků, nebo vlastnictvím, které změnilo majitele, který odvádí více daní za hranice našeho státu) s přímými dotacemi, které jsou tak líbivé a viditelné se svými vlaječkami.___ S demokracií jsme stále na začátku a aktivní, bezelstné a individualistické (v rámci svého silného vnitřního přesvědčení) smýšlení lidí, jako má Karel Janeček, jsou tím správným vzorem. Pasivní konání většiny obyvatel, která je prakticky stále v opozici sice formuje názory společnosti, ale jejich inkubační doba, promítnutá do stále stejných myšlenkových uskupení, trvá bohužel 4 roky - v lepším případě. A pak není divu, že se vše vleče a kupní síla spíše stagnuje. ___ Dokument, co do zpracování, je ale spíše průměrný, nebýt ústřední postavy, tak i obsahově nezajímavý. () (méně) (více)

Olík 

všechny recenze uživatele

Karel Janeček, nebo chcete-li král králů Daniela Landy aka kouzelníka Žita, je bezesporu zajímavá osobnost, svým způsobem originál a především člověk o jehož myšlenkách si můžete myslet kdovíco, ale byla by hloupost jej nevyslechnout. Na druhou stranu Karel Janeček, svět podle algoritmu je dokument a jako takový po filmařské stránce nepřináší nic světoborného..........jenom takové"dobrý den, já jsem Karel Janeček a jednou bych chtěl být vašim prezidentem". ()

Reklama

Reklama