Reklama

Reklama

Karel Janeček, svět podle algoritmu

(TV film)
  • Česko Pozitivní evolucionář

Obsahy(1)

Dokumentární portrét geniálního matematika, miliardáře a politického vizionáře. Příběh úspěšného muže s vášní pro adrenalinové sporty, který se rozhodl spasit svět vlastním, originálním volebním systémem. Režisér David Vondráček v dokumentu zjišťuje, jak přišel dnes čtyřicetiletý matematik a ekonom ke svému pohádkovému bohatství, i jak a proč se vlastně angažuje pro obecné blaho. Nevyhýbá se ale ani kontroverzím, spjatým s jeho osobou – vyvolává debatu o vysokorychlostním obchodování na burzách, tedy metodě, která stojí za Janečkovým finančním úspěchem. A zkoumá také jeho osobitou představu „nezraňující polygamie", kterou miliardář rád prosazuje i v osobním životě. (Česká televize)

(více)

Recenze (34)

PEZ 

všechny recenze uživatele

Je len tenká čiara medzi genialitou a šialenstvom. Karel Janeček je nepochybne matematický génius, ktorý toho dokázal využiť a len vďaka svojim schopnostiam rozprávkovo zbohatnúť. Na druhú stranu, podľa tohto dokumentu vyznieva, že je vo viacerých ohladoch naivný. Asi len Janeček vie, čo mu ide hlavou - v tomto krátkom filme sme mali možnosť trošku do nej nahliadnúť, ale ostal mi na konci taký nejasný pocit, že by bolo ešte o čom. Tak možno opäť pri nejakom pokračovaní o pár rokov. ()

mazic 

všechny recenze uživatele

čt se vrhla na nový formát propagace - nejdřív pavlík novotný, nyní karel, ale co dál, když to nejlepší už je pryč?? ()

Don82 

všechny recenze uživatele

Není pochyb, že je Karel Janeček geniální matematik, který nejen že má to pravé "hardcore" matematické uvažování ale také ho dokáže úspěšně aplikovat na určitých modelech a díky svému systému obchodování na burze dokázal vydělat opravdu hodně peněz. Docela by mě zajímalo jak to celé z technického hlediska funguje a na takový dokument bych se určitě podíval. Janeček na první pohled působí jako nekonečný optimista a realista zároveň, vyznavač filozofie postavené na základech více nebo méně daného "dobra a zla" a on do toho vstupuje se svojí abstraktní matematickou vizí, která je (jestli jsem to správě pochopil): Pokud budeme mít v základu státu promyšlený a fungující systém správy, lidé už sami poznají koho tam chtějí a nebo koho nechtějí. Jako opatření proti těm, kdo jsou zkorumpovaní a celkově zlí, tak Janeček vymyslel svůj volební systém, který obsahuje principy matematiky díky kterým je vždy s určitou pravděpodobností zvolen spíše ten nezkorumpovaný politik.... Zajímavá myšlenka, která by si jistě zasloužila podobnější studium. Spojení matematiky a společenských věd je dost možná řešení mnohých problémů. Ale jak je v dokumentu naznačeno, uvádění teorie do praxe je vždy problém. David Vondráček zvolil klasickou formu portrétu osobnosti, kdy se téměř nevměšuje do plynutí snímku a jako režisér jen defakto "přepíná" na obrazovku ty, kdo zrovna májí mluvit. Atmosféra dokumentu je nekonfliktní a více méně "hraje na obě strany". Tvrzení Janečka je několikrát (ale ne pokaždé) podrobeno kritice jiné strany, což je jedině dobře a možná, že právě tato část zde původně chyběla a proto nechtěla ČT dokument odvysílat. Nicméně, čekal jsem, že bude Vondráček trochu více Janečka konfrontovat v otázce jeho působení ve společnosti a politice. Protože: úspěchy v ekonomice a byznysu mu nikdo neupře, ale úspěchy, např. při prosazování jeho nového volebního systému nebo jeho tažení za lepší zítřky, jsou dost na pováženou. Pokud se tedy podle jeho příznivců mělo jednat o nového "spasitele", tak proč o něm není dneska už skoro slyšet? Janeček má spoje veřejné mecenášství jako koníček, takže by nemusel být ovlivňován tlaky kmotrů, ale v dokumentu je naznačeno že je to egoista a je hluboce přesvědčen o své pravdě a docela by mě zajímalo jak by se dlouhodobě vyrovnával s oprávněnou kritikou. Janeček sám přiznal, že by možná chtěl být prezidentem, proč tedy nekandidoval v přímé volbě? Ve výsledku nejde o špatný dokument, jde spíše o standardní dokument bez nějakého zajímavějšího prvku ze strany režiséra...možná jsem ale jen trochu ovlivněn stylem Českého žurnálu. ()

topi80

všechny recenze uživatele

Moc nevím, jak se k tomu dokumentu postavit. Asi bych se nedokázal odpoutat od toho, o jak odpudivé osobě sdružující v sobě všechna negativa typická pro všechny nudící se zbohatlíky toužící předělávat svět k obrazu svému, pojednává. Kouká z něho typický psychopatismus, který je vidět na všech lidech, kteří touží celý svět převychovávat a vytvarovat ho do svých utopických představ. Jaké bývají následky, o tom jsme se už mnohokrát v historii přesvědčili a ještě mnohokrát přesvědčíme. ()

jirin_cz 

všechny recenze uživatele

Hodně těžké hodnotit. Karel Janeček jako matematik a podnikatel je jistě super. Jeho činnosti pro společnost, tam už mi to přijde, že si hraje na poloboha a má sám ve všem pravdu. I když ta jeho změna volebního systému by mě osobně dávala větší smysl než ten stávající. A jistě i jeho fondy jsou pozitivem. Překvapilo mě, jak jistě inteligentní člověk, může dávat na takové věci jako esoteriku, čtení z karet apod. Zde zase hodně spadl v mých očích. Dokument samotný celkem standardní. Škoda, že nebylo věnováno v dokumentu více RSJ, které by mě osobně zajímalo více. Společnost a politika mohla být upozaděna. ()

MyrnaAlec 

všechny recenze uživatele

Vidno, že genialita jde ruku v ruce s egem. Myslet si, že upřímnost ve vztahu typu : já jsem si našel milenku a ty buď zůstaň nebo odejdi, je omluvitelná tak do 25ti. Janeček si může díky svým bilionům dovolit cokoli, v politice předvedl pěkný teoretický pokus bez jakýchkoli výsledků. Evidentně chce mít vliv na spoustu věcí, kterým nerozumí. ()

Nonna 

všechny recenze uživatele

Dokument je natočen velmi zajímavě, zručně a zaujme, a pokud bylo jeho cílem nabídnout divákovi otázku, která mi po shlédnutí jediná jde hlavou, tedy : "Je ten Janeček blázen nebo není?" , pak je vše v pořádku. Zajímavé by bylo, podívat se za dvacet let na druhý díl o prezidentu Janečkovi?, vizionáři Janečkovi? či chovanci psychiatrické léčebny Janečkovi? (A hodně jsem se pobavila nad upřímným přesvědčením pana Janečka že je pro ženy přitažlivý svou inteligencí a vzhledem:-):-):-).... v tomto je opravdu hodně mimo. Ne, že by mu to neslušelo, ale s jeho kontem by mohl mít i zaječí pysk a tři nohy a bylo by to nastejno. Naopak, kdyby chodil denně obrábět kovy do hokny a ke konci měsíce neměl na rohlíky dětem, mohl by vypadat jak Brad Pitt a recitovat Vergilia v originále a bylo by mu to k ničemu). ()

DR.SZ 

všechny recenze uživatele

Ještě že ten dokument po upozornění ČT tvůrci upravili, jelikož ukazuje temnou i světlou stránku tohohle pozitivního blázna. Bohužel je jaksi nenapadlo nějak uzavřít celý zašmodrchaný děj a vysvětlit více Janečkův systém. Přesto dostatečně bylo ukázáno, co pan Janeček zamýšlí se svými ženami a přítelkyněmi či s volbami. 52 % ()

Baldrick 

všechny recenze uživatele

Průměrný televizní dokument o neprůměrném, emocionálně nevyzrálém psychopatovi? Humorný doplněk k rybičce, co smrdí od hlavy. A nehledě na to, že nejvíce tu stále smrdí ta jejich společná "živnost". Jak ta může někomu připadat morální... ()

Tunheber 

všechny recenze uživatele

Karel Janeček mě neohromil. Ani jeho implementace matematiky do politiky či jeho polygamický život. Zkrátka jsem ho shledal jako sebestředného, dosebezahleděného hňupa. Jak bylo v dokumentu zmíněno politika s matematikou nesouvisí ani trochu a Karel Janeček by si to měl uvědomit. Bohužel tenhle kulišák můj hlas v roce 2023 nedostane, ale dokument je skvělý ikdyž z něj bylo cítit extrémně subjektivity, autoři asi pana Janečka rádi nemají, ale to já taky ne. ()

Fraktální 

všechny recenze uživatele

Jak By řekl Xavier : Hraje si ten svůj jazzíííííčéééék, je to magóóóór a doma asi neměli rádio... Ale on fakt něco dokázal. No uvidíme co dál... ()

Reklama

Reklama