Reklama

Reklama

Ostrovy Christiana Karembeua

(seriál)
  • Francie Des îles et des hommes (více)
Francie, 2011, 6x54 min

Obsahy(1)

1. část (Sumba): První díl cyklu o půvabných ostrovech světa nás zavede na Sumbu, ostrov v nejjižnějším cípu Indonésie, kde lidé stále žijí podle zvyklostí svých předků.
Naším průvodcem je bývalý francouzský reprezentant ve fotbale Christian Karembeu, jenž se vrací ke svým ostrovním kořenům a na vlastní kůži objevuje, jak tajemnou kulturou ostrovní národy jsou.
Pozoruhodná směs dechu života, bludných duší a duchů nadaných nekontrolovatelnou mocí zůstává pro všechny velkou neznámou. Hrstka návštěvníků, která na tento ostrov zavítala, mluvila o společném, nevypověditelném pocitu. O pocitu očarování...

2. část (Wallis a Futuna): Další díl cyklu o krásných ostrovech světa nás zavede na Wallis a sousední Futunu, kterým se přezdívá „Ztracené děti Pacifiku". Narazíme tu na dva zdánlivě protichůdné světy: neměnnou minulost starých kmenových náčelníků a pádící modernitu mládeže, hledající samu sebe.

3. část (Haida Gwaii): Při putování za ostrovními kulturami nás Christian Karembeu zavede na samou hranici polárního kruhu, na ostrovy Haida Gwaii. Dříve byly známé pod názvem Ostrovy královny Charlotty a jméno změnily až pod tlakem domorodého obyvatelstva. „Haida" znamená „lidé" a „Gwaii" „obydlí".
Historie tohoto indiánského národa je velmi pohnutá. Haidové doslova přežili vlastní smrt. Z národa, který čítal několik desítek tisíc, zbylo pár stovek mužů, žen a dětí. Jak je možné, že nepodlehli kolonistům a uchránili svoji kulturu? A co vlastně zobrazuje totem? Nejen to v dalším dílu francouzské dokumentární série o zajímavých ostrovech planety.

4. část (Markézy): Christian Karembeu se vrací ke svým kořenům iniciační cestou do nitra úchvatných ostrovů světa, při přísném respektování přírody, vstříc kulturám, které vytvářely dějiny lidstva. V prastarých dovednostech jejich obyvatel, ve vztahu člověka k člověku a ve vztahu k přírodě je něco, co jsme zapomněli a co bychom se možná měli znovu naučit...
Ještě před sto lety byla starobylá kultura Markéz ztracená. Dnes Markézané tuto kulturu znovu objevují a ukazují, že existují okamžiky, kdy je třeba uvědomit si význam vlastní víry a dávných obyčejů a přesadit je do budoucnosti.
Markézané udržují neustálé spojení mezi bývalým a současným životem, spojení s přírodou a s oním světem. Tato setkání dokazují, že každodenní život lidí může odhalit úžasná a neobyčejná tajemství.

5. část (Mayotte): Bývalý špičkový fotbalista Christian Karembeu nás v dalším dílu cestopisného cyklu zavede do nitra „Květinového ostrova". Mayotte je společenstvím mnoha tváří, zdědil pestrou kulturu, v níž se mísí africké, evropské i arabské prvky. V průběhu staletí se na tomto malém ostrově zrodil originální svébytný islám. Do takřka neuvěřitelné atmosféry nás uvrhne „Dahira", obřad pořádaný súfiskými bratrstvy. Setkáme se i s vymítači ďábla, kteří vyhánějí z lidských těl džiny. Chybět nebudou ani nádherné přírodní scenérie, jež vás nechají snít o dalekých cestách.

6. část (Nová Kaledonie): V závěrečném dílu cestopisného cyklu nás zavede průvodce a bývalý francouzský reprezentant ve fotbale Christian Karembeu do nitra své vlasti, do Nové Kaledonie.
Kanacká společnost se opírá o každodenní rituály a kodexy. Tvoří ji lidé, ale také duchové, kteří jsou ochránci zákona, trestají chyby a pečují o ostrovany.
Tvůrci celého dokumentárního cyklu se pokusili formulovat naději, že lidová kultura by mohla přežít tvrdou srážku s globalizací a ještě na dlouho uchovat bohatství a rozmanitost kulturního dědictví lidstva. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Galerie (18)

Reklama

Reklama