Reklama

Reklama

Straight Outta Compton

  • Česko Rapeři z Comptonu (více)
Trailer 2
USA, 2015, 147 min (Director's Cut: 167 min)

Režie:

F. Gary Gray

Hrají:

Jason Mitchell, Corey Hawkins, O'Shea Jackson Jr., Aldis Hodge, Neil Brown Jr., Lakeith Stanfield, Paul Giamatti, Orlando Brown, Allen Maldonado (více)
(další profese)

Ulice kalifornského Comptonu bývaly jedním z nejnebezpečnějších míst v Americe. Právě tady, v místě, jehož život řídily drogové gangy a pravidelné policejní šťáry, se narodila pětice kluků, kteří odsud dokázali vypadnout. Ze své frustrace, nenávisti a naštvání se rozhodli vyzpívat. Stvořili žánr zvaný „gangsta rap" a skupinu N. W. A., která patří k nejkontroverznějším hudebním sestavám historie. Režisér F. Gary Gray o ní natočil nekompromisní životopisné drama plné skvělé muziky a ostrých textů. (CinemArt)

(více)

Videa (9)

Trailer 2

Recenze (322)

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tomuto filmu jsem se dlouho vyhýbal, a nakonec mě mile překvapil. Abych pravdu řekl, tak skupinu N.W.A. jsem moc neznal. Z jejich členů znám pouze Ice Cuba. Film zobrazuje drsné počátky jejich vzniku, kdy to vůbec neměli jednoduché, a to hlavně kvůli policii. Nakonec jim sláva a peníze stouply do hlavy a rozpadli se. Sledujeme dále osudy jednotlivých členů až po smrt Eazy-Eho. I když mi jejich hudba mnoho neříká, určitě byli důležití pro svou dobu i pro vývoj rapu. Rozhodně to stojí za vidění. "Fuck the police!" ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Skvělý životopis jedné skupiny, z pohledu dvou jejich členů (a podle filmu, jsou vlastně ostatní skoro zbyteční). Režijně skvělé, casting perfektní (hlavně O'Shea Jackson Jr. si Ice Cuba prožívá perfektně), občas mě to i hudebně naladilo na jejich vlnu a skoro jsem měl chuť hodit něco po projíždějícím policejním autě (byla noc, balkon máme směrem na hlavní ulici... trochu gangsta, bro). Ve výsledku je tak škoda jen v úhlu pohledu, kdy viditelně dvě postavy jsou "nad ostatními" a i úplně závěrečné "smíření" mi přijde trochu zvláštní, vzhledem k chování některých postav během filmu. ()

Reklama

maddy 

všechny recenze uživatele

Hip-hopovú hudbu síce primárne nevyhľadávam, aj keď Eminema si vypočujem rád a viem aj kto je Dr. Dre alebo Ice Cube vystupujúci v tomto filme, no je to zapríčinené skôr než samotnou hudbou tým, že celá táto „kultúra“ nejako neladí s mojim životným štýlom a tak ani ma Straight Outta Compton svojou tematikou ktovie ako nelákal. Očakával som zbytočne hlučný, nadmieru vulgárny a prehnane agresívny film. Pustil som si to viac menej iba kvôli pozitívnym zámorským ohlaso a musím im dať za pravdu, Straight Outta Compton je rozhodne veľmi vydareným filmom bez ohľadu na to ako ma kto vzťah k rapu a hip-hopovej hudbe. Skôr než filmom o rape je totiž drsnou videoklipovou drámou, takmer až pripomínajúcou akčný film. Keby sa niekto niekedy rozhodol sfilmovať herné GTA, presne takto si predstavujem, že by to malo vyzerať. Samozrejme s o niečo viac akčnými pasážami, ale „feeling“ by mohol byť úplne totožný. Straight Outta Compton je tak skôr, než klasickou biografiou, ktorá povie príbeh jednej kapely a pár základnej info o nej strhujúcou, drsnou, údernou videoklipovou jazdou o pár černochoch z ghetta, ktorí sa nebáli otvoriť hubu a vtedajší ešte pomerne kontroverzný hudobný priemysel posunúť niekam inam. Než príbehom o vzostupe kapely N.W.A. je tak súborom jednotlivých príbehov o Ice Cubovi, Dr. Dre a Eazy-Eovi. O tom ako rovnaká cesta k sláve a peniazom dokáže každého jedného jedinca posunúť na úplne odlišnú životnú cestu. S výbornými hercami, ktorí dokázali, nebojím sa povedať, takmer dokonale stvárniť mladšie verzie známych raperov (bodaj by nie, keď takého Ice Cube stvárňuje jeho vlastný syn) a nebyť to podobná látka, tak pár nominácii na ceny by tu padli zaslúžene. Režisér F. Gary Gray neustále ženie film dopredu a v jeho podaní je Straight Outta Compton ani nie tak životopisom, ale drsným thrillerom, v ktorom pár postáv vymenilo drsný svet ulice za často ešte drsnejší svet showbiznisu. Aj na vyše dvoch a pol hodinách (videl som Director's Cut) tak film ani raz nepoľavuje a danú tému využíva na maximum. A napodiv funguje aj tá hudba, ktorá dokáže i nefanúšika hip-hopu patrične strhnúť, nakoľko koncerty majú takú energiu, že minimálne ten (kontroverzný) hit Fuck the Police si pôjde po filme vypočuť väčšina (aj keď v tomto prípade je vyslovene potrebná veľmi dobrá angličtina, pretože rapové texty piesní priamo narážajú na dianie vo filme a bez nich nie je úplne možné pochopiť, čím boli N.W.A. vo svoje dobe tak kontroverzní, prečo sa kvôli nim búrili davy). Možno je to v niektorých momentoch mierne prikrášlené, nakoľko Dr. Dre, aj Ice Cube sú stále nažive a tvoriví, takže na seba určite veľa špiny hádzať nechceli, ale čert to ber! Zábavnejší a zaujímavejší film, v ktorom hrá hlavnú úlohu hip-hopová skupina asi nikto nenatočí! CELKOVO: 4* (8/10) ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Rozhodne nezdieľam filozofiu ,,gangsta rapu,, a texty, ktoré sa v začiatkoch N.W.A. produkovali ( a na ktorých vyrástla celá generácia budúcich hudobných hviezd ) ťali ozaj do živého, čo prinieslo trochu toho zmätku v spravodlivosti medzi oboma ,,stranami,, hudbu mám ale rád ( rozhodne je viac od srdca a má lepšiu inštrumentalizáciu, ako dnešné (s)hity ) a vytvára vo mne nielen spomienky na minulú dobu. A popri tom, snímok je teda natočený šmakovne. Neviem, čo všetko je založené na pravde a historických súvislostiach, ale spraviť z možného nudného biografického diela, turbulentný, pomerne akčný snímok, bolo skvostné rozhodnutie. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Vskutku pozoruhodné. Přiznám se že i já nemám často odpověď na otázku zda je rap vlastně forma hudebního umění. A v mých očích pokud je, tak samozřejmě nedosahuje výše například klasické nebo rockové hudby... ale dost těchto úvah. Film se povedl, protože ve mě vzbudil zájem o tu partu lidí, která na plátně rapuje (neodvážil bych se použít slovo zpívá) o nenávisti k policii (má na ni plné právo), k bílým, k černým, k židům a vlastně asi ke komukoliv kdo se jim zrovna nelíbí. Casting povedený (celou dobu jsem si lámal hlavu nad tím jaktože je ten herec co hraje Ice Cuba na něho tak moc podobnej). Z filmu je cítit že se jedná o srdeční projekt pro asi každého z těch co se na něm podíleli. Upřímně, pochopil bych i nějaké ocenění ať už herecké nebo filmu celkově. Prostě kluci se snažili a zahráli to perfektně. 75% ()

Galerie (108)

Zajímavosti (85)

  • Film so zárobkami predbehol film Scary Movie (2000) a stal sa tak najzárobkovejším filmom čierneho režiséra vôbec v Spojených štátoch. (Real Tom Hardy)
  • Lonzo (Corey Reynolds) vo filme zakazoval hrať gangsta rap vo svojom klube. Skutočný Alonzo Williams uviedol, že k tomu nikdy nedošlo, pretože v čase, keď Dr. Dre makal v jeho klube, gangsta rap ešte netvorili. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

02.12.2015

Oscarová sezóna pomalu začíná a jako tradičně se o první důležitá ocenění postarali pánové z National Board of Review. Tohle recenzentské sdružení potvrdilo, že nový Šílený Max nezasáhne jen do… (více)

Rychle a zběsile shání režiséra

Rychle a zběsile shání režiséra

06.10.2015

Kdo bude režírovat Rychle a zběsile 8? Máma Vina Diesela chce za kamerou svého synáčka, sám Diesel navrhuje návrat ke kořenům s Robem Cohenem (Rychle a zběsile). Studio Universal ale situaci vidí… (více)

Universal překonal dvoumiliardový rekord

Universal překonal dvoumiliardový rekord

17.08.2015

Utržit na americké půdě 2 miliardy dolarů za rok se hollywoodskému studiu podaří jen výjimečně. Nejrychleji se na tuhle metu vyškrábali Warneři, kteří ji v roce 2009 zdolali 25. prosince, teď ale… (více)

Reklama

Reklama