Reklama

Reklama

Straight Outta Compton

  • Česko Rapeři z Comptonu (více)
Trailer 1
USA, 2015, 147 min (Director's Cut: 167 min)

Režie:

F. Gary Gray

Hrají:

Jason Mitchell, Corey Hawkins, O'Shea Jackson Jr., Aldis Hodge, Neil Brown Jr., Lakeith Stanfield, Paul Giamatti, Orlando Brown, Allen Maldonado (více)
(další profese)

Ulice kalifornského Comptonu bývaly jedním z nejnebezpečnějších míst v Americe. Právě tady, v místě, jehož život řídily drogové gangy a pravidelné policejní šťáry, se narodila pětice kluků, kteří odsud dokázali vypadnout. Ze své frustrace, nenávisti a naštvání se rozhodli vyzpívat. Stvořili žánr zvaný „gangsta rap" a skupinu N. W. A., která patří k nejkontroverznějším hudebním sestavám historie. Režisér F. Gary Gray o ní natočil nekompromisní životopisné drama plné skvělé muziky a ostrých textů. (CinemArt)

(více)

Recenze (319)

qwentin 

všechny recenze uživatele

Aniž bych rap poslouchal nebo byl dokonce fanouškem, musím uznat, že tohle se doooost povedlo. Vše je jak má být a diváka to táhne celým dějem až do konce...Uvedení do negerského života v Comptonu...představení gangsterského prostředí...U mě proběhlo perfektní sžití s postavami, takže závěrečná emocionální dávka nebyla vůbec na obtíž...Klobouk dolů scénaristům...odvedli dobrou práci... ()

psycho.ta 

všechny recenze uživatele

Opomenu li tu strašlivě nataženou stopáž plnou hluchých momentů, stejně musím dát 4**** Kdo na tom vyrůstal tak ví.. ()

LaaN93 

všechny recenze uživatele

Nikdy som sa nezaujímal o rap, ale počul som o Eazy-E, N.W.A., Ice Cube a ďalší. A vďaka tomu filmu som porozumel, ako sa to celé vyvíjalo. Zas som o niečo múdrejší ako včera :-) ()

zbynek.poliv 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem hledal svou cestu k rapu/hiphopu. Setrvával jsem u elektroniky, (dark) ambientu, bluegrassu, částečně metalu, DnB a všelijakých experimentů od Japonska až po Afriku. A přesně v tu dobu, kdy jsem začal objevovat oldchool rap, se zjevil film, který mi naplno ukázal historii jedné z kapel, která může za popularizaci hudby z černošských ghett. Tedy ne, že bych nestudoval historii a interprety té doby, ale Straight outta Compton mě přesvědčil, že rap má "koule" a starší věci typu N.W.A. má opravdu smysl poslouchat. Pro mě to byla příslovečná jízda, seděl jsem u monitoru a hltal budoucí hvězdy a legendy. Ano, najdou se mezery ve výpravě, v příběhu jakbysmet, ale to je spíše hnidopišství. Hodně se mi bil jak Eazy-E, tak IceCube. Za mě plný počet. Letos jsem Straight outta Compton rozhodně neviděl naposledy. ()

lindanovak 

všechny recenze uživatele

Rap mi nic neříká, naštěstí tenhle film není jen o rapové hudbě. Nabídne zajímavý příběh s porcí dramatu i pohled na rasové předsudky, které bohužel přetrvaly dodnes. ()

Moredogs 

všechny recenze uživatele

Od teraz pre mna kral filmov o Hip hope.Atmosfera gta san andreas Herci vyborni ale ten mlady ice cube, normalne som si myslel že ho hra skutočny. Fakt kvalita. 87% ()

gatuso 

všechny recenze uživatele

Prvni pulka filmu slusne vykresluje prelom 80 a 90 v LA v cernosskych ctvrtich a vznik rapu/hip hopu. Druha pulka uz je pateticky shit o bratrstvi negru, diskriminaci, penezich, autorskych prav atp. Utvzuje me to v presvedceni, ze tento hudebni styl je kurevsky nadhodnoceny, patri jen negrum a je vice nez mimozni kdyz se o podobny styl pokousi belosi. Ostatne, Beastie Boys a pozdeji Eminem strcili svym pojetim hip hopu vsechny cernosske interprety do kapsy... ()

matous20063 

všechny recenze uživatele

Skvělý film o začátcích ganster rapu. Dozvěděl jsem se spoustu nových informací. Nemám co bych dodal. Možná tempo které bylo že začátku pomalé. Určitě doporučuji. Pro fanoušky rapu toto musí být povinnost. 95% ()

Bogrant 

všechny recenze uživatele

Keď sa niekto schopný rozhodne natočiť film o skupine a hlavne hudobnom žánri, ktorý vám osobne vyhovuje a poznáte danú situáciu, je to pre vás ako voda na mlyn. Živelný film s rýchlym tempom, presvedčivými výkonmi, skvelou hudbou, slušným námetom a v neposlednom rade dokonca aj s reálnymi emóciami. Pre mňa osobne veľký zážitok. ()

BrokyyS 

všechny recenze uživatele

Parádní!! Pokud máte rádi rap tohle je pro vás! Film o jedné z nejlepších skupin co kdy byla N.W.A. ! Film má 2 a půl hodiny, ale rozhodně se nudit nebudete ;)) Rip Eazy-E! :( Doporučuji!!! Straight Outta Compton brutha ;) ()

motyka52 

všechny recenze uživatele

Je z toho samozřejmě pořádně cítit, že v tom sami protagonisti měli prsty a s vědomím toho je k tomu potřeba přistupovat. Nebo víte co? Není to potřeba. Není to dokument, tak co. Je to film o jedné zásadní rapové formaci, který pěkně šlape od začátku do konce. ()

L.O.T.R 

všechny recenze uživatele

Nemám slov! Ani neviem ako začať pretože tento film je niečo čo tu ešte nebolo. Konečne som pochopil ako to všetko v skupine N.W.A bolo. Začali opisovať skutočnú realitu a život v Comptone, mieste kde v čase N.W.A. bola najväčšia policajná brutalita akú je ťažké si čo i len predstaviť. Je to tak v Americkom Comptone si policajti robili čo chceli a len za to že ste boli čierny museli ste robiť čo vám povedia. A práve skupina N.W.A. otvorila ľuďom oči (takže pre ľudí čo hovoria že rap nieje o nadávkach a násilí a vulgarizme) RAP je v prvom rade o realite...a zakazovať niekomu vyjadrovať sa ako sa to snažili policajti a novinári tejto skupine to je utláčanie ľudských práv. Čo sa týka spracovania samotného filmu tak tam nieje čo vytknúť a štúdio Universal urobilo ďalšiu výbornú investíciu. Herecky naprosto perfektné a každý herec sa veľmi podobal na raperov o ktorých tento dokument je. Počul som že bude aj rozšírená verzia tohto filmu takže sa určite na to teším. Čo k tomu povedať na záver asi len toľko že Rap je jediný existujúci žáner kde sa môže človek vyjadriť tak ako to cíti a nepodlieha žiadnym pravidlám. Každopádne ak niekto bude chcieť natočiť dokument o Wu-Tang Clan jednoznačne by si mal brať príklad s tohto filmu pretože takto vyzerá naozaj poriadna jazda! Plných 100% a na záver len toto: Fuck the police coming straight from the underground, A young nigga got it bad cause I'm brown! ()

CampaHD 

všechny recenze uživatele

Do kina som siel i ked vobec netusim co je NWA alebo E. Ja neupieram vybornu pracu rezisera, dobre napisane a vyborny "cut". Lenze i ked poznam kazdy album Led Zeppelinu ,toto mi je cudzie, i tak som ocakaval dramu , vypovednu hodnotu. Osadenie filmu bolo super,dobu 80tiek som si vyzualne uzil ale problem som mal inde,nemozem si pomoct , viest sa na vlne momentalneho zla kde zly policajt zastrelil cernocha je vsadepritomna, do toho zasahuje rozhadana partia raperov a ak nema snimok vybornu pracu rezie a produkcie, spomenieme si len na syna ktory hra vlastneho ladoveho dedyho. Casto som sa stracal a moja anglina nestihala prekladat text pesniciek ktore nik netitulkoval. Skoda. Kino aupark : 50% ()

MichaelG 

všechny recenze uživatele

Pěkně zpracované splnilo to očekávání nejvíc ze všech raperů ve filmu obdivuji Drea za to co dokázal a co všechno dokázal snést a pointa filmu i když není tak moc viditelná je taková že život není vždy sladký jinak je to film o realitě.A pokud to někdo považuje za průměr nebo za podprůměr tak by si měl uvědomit že bez těchhle lidí by pravděpodobně nikdy neexistoval Eminem, 50cent, Snoop Dogg a možná i pár dalších lidí kteří jsou dneska mezi špičkou na hip hopové scéně. ()

tXtX 

všechny recenze uživatele

Bezkonkurenčne natočený skutočný príbeh o snáď najzásadnejšej rapovej formácii, ktorej členom je človek, bez ktorého by mená ako Eminem, 50 Cent, Snoop Dogg či 2 Pac neznamenali to, čo znamenajú dnes.. Výber hercov a ich podobizeň s postavami ktoré stvárňujú je neuveriteľná a hlavne to dodáva filmu ten punc vierohodnosti a autenticity. Spomedzi filmov podobného štýlu (8Mile, Get rich or die.. ) je Straight Outta Compton jednoznačný víťaz, tu nie je o čom. ()

damic 

všechny recenze uživatele

Jak někdo tady napsal, společně s Mad Maxem, nejlepší film roku. Já na to šel hlavně jako fanda Niggaz With Attitude a i když jsem většinu jejich příběhu znal, tak jsem byl i mile překvapen pár věcma (třeba Cubuv attack na Priority haha))). Dost z vás tady píše, že to mohlo být o něco kratší, já bych naopak ocenil minimálně ještě půl hodiny navíc, neboť po rozpadu NWA tam byl Ericův život, tak nějak odbytě ukázán, přitom si ještě i jako solo interpret pořádně dupnul, toto asi jako jediná výtka. Muttafucka world is the ghetto!)) ()

JayGatsby 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem: Bomba! 147 minut plných akce, super muziky, vtipu a dobrých hereckých výkonů. Pro mě, jako fanouška tyhle grupy, Dreho specielne, naprosta pecka! Podoba herců uplně přesná. Ani chvilku jsem se v kině nenudil. A ten, kdo překládal titulky z toho musel mít super prdel, některé překlady fakt stojí za to:D Fuck the police! 100% ()

Zofan 

všechny recenze uživatele

Tématika černošských problémů mě nikdy moc nezajímala a na film jsem šel do kina spíš z legrace. Nakonec jsem byl filmem tak uchvácen, že jsem chtěl vědět víc a začal poslouchat hudbu, která šla doteď mimo mě. Je to skoro týden a na film myslím každým krokem. This sh*t was dope, man! ()

Související novinky

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

02.12.2015

Oscarová sezóna pomalu začíná a jako tradičně se o první důležitá ocenění postarali pánové z National Board of Review. Tohle recenzentské sdružení potvrdilo, že nový Šílený Max nezasáhne jen do… (více)

Rychle a zběsile shání režiséra

Rychle a zběsile shání režiséra

06.10.2015

Kdo bude režírovat Rychle a zběsile 8? Máma Vina Diesela chce za kamerou svého synáčka, sám Diesel navrhuje návrat ke kořenům s Robem Cohenem (Rychle a zběsile). Studio Universal ale situaci vidí… (více)

Universal překonal dvoumiliardový rekord

Universal překonal dvoumiliardový rekord

17.08.2015

Utržit na americké půdě 2 miliardy dolarů za rok se hollywoodskému studiu podaří jen výjimečně. Nejrychleji se na tuhle metu vyškrábali Warneři, kteří ji v roce 2009 zdolali 25. prosince, teď ale… (více)

Reklama

Reklama