Reklama

Reklama

Straight Outta Compton

  • Česko Rapeři z Comptonu (více)
Trailer 2
USA, 2015, 147 min (Director's Cut: 167 min)

Režie:

F. Gary Gray

Hrají:

Jason Mitchell, Corey Hawkins, O'Shea Jackson Jr., Aldis Hodge, Neil Brown Jr., Lakeith Stanfield, Paul Giamatti, Orlando Brown, Allen Maldonado (více)
(další profese)

Ulice kalifornského Comptonu bývaly jedním z nejnebezpečnějších míst v Americe. Právě tady, v místě, jehož život řídily drogové gangy a pravidelné policejní šťáry, se narodila pětice kluků, kteří odsud dokázali vypadnout. Ze své frustrace, nenávisti a naštvání se rozhodli vyzpívat. Stvořili žánr zvaný „gangsta rap" a skupinu N. W. A., která patří k nejkontroverznějším hudebním sestavám historie. Režisér F. Gary Gray o ní natočil nekompromisní životopisné drama plné skvělé muziky a ostrých textů. (CinemArt)

(více)

Recenze (321)

classic 

všechny recenze uživatele

Dr. Dre, či Ice Cube, je mi známy pojem, počúval som ich - voľakedy dávno, dnes už minimum, biografický film, sa venuje ich začiatkom v skupine N.W.A , spolu s ďalšími členmi - Eazy-E, ktorý zomrel mladý na AIDS, alebo DJ Yella, MC Ren. Potešil som sa, keď som videl i Tupaca Shakura, či Snoop Doga. Najprv spoločne prerazia na poli hip - hopovej hudby, aby sa neskôr - ROZKMOTRILI, a potom sa opäť vrátili do starej - dobrej nálady, kedy zažívali najlepšie časy - života... Mňa vôbec nezaujíma, aký majú súkromný život, samé párty, drogy, skôr som obdivoval, aký zápal po nahrávaní pesničiek - majú, zvuk, texty, celkový šmrnc, je fenomenálny. Skrátka, černosi sú priekopníci tejto drzej hudby, ktorá im zo začiatku prinášala - extrémnu nenávisť zo strany polície, ustavičná buzerácia, zatýkanie, jednoducho, aj keď nič neurobili, policajti z L.A.P.D. , si našla vždy zámienku, ako ich ponižovať, rapperi si ale našli východisko, ako sa im pomstiť, tak zložili SONG, za ktorý sa im vyhrážali - Fuck the Police... Čo vyzdvihujem, je výborný casting, ale fakt perfektný, neznámi herci, ktorí sa ale podobajú na svoje skutočne predobrazy, a to je na tom najlepšie, prepožičanie tvári týmito hercami, má správny potenciál. Naopak, čo sa mi nepozdáva, je prepálená dĺžka, kde mali viac strihať. Dá sa to zvládnuť, ale s tým, že sa k tomu - niekedy znovu vrátiť - nehrozí ? Samotné TEMPO - réžia, scenár, to je upravené - podľa samotných PRODUCENTOV - Dr. Dre, či Ice Cube, ktorí tomu šéfujú podľa, čo najspoľahlivejších postupov, ako zaujať diváka, nevravím, že všetko je prikrášlené, ale väčšina je upravená tak, ako im vyhovuje. Kamera - M. Libatiquea, je pozitívna. Samotné spracovanie si servítku pred ústa nedáva, brutalita je na dennodennom poriadku. Je to autentické, realistické, že mám dojem, že sa pozerám na DOKUMENT. Možno som mal trochu zvýšiť hodnotenie, ale kvôli častým excesom + samotnej dĺžke filmu, mi svedomie to skrátka - nedovolí... ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Stop foolin around, niggaz and listen to me! We don’t need many white actors here, but we got to find hardass manager type. ...After few seconds: Hello Mr. Giamatti, are you available?... Inak história, nostalgia, pecka! ()

anais 

všechny recenze uživatele

Člověk nemusí o rapu vědět nic, a ten film vás dostane. Bezchybně odvedená filmová práce, která svou bezproblémovostí a chytlavostí vzbuzuje podezření, jestli "příběh podle skutečnosti" nebyl trochu upraven. Ať je to jak chce, Straight Outta Compton je film zábavný, lehce osvětový, a obsahuje všechny prvky klasického dramatu, které vás nepustí z křesla. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Motivační snímek o chlapcích z násilného prostředí, kterým se povedlo se z tohoto prostředí dostat prostřednictvím zpívaných (spíše říkaných) násilnických písní. Lehce romantizující, zejména ke konci, kdy všichni už nechali nelegální činnosti, stali se řádnými umělci a našli si věrnou lásku. Zatímco dříve fetovali a souložili jak o život. Tak tenhle bod je v rozporu se skutečnými životopisy skupinky zpívajících psanců. Stejně jako je malinko legrační to jejich bouření se proti zlé a nenávistné společnosti plné rasismu, když většina z nich v reálu - dle Wikipedie - studovala na uměleckých školách. Takže jim ta odporná měšťácká společnost dala vzdělání, které jim pomohlo bouřit se proti ní. No, nic nového pod sluncem. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Po řemeslné stránce velmi dobře natočené a příběhově kupodivu velmi kvalitní a záživné. A to už jsem se chystal nad životopisnými filmy celebrit lámat hůl! Ono není divu po takových průměrnostech jako byli letos Joy, Trumbo, Love and Mercy a jiných. Tohle má drsnou atmosféru a slušný spád díky neustálým potyčkám s policií a co mě překvapilo nejvíce je, že pod snůškou toho všeho drsného se nachází docela citlivý a silný příběh. Jen mě docela mrzí, jak tenhle film přehlížela Akademie u Oscarů... Nominace jen za scénář??? Jako celek i herecky mnohem lepší než kupříkladu Joy, Carol, Trumbo i Brooklyn. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

[extended] Na tomhle Comptonském Bratrstvu kočičí pracky si rytmicky přikyvovalo spousty filmařského talentu a je potom trochu škoda, že většina z něj šla na minimalizaci klasických neduhů životopisného filmu, pokrývajícího delší časové úseky. Jinými slovy opět se tam toho snaží být co nejvíce a na nic z toho není pořádně čas. Druhým strajkem jest dohled a háj-fájv policy s reálnými předobrazy, který se potulovaly na place a dávaly bacha, aby náhodou někdo neprofackoval jejich pozici utiskovaného talentovaného umělce, který uspěl nehledě na hostilní bělošské prostředí USA na počátku devadesátých let. Zejména MUDr. Dre musel dle všeho rozdávat sluchátka na všechny strany, aby z toho vyšel jako černošský Rikitan celého cirkusu, kterému byly veškeré excesy přeci tááákhle vzdálené. Jenomže i přes nemilosrdnou stopáž ten film prostě jede a co je nejdůležitější, nesnaží se přizpůsobit bělošskému vnímání, neomlouvá se a mluví svou vlastní řečí. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Wow! Jakožto člověk, který se zajímá o hip-hop jen okrajově, jsem byl překvapen a nadšen tímto počinem. Straight Outta Compton je totiž syrovou sondou do světa hudebního businessu, který Vás bez sebemenšího zaváhaní vyplivne jako žvýkačku, poté, co Vás využije. Užíval jsem si každou minutu filmu, každou píseň, kterou jsem slýchával denně v rádiích a při hraní GTA: San Andreas. Režisér krásně pracuje s dostupnými schématy a posouvá herce do jejich maximálních možných limitů, takže se před Vámi na ploše 147 minut rozestře úžasný příběh o pár rapperech, kteří se snažili změnit svět kolem sebe, kteří chtěli dokázat něco víc než jejich vrstevníci. Film Straight Outta Compton neváhám označit jako jeden z nejlepších filmů tohoto roku. A nejoblíbenější scéna/píseň? Koncert, na kterém Ice Cube rapuje song Fuck The Police! „FUCK THE POLICE!“ ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Nie som fanusik gangsta raperov ale ani proti nim nic nemam. Vdaka recenziam som dufal, ze tento film bude putava pecka aj ked k teme nemam ziadny vztah. Dokonca som si schvalne pockal na Director's cut, ale samotny film ma prilis nebavil. Pripadalo mi to strasne natahovane a dejovo riedke. Proste taky tuctovy film o trochu nevsednej teme a paradoxne ma najviac na celom filme o bande negrov bavil beloch Giamatti. 5/10. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Radšej mám hudbu od chlapcov z East Coast, ale týmto filmom si u mňa urobili očko aj chalani z West Coastu, takže si ich skúsim viac napočúvať. Čo sa filmového spracovania týka, tak ťažko tomu niečo vytknúť a aj nepríliš skúsení herci to dokázali skvele utiahnuť. Určite nadpriemerný životopisný film a keďže ide o môj obľúbený hudobný žáner, tak je to na plný počet. I like these gangsta niggaz, mothafucka. ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem pecka! Hip-hop a jeho kultura mě zatím úspěšně míjí a přesto filmový počin Straight Outta Compton dokázal upoutat pozornost a po celé dvě hodiny nepustit. Žádná vata, ale napumpovaná životopisná reflexe z konce osmdesátých let, kdy vznikalo žánrově jedno z nejvlivnějších uskupení N.W.A. ze kterého startovali dodnes známé figurky jako Dr. Dre, Ice Cube, zesnulý Eazy-E a další. Samozřejmě, že film určitá místa trochu přikrášluje nebo všechny kazy nezobrazuje (viz ty mysogynní), což se můžete také dočíst v místních Zajímavostech. Vždyť na produkci mají podíl samotní členové, tak proč by se sem tam neprezentovali "jako pohodoví kluci" a nevyškrtli, co se jim nehodí do příběhu. Nicméně MC Ren a DJ Yella, tam nemají tolik prostoru jako ostatní členové. Jinak ale film celkově působí poměrně autenticky, uvěřitelně a nekompromisně. Zejména ta mladická revolta! Straight Outta Compton vás doslova vtáhne do své doby a nechá nahlédnout do zcela jiné kultury bez žádných servítek. Ukáže v podstatě doslova obě strany mince a nelze upřít, že je to fascinující jízda, která nebere na nic ohled. Vytknout toho popravdě moc nemůžu a "zobrazení faktů" je třeba brát s nadhledem. Nikdy si nemůžete být jisti, když jste u dané situace nebyli. Nicméně stálo to opravdu za to a zatraceně mě to bavilo! ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Rozhodne nezdieľam filozofiu ,,gangsta rapu,, a texty, ktoré sa v začiatkoch N.W.A. produkovali ( a na ktorých vyrástla celá generácia budúcich hudobných hviezd ) ťali ozaj do živého, čo prinieslo trochu toho zmätku v spravodlivosti medzi oboma ,,stranami,, hudbu mám ale rád ( rozhodne je viac od srdca a má lepšiu inštrumentalizáciu, ako dnešné (s)hity ) a vytvára vo mne nielen spomienky na minulú dobu. A popri tom, snímok je teda natočený šmakovne. Neviem, čo všetko je založené na pravde a historických súvislostiach, ale spraviť z možného nudného biografického diela, turbulentný, pomerne akčný snímok, bolo skvostné rozhodnutie. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Americká hiphopová scéna mě vždycky míjela, na film jsem se podíval spíš ze zvědavosti a musím říct, že mě bavil. Hudebně jsem sice někde jinde, ale NWA na mě určitě zanechali dojem. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Za 4 rudé, ale po pravdě s dost odřenýma ušima.. On sice ten dohled Doktora a Ledové Kostky dodává filmu zdání legitimity, ale na druhou stranu, kdo už o téhle bandičce něco slyšel ten minimálně tuší, že se tu kluci vykreslili až okatě moc mirkodušínovsky. Natočené je to parádně, má to pár kulervoucích scén a herci jsou obsazeni charakterově tak přesně, že se jeden nestačí divit (hlavně teda Jackson Jr. dost rozmazává hranici mezi filmem a realitou), ale pořád je tam taková ta pachuť toho, že to je celé spíš jen parádní marketingový tah. ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Od herců skvěle zahrané a spolu se skvělou hudbou to prostě baví i ty dvě a půl hodiny. Někdy uniká význam textů a děj se točí příliš dokola okolo rasových otázek, ale prostě mě zajímalo jak to skončí a který ze členů se konce nedožije.. a to ne že bych to věděl dopředu, jen to prostě čekáte podle toho jak spořádaný život vedou. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Hip-hopovú hudbu síce primárne nevyhľadávam, aj keď Eminema si vypočujem rád a viem aj kto je Dr. Dre alebo Ice Cube vystupujúci v tomto filme, no je to zapríčinené skôr než samotnou hudbou tým, že celá táto „kultúra“ nejako neladí s mojim životným štýlom a tak ani ma Straight Outta Compton svojou tematikou ktovie ako nelákal. Očakával som zbytočne hlučný, nadmieru vulgárny a prehnane agresívny film. Pustil som si to viac menej iba kvôli pozitívnym zámorským ohlaso a musím im dať za pravdu, Straight Outta Compton je rozhodne veľmi vydareným filmom bez ohľadu na to ako ma kto vzťah k rapu a hip-hopovej hudbe. Skôr než filmom o rape je totiž drsnou videoklipovou drámou, takmer až pripomínajúcou akčný film. Keby sa niekto niekedy rozhodol sfilmovať herné GTA, presne takto si predstavujem, že by to malo vyzerať. Samozrejme s o niečo viac akčnými pasážami, ale „feeling“ by mohol byť úplne totožný. Straight Outta Compton je tak skôr, než klasickou biografiou, ktorá povie príbeh jednej kapely a pár základnej info o nej strhujúcou, drsnou, údernou videoklipovou jazdou o pár černochoch z ghetta, ktorí sa nebáli otvoriť hubu a vtedajší ešte pomerne kontroverzný hudobný priemysel posunúť niekam inam. Než príbehom o vzostupe kapely N.W.A. je tak súborom jednotlivých príbehov o Ice Cubovi, Dr. Dre a Eazy-Eovi. O tom ako rovnaká cesta k sláve a peniazom dokáže každého jedného jedinca posunúť na úplne odlišnú životnú cestu. S výbornými hercami, ktorí dokázali, nebojím sa povedať, takmer dokonale stvárniť mladšie verzie známych raperov (bodaj by nie, keď takého Ice Cube stvárňuje jeho vlastný syn) a nebyť to podobná látka, tak pár nominácii na ceny by tu padli zaslúžene. Režisér F. Gary Gray neustále ženie film dopredu a v jeho podaní je Straight Outta Compton ani nie tak životopisom, ale drsným thrillerom, v ktorom pár postáv vymenilo drsný svet ulice za často ešte drsnejší svet showbiznisu. Aj na vyše dvoch a pol hodinách (videl som Director's Cut) tak film ani raz nepoľavuje a danú tému využíva na maximum. A napodiv funguje aj tá hudba, ktorá dokáže i nefanúšika hip-hopu patrične strhnúť, nakoľko koncerty majú takú energiu, že minimálne ten (kontroverzný) hit Fuck the Police si pôjde po filme vypočuť väčšina (aj keď v tomto prípade je vyslovene potrebná veľmi dobrá angličtina, pretože rapové texty piesní priamo narážajú na dianie vo filme a bez nich nie je úplne možné pochopiť, čím boli N.W.A. vo svoje dobe tak kontroverzní, prečo sa kvôli nim búrili davy). Možno je to v niektorých momentoch mierne prikrášlené, nakoľko Dr. Dre, aj Ice Cube sú stále nažive a tvoriví, takže na seba určite veľa špiny hádzať nechceli, ale čert to ber! Zábavnejší a zaujímavejší film, v ktorom hrá hlavnú úlohu hip-hopová skupina asi nikto nenatočí! CELKOVO: 4* (8/10) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Až mě překvapilo, jak mě snímek zaujal. Je to dobře natočené, je to silná výpověď, ale přitom zde - většinu doby - není patos, který by to kazil. Je to dramatické, je to historické a je to zajímavé v tom, co všechno se dozvíte. No jo, a to jsem si myslel, že o americkém rapu něco málo vím. Ale je to opravdu jen málo. Výborný film, naprosto skvělý herecky a hudebně. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

„Eazy is his name and the boy is comin... straight outta Compton is a brotha that'll smother yo' mother and make ya sister think I love her. Dangerous motherfucker raises hell and if I ever get caught I make bail. See, I don't give a fuck, that's the problem. I see a motherfuckin cop I don't dodge him. But I'm smart, lay low, creep a while and when I see a punk pass, I smile...“ Pokud ve vás tenhle kousek pouličního umění rezonuje stejně jako ve mně, pak si Straight Outta Compton užijete dosyta. Pokud ne, pusťte si zase Jiřího Zmožka a dejte si odchod. ()

Související novinky

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

02.12.2015

Oscarová sezóna pomalu začíná a jako tradičně se o první důležitá ocenění postarali pánové z National Board of Review. Tohle recenzentské sdružení potvrdilo, že nový Šílený Max nezasáhne jen do… (více)

Rychle a zběsile shání režiséra

Rychle a zběsile shání režiséra

06.10.2015

Kdo bude režírovat Rychle a zběsile 8? Máma Vina Diesela chce za kamerou svého synáčka, sám Diesel navrhuje návrat ke kořenům s Robem Cohenem (Rychle a zběsile). Studio Universal ale situaci vidí… (více)

Universal překonal dvoumiliardový rekord

Universal překonal dvoumiliardový rekord

17.08.2015

Utržit na americké půdě 2 miliardy dolarů za rok se hollywoodskému studiu podaří jen výjimečně. Nejrychleji se na tuhle metu vyškrábali Warneři, kteří ji v roce 2009 zdolali 25. prosince, teď ale… (více)

Reklama

Reklama