Reklama

Reklama

Straight Outta Compton

  • Česko Rapeři z Comptonu (více)
Trailer 2
USA, 2015, 147 min (Director's Cut: 167 min)

Režie:

F. Gary Gray

Hrají:

Jason Mitchell, Corey Hawkins, O'Shea Jackson Jr., Aldis Hodge, Neil Brown Jr., Lakeith Stanfield, Paul Giamatti, Orlando Brown, Allen Maldonado (více)
(další profese)

Ulice kalifornského Comptonu bývaly jedním z nejnebezpečnějších míst v Americe. Právě tady, v místě, jehož život řídily drogové gangy a pravidelné policejní šťáry, se narodila pětice kluků, kteří odsud dokázali vypadnout. Ze své frustrace, nenávisti a naštvání se rozhodli vyzpívat. Stvořili žánr zvaný „gangsta rap" a skupinu N. W. A., která patří k nejkontroverznějším hudebním sestavám historie. Režisér F. Gary Gray o ní natočil nekompromisní životopisné drama plné skvělé muziky a ostrých textů. (CinemArt)

(více)

Videa (9)

Trailer 2

Recenze (319)

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Asi je škoda, že film produkovali Dr. Dre a Ice Cube, protože očividně zastávají politiku "nehodící se, škrtněte". Spoustu věcí milosrdně vynechají, třeba dokonce i některé členy kapely. Nebo například svoje vlastní prohřešky. Nejvíc mi vadilo přikrášlování reality. Nahrává se ve studiu, ale už to zní perfektně zmixovaně a zmasterovaně. Hmm. Jasně. A zejména to, že film dělá z téhle hudby něco, co není. Tohle je hudební žánr, ve kterém ukradnou různé samply z různých starších písní, spojí to dohromady, udělají smyčku a do toho namluví nějaký hatespeech. Kdežto v tomhle filmu to vypadá, jako kdyby tu muziku fakt vymýšleli. Vrcholem je hudební seance, při které jakože náhodou improvizací vznikne song Nuthin' but a 'G' Thang. K pláči. Pokud to tedy budu brát pouze jako film, tak to ujde. Má to své výborné momenty, jako koncert v Detroitu nebo scéna před studiem s policisty. Ale jako nějaká výpověď to hooodně pokulhává ve své uvěřitelnosti....až na O'Shea Jacksona Jr., ten byl zase uvěřitelný velmi. ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Víte, jaký je rozdíl mezi Spojenými Státy Americkými a jogurtem? Když necháte obojí 200 let ležet ladem, tak se v jogurtu po čase začne tvořit kultura.Ne opravdu mám problém vnímat jako kulturu lidi tvořených bývalými dealery, co dají za každým druhým slovem nigga nebo bitch s prvními 2 obrovskými hity postavených na "DO THAT SHIT" a "FUCK THE POLICE". A vůbec je celá tahle kultura postavená na ACAB a FUCK THE POLICE jedna z nejstupidnějších subkultur, co vznikla po WW2. Ale to je jedno, i od toho jsem ochotný se odprostit a užít si muzikální drama. Bohužel tohle je přes všechnu tu rádoby kontroverzi neuvěřitelně sterilní a je prostě poznat, že na tom drželi ochranou ruku hošani z N.W.A. a hlavně ze začátku je neuvěřitelně komický, jak jsou ve všem nevinně a za všechnou můžou bílý policajti, bílí manažeři apod. LOL. Na zadek to dostává i ve chvíli, kdy je zidealizovaná i tisková konference, která se dodnes dá najít na netu. Přes to všechno jsou tam super dramatický momenty a myslím si, že F. Gary Gray to tam prostě má. Kdo to odehrál s přehledem nejlíp je Paul Giamatti, ale asi se nestane, aby byl z filmu o černošské popkultuře nominovaný na Oscara jedinný běloch. :-D 5/10 ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

Rozhodne nezdieľam filozofiu ,,gangsta rapu,, a texty, ktoré sa v začiatkoch N.W.A. produkovali ( a na ktorých vyrástla celá generácia budúcich hudobných hviezd ) ťali ozaj do živého, čo prinieslo trochu toho zmätku v spravodlivosti medzi oboma ,,stranami,, hudbu mám ale rád ( rozhodne je viac od srdca a má lepšiu inštrumentalizáciu, ako dnešné (s)hity ) a vytvára vo mne nielen spomienky na minulú dobu. A popri tom, snímok je teda natočený šmakovne. Neviem, čo všetko je založené na pravde a historických súvislostiach, ale spraviť z možného nudného biografického diela, turbulentný, pomerne akčný snímok, bolo skvostné rozhodnutie. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Musím sa priznať, že je škoda, že som "Straight Outta Compton" nevidel ešte minulý rok, lebo by som si pripísal do svojho zoznamu najlepších filmov ešte jeden film a myslím si, že by sa pokojne dostal aj do prvej desiatky. "Straight Outta Compton" rozpráva skutočne veľmi zaujímavý príbeh skupiny N.W.A. a ich kariéry, ich rozdelenia, pokusu o návrat až následného skutočného konca. Pre prípad, že príbeh týchto hrdinov nepoznáte, nebudem dávať spoilery o tom, čo sa udeje. Ja sám som to nevedel a som rád, že som tu mal tento film, aby mi to povedal. Veľmi dobre nám predstaví postavy a nemôžeme k nim neprejaviť určité sympatie. Dre a Ice Cube sú mi v tomto filme nadmieru sympatický. A v každej scénke kde sú presne človek chápe, čo sa odohráva v ich hlave. S Eazym je to trošku ťažšie, ale aj tam sympatie fungujú dobre. Veľmi chválim výber hercov, lebo presne človek vie, ktoré postavy reprezentujú, hudba je skvelá, film vyzerá veľmi dobre a najmä počas celého hracieho času ani raz nepustí. Nie je to nuda a človek úplne zabudne, koľko času uplynie. A to robí z tohto filmu skutočne skvelý zážitok. Určite si film čeknite. Hodnotenie: A ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Nejsem velký fanoušek Hip Hopu a Rapu, ale nevadí mi. F. Gary Gray vnesl do filmu ducha a v tomhle žánru natočil definitivně nejlepší film. Na jednu stranu gangsterka o černoších, kteří to nemají v Americe lehké, na druhou stranu zrod nynějších hvězd na Hip Hopové scéně. Junior Ice Cube táhne celý film, ale potěší i mladý Snoop Dog či Doctor Dre. Hodně se zde nadává, příběh je poutavý a samotné akce na hotelích po koncertu jsou správně divoké. Drsný, smutný, poutavý příběh, který pár krát vyvolal husí kůži. Fuck the Police. Vyjímečný zážitek, který musím zaplatit zlatem. 90% ()

Galerie (108)

Zajímavosti (85)

  • Film nebol premietaný v Comptone, pretože Compton nemá žiadne kino. (Real Tom Hardy)
  • Pôvodná verzia scenára (r. 2004) bola o vzostupe skupiny NWA, avšak čisto iba z pohľadu Eazyho. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

02.12.2015

Oscarová sezóna pomalu začíná a jako tradičně se o první důležitá ocenění postarali pánové z National Board of Review. Tohle recenzentské sdružení potvrdilo, že nový Šílený Max nezasáhne jen do… (více)

Rychle a zběsile shání režiséra

Rychle a zběsile shání režiséra

06.10.2015

Kdo bude režírovat Rychle a zběsile 8? Máma Vina Diesela chce za kamerou svého synáčka, sám Diesel navrhuje návrat ke kořenům s Robem Cohenem (Rychle a zběsile). Studio Universal ale situaci vidí… (více)

Universal překonal dvoumiliardový rekord

Universal překonal dvoumiliardový rekord

17.08.2015

Utržit na americké půdě 2 miliardy dolarů za rok se hollywoodskému studiu podaří jen výjimečně. Nejrychleji se na tuhle metu vyškrábali Warneři, kteří ji v roce 2009 zdolali 25. prosince, teď ale… (více)

Reklama

Reklama