Reklama

Reklama

Straight Outta Compton

  • Česko Rapeři z Comptonu (více)
Trailer 2
USA, 2015, 147 min (Director's Cut: 167 min)

Režie:

F. Gary Gray

Hrají:

Jason Mitchell, Corey Hawkins, O'Shea Jackson Jr., Aldis Hodge, Neil Brown Jr., Lakeith Stanfield, Paul Giamatti, Orlando Brown, Allen Maldonado (více)
(další profese)

Ulice kalifornského Comptonu bývaly jedním z nejnebezpečnějších míst v Americe. Právě tady, v místě, jehož život řídily drogové gangy a pravidelné policejní šťáry, se narodila pětice kluků, kteří odsud dokázali vypadnout. Ze své frustrace, nenávisti a naštvání se rozhodli vyzpívat. Stvořili žánr zvaný „gangsta rap" a skupinu N. W. A., která patří k nejkontroverznějším hudebním sestavám historie. Režisér F. Gary Gray o ní natočil nekompromisní životopisné drama plné skvělé muziky a ostrých textů. (CinemArt)

(více)

Videa (9)

Trailer 2

Recenze (322)

salalala 

všechny recenze uživatele

Kdyby mi někdo řekl, že skoro tříhodinový film o vzniku gangsta rapu mě bude bavit, aniž bych o tomto žánru cokoli věděl, nevěřil bych mu. Jenže Straight Outta Compton je opravdu hodně povedená biografie, která je i ve své režisérské verzi strhující a má jen minimum hluchých míst. F. Gary Gray je hodně schopný režisér a od začátku zaujme svižným tempem, invencí a dobovou atmosférou, kterou film má. Velmi vyváženě střídá scény dialogové s těmi hudebními, žádné z nich nepřevažují a především všechny baví, mají potřebný náboj a vše důležité z nich pochopí i člověk, který o této hudební subkultuře neví vůbec nic. Vzhledem k tomu, že žijící členové N.W.A. si film také produkovali, je jasné, že se obrousí hrany a některé kontroverznější momenty se nezmíní, přesto to tolik nevadí, ačkoli je film logicky jednostranný. Grayovi se daří vystihnout náladu společnosti a komunity, které se vlastně kapela stala mluvčími a naprosto se dá pochopit její úspěch. Hudební stránka je tedy výborná a to rap opravdu nevyhledávám a atmosféra koncertů je ohromující. Herecké výkony jsou naprosto bravurní, zejména O'Shea Jackson Jr. svého otce zahrál famózně, ani ostatní (včetně jediné známější tváře - Paula Giamattiho) příliš nezaostávají a dodávají také pocit autentičnosti. Vytkl bych snad jen to, že tu chybí vysloveně silná scéna a někdy filmu chybí spád, možná, že kinoverze by v tomhle byla lepší. Každopádně smekám před F. Garym Grayem, jak si s tématem poradil a dokázal ho přenést i mimo hranice USA, kde asi rap a kapela N.W.A. nejsou úplně tím nejznámějším. 80% ()

Foox 

všechny recenze uživatele

Velmi realistický pohled na příběh grupy N. W. A. s minimálním zásahem do skutečných událostí, je skvělou výpovědí jedné specifické generace, která sice nebyla vůbec vzorná, ale na druhou stranu policejní škatulkování a brutalita se na ní nedozírně podepsaly. I přes nezasvěcenost dokáže film bez problémů strhnout, dojmout nebo i vzbudit sympatie. ()

Reklama

Happens 

všechny recenze uživatele

Vyrostl jsem na gangsta rapu, ty verše mě odkojily, naučily mě psát básně, veršovat, hrát si se slovy, daly mi verbální know how, co ani knihy nesvedly - nejsem tedy moc objektivní na hodnocení filmu. Ale já si tuhle pravdivou story užil na 100 %. Kdo chce příběh z tvrdé části ulice, kde vládnou barevní, příběh o zázraku přeměnit dar rappovat o životě na peníze a do toho nějaké ty bitky. Tak neváhejte a jděte do toho. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Fanoušci gangsterů z Milion Plus, Ty Nikdy a Blakkwood Records si klidně můžou přidat pátou hvězdu, protože to je fakt jízda. Některé to určitě vystřelí z trenek, jelikož poprvé v životě uslyší skutečný gangsta rap, který jim ty feťáci z Pardubic, Hradce, Liberce a Ústí můžou jen závidět. Dr. Dre a Ice Cube jsou králové. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

„Eazy is his name and the boy is comin... straight outta Compton is a brotha that'll smother yo' mother and make ya sister think I love her. Dangerous motherfucker raises hell and if I ever get caught I make bail. See, I don't give a fuck, that's the problem. I see a motherfuckin cop I don't dodge him. But I'm smart, lay low, creep a while and when I see a punk pass, I smile...“ Pokud ve vás tenhle kousek pouličního umění rezonuje stejně jako ve mně, pak si Straight Outta Compton užijete dosyta. Pokud ne, pusťte si zase Jiřího Zmožka a dejte si odchod. ()

Galerie (108)

Zajímavosti (85)

  • Hlas policajnej dispečerky, ktorý je možné počuť hneď v úvode filmu, keď vidíme logo Universal, pochádza zo skladby "Pigs" od Cypress Hill z roku 1991. (Real Tom Hardy)
  • Pred Eazyho smrťou sa zvažoval návrat skupiny NWA v plnej zostave po ich rozpade z roku 1989. Hoci Eazyho smrť tieto nádeje definitívne pochovala, členovia NWA sa predsa len zoskupili pri tvorbe skladby "Chin Check" z roku 1999. (Real Tom Hardy)
  • V jednej scéne je možné vidieť, ako Dre (Corey Hawkins) skladá hudbu k skladbe "Nuthin' but a 'G' Thang". V skutočnosti ju nezložil, iba vysamploval z už existujúcej skladby "I Want'a Do Something Freaky to You" od Leon Haywood. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

02.12.2015

Oscarová sezóna pomalu začíná a jako tradičně se o první důležitá ocenění postarali pánové z National Board of Review. Tohle recenzentské sdružení potvrdilo, že nový Šílený Max nezasáhne jen do… (více)

Rychle a zběsile shání režiséra

Rychle a zběsile shání režiséra

06.10.2015

Kdo bude režírovat Rychle a zběsile 8? Máma Vina Diesela chce za kamerou svého synáčka, sám Diesel navrhuje návrat ke kořenům s Robem Cohenem (Rychle a zběsile). Studio Universal ale situaci vidí… (více)

Universal překonal dvoumiliardový rekord

Universal překonal dvoumiliardový rekord

17.08.2015

Utržit na americké půdě 2 miliardy dolarů za rok se hollywoodskému studiu podaří jen výjimečně. Nejrychleji se na tuhle metu vyškrábali Warneři, kteří ji v roce 2009 zdolali 25. prosince, teď ale… (více)

Reklama

Reklama