Reklama

Reklama

Straight Outta Compton

  • Česko Rapeři z Comptonu (více)
Trailer 1
USA, 2015, 147 min (Director's Cut: 167 min)

Režie:

F. Gary Gray

Hrají:

Jason Mitchell, Corey Hawkins, O'Shea Jackson Jr., Aldis Hodge, Neil Brown Jr., Lakeith Stanfield, Paul Giamatti, Orlando Brown, Allen Maldonado (více)
(další profese)

Ulice kalifornského Comptonu bývaly jedním z nejnebezpečnějších míst v Americe. Právě tady, v místě, jehož život řídily drogové gangy a pravidelné policejní šťáry, se narodila pětice kluků, kteří odsud dokázali vypadnout. Ze své frustrace, nenávisti a naštvání se rozhodli vyzpívat. Stvořili žánr zvaný „gangsta rap" a skupinu N. W. A., která patří k nejkontroverznějším hudebním sestavám historie. Režisér F. Gary Gray o ní natočil nekompromisní životopisné drama plné skvělé muziky a ostrých textů. (CinemArt)

(více)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (322)

Foox 

všechny recenze uživatele

Velmi realistický pohled na příběh grupy N. W. A. s minimálním zásahem do skutečných událostí, je skvělou výpovědí jedné specifické generace, která sice nebyla vůbec vzorná, ale na druhou stranu policejní škatulkování a brutalita se na ní nedozírně podepsaly. I přes nezasvěcenost dokáže film bez problémů strhnout, dojmout nebo i vzbudit sympatie. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Zkrátit stopáž o nějakých dvacet minut a jít hlouběji do psychologie postav, bylo by to za 5*. Film stojí na typologicky správně obsazených hercích a vynalézavé režii, která představuje takřka desetiletý dějový cyklus komplexně a cílevědomě, přičemž první hodina je zasazením příběhu do gangsterského a rasistického pekla, kde je zakázáno mít vlastní sny, přímo fantastická. Zbytek je už lehce rutinní recitace událostí a standardního životopisného motta "kdo koho víc podrazí", které ale stále nechybí autentický nádech kontroverzního byznysu a v závěru i slušná dávka emocí, takže spokojenost je určitě na místě a studio Universal si může hrdě odškrtnout další skvěle odvedenou prácičku ve svém historicky nejúspěšnějším roce... 85% ()

Reklama

sepp 

všechny recenze uživatele

Mohlo to byt o cca. 20 min. kratsi, ale jinak paradni podivana. Dluzno dodat, ze jsem nekriticky fanousek NWA a Dr. Dre, takze pro me je tenhle film neco jako pozehnanim :) Ale objektivne vzato jde o opravdu dobrou podivanou, ktera ma spad, pekny zabery (hlavne v casti pri koncertni tour) a hlavne, hlavne se neskutecne povedl casting. 9/10 ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem pecka! Hip-hop a jeho kultura mě zatím úspěšně míjí a přesto filmový počin Straight Outta Compton dokázal upoutat pozornost a po celé dvě hodiny nepustit. Žádná vata, ale napumpovaná životopisná reflexe z konce osmdesátých let, kdy vznikalo žánrově jedno z nejvlivnějších uskupení N.W.A. ze kterého startovali dodnes známé figurky jako Dr. Dre, Ice Cube, zesnulý Eazy-E a další. Samozřejmě, že film určitá místa trochu přikrášluje nebo všechny kazy nezobrazuje (viz ty mysogynní), což se můžete také dočíst v místních Zajímavostech. Vždyť na produkci mají podíl samotní členové, tak proč by se sem tam neprezentovali "jako pohodoví kluci" a nevyškrtli, co se jim nehodí do příběhu. Nicméně MC Ren a DJ Yella, tam nemají tolik prostoru jako ostatní členové. Jinak ale film celkově působí poměrně autenticky, uvěřitelně a nekompromisně. Zejména ta mladická revolta! Straight Outta Compton vás doslova vtáhne do své doby a nechá nahlédnout do zcela jiné kultury bez žádných servítek. Ukáže v podstatě doslova obě strany mince a nelze upřít, že je to fascinující jízda, která nebere na nic ohled. Vytknout toho popravdě moc nemůžu a "zobrazení faktů" je třeba brát s nadhledem. Nikdy si nemůžete být jisti, když jste u dané situace nebyli. Nicméně stálo to opravdu za to a zatraceně mě to bavilo! ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Máte rádi rap? Říkají Vám něco jméno Ice Cube, Dr. Dre? Znáte pojmy East Coast a West Coast? A hráli jste GTA San Andreas a milujete ho. Tak to zde asi budete jako doma a toto životopisné drama plné rebelujících černochů, proti zlým bělochům si plně užijete. Pokud však neholdujete ani jednomu z výše zmíněného, bude pro Vás snímek pouze sondou do amerického rasismu a bude se Vás snažit přesvědčit, že žádný černoch přeci nemůže být padouch. Já si užil slušnou atmosféru 90. let amerického předměstí (a zavzpomínal na zmíněné GTA) i velice dobré herce. Zbytek bohužel není mou krevní skupinou a proto jsem si velkou část snímku (převážně všudypřítomný rap) moc neužil. Kvality filmu však upřít nemohu. ()

Galerie (108)

Zajímavosti (85)

  • Film nebol premietaný v Comptone, pretože Compton nemá žiadne kino. (Real Tom Hardy)
  • V scéne, kedy Suge (R. Marcos Taylor) prichádza do Death Row Records, je možné počuť skladbu "Deep Cover" a v nej taktiež na pár sekúnd hlas Snoop Dogga. Ten sa do skladby pridal až o niekoľko scén neskôr. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

02.12.2015

Oscarová sezóna pomalu začíná a jako tradičně se o první důležitá ocenění postarali pánové z National Board of Review. Tohle recenzentské sdružení potvrdilo, že nový Šílený Max nezasáhne jen do… (více)

Rychle a zběsile shání režiséra

Rychle a zběsile shání režiséra

06.10.2015

Kdo bude režírovat Rychle a zběsile 8? Máma Vina Diesela chce za kamerou svého synáčka, sám Diesel navrhuje návrat ke kořenům s Robem Cohenem (Rychle a zběsile). Studio Universal ale situaci vidí… (více)

Universal překonal dvoumiliardový rekord

Universal překonal dvoumiliardový rekord

17.08.2015

Utržit na americké půdě 2 miliardy dolarů za rok se hollywoodskému studiu podaří jen výjimečně. Nejrychleji se na tuhle metu vyškrábali Warneři, kteří ji v roce 2009 zdolali 25. prosince, teď ale… (více)

Reklama

Reklama