Reklama

Reklama

Straight Outta Compton

  • Česko Rapeři z Comptonu (více)
Trailer 2
USA, 2015, 147 min (Director's Cut: 167 min)

Režie:

F. Gary Gray

Hrají:

Jason Mitchell, Corey Hawkins, O'Shea Jackson Jr., Aldis Hodge, Neil Brown Jr., Lakeith Stanfield, Paul Giamatti, Orlando Brown, Allen Maldonado (více)
(další profese)

Ulice kalifornského Comptonu bývaly jedním z nejnebezpečnějších míst v Americe. Právě tady, v místě, jehož život řídily drogové gangy a pravidelné policejní šťáry, se narodila pětice kluků, kteří odsud dokázali vypadnout. Ze své frustrace, nenávisti a naštvání se rozhodli vyzpívat. Stvořili žánr zvaný „gangsta rap" a skupinu N. W. A., která patří k nejkontroverznějším hudebním sestavám historie. Režisér F. Gary Gray o ní natočil nekompromisní životopisné drama plné skvělé muziky a ostrých textů. (CinemArt)

(více)

Zajímavosti (85)

  • Úspěšnost filmu oživila zájem o písně a alba N. W. A. (Polák)
  • Podle filmu je MC Ren (Aldis Hodge) jedním ze zakládajících členů N.W.A., ve skutečnosti se k nim však přidal až dva roky po založení. (hansel97)
  • Scénář původně obsahoval scénu s incidentem, kdy Dr. Dre fyzicky napadl hudební novinářku Dee Barnesovou kvůli tomu, že zveřejnila rozhovor s Ice Cubem, ve kterém kritizoval ostatní členy N.W.A. Tato skutečná událost se ale do filmu nedostala. FIlm je kritizován, že zastírá misogynii a agresi vůči ženám ze strany členů NWA a v hip-hopové scéně obecně. (KlonyIlony)
  • Skutečný Jerry Heller, kterého ve filmu hraje Paul Giamatti, vehementně protestoval proti tomu, jak ho snímek zobrazuje. (henrycruel)
  • Podle původního scénáře se ve filmu měl objevit také Eminem, kterého měl ztvárnit herec Ansel Elgort. Scénář byl však nakonec přepsán a scény s Eminemem vyškrtnuty. (henrycruel)
  • Natáčení filmu inspirovalo Dr. Dreho k natočení nové desky, kterou pojmenoval "Compton: A Soundtrack". Deska vyšla po 16 letech od té poslední, 7. 8. 2015, a Dr. Dre prohlásil, že je to jeho poslední album. (henrycruel)
  • Film se natáčel v Los Angeles a Comptonu, odkud pocházejí všichni členové N.W.A, kromě Ice Cuba. (henrycruel)
  • Film nese název debutového alba skupiny z roku 1988. (Punisher)
  • Producenty filmu jsou přímo členové skupiny Dr. Dre a Ice Cube. Ti byli přítomní u celého natáčení a dohlíželi na co největší věrohodnost příběhu. (Punisher)
  • Mnoho z tých nahých dievčat hrajúcich v rôznych scénach naprieč filmom hrali samé seba (ich postavy boli v titulkoch uvedené ich vlastnými menami). (Real Tom Hardy)

Související novinky

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

02.12.2015

Oscarová sezóna pomalu začíná a jako tradičně se o první důležitá ocenění postarali pánové z National Board of Review. Tohle recenzentské sdružení potvrdilo, že nový Šílený Max nezasáhne jen do… (více)

Rychle a zběsile shání režiséra

Rychle a zběsile shání režiséra

06.10.2015

Kdo bude režírovat Rychle a zběsile 8? Máma Vina Diesela chce za kamerou svého synáčka, sám Diesel navrhuje návrat ke kořenům s Robem Cohenem (Rychle a zběsile). Studio Universal ale situaci vidí… (více)

Universal překonal dvoumiliardový rekord

Universal překonal dvoumiliardový rekord

17.08.2015

Utržit na americké půdě 2 miliardy dolarů za rok se hollywoodskému studiu podaří jen výjimečně. Nejrychleji se na tuhle metu vyškrábali Warneři, kteří ji v roce 2009 zdolali 25. prosince, teď ale… (více)

Reklama

Reklama