Reklama

Reklama

Straight Outta Compton

  • Česko Rapeři z Comptonu (více)
Trailer 2
USA, 2015, 147 min (Director's Cut: 167 min)

Režie:

F. Gary Gray

Hrají:

Jason Mitchell, Corey Hawkins, O'Shea Jackson Jr., Aldis Hodge, Neil Brown Jr., Lakeith Stanfield, Paul Giamatti, Orlando Brown, Allen Maldonado (více)
(další profese)

Ulice kalifornského Comptonu bývaly jedním z nejnebezpečnějších míst v Americe. Právě tady, v místě, jehož život řídily drogové gangy a pravidelné policejní šťáry, se narodila pětice kluků, kteří odsud dokázali vypadnout. Ze své frustrace, nenávisti a naštvání se rozhodli vyzpívat. Stvořili žánr zvaný „gangsta rap" a skupinu N. W. A., která patří k nejkontroverznějším hudebním sestavám historie. Režisér F. Gary Gray o ní natočil nekompromisní životopisné drama plné skvělé muziky a ostrých textů. (CinemArt)

(více)

Zajímavosti (85)

  • Spoiler: Všeobecne sa verí, že Eazy-E dostal AIDS kvôli jeho promiskuitnému sexuálnemu životu. Existujú však aj teórie, že AIDS dostal z infikovanej injekčnej striekačky po tom, ako ho Suge Knight v štúdiu dobil. Túto teóriu nepriamo v roku 2003 "potvrdil" samotný Suge počas šou Jimmyho Kimmela. Ďalšia z vecí, ktorá toto podporuje, je aj tá, že zo 6 žien a 7 detí, ktoré mal, ani jeden z nich AIDS nemal. (Real Tom Hardy)
  • Spoiler: Scéna, v ktorej Ice Cube (O'Shea Jackson Jr.) rozmláti kancelárie Priority Records, sa takmer nedostala do finálneho strihu. Ice Cube však tlačil na to, aby bola do filmu pridaná. (Real Tom Hardy)
  • Spoiler: Vo filme je možné vidieť scénu, kedy Suge (R. Marcos Taylor) dobije Eazyho (Jason Mitchell), aby prepustil niektorých umelcov zo svojho labelu. V skutočnosti ich neprepustil kvôli tomu, ale kvôli incidentu, ktorý sa odohral krátko na to, kedy Suge Knight dal Eazymu papier s adresou jeho matky, čím naznačoval, že ju zabijú, ak ich neprepustí z kontraktu. Eazy ich prepustil, avšak hneď na to na nich podal žalobu za porušenie kontraktu. Výsledkom súdu boli percentá zo zisku z ich tvorby, najmä tvorby Dr. Dreho. Preto je v istej slávnej skladbe možné počuť vetu "But Dre Day only meant Eazy's payday," čo je vlastne odkazom na túto udalosť. (Real Tom Hardy)
  • Spoiler: Scéna, v ktorej Yella (Neil Brown Jr.) donesie Eazymu (Jason Mitchell) do nemocnice kazetu nového albumu skupiny Bone Thugs n Harmony s predpokladom, že sa bude jednať o hit a obrovský úspech, odkazuje tak na skutočný album E. 1999 Eternal, ktorý vyšiel štyri mesiace po Eazyho smrti a ktorý je zároveň poctou pre Eazyho. (Real Tom Hardy)
  • Spoiler: Vo filme sú N.W.A vzatí v Detroite do väzby priamo po koncerte a dav takmer rozpúta násilný protest. V skutočnosti skupina nebola zajatá, až kým neprišla do hotela. (swn)
  • Spoiler: Eazy-E vo filme príde o dom kvôli nesplateným faktúram a v dôsledku podvodov Jerry Hellera. Podľa Phyllis Pollackovej mal ale Eazy-E v čase smrti približne 30 miliónov dolárov na svojom účte v banke. (swn)
  • Spoiler: V skutočnosti Ice Cube nenavštívil Eazyho-E v nemocnici, ani sa nezúčastnil jeho pohrebu. Naposledy ho videl živého v klube v New Yorku pri zmierení. Chcel, aby posledná spomienka na neho bola pozitívna. (tarponko)

Související novinky

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

02.12.2015

Oscarová sezóna pomalu začíná a jako tradičně se o první důležitá ocenění postarali pánové z National Board of Review. Tohle recenzentské sdružení potvrdilo, že nový Šílený Max nezasáhne jen do… (více)

Rychle a zběsile shání režiséra

Rychle a zběsile shání režiséra

06.10.2015

Kdo bude režírovat Rychle a zběsile 8? Máma Vina Diesela chce za kamerou svého synáčka, sám Diesel navrhuje návrat ke kořenům s Robem Cohenem (Rychle a zběsile). Studio Universal ale situaci vidí… (více)

Universal překonal dvoumiliardový rekord

Universal překonal dvoumiliardový rekord

17.08.2015

Utržit na americké půdě 2 miliardy dolarů za rok se hollywoodskému studiu podaří jen výjimečně. Nejrychleji se na tuhle metu vyškrábali Warneři, kteří ji v roce 2009 zdolali 25. prosince, teď ale… (více)

Reklama

Reklama