Reklama

Reklama

Dobrodružný svět

  • Švédsko Det stora äventyret (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Na zapadlé farmě se matka liška a její liščátka přátelí s dětmi a ostatními zvířaty. Musí si ale dávat pozor – číhá na ně totiž zákeřný rys. (Netflix)

Recenze (5)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Severská kinematografie byla vždycky hodně svébytná a tento snímek to opět potvrzuje. Režisér, scenárista, kameraman i střihač v jedné osobě Arne Sucksdorff přináší kousek na pomezi přírodopisného dokumentu a osobitého autorského filmu. Je potřeba chránit přírodu a není překvapením, že zvláště menší děti vychovávané ve škole k ní dokážou projevit tolik silný vztah. Na druhé straně do jisté míry je pochopitelné i to, že postarší muž, jemuž denodenně chodí na dvůr se zahradou lišky nebo vydry, se chce této „otravné“ zvěře zbavit a ve vypjatých chvílích neváhá vytáhnout pušku nebo sekeru. Sucksdorff jakoby si držel odstup od hodnocení této situace, nemoralizuje, nedělá vyloženě zápornou postavu z otce rodiny, ani hrdiny ze zvířat, jejichž život nám film spočátku dlouho v dokumentárním stylu představuje. Dobrodružný svět si drží poměrně realistický nádech, klade si zajímavé otázky, aby pak zároveň do toho v druhé půlce přidával i kousek optimistické moderní pohádky věnované dětem... a poeticky se po celý čas rozpýval ve spoustě vymazlených záběrů ze skandinávské přírody, pro švédské filmy černobílé éry tolik typické. 80% ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Film žánrově kolísá mezi dokumentem a filmem rodinným. V první polovině sledujeme příběh liščí rodiny, v druhé půli příběh chlapce a vydry. Ale tu rozkolísanost překryjí nádherné záběry přírody v průběhu celého roku. Ty z tohoto filmu dělají opravdový hymnus na přírodu, na její krásu, na její schopnost regenerace, na neustálý návrat. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Konecne film o faune. Fauna je tu teraz vulpes  vulpes, uz mi tie filmy s canis  lupus  familiaris zacali liezt na nervy   : 90 % ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[3,5*]     "Cukríky alebo žuvačku?" "Slede."     Krásna poetická dokumentárna dráma, na ktorej som neustále obdivoval čiernobielu kameru (krásne obrazy prírody, ako umelecké fotografie) a v podstate už aj samotný fakt, že takéto niečo dokázal niekto nakrútiť (ako prinútili všetky tie zvieratá, aby hrali ako herci?). Film je postavený na kontraste skoro až rozprávkovej idylky (zlaté zvieratká, roztomilé deti) a drsnej reality, v ktorej zvieratám neustále hrozí smrť (od človeka, alebo od iného zvieraťa). Nálada sa tak prepína medzi ohromnou pohodou (napr. úžasné scény hier vydry s líškou, či s chlapcami) a silným napätím z hroziaceho nebezpečenstva. S hodnotením som na rozhraní 3 a 4 hviezdičiek, ale keďže sa mi veľmi páčia líšky i vydry a oceňujem aj nevšednosť tohto diela, prikláňam sa k 4 hviezdičkám.     "Kjell, vykopeme mu hrob." "Anders! Teraz máme jedlo pre Ottiho." "Áno!" ()

Reklama

Reklama