Reklama

Reklama

Korengal: Afgánská válka

USA / Itálie / Afghánistán, 2014, 84 min

Režisér Sebastian Junger navazuje filmem Korengal na svůj starší dokument Restrepo a znovu se zaměřuje na americké vojáky v Afghánistánu. Neukazuje jen samotnou válku - snaží se dostat pod kůži mladým mužům, kteří v ní bojují. Zatímco jedni po zabití nepřítele oslavují, druzí donekonečna žádají Boha o odpuštění. Někteří truchlí nad ztrátou kamaráda v boji, další vysvětlují, jak jim válka po skončení mise chybí, a tvrdí, že by se do přední linie vrátili bez mrknutí oka. (HBO Europe)

(více)

Recenze (7)

Hpatrik 

všechny recenze uživatele

Nekompromisní a zcela vyjímečný náhled do života vojáků nasazených na roční misi v jedné bohem zapomenuté díře. ()

marcel.demo 

všechny recenze uživatele

Svižný snímek s parádní hudbou jest takřka klonem dokumentů a lá Armadillo či Restrepo. Afghánistán je kulisou par excellance a mladí amíci si zde "užívají" svoji bojovou misi. Tvůrci vsadili na množství intimních rozhovorů rozkrývajících motivaci jednotlivých vojáků v kombinaci se záběry z terénu či přímo z boje. Místní obyvatelé jsou bohužel vykresleni v nepříliš hezkém světle. Je jim vyčítáno pokrytectví a spolupráce s Talibanem. Pokud chcete získat vhled do myšlení domorodců, je tento film neposouvající, ale jako sonda do života vojáků - dokument mimořádný. Zkrátka chlapci mají rádi hru na vojáky, zbraně a akci, proto si náležitě zadovádí i v údolí smrti!!! Open fire!!! "And if i kill somebody, i dont give a shit!" ()

Reklama

Yotanka 

všechny recenze uživatele

Dojemná zpověď amerických vojáků v Afghánistánu; dokument to není špatný, ale přiznám se, že již od začátku jsem byla ovlivněna antipatií vůči válečným misím a rozpínavosti USA. No ale zpět k filmu - dynamicky sestříháno, rozhovory rytmicky proloženy akcí a tichými pohledy do krajiny. Pro mne zcela nejsilnějším momentem bylo uvědomění si, jak skutečně odlišnými kulturami si jsme... ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Kluci, kteří rádi střílí a riskují kvůli tomu život (rota přišla během svého fungování o pět lidí, ztráty domácích možná podobné). Ne moc rodinní typové i když rodiny tito vojáci většinou mají. Směr dokumentu ukáže už úvodní zpověď jednoho z vojáků, který říká, že by se do údolí Korengal nejradši vrátil. Můžeme nahlédnout do myšlení vojáků i když je znát jejich osobní cenzura myšlenek, které může voják vypustit ven. Myšlenky vojáků jsou dobře roztříděny po jednotlivých tématech, takže si divák snadno skládá celistvý obrázek. Podstatou zdejší mise bylo chodit na výlety a zastrašovat vojáky Talibanu svou přítomností. Otec rodiny dopoledne pase kozu a odpoledne vyleze na kopec a po Američanech střílí se svou partou přes údolí z raketometu. Úhel pohledu, kdy všichni včetně domorodců vlastně chtějí něco lepšího pro své rodiny. Mě by do takové hornaté kamenité pouště nedostali ani za zlaté tele. Člověk si jen říká, co takovýto pobyt party v horách bez tekoucí vody zásobované vrtulníkem musí stát americké daňové poplatníky. A mezi řádky dokument nutí přemýšlet o známém "mysli globálně, jednej lokálně". Tedy jestli kvůli procesu globalizaci opravdu máme zodpovědnost za každého ze sedmi miliard lidí, nebo bychom měli svoji energii věnovat spíše lokální komunitě, v níž žijeme. ()

Equilita 

všechny recenze uživatele

Mne osobne Korengal sadol o trošku viac ako Restrepo. Nie je nutné za každú cenu napchať do filmu kvantum akčných scén, aby to diváka zaujalo. Je to pekný, celkom príjemne natočený náhľad do mysle a duše vojakov v Afganistane, ktorým hrozí smrť každý deň. K zmyslu tejto nezmyselnej vojny sa vyjadrovať netreba. Inak je to ale stále len priemerný dokument. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama