Reklama

Reklama

Poslední samuraj

  • Česko Gohatto: Tabu samurajů (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh samuraje pro všechny milovníky bojových umění a akčních filmů. V roce 1865, ve dnech blednoucí slávy japonských vládců, je ještě hodně mladíků v tradičních školách pro samuraje s tvrdou disciplínou. V tréninkových místnostech bojových umění i mimo ně se odehrává mnoho příběhů. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Recenze (52)

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Každému, kdo to označuje v komentáři za podivný film, bych doporučovala shlédnout to se španělským dabingem. To je teprve zážiteček :) Trochu ovlivněna zdejšími negativními komentáři, užila jsem si film ještě víc, než kdybych o něm nic nevěděla. Trochu mi vadil styl vyprávění a střihové postupy, ale ke konci se nějak vytratily a zůstal jenom déšť a mudrující muži, kteří znají pouze jednu stranu mince, ať se sebevíce snaží předstírat opak. Ve všem tom chladu a odměřené otevřenosti jsem se s Kanem dá se říci ztotožnila. ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

60% - Musím čtenáře varovat před koupí tohoto DVD od HCE. Nekvalitní české titulky a rádoby dabing (ve skutečnosti velmi tupé čtení oněch titulků, kde pouze viditelné gramatické chyby střídá slyšitelná neznalost výslovnosti) mě jako diváka při sledování zrovna nepotěšily. O velmi nelogickém českém názvu filmu raději pomlčím. Gohatto je film o homosexualitě v samurajském "dojo". Je udělán velmi poutavě a k celkově přesvědčivé atmosféře velkou měrou přispívá i pěkná Sakamotova hudba. Styl vyprávění je však poněkud chaotický, a divák se s žádnou postavou pořádně neseznámí. Těžko říci, zda-li je to chladnou povahou dané kultury, nebo umělecký nezájem o propracování postav. Každopádně zde určitá hloubka, vzhledem k citovým ambicím filmu, dost chybí. Pro milovníky digitálního sekání asi málo krvavé, a pro milovníky ostrých emocionálních gulášů zase příliš povrchní... Gohatto má však parádní dynamiku, kratší epizody si navzájem pěkně kontrastují, a vůbec se na to "dobře kouká". S lepšími titulky bych asi hodnotil lépe. Pointa závěru mi totiž, přiznám se, docela unikla… ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

na první pohled celkem nudné. Na druhý možná taky, ale na ten třetí dostanou všechny postavy prostor zaujmout, stačí jednoduše přijmout fakt, že toliko samurajů pálí za oním mladým zajíčkem. Jsem si jistej, že nebýt to o homosamurajích (kdyby hlavní postava byla opačného pohlaví), bylo by hodnocení jiné (ať už k lepšímu nebo horšímu). Docela mne potěšila dobrá technická stránka věci. Příběh je neortodoxní a vůbec nevadí, že se v podstatě odehrává jen v pár interiérech a třech venkovních scénách, scénář a zpracování to vše vynahradí. Textové, "časové" předěly jsou super. ps: stále žasnu, jak přirozeně bylo téma homosexuality zpracováno ()

Idaho 

všechny recenze uživatele

Po všech stránkách velice dobrý film nemá v tradičně homofobním prostředí naší zaprděné země prostě šanci na lepší hodnocení. Mé pocity z filmu vyjadřuje uživatel Radim. 80 % ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

No film si zaslouzi tak 3 hvezdicky,ale kdyz ja mam ty samuraje tak rad. Takesi Kitano a Tadanobu Asano podavaji civilni, profesionalni vykon hodny jejich povesti. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film z prostredia samurajskej školy, kde panujú pevne stanovené pravidlá. Napríklad najlepší nováčik má tú výsadu, že sa stáva katom nejakého hriešnika. No a hriešnikov tu bude za chvíľu skutočne neúrekom, keďže dotyčný mladík je sladký až to bolí a v niektorých samurajoch sa zrazu vyjavia ich homosexuálne chúťky. Keďže sme ale inštitúcii s tými spomínanými pravidlami, na programe dňa je vždy slušné množstvo intríg a tých hlavných ťahačov za nitky rozhodne nebude trápiť svedomie po nejakej tej podlosti, napríklad nejakej úkladnej vražde. V tých intrigách som sa trochu stratil, ale prišlo mi rozhodne zaujímavé, že sa niekto zameral na homosexualitu v komunite samurajov, kde to obvykle preteká testosterónom a film navyše slušne odsýpa. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Zaráža ma pomerne nízke hodnotenie tohto filmu ...a nie, vlastne nie, nezaráža, vlastne je mi to úplne jasné. Téma je zrejme pre mnohých ťažko stráviteľná, ale ak tá nie je pre diváka prekážkou a dokáže sa na film pozerať bez predsudkov objaví v ňom množstvo filozofických rovín, ktoré sa tu neustále prelínajú a nútia k neustálemu strehu a zamysleniu. Napriek tomu, že homosexualita sa v rôznych uzavretých spoločenstvách nech sú jej ideologické myšlienky sebavznešenejšie vždy vyskytovala a vyskytuje. Mám pocit, že ľudí napriek tomu vždy prekvapí akoby nositeľmi tej ideológie neboli ľudia,ale roboti riadiaci sa danými pravidlami. Dôležitou otázkou samozrejme zostáva, ako sa k nej samotná ideológia stavia. V prípade samurajov to bola zjavne pomerne častá a v podstate akceptovaná ľudská potreba a napriek tomu mohla spôsobiť problém. A o tom je tento film. Skutočne zaujímavé spracovanie a pohľad na "hriešny" život samurajov. ()

902 10 

všechny recenze uživatele

spickove natocena samurajska homopodivnost se zmatenym zaverem a notne zavadejicim ceskym nazvem. pro pripadne pokracovani bych prosil zvolit neco ve stylu "podej mi prosimte ten mecik, broucinku". ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Film ktory sa zaobera tematikou homosexualov v komunite samurajov. Vedlajsiu rovinu tvoria nejake tie politicke problemy, ktorym sa samurajovia venuju. Tato rovina ma vôbec nebavila. Hlavna linia sa venuje mlademu samurajovi, ktory je pre ostatnych natolko pritazlivy az sa ukaze, ze prakticky vsetci su bukvice. A to je jediny problem, ktory som mal s touto homosexualnou tematikou. Tolko gayov v jednom filme sa nevidi ani v gay porne. Uplne by stacilo, keby takto zamerany bol ustredny par plus este jeden ziarlivec a riesilo by sa ake by mali problemy, pretoze to museli skryvat, ale tento film hovori, ze to bolo natolko bezne, ze vsetci samurajovia boli bukvice. Fakt divne. A cele to korunuje divny zaver, ktoreho pointu som absolutne nepobral. Medzi klady by som priradil niekolko spickovych subojov v ktorych sa predvedie aj Kitano. Takisto ma potesilo, ze sa Kitano snazil aj hrat a nemal cely cas jeden kamenny vyraz. Vysledkom je prilis umelecky pojaty film o netradicnej teme, ktora prudernych ludi evidentne naserie. 6/10. ()

seeker23 

všechny recenze uživatele

Ten film má opravdu zvláštní vyprávěcí postupy, nejde jen o klasicky japonskou pomalost, ale díky (mimo jiné) snaze o dost nefilmovou naraci se trochu rozpadá do jednotlivých scén. částečně jde asi o záměr. Ovšem úžasné nasnímaní, práce s barvami a hypnotická Sakamotova hudba se starají o názvuky mistrovství přítomného ve starších Ošimových filmech (Obřad...) naplno. Navíc Kitano, výborný jako vždy (vím hraje stále dost podobně, ale mě jeho herecký projev opravdu dostává...). Některé scény jsou opravdu silné, na druhou stranu souboje působí dost nudně, je otázkou jestli díky režisérově nezkušenosti s tímto typem filmů nebo jde o nepovedenou snahu dekonstruovat žánr. Neodvažuji se hodnotit film jako celek, protože moc neznám japonské prostředí, ve kterém byl vždy provázán sex s politikou a mám z filmu pocit, že mi v něm mnohé uniklo. Je to mezi 3 a 4 hvězdami, ale jde o silně subjektivní hodnocení. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Da se vubec natocit tragicky spatny film z nadherneho prostredi historickeho Japonska plny samuraju? Da a naprosto jednoduse, staci kdyz jsou vsichni ti samurajove kapku prihrati. Cely film pak podle toho vypada a cele je to ... no proste total GAY. Nejvetsi shit co jsem videl za posledni hodne dlouhou dobu. Bod zachrany davam ciste za vizualni aspekt. 1/10 ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem věděl, že na těch samurajích je něco divnýho. Nosí obřadně za psem takové ty dlouhé zahnuté tentononc, a ten způsob úchopu rukojeti... C-c-c... Takže není s podivem, že když se nikdo nedivá, strkají tihle neohrožení válečníci svoje "krátké zahnuté zbraně" všude možně. Hanba mluvit... No teď vážně. Nebylo to vůbec špatné. Když jsem film viděl poprvé před lety, měl jsem pocit, že příběh dává dokonalý smysl. Po včerejším skouknutí už si tím nejsem tak úplně jistej, každopádně se mi líbil způsob, jakým je vyprávění postaveno. 3,5* Kdybych to viděl v originálním znění a ne s odporným brněnským dabingem, možná by se samurajíček Kano i se svou ošoupanou prdýlkou překulil do čtyř hvězdiček. Ale teplý samuraj s brněnským přízvukem byl možná už příliš avantgardní zážitek... ()

Toyotomi 

všechny recenze uživatele

Mírně zdlouhavé, ale po filmové stránce velice chutné ^^ Průměrné hodnocení 49% je jednozančně kvůli zdejší zas***é homofobii... ()

Reklama

Reklama