Reklama

Reklama

Lidice - paprsek do tmy

  • Velká Británie Lidice - A Light Across The Sea
Velká Británie, 2013, 55 min

Obsahy(1)

O obnovu středočeské obce, vypálené nacisty 10. června 1942, se ve velkém zasadili horníci z britského Stoke-on-Trent a jejich iniciativa Lidice Shall Live. V rámci operace Antropoid, organizované československou exilovou vládou, byl 27. května 1942 spáchán atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. Ten po několika dnech zraněním podlehl. Odpovědí nacistů bylo vypálení českých obcí Lidice a Ležáky, při kterém byli všichni muži zavražděni a ženy odeslány do pracovních táborů. Z dětí přežila jen hrstka označená jako „vhodná ke germanizaci", ostatní byly krátce po odvlečení z domova zplynovány. Hitlerův akt msty se setkal s odezvou na překvapivém místě. Mezi hornickou komunitou v britském Stoke-on-Trent vznikla iniciativa Lidice Shall Live, která se po skončení 2. světové války zasadila o obnovu obce a vybudování jejího Památníku. Tento dokument je poctou nejen obětem a přeživším hrůzného činu, ale také Siru Barnettu Strossovi a jeho spolupracovníkům ze Severního Staffordshiru, kteří nedovolili Lidicím zemřít. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Ruku na srdce - kdo z nás věděl, že se na znovuzrození Lidic takovou měrou podílela anglická veřejnost? Žádná světová organizace, ale obyčení človíčci, jako žili v Lidicích.Za touto úžasnou aktivitou stál jediný muž - Barett Stross, městský radní a lékař české komunity v Stoke-on-Trentu.Taková solidarita si právem zaslouží uznání. Cenné výpovědi dělníků ze Stoke-on-Trentu a lidických dětí a žen, které přežily. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Lidice Shall Live!. Lidice sem, Lidice tam. Dokument určený pro západoevropského diváka a chvílemi nefalšovaná reklama na hnutí Stoke-on-Trent. Nikdo nezpochybňuje morální a chvályhodný čin britských horníků, ovšem způsob, jakým je to zde prezentováno, je mírně řečeno neskromný. ()

Reklama

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Po vypálení Lidic pre nacistov to mesto už prestalo existovať. Ale v baníckom meste Stoke on Trent lekár Stross, ktorý liečil baníkov zadarmo, požiadal v auguste 1942 zástupcov baníkov, aby podporili jeho myšlienku o obnovení Lidic. Všetkých 10 tisíc baníkov venovalo svoj denný zárobok a vybrali medzi sebou 30 tisíc libier. 6.septembra založili hnutie Lidice musia žiť. Jediné, čo ich spájalo bola viera v to, že baníci si musia pomáhať. Lekár tieto peniaze schovával až do konca vojny. Rozhodnutie československej vlády o znovu vybudovaní Lidic bolo oznámené 10.06.1945 a v roku 1947 začala samotná výstavba. Rozpočet na výstavbu 150 nových domov bol 55 miliónov československých korún a prepočet peňazí od anglických baníkov bol 30 miliónov korún. Po roku 1948 sa aktivita baníkov zo Stoke on Trentu o finančnom dare vo verejnosti potláčala. V roku 1954 sa sir Stross opäť prejavil a to aktivitou pri budovaní Ružového sadu v Lidiciach. A tak sa tento príbeh odvíja znova, tento krát už pre mladšie generácie. Aj keď cítiť z filmu britský patriotizmus, ale to bol rok 1942, Veľká Británia v obrovskej hospodárskej kríze a 10 tisíc chlapov sa vzdá dennej mzdy v prospech úplne neznámych ľudí, klobúk dole pred nimi. Koľko mladých ľudí by to dnes dokázalo? ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama