Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý rybář Demetrios (Anthony Hall) zachrání ztroskotavší královskou dceru Antillii (Joyce Taylor) a po dlouhé a namáhavé plavbě ji dopraví do její vlasti - Atlantidy. Tam však byl mezitím její otec zbaven moci tyranem Zarenem (John Dall), který uvrhne Demetria do otroctví... (Pohrobek)

Recenze (6)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

S hodně, hodně velkou mírou nadsázky se na to dá dívat. A mě, jako milovníka sandálů, to i docela bavilo. V každém případě snad první sci-fi sandál, který jsem viděl (Atlantiďané vyrobili všelikvidující krystal, pomocí kterého si chtějí podmanit svět). Hodně sympatický je hlavní záporák John Dall, jenž reaguje na situaci všeobecného zmaru při výbuchu sopky tak, že se raduje z toho, že může krystalem likvidovat každého, kdo se pokouší o záchranu - o sebe sama se vůbec nestaraje. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Ano, přesně takto nějak to mohlo být, první skutečná civilizace, neskutečně vyspělá a vyvinutá, nekonfliktní, prostě ideální majestátní demokratický stát. Civilizace, která se později de facto zničila sama. Jejich učení a vědomosti však později po celém světě roznesli při hledání nového ráje poslední přeživší této ohromné kataklyzmatické katastrofy, která toto město-kontinent před 9000-10000 tisíci lety postihla a zcela zničila..Viz zajímavý prolog a epilog..Co se tu jeví jako nesmysl, zas takový nesmysl být ve skutečnosti nemusel, Atlantiďané opravdu mohli experimentovat s něčím podobným, nemusel to však být zrovna tak jako v tomto filmu krystalický materiál fungující na bázi přijímaní slunečních paprsků. Zneužít se však dá i jako laserová zbraň! Ale těžko uvěřit faktu, že v tak vzdálené době se někde na naší Zemi nacházela takto pokročilá civilizace (daleko před Jerichem nebo Summerem), vždyť teprve nedávno skončila doba ledová a lidé by měli bydlet ještě v jeskyních! Tyto a podobné legendy mě však vždycky fascinovaly a je jen škoda, že filmů na toto téma se moc nenatočilo..K tomuto jsem se dostal úplně náhodou, když jsem napsal do vyhledávače Atlantis..Zpátky ale k filmu..Jednotlivé postavy byly víceméně sympatické, ale hraní některých jedinců bylo úděsné a hodně toporné, zvláště pak u hlavního hrdiny Demetriose (hrál ho Anthony Hall), naopak asi nejpříjemnějším a nejsympatičtějším se mi jevil Edward Platt v roli moudrého vysokého kněze a křehká hlavní hrdnika, krásná Princezna Antillia (hrála Joyce Taylor). Jinak je to klasický hollywoodský sandál, co se charakteristiky týče, speciální efekty jsou dokonalé, ba přímo detailní, i když si film půjčuje dost záběrů z klasiky Quo Vadis? Tak např. aréna cirku, pohled na obrovité náměstí z balkonu - ve filmu Quo Vadis? zde císař Nero kouká s rodinou z balkonu na triumfální pochod svých vojsk, dále pak dav prchající ke královskému paláci a hlavně záběry na hořící město z dálky, ale i přímo z ulic. Nevím proč to tam tak bylo, toto nebyl Řím, ale Altanatis! Krásné barevné kulisy a kostýmy, ty by měly přilákat, podobně jako pár nezapomenutelných scén..Plavba Demetriose s Antillou po moři, atlantidská ponorka ve tvaru ryby (super věc!), akční scéna z cirku s obrem o přežití na rožhavených uhlících a samotná efektní zkáza města, k tomu bych připočetl ještě pár dobrých scén z dolů a šíleného vědce experimentujícího na lidech...Suma sumárum film má jistě své chyby a nedostatky, ale i tak jde o zdařilé, fascinující, epochální a mýtické dílo s příchutí milostného příběhu z dávného šerověku našich dějin. ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

Dobrodružná fantasy báchorka, ktorá nemá čo ponúknuť, ale dejovo uteká obstojne a užijeme si aj trochu tej katastrofy. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Tohle dílko má pro mne jednu velkou chybu, totiž že jsem ho neviděl tak v 10-13 letech, to bych si ho užil pětihvězdičkově. Takhle se na něj musím dívat s velkou dávkou nostalgie, asi jako když čtu nějaký fantastický román Julia Vernea ve stařičkém předprvoválečném překladu z nakladatelství J. R. Vilímka. Poctivé rukodělné triky, barvité kostýmy a výprava, plno akce a pěkné davové scény. Zvláště zánik Atlantidy je stále působivý. Příběh je jednoduchý, jak už to u klasické dobrodružné tvorby bývá, ale není to na škodu, postavy ploché-hrdina je bez bázně a hany, padouši jsou pěkně padoušští, hrdinka je dekorativní. Prostě poctivý starosvětský brak, jak má být. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Rok 9600 před Kristem, střední doba kamenná. Myslím že jsem ještě nikdy neviděl film z žánru meč a sandály, který by byl obohacený o sci-fi prvky. Částečne má k tomu blízko jedna z epizod původního Star Treku. Snímek neprávem opomíjeného George Pala dodržuje všechna myslitelná klišé. Je tu opálený cizinec, urozená kráska, mocný nepřítel i nezbytná tyranie. Ani herecky ničím nevybočuje a zápletkou nepřekvapí. Zručnost režiséra je ale nepopíratelná a díky ní, netradičnímu tématu a nádherné výpravě, se film vyšvihl nad průměr. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (3)

  • George Pal chtěl natočit Atlantis už v polovině padesátých let, když přečetl kopii hry z roku 1949 “Atalanta, popis Atlantidy” od sira Geralda Hargreavese. Palovo studio v té době projekt odmítalo. (Karlos80)

Reklama

Reklama