Reklama

Reklama

Vyšší moc

  • Švédsko Turist (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Čtyřčlenná švédská rodina cestuje do francouzských Alp, aby si při lyžovaní oddychla a nerušeně spolu strávila pár vzácných volných dní. Dovolenkovou idylu s hřejivým sluncem a zasněženými velkolepými horami však naruší mohutná lavina, řítící se během oběda na otevřenou restauraci na terase. Ebba chrání své vyděšené děti a zoufale volá na svého manžela Tomase, který však v panickém strachu utíká do bezpečí. Lavinová katastrofa se nakonec nekoná, avšak ze vzniklé sněžné mlhy se postupně vynořuje zahanbení, nejistota a výsměch. Manželství Tomase a Ebby i pokojný život rodiny visí na vlásku a Tomas vnitřně bojuje s vlastním selháním a všemožně se snaží obnovit svou napjatou úlohu otce. (Film Europe)

(více)

Recenze (246)

Jeez 

všechny recenze uživatele

Artový film, táhlejší, pohodovější, ale zcela v rámci mezí filmu, jakým má být. Přirovnání místa děje a toho, co se děje v hlavách páru, který sledujeme, je naprosto precizní. Stejně jako se nám v reálu zdá rozpad vztahu jako náhlá věc, stejně tak to je, jako když se blíží lavina. A lavina najedou vše mění, sníh se nabaluje, vznikají sněhové koule, sněhové vánice... Velikost hor, malé lidské problémy, sem tam nějaký nechtěný divák, který už podobné věci viděl asi tisíckrát, ale jak to dopadne tentokrát? Scéna s ubrečeným Johannesem Kuhnkem se obzvláště silná - možná až přehnaná. Ukazující nemožnost se někdy dohodnout, nevidět východisko, nemít si kde promluvit a případně být i veřejně znemožněn. S nabývajícím časem atmosféra houstne a cesta dolů do údolí bude pro všechny velice, velice dlouhá. Zhruba stejně tak dlouhá, jako je dlouhá cesta z rozpadajícího se vztahu zpět domů. Za to, jak si dal režisér záležet na detailech přirovnání dávám maximum. ()

carnacv 

všechny recenze uživatele

Teda seveřani umí vždy překvapit, zejména, když dokáží udělat drama tam, kde by většina párů přešla problém smíchem. Nicméně rozpatlávání onoho problému rozvíjí docela slušný příběh a díky nadstandardní kvalitě přednesu můžeme být přímo součástí dramatu. Akorát jsem se stále nemohl zbavit oné otázky, zda je třeba dělat z komára takového velblouda, i když ve vztazích umí udělat paseku i mnohem menší problémky. Myslím, že je to po dlouhé době zase jeden ze snímů, které lze doporučit ke shlédnutí. ()

yoryk 

všechny recenze uživatele

Neskutocna stupidita este o stupidnejsej rodine. Mal som co robit, aby som to dopozeral. Neskutocna nuda, ziadne emocie ten film neposkytne, okrem 5 sekund bliziacej sa laviny na horske stredisko...kde sa stratili ludia v tom filme? No a ten zaver, to co malo byt? Preco si ten sofer nechal do seba hustit? Mal niekoho pustit za volant ked tam vsetci pindali donho...ach jaj,cele zle..1 hviezda za pekny hotel a prostredie. ()

golfinka1 

všechny recenze uživatele

nejvíce co se mi na filmu líbilo byla krajina a lavina, zbytek stál s prominutím za h...o !!!!! Proto dávám za jednu hvězdičku ,film mě dost zklamal , čekala jsem od něj více ()

jozindodulik odpad!

všechny recenze uživatele

2 h v prdeli! Pokud čekáte z traileru to, co já, tak nic takového se nekoná. Totální sračka o hovně, která se odehrává na horách. ()

zlatovlas 

všechny recenze uživatele

Podľa popisu to mohlo byť dobré, ale práve to, čo sa z toho dalo vyťažiť bolo potlačené na minimum. Veľa problémov bolo naznačených, formálne tiež zaujalo, ale potom to bolo také mdlé a nelogické. *SPOILER* A nerozumiem, prečo ona každému po hoteli rozpráva tieto veci a on potom plače na chodbe. ()

TheKleofa 

všechny recenze uživatele

Distributor píše "drama/komedie". K smíchu tam teda nebylo vůbec nic. Možná se divák jen hořce pousměje nad tím, jak realisticky tohle psychologické drama líčí běžný partnerský život se všemi jeho zdánlivě banálními okamžiky, které mohou ovšem jako "lavinu" spustit efekt motýlího křídla... Příběh sám o sobě by nestačil, ale nečekaně statická kamera v kontrastu s plíživě dramatickou hudbou dodávají filmu na hloubce a závažnosti a kulisa dechberoucích francouzských alp se nikdy neokouká. Emoční zážitek. ()

90125 

všechny recenze uživatele

Intimna, vztahova dráma, ktora sa ale netvari az tak smrtelne vazne. O manzelovi, ktory stratil sebavedomie, o manzelke, ktora potrebuje hrdinu a o tom ako obaja na moment stratili nadhlad nad zivotnymi situaciami. Taka mala rodinna štúdia charakterov a reakcii, vyprovokovanych nahlou, neobvyklou udalostou. Velmi pekna kamera a velmi pokojny strih, vytvara istym spôsobom originalny a hlavne krasne nehollywoodsky filmík. Mozno sa mohlo "udiat viac" a tie zabery nemuseli byt take dlhe, mozno tie figurky nemuseli byt tak "scandichladné" a viac detailnych zaberov tvárí by tiez prospelo. Mozno, kto vie. Skôr si ale myslim, ze tento film neslo skratit. Nefungovalo by to. 66 % ()

Bogrant 

všechny recenze uživatele

Tak chladný, tak severský, tak depresívny, tak nesympatický, ale tak výborne zahraný film, že som pri ňom ani nedýchal. Pointu má dobrú, ale stále neviem v čom spočívala jeho hlavná podstata a niektoré vypäté scény boli fakt na nervy. A ten spôsob natočenia autobusovej scény, vtedy som očakával, že sa môže stať hocičo. Výborná réžia! ()

chlemtilka 

všechny recenze uživatele

Nápad, který by stačil na krátkometrážní film, je tady bohužel roztažený na 2 hodiny k nepřežití. Atmosféra otravná, úroveň dialogů srovnatelná s libovolnou internetovou diskuzí a všechny postavy tak lezou na nervy, že byste je do sněhu hodili radši sami, jen aby už od nich byl pokoj. ()

motyka52 

všechny recenze uživatele

Já vlastně ani pořádně nevím, co k tomu napsat. Pořád jsem čekal, kdy přijde nějaká katarze, nějaký zlom v ději, akcelerace, až přišel konec. S depresivní a tísnivou atmosférou zimní dovolené jsem si jako divák v tomto případě bohužel nevystačil. ()

Mudrlant 

všechny recenze uživatele

Pripravil jsem se psychicky na konverzacni artovy film a ani to mi nepomohlo abych ho 37 minut pred koncem nevypnul. Snazil jsem se ale tak rozvlacne stourani se v maznelskych problemech prvniho sveta me znudilo k vypnuti filmu. ()

souleman 

všechny recenze uživatele

Švédské psycho se vším všudy. Po šesti letech v Norsku můžu bezpečně ujistit že takové mencky jsou skutečné. ()

Gagin 

všechny recenze uživatele

Mám ty severský filmy rád čím dál tím víc. Aneb jedna událost rozpoutá celkem slušné partnerské drama v impozantním pozadí Francouzských hor. Film mě přikoval k TV a to je známka kvality. ()

Související novinky

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

14.01.2017

Třetí ročník přehlídky současného severského filmu Scandi představí v kinech nové tituly i tvůrce. Skandinávský rodinný film, komedie, současné i historické drama, horory i detektivky. Zástupci všech… (více)

Scandi II – horký severský koktejl filmů

Scandi II – horký severský koktejl filmů

12.01.2016

Druhý ročník festivalu Scandi nabídne od 13. do 19. ledna přehlídku špičkových severských filmů v komplexním distribučním „cloudu": 13 filmů v deseti českých kinech, 41 VOD titulů na portálech… (více)

72. Zlaté glóby - výsledky

72. Zlaté glóby - výsledky

12.01.2015

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 72. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

72. Zlaté glóby - nominace

72. Zlaté glóby - nominace

11.12.2014

Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu dnes vyhlásila ústy herců Kate Beckinsale, Petera Krause, Pauly Patton a Jeremyho Pivena nominace na 72. Zlaté glóby. Nejúspěšnějším filmem se stala se… (více)

Reklama

Reklama