Reklama

Reklama

Vyšší moc

  • Švédsko Turist (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Čtyřčlenná švédská rodina cestuje do francouzských Alp, aby si při lyžovaní oddychla a nerušeně spolu strávila pár vzácných volných dní. Dovolenkovou idylu s hřejivým sluncem a zasněženými velkolepými horami však naruší mohutná lavina, řítící se během oběda na otevřenou restauraci na terase. Ebba chrání své vyděšené děti a zoufale volá na svého manžela Tomase, který však v panickém strachu utíká do bezpečí. Lavinová katastrofa se nakonec nekoná, avšak ze vzniklé sněžné mlhy se postupně vynořuje zahanbení, nejistota a výsměch. Manželství Tomase a Ebby i pokojný život rodiny visí na vlásku a Tomas vnitřně bojuje s vlastním selháním a všemožně se snaží obnovit svou napjatou úlohu otce. (Film Europe)

(více)

Recenze (246)

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Snow Therapy je typickym artovym filmom, definovala by som ho ako "cista vztahovka" na jedno pozretie. Cakala som nieco ine. Cakala som katastroficky alebo aspon trosku dobrodruzny film, kde spadne lavina a ta 4clenna rodinka v nej uviazne, pripadne bude bojovat o holy zivot! Lavina sice bola, a aj ked nepatrna a pod kontrolou, strhla so sebou...ale nebudem prezradzat. Takze riesia sa vztahy...Som uplne na manzelkinej strane, zachovala by som sa rovnako a to, co ona ocakavala od svojho manzela, asi kazda zena by ocakavala od toho svojho. Len som sa pousmiala, ked chcela byt den sama. Pochopitelne. Nemusela to byt lavina, niekedy nam dovolenku moze pokazit aj zanedbatelnejsia malickost, len som nechapala, preco si svoje problemy neriesili len sami manzelia medzi sebou, preco do toho tahali druhych? Specifikami tejto artovej vztahovky je velmi velmi zvlastna kamera, akoby ju polozili na jedno miesto a nech snima, co sa vojde do zaberu, dlhe predlhe zabery, dramaticka hudba aj tam, kde neslo o "dramu", zameranost na drobne detaily. Pre mna to bolo trosku dlhe, co znamena, ze ma to az tak nebavilo, aj som asi v polovicke vahala, ci film dopozeram. Niekedy je aj dobre pozriet si taky typ filmu, aj ked zrovna na tento by som do kina nesla. Severske dramy mam rada. Tiez ako velkej fanynke lyzovania, by the way je to moj najoblubenejsi sport na svete, pacia sa mi filmy odohravajuce sa v zasnezenych horach a mozno aj vdaka krase francuzskych Alp som to dopozerala. Myslim si, ze podane je to dost realisticky a vdaka na prvy pohlad nepatrnym detailom, divak akoby bol pritomny v tej hotelovej izbe s nestastnym koncovym cislom trinast. Mozno keby to prostredie nebolo take krasne, dala by som o hviezdicku menej, udelujem vsak 60%. ()

apacka 

všechny recenze uživatele

Po Gone Girl další manželské příběhy, reálnější a paradoxně děsivější. Neumím docenit konec, ježto jsem ho asi nepochopila. Použití Vivaldiho bylo neotravnější od dob reklamy na máslo v 90. letech. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Nebýt debilního nicneříkajícího závěru a nelogické scény na zamlženém svahu, možná bych uvažoval i o čtvrté hvězdičce, ale takhle je z toho pouze průměr. Vizuálně, technicky a herecky to bylo excelentní, ale téma jako takové mě bohužel až tolik nechytlo a navíc to bylo trochu předlouhé. 55% ()

zette 

všechny recenze uživatele

Film je velmi dobre natoceny, atraktivni prostredi francouzskych Alp, kdy se kamera nejednou zameri na ruzne vychytavky pro lyzare (no, mozna uplne bezne, rikejte to ale nekomu, kdo byl naposledy na lyzich v roce 96 a jeste na Pustevnach), doplnene vybornym zvukem a krasnou hudbou, zde mozno diskutovat, zda se do snimku uplne hodi... Kdyz jsem si precetl o cem film bude, byl jsem nadseny a vedel jsem, ze tento film musim videt! Jak uz se tak nekdy stava, zavladlo ve mne zklamani. Cekal jsem vetsi emocni predstaveni, i kdyz Tomas se za svuj zachvat smutku stydet nemusi:-). Ebby byla pipina, ktera v manzelstvi strada a dle meho skromneho nazoru si myslim, ze by delala problemy i bez laviny. Po nejake dobe mi zacal byt osud teto rodinky celkem lhostejny. Na druhou stranu byla velmi zajimava postava Matse, kterou skvele zahral Kristofer Hivju, s nim jsem se neskutecne bavil a vsemu dala korunu jeho pritelkyne a spolecny dialog v loznici. Zaver filmu uz byl uvareny z alpskeho snehu a nicemu nepomohl. Videno v ostravskem Minikine, vyprodano. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Švédska dráma Rubena Östlunda prináša poburujúcu príhodu v podobe lavíny, ktorá značne naruší vzťah medzi manželmi Tomasom a Ebbou, ktorí sú so svojimi dvoma malými deťmi na návšteve lyžiarskeho strediska vo francúzskych Alpách.„Vyššia moc“ spadá pod označenie „zaujímavý“ film. Je tu veľa podnetov na zamyslenie, keď sa človek pokúša rozlúštiť základný význam filmu. Slabinou filmu je nedostatok uvážlivého strihu, ktorý spôsobuje, že sa často pohybuje pomalším tempom. Mohol som sa zaobísť bez niektorých zdĺhavých vizuálov, pretože ich prítomnosť bola škodlivá pre celkovú plynulosť rozprávania. 6,5/10 ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Jde o moje druhé setkání s režisérem Rubenem Östlundem po hořké komedii Čtverec a musím se přiznat, že jsem opravdu nadšená. Sice ještě nevím, jaké jsou ostatní jeho filmy, ovšem tyhle dva naprosto originálním způsobem podávají nějaké závažné téma. Zatímco snímek Čtverec je víceméně obžalobou současné evropské společnosti, Vyšší moc se zabývá narušením harmonie jedné navenek pohodové rodiny. Nevěřícně jsem zírala, jak odlišně vnímaný zážitek z poměrně nevinné laviny může totálně rozložit vztah dvou lidí, kteří spolu byli do té doby docela šťastní. Sekundárně to má samozřejmě dopad i na jejich děti. Značně depresivní příběh ještě umocňuje pomalé vyprávění, zneklidňující hudební doprovod a mrazivé prostředí hor. Na odlehčení se tu však najde i několik humorných situací. Celkově se jedná o vynikající vztahové drama, jehož autorovi tleskám. (85%) ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Rodinka sedí v horském hotelu. Pád laviny trochu zasněží hotel, hosté panikaří a manžel prchne od stolu. Manželka v něj ztrácí důvěru, dochází ke krizi. O tom je celý film. Hodinka a půl je ideální formát pro rozvinutí příběhu, nicméně režisér se rozhodl v tom nimrat. Ke škodě věci. Jinak natočeno zručně, ale ke konci to značně vázne. 60% ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

To jsou takový chujové ti norové (nebo seveřani, nebo kdo to hlavně vymyslel). Nevím, kde jsem se doslechl o filmu, když byl srovnáván s katastrofickým Everestem. To fakt ne. Celou dobu jsem si připadal asi jako když mi kamarád řekne, že po titulkách něco bude. Ono tam vždycky něco je, ale ne to, co byste čekali. Není to špatná rodinná dramatickopsychologická studie, ale pohled na bulícího chlapa měl spíš opačný efekt. Dost jsme se u toho s přítelkyní nasmáli. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Sice se dá tohle drama uchopit jako exaktní výpověď o párech, v nichž nefunguje rodinný soulad a muž se více než na rodinu soustředí na svou práci, k celé této problematice je ale přimíchána typická severská výstřednost, která mi v druhé půlce už celkem cinkala na nervy. Možná je to i tím, že se už skoro celý měsíc prakticky nevěnuju jiné než té netradiční evropské kinematografii. I tak jsem byl na Vyšší moc poměrně připraven, její závěr je ovšem jedním velikým nesmyslem, který jako by chtěl divákovi na rozloučenou ještě jednou ukázat, že nesledoval normální film. [viděno v Edisonline 6.9.2021] ()

Santa666 

všechny recenze uživatele

Komorní studie zodpovědnosti a toho, co to znamená být hlavou rodiny. Ruben Östlund je neuvěřitelně talentovaný režisér, který dokáže vytěžit drama z běžných situací a to pomocí nekonvečních prostředků. Ve Vyšší moci si tak počíná pomocí absence hudby a zdůrazněním zvukových efektů, jež by bez kontextu málokdo bral jako dramatické (skřípání ocelové konstrukce, sněžení). Režisérova ruka je znát i na výkonech, které dokázal z herců Östlund dostat. Snad jen s vyjímkou dvou dětských herců se na adresu žádného z představitelů nedá říct nic špatného. Vyšší moc je autorské zjevení, které plně vyzdvihuje Östlundův talent a dělá z něj jednoho z režisérů, na které bychom měli v budoucnu dávat pozor. ()

sheldonka. 

všechny recenze uživatele

Po určité době jsem zvedla hodnocení ze tří na čtyři hvězdy. Film ve mě opravdu něco zanechal. Rodinné drama je můj šálek kávy a když se k tomu přidá atmosféra hor, tak to stojí za to. Napětí mezi manželským párem bylo někdy k nevydržení, podle mě oba herci podali skvělý výkon - především Lisa Loven Kongsli. Na konec bych asi jen dodala, že Vivaldiho Léto filmu dodalo šmrnc a neskutečně mi tam tenhle typ hudby sedl. ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Na prvý pohľad nebezpečná lavína sa spustí na zimné stredisko avšak jediné čo sa zosype sú krehké základy rodinnej idylky na dovolenke. Otec rodiny sa zachová sebecky, ale to mu nemožno vyčítať a páči sa mi, že pranier nie je namierený týmto smerom. Problém však nastáva v momente, keď je človek konfrontovaný zo svojím inštinktívnym správaním a nevie ho prijať, nevie sa s ním vysporiadať a neustále ho odmieta. Páči sa mi, ako sú narúšané archetypy v postavení muž a ženy a zároveň podkopanie mýtu o tom, že každý správny človek sa musí správať ako hrdina. Vyššej moci chýba záver, ktorý by bol dôstojnou a uveriteľnou bodkou. To čo som mal možnosť sledovať mi tam až tak nepasovalo. Celkovo ale ide o skvelý film, či už obsahom, alebo formou, zo správnymi otázkami, ktoré môže divák aplikovať aj na seba, ale nikdy nie je isté, či prišiel k správnej odpovedi. 85% SCANDI 2015 - Film Kino Europe ()

Killda 

všechny recenze uživatele

Smekám nad podobnými minimalistickými projekty! Ten film nic velkého neřeší a vlastně i nevyřeší, ale stejně ve mě zanechal silné pocity. ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

Zajimavé artové vztahové drama. Hodně psychologické a na mě asi až příliš artové. Statická kamera mně moc nesedla a konec filmu jsem asi dost dobře nepochopil. Zajímavé to bylo, určité dialogy brilantní, ale pak zas určité situace z mého pohledu stupidní. Takže zlatá střední cesta. ()

cross 

všechny recenze uživatele

Dechberouci podivana... Maly velky film... Existencionalni drama jedne rodiny... Tata, mama, deti i kamaradi ve stresu v ramci krasne odpocinkove dovolene v Alpach. Proboooha! Chapu, co se film snazil sdelit (alespon castecne), ale neco tak nudneho jsem uz dlouho nevidel a uprimne doufam, ze uz zase dlouho neuvidim... I podle pochvalnych komentaru vsude kolem jsem po jejich precteni zcela presvedcen, ze se jedna o film urceny spise filmovym teoretikum kteri i v dvouhodinovem zaberu na hovno vidi hluboke umeni.... *1/2 ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Nakonec se tento materiál ukázal jako velice zajímavý film. Dlouho se musíme potýkat s tím, že film si hraje se záběry a nechá nás máchat v neustálé psychice postav skrze záběry. Což se ukáže, že je sice náročné, ale prospěšné. Jsou to takové detaily, které nakonec dělají film zajímavým. A ty samotné záběry ho zase dělají zdlouhavým. Ale jsou to ty momenty, kdy se celou dobu ženeme za nějakou pravdou a nějakým rozhřešením hlavních postav a přitom pokrytecky dělají pravý opak, ale nějak se to přechází. Jsou to i ty momenty pravdy v tomto příběhu. A podobně to, co se na první pohled zdá jako katastrofický film je nakonec film silně psychologický a propracovaný. I když tedy těžce stravitelný. ()

standsiller 

všechny recenze uživatele

Už dlhú dobu sa mi nepodarilo naraziť na film, ktorý by pri všetkej svojej prázdnosti predstieral tak skalopevne silu vysokého ducha. Armáda zbytočných postáv a netypických reakcií , chlpáč, žena čo vyzerá ako Johnny Depp , chlap držiaci prvenstvo v najhoršie zahranom plači aký som kedy videl. Dve povaľujúce sa deti a červený bodík do kameramanského portfólia. Veľa kriku pre nič. ()

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Severské filmy, zvláště dramata, mám rád, ale na tento film jsem se chystal až moc dlouho. Očekávání byla taková, že bych se totiž nemusel tolik bavit. Děj proběhl jinak než jsem čekal tudíž bylo co sledovat. Bohužel film za 2 hodiny vlastně nedělá nic jiného než řeší "lavinovou příhodu" z různých úhlů pohledu. Chlap zklamal, žena byla silná a z toho je solidní hádka jak jinak. Závěrečná část s lyžováním v mlze, a následný scéna s autobusem, mne vyloženě zklamala. Celkově film táhne atmosféra a příjmení herci (pominu přehrávání Thomase na chodbě). Děj nic moc, ač to člověka donutí přemýšlet jak by se v dané situaci zachoval sám. Pouhé 3z5 ()

netahlo 

všechny recenze uživatele

Dve hodiny nesnesitelnyho tlachani kvuli jedny picovine a mistni intelektualove se muzou uhvezdickovat. Mit doma takovou hysterku a tak rozmazleny parchanty, taky bych zpanikaril a doufal, ze je ta lavina zavali! Jestli takhle vypada prumerna svedska rodina, tak teda potez prdel. Fakt divnej narod. Jedna hvezda za toho ridice autobusu na konci :-) ()

Související novinky

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

14.01.2017

Třetí ročník přehlídky současného severského filmu Scandi představí v kinech nové tituly i tvůrce. Skandinávský rodinný film, komedie, současné i historické drama, horory i detektivky. Zástupci všech… (více)

Scandi II – horký severský koktejl filmů

Scandi II – horký severský koktejl filmů

12.01.2016

Druhý ročník festivalu Scandi nabídne od 13. do 19. ledna přehlídku špičkových severských filmů v komplexním distribučním „cloudu": 13 filmů v deseti českých kinech, 41 VOD titulů na portálech… (více)

72. Zlaté glóby - výsledky

72. Zlaté glóby - výsledky

12.01.2015

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 72. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

72. Zlaté glóby - nominace

72. Zlaté glóby - nominace

11.12.2014

Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu dnes vyhlásila ústy herců Kate Beckinsale, Petera Krause, Pauly Patton a Jeremyho Pivena nominace na 72. Zlaté glóby. Nejúspěšnějším filmem se stala se… (více)

Reklama

Reklama