Reklama

Reklama

Vyšší moc

  • Švédsko Turist (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Čtyřčlenná švédská rodina cestuje do francouzských Alp, aby si při lyžovaní oddychla a nerušeně spolu strávila pár vzácných volných dní. Dovolenkovou idylu s hřejivým sluncem a zasněženými velkolepými horami však naruší mohutná lavina, řítící se během oběda na otevřenou restauraci na terase. Ebba chrání své vyděšené děti a zoufale volá na svého manžela Tomase, který však v panickém strachu utíká do bezpečí. Lavinová katastrofa se nakonec nekoná, avšak ze vzniklé sněžné mlhy se postupně vynořuje zahanbení, nejistota a výsměch. Manželství Tomase a Ebby i pokojný život rodiny visí na vlásku a Tomas vnitřně bojuje s vlastním selháním a všemožně se snaží obnovit svou napjatou úlohu otce. (Film Europe)

(více)

Recenze (246)

coscarelli 

všechny recenze uživatele

Pekne staticky nasnimana psycho-naloz. Autenticita a realnost scen naplno. + Vyhravacka postav do spiku kosti. Tento seversky podarunok moze unudit nepremasirovanych, no ked nahliadnu pod pokozku, neostane cas na zivanie. Prezivacka postav nad-uveritelna a stravitelna. Ruben sa nenahlil, len pozoroval a studoval. Ja s nim. Precizna pracicka. ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Vivaldimu a oranžové to sice na svazích francouzských Alp sluší, ale jinak je to jen ukázka násilně naroubovaného konfliktu aneb jak si Švédové umí zlovolně zkurvit dovolenou... ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi to, dokud Tomas neodčinil svoji předchozí zbabělost, dokud nezachránil zraněnou Ebbu (jak ji pak asi dostal dolů z toho kopce?). Vnímám to tak, že se vylhali z dramatickýho konce. Ten si máme asi všichni jen představovat. Faktem je, že jejich vztah určitě utrpěl vážnou ránu. Rozumní lidé už dnes podobná selhání neřeší nějak fatálně. Člověk si uvědomí to, co mu vždycky všichni říkali, totiž že se nedá na nikoho absolutně spolehnout. To zjištění je bolestný, ale je lepší zbabělej chlap, nebo žádnej..? Tady nám polopaticky vysvětlili, že zbabělej. Protože i ten zbabělej to může odčinit, případně se může osvědčit v jiné klíčové situaci. Mně by se ale mnohem víc líbilo, kdyby dál rozpracovávali motiv dopadu jeho zbabělosti na rodinu. Kdyby mu už po pěti dnech nedali druhou šanci. Protože ta se po pěti dnech zpravidla nedostaví. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Z filmu Vyšší moc jsem měl po skončení hodně tísnivé pocity, které ani tak možná nesouvisí s filmem samotným. Poslední dobou na mě severská tvorba (švédská zejména) působí podobně tísnivě. Materiální a technologická dokonalost a emocionální sterilita z ní doslova sálá. Na první pohled pozlátko, ale pod povrchem emoční prázdno. Není divu, že ve vypjatých situacích celá společnost či samotný jedinec selhávají. Popadnout mobil místo dětí a utéct je nádherná ukázka, i když zkratkovitá, toho všeho. Film je skvěle natočen, ale je obsahově prázdný. Vzhledem k zápletce jsem čekal mnohem zajímavější dialogy než jen významné mlčení nebo řvaní. Přesto jsou to silné tři hvězdy, Vyšší moc mě přivedla na další zajímavé myšlenky. ()

Dixiee 

všechny recenze uživatele

Krásná ukázka toho, jak "málo" stačí k natočení geniálního filmu. Vše doprovází originálně sterilní způsob kamery a dlouhé čisté záběry bez jediného záchvěvu, které dávají čas na přemýšlení a zhodnocení situace při prohlubujícím se pocitu bezmoci a propasti, který mezi hlavními postavami vzniká. ()

jakeer 

všechny recenze uživatele

Prakticky sa stotožňujem s komentárom TeeAge. Vystavať dej na takej banálnej udalosti mi príde absurdné... Taktiež, snáď všetky postavy vo filme sa správali neprirodzene, vrátane autobusára v predzáverečnej scéne. Preto ma škrie, že tie predlhé zábery (ktoré ste tu mnohí nazvali ako "medidatívne") nesmerovali nikam. A celé to malo skoro dve hodiny... ()

Ripley 

všechny recenze uživatele

Mistrovské skandinávské psychologické drama a autorský film s dokonalou režií i hereckými výkony.A ta geniální kamera!!! ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

film ocení zejména milovníci sněhu.Jinak o ničem...labilní ženská která celou dovolenou řeší pro ni nevyřešitelné:chlap v pudu sebezáchovy prchnul z místa "katastrofy" - řeší to tak dlouho až chlapovi přepne aby toho nebylo málo,manželka potká novou kámošku která ji ohromí volnomyšlenkářskými vztahy.A má další problém k řešení než se stím stačí popasovat nastoupí na scénu další pár který taky řeší svůj vztah.Nemělo to konce...a když si vyjeli na poslední lyžovačku tak samozřejmě do mlhy kde se ztráceli a děti chytré se držely tatínka a matka která uzavírala konvoj se samozřejmě ztratila..vyděšený manžel už tak těžce psychickz zkoušený se ji vydal hledat zanechav dětičky osudu v mlze jako mlíko!Po chvíli se vynořil z mlhy statečně nesouce choť v náručí ve sněhu po lýtka postavil ji na zem ona poobjímala děti(což dělala celý film)a otočila se a po svých se vrátila zpět odkud byla přinesena.Asi pro lyže...A co čert nechtěl při odjezdu je vezl řidič do údolí busem který absolutně nezvládal a šněroval podél svodidel nad hlubokým srázem.Matka spustila davové šílenství a přiměla všechny vystoupit a šli pěšky.Tak mizerný scénář jsem už dlouho nezažila.Nehledě na to že zde učinkoval i mě nesympatický Hivju.Je často obsazován do rolí středověkých bojovníků tak si pěstuje svoje rezavé image ale já ho opravdu nemusím!Film je v koprodukci čtyř zemí tak se každý asi snažil o nějakou tu vsuvku a vzniklo tohle absolutně slabé psychologické drámo. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Připadá mi, že potřebujeme společný obraz... Film pro mladé otce, kteří tuto svou úlohu berou vážně. Už dlouho jsem po filmu neměl takovou chuť si o něm s někým podobně zatíženým důkladně promluvit (což mě dle filmu vlastně identifikuje jako potrefenou husu). Podnět k úvahám, nakolik ženy mohou určovat, čím mají být muži (a naopak), stejně jako o tom, koho náhlá toxičnost maskulinity otravuje nejvíc. Neměl by se jeden začít holit na hladko? Nečekejte výsměch různým emancipačním, rolovým přístupům, ani tradičním formám. Očekávejte jen zatraceně chytrý a krutým způsobem zábavný komentář k diskuzi, jíž se nemusíte účastnit, ale v jejímž rámci dozajisté fungujete, či se o to pokoušíte. Muž se ocitá v prekérní situaci: není potřeba. A začne-li být, stává se často doprdele oběť svých instinktů. Ruben Östlund zvládl téma otázky mužské role v současnosti pojmout nebývale nestranně. Přesto se neomezuje jen na kladení otázek a je úlevné vidět, že vzácně nechybí odvaha na ně i (záludně) odpovídat. Dovolená, v jejímž průběhu dostane otec 0.2 vtěřiny na to, aby ukázal, co v něm je, se proměňuje v hádanku, kdy si všichni rodinní příslušníci a dokonce blízcí známí musí zodpovědět důležité otázky. Společně s maminkou, tatínkem, dětmi a rodinnými přáteli je můžete odhazovat předsudky a přežitky i vy. Zaručeně jich máte plnou ošatku, ať už jste konzervy či studenti gender studies. Nesmírně podnětný a mnohými způsoby (včetně těch formálních a žánrových) bohatý film. Na Östlunda pozor! Mimochodem, švédsky se lavina řekne lavin. ()

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Zajímavý psychologický film, ale jeho téma je mi dosti vzdálené. Lyžování neholduji a na lyžích jsem stál pouze několikrát v rámci kurzu, který jsem absolvoval jako gymnazijní student. Profesor tělocviku, který tam byl s námi, hned na začátku utrpěl vážnou zlomeninu a my jsme tam zůstali se zbytkem pedagogického dozoru, který tvořila jedna studentka a jeden student tělovýchovné fakulty nějaké VŠ. Kurz pokračoval, ale moc se to nepřehánělo, také se dost uvolnila morálka a v noci se tam souložilo jak o život, což je asi hlavní věc, kterou si z toho pamatuji. – Uvažoval jsem, jestli bych se dostal do podobného morálního problému jako chlápek ve filmu. Jak se znám, tak bych (se svou současnou mentalitou) seděl jak pecka a čekal bych, až mě lavina zasype. Maximálně bych upozornil děti: „Koukejte, děti, to je lavina. Dobře si ji prohlédněte, tu jste ještě nikdy neviděly.“ ()

dormouse 

všechny recenze uživatele

Příliš dlouhé, ukacené a nevěrohodné. Ani jedna sympatická postava. A semo tamo pošahaný záběr, aby bylo vidět, že je to uuuuumění. Vystřihnout pár sněžných záběrů, dalo by s to použít jako reklama na lyžařské centrum. ()

vander19 

všechny recenze uživatele

Ani som veľmi nemal chuť na podobný žáner. Ale dva dni pred pustením som film hneď na začiatku vypol, tak som si povedal, že je to nutné napraviť. Zo začiatku človeka očarí krása prostredia, kde sa odohráva. Nádherné Alpy, všade sneh, luxusný hotel. Ku tomu rodinná idylka, kde manžel Thomas a jeho žena Ebba si užívajú so svojimi ratolesťami zaslúžené voľno. Ale vytrhnutie z tohto krásne sna prináša riadená lavína. Zrazu sa kolos snehu rúti na hotelovú reštiku, kde naši hrdinovia doprajú obed, aby nabrali sily pred ďalším pokoreným svahu na lyžiach. Čo čert nechcel, lavína neprináša len šok, ale aj zobrazenie skutočných charakterov hlavných postáv. Thomas svojim konaním sklame rodinu a tragédia v šťastnej idylke je na svete. Spoločnosť očakáva, že chlap sa zachová ako hrdina a bude chrániť svoje mladé. Akosi sa však zabúda na efekt prežitia daný evolúciou. Stačí si zapnúť zábery zo Serengeti a tam zebra tiež pred levom uteká, keď vidí, že nie je šanca mladé zachrániť pred smrťou. Ebba, pani manželka to však pochopila ako psychickú labilnosť svojho muža ochrániť potomstvo a začne sa hysterické predstavenie. Vyššia moc je mierne povedané iná dráma na aké som bol zo škandinávie zvyknutý. Je viac proeurópska. Tento odlišný štýl mi síce nie je proti srsti, ale čakal som niečo iné. Na filme je však odvedená poctivá robota a po čase vtiahne diváka do deja. Hlavne vďaka svoje psychologickej stránke a schopnosti nahaluziť diváka ako sa daná situácia vyrieši. ()

lucijelucije 

všechny recenze uživatele

Je to tvrdé severské drama, s dlouhou scenérií, které nedokáže a ani nemůže oslovit všechny. Syrové a intenzivní. Muž v pasti ve své samotné snaze vystrnadit fakt, že udělal něco, co se neodpouští. Žena na druhou stranu moc dobře si vědoma mužské ješitnosti a slabosti přijmout fakt, že udělal nezvratnou chybu. Děj se děsně táhne, ale ten závěr, tedy těch 15 minut před koncem, je drásající až mi mrazilo. Jenže 15 minut je opravdu málo na to, abych vypudila lepší hodnocení. ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Zajímavé rodinné drama s lavinou v zádech. O důvěře, ztrátě iluzí, pudech a podobně. Mě to bavilo, hlavně ten dřevorubec byl super, pořád jsem čekal co z něj moudrého vypadne. No ten druhy byl takový poseroutka trochu. ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Děláte si srandu? Hej, tento film byl dokonalý, mistrovský počin. Seveřani prostě umí a vždycky umět budou. Úžasné. Nikomu to nepřeju. Nikdo z nás neví, jak by se v dané situaci zachoval. Nikdo, kdo něco podobného nezažil prostě nemůže vědět. A ten chlap přitom může být ten nejlepší táta, ten nejlepší manžel, všechno, ale tohle prostě zjistíte, až se to stane. Hrozně těžké... pro něj a pochopitelně pro ni. Fakt peklo a nechci to nikdy zažít. Když člověk kromě své ženy zklame naprosto sám sebe. Hrozné a tento film to dokonale vyobrazil. Hloubková sonda do lidské duše a pudů, které nikdy nebudeme moci nijak ovládat. Úžasné!! ()

Ixbalanke 

všechny recenze uživatele

Film o tom, že i chlapi jsou jen lidi. A vše je možná jinak, než jak si představujeme a chtěli bychom. A možná jsme zamilovaní do své představy o někom. Film, který vám možná na chvíli rozhodí sandál... ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Jedno psychologické drama o jedné lavině, jedné rodince, jedné dovolené...takové dvouhodinové táhnoucí se v pomalém tempu cosi, co však má něco do sebe- ale rozhodně to není mainstream....pochválil bych zejména skvělou kameru a efekty....70% ()

Nethar 

všechny recenze uživatele

Paráda, skandinávské drama ve své plné kráse. Jedna vyhrocená situace naboří poklidnou rodinnou dovolenou. Konverzačně psychologická uvěřitelná sonda do jedné vlastně zcela normální rodiny. Je fakt, že utnout celý film o pár minut dřív, vyznělo by to víc depresivně a otevřeně, ale nepřehánějme to s tou skandinávskou ponurou atmosférou. ()

Související novinky

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

14.01.2017

Třetí ročník přehlídky současného severského filmu Scandi představí v kinech nové tituly i tvůrce. Skandinávský rodinný film, komedie, současné i historické drama, horory i detektivky. Zástupci všech… (více)

Scandi II – horký severský koktejl filmů

Scandi II – horký severský koktejl filmů

12.01.2016

Druhý ročník festivalu Scandi nabídne od 13. do 19. ledna přehlídku špičkových severských filmů v komplexním distribučním „cloudu": 13 filmů v deseti českých kinech, 41 VOD titulů na portálech… (více)

72. Zlaté glóby - výsledky

72. Zlaté glóby - výsledky

12.01.2015

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 72. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

72. Zlaté glóby - nominace

72. Zlaté glóby - nominace

11.12.2014

Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu dnes vyhlásila ústy herců Kate Beckinsale, Petera Krause, Pauly Patton a Jeremyho Pivena nominace na 72. Zlaté glóby. Nejúspěšnějším filmem se stala se… (více)

Reklama

Reklama