Reklama

Reklama

Vyšší moc

  • Švédsko Turist (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Čtyřčlenná švédská rodina cestuje do francouzských Alp, aby si při lyžovaní oddychla a nerušeně spolu strávila pár vzácných volných dní. Dovolenkovou idylu s hřejivým sluncem a zasněženými velkolepými horami však naruší mohutná lavina, řítící se během oběda na otevřenou restauraci na terase. Ebba chrání své vyděšené děti a zoufale volá na svého manžela Tomase, který však v panickém strachu utíká do bezpečí. Lavinová katastrofa se nakonec nekoná, avšak ze vzniklé sněžné mlhy se postupně vynořuje zahanbení, nejistota a výsměch. Manželství Tomase a Ebby i pokojný život rodiny visí na vlásku a Tomas vnitřně bojuje s vlastním selháním a všemožně se snaží obnovit svou napjatou úlohu otce. (Film Europe)

(více)

Recenze (246)

Homerking 

všechny recenze uživatele

Tomas a Ebba vyrážejí se svými dvěma dětmi na prázdniny do Francouzských Alp, užívají si lyžování, krásného zimního počasí a dobré nálady, to se ale změní když rodinka navštíví restauraci na slunné terase, během oběda se z blízké hory sesune lavina a nezastavitelně se začne řítit údolím směrem k terase, Ebba zakryje své děti vlastním tělem zatímco její manžel v panice uteče a nechá svou rodinu napospas lavině, v poslední vteřině se však masa sněhu zastaví a nikdo nepřijde k úrazu, Ebba je znechucená a nazve svého manžela zbabělcem, ten svůj srabácký utěk svádí na instinkty a necítí se nijak vinen, nicméně tento spor započne absoultní rozklad jejich vzathu. Slušné vztahové drama s jednoduchým dějem, doporučuji. ()

groz122 

všechny recenze uživatele

Ruben umí! Unikátních filmových námětů je jako šafránu a já jsem za každý takový počin srdečně rád. Je to velmi notřelé a hlavně zarévající se pod kůži. U filmování absurdních scénářů je velice tenká hrana mezi genialitou a absolutním šílenstvím. Zde filmu napomáhá podmanivé prstředí Alp, které se v průběhu snímku stává velice úzkostním až ztísněným. Všechno neokoukané je v podstatě krásné a u tohotosnímku to platí dvojnásob. Nádherná tragi-komedie. ()

Solverino 

všechny recenze uživatele

Srdečně lituju kluky, kteří na to půjdou do kina se svejma holkama! Takovou patetickou sračku aby pohledal. Jo pardon, já zapoměl že je to artovej film! Sračka, která se do nekonečna nimrá ve vztahu manžela co není chlap a ženský co je spíš bábochlap (jo jo, severský státy = náš vzor!). Film o totálním úpadku společnosti, kdy po chlapovi se chce aby byl citlivej jako ženská (nebo ještě víc), ale v kritický situaci přepnul a byl z něj opět kromaňonec. Vlastní děti co hystericky řvou na svý rodiče a vyhazujou je nevybíravě ze stejný místnosti, rodiče se je bojí okřiknout, aby nebyli popotahovaný úřadama na ochranu dítětě (spíše nevycválanejch fracků). Hnus velebnosti! Totální úpadek společnosti nás čeká, rozpad klasické úlohy rodiny (teď je moderní bejt teplouš nebo aspoň bisexuál, kdo není teplouš jako by nebyl). Pak se tomu není co divit, demokracie a západní civilizace je odsouzená k degradaci a postupnému zániku. Islám a přistěhovalci nás nejdřív vycucají do sucha a pak sežerou. Kopeme si vlastní hrob a ještě se u toho přiblble usmíváme... :( ()

zubrik66 

všechny recenze uživatele

Na začiatku mám plán, idem natočiť "artový" film. Po celom dome pozháňam všetky prázdne fľašky, rovnako oslovím aj kamarátov a za nazbierané peniaze si kúpim na bazoši asi dve kamery. Potom si vymyslím zápletku a keďže je zima, tak to bude lavína a teraz je aj v móde dať si na váhu rolu muža a ženy v rodine - tak o tom vlastne idem natočiť film. No a potom už nechám nehercov, nech si po sebe kričia, v trenkách sa môžu prechádzať po ľudoprázdnom hotely či lyžovať sa na totálne prázdnej zjazdovke. Aby bol ten film fakt artový, nechám kameru bežať aj tri minúty potom čo sa skončila scéna a tak mám kopec prázdnych záberov, ale však to je tá psychológia, to je ten nádych filmu... Zbytočných 118 minút akože psychologickej drámy, sa roztopilo ako zmrzlina rozpálenom plechu... ()

miki68cz 

všechny recenze uživatele

Pro mě by stačilo prvních deset minut filmu, zbytek byla nuda a zdálo se mi to jako zbytečné tlachání o ničem. Sorry, nedoporučuji. ()

gicous 

všechny recenze uživatele

Chladná a pohříchu nevzrušivá studie jednoho manželského konfliktu, na jejimž konci stojí.........vlastně velké kulaté nic. Přiznám se že mě rozbor rolí, do kterých nás, ať již dobrovolně nebo násilně staví společnost, oslovil a po celou stopáž snímku jsem o něm přemítal, ale hlubší rýhu v mých vzpomínkách určitě neudělal. Ono totiž všeobecně u filmu nestačí pouze filozofovat (k tomu jsou přece dobré pouze knihy), je potřeba diváka také připoutat k postavám, k ději, popřípadě k nevšednímu vizuálu. To se Vyšší moci ani zdaleka nepodařilo. 6/10 ()

Kortexo 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je silně orientován na cílovou skupinu: manželé s dětmi.Já jsem svobodný a bezdětný a smysl filmů mi naprosto uniká... ()

Berry0153 

všechny recenze uživatele

Tak nevím, částečně mě film moc nezaujal. Teda alespoň první polovina. Nechápala jsem naprostý emoční chlad postav a přičítala jsem to severské nátuře. Já bych nejspíš hezky po česku vyletěla jak čertík z krabičky a ne si vklidu sedla a jedla dál svůj oběd. Jeho přístup mne také velmi zklamal. Že si nedokázal přiznat chybu a nepostavil se k tomu jako chlap, ale poté co se linie zaměřila více na něj, došlo mi, že jsem to viděla příliš černosněhobíle. Líbilo se mi, že se nakonec pokusil s tím něco udělat. Poté bylo jasné, že přijde nějaká další dramatická situace, při které bude muset dokázat, že dále může zaujímat v rodině postoj muže. Což se teda odehrálo lehce po americku umělou situací - šli lyžovat v nebezpečném počasí, šel ji "zachránit", nesl ji, i když pak mohla hned chodit. Konec jsem nepochopila vůbec. Možná jsem na to asi moc mladá nebo filmově nevzdělaná. Kdyby aspoň on nesl svého syna, ale proč ten jeho kamarád? Mělo to být přirovnání k tomu, že už je s jejich partnerstvím konec? Ale proč? Vždyť udělal hodně pro to, aby ho zachránil...Z těchto důvodů a rozporuplných pocitů dávám 55%. ()

SAINTS 

všechny recenze uživatele

Ostlundov film je o odhalovani nedostatkov partnerskych vstahov a schopnosti prijat zodpovednost.Mlada rodina posoby na prvy pohlad štastne ale to je len zdanie,disfunkčne spravanie nenecha na seba dlho čakat.Filmu nechyba seversky chlad a cynizmus.Vyššia moc pracuje s myšlienkou že nie každy sa dokaže zachovat ako hrdina,podobne ako Tomas ktory zlyha a to obrati život rodine na ruby.Ostlund s absolutnym prehladom mieša napetie ,humor a realisticku trpkot.Postavy lutuju predovšetkym same seba ,že poznaju svoje limity a nedostatky .Zaverečna pointa posoby ostro kontrasne. ()

nula87 

všechny recenze uživatele

Každý přece víc, že rodinná dovolená je jeden z nejvíce stresujících faktorů. No a když se k tomu přidá ta zatracená lavina, pár nedorozumění a nešťastných okolností, je z toho vztahová deprese se vším všudy. 80% ()

adamix 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, že som film spočiatku zle chápal. Myslel som si, že ide o severský katastrofický film, kde návštevníci lyžiarskeho strediska uviaznu v hoteli, ktorý je zapadnutý lavínou (a práve kvôli tejto očakávanej zápletke som si film aj pozrel). Či mi šibe? No jasné že áno. Problém bol v tom, že som si prečítal asi polovinu obsahu a už som si myslel, že viem o čom sa točí :). Ale teraz späť k recenzii... Malá komorná dráma o neočakávanom okamihu, ktorý zmení rodinnú dovolenku na nočnú moru, v ktorej manželský pár prežíva obrovskú krízu a to spôsobuje možný rozpad celej rodiny. Film si ale udržiava divákovu pozornosť od samého začiatku, pretože postavy sa nekrútia okolo horúcej kaše ale snažia sa problém riešiť (aspoň v prípade manželky, ktorá sa netvári, že sa nič nestalo) a na druhej strane zrovnávať so situáciou (manžel uvedomujúci si, že sa nevyhne následkom svojho zbabelého činu). Divák sa nesnaží postaviť na stranu jedného, alebo druhého, pretože mu problém ako taký vnucuje otázku, ako by sa v podobnej situácii zachoval on sám. Následne prichádza záverečná katarzia v podobe búrlivých emócii a hľa, ďalšia skvostná dráma je na svete. Milovníci dramatického žanru o manželských etudách a rodinných hodnotách si film zamilujú. Za mňa 80%. ()

iz67 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je fakt mizernej bijak. Druha pulka se neda vydrzet. Tolik blabolu a prehnanejch symbolu. A konec, symbol, ktery nemuze fungovat , protoze zoufaze znasilnuje realitu. Fuj. ()

Pete 

všechny recenze uživatele

Östlund rozhodně umí docílit toho, aby se diváci cítili nepříjemně nebo trapně, to se mu musí přiznat. Ale ani tady mu tu čtvrtou hvězdu nedám. Karty jsou přitom rozdány velmi slibně, dala se však s nimi jistě nakonec uhrát mnohem zajímavější partie. Téma krize mužské role, které se rozjede v klaustrofobickém prostředí zimní dovolené v Alpách, je nosné, silné, a slibovalo zkrátka víc. Vyšší moc mě tak uspokojila bohužel jen z části, přitom námětů k zamyšlení poskytuje mnoho, jak už je u tohoto tvůrce zvykem. Je to těžký bejt bezvadnej chlap, manžel, otec - nemusí být každý přímo hrdina nebo rozený vůdce smečky, herec v hlavní roli je však už od pohledu sobecký hajzlík a slaboch. I když pánové, ruku na srdce, zachovali bychom se v krizové situaci určitě bez zaváhání správně? ()

PlysovyMacko 

všechny recenze uživatele

Muž sa zachová ako zbabelec a nevie sa s tým so svojou ženou vyrovnať. Na dve hodiny je film strašne rozvlacny a roztahany s kopou hluchych miest. Až tak veľa sa toho nedeje. Najlepšia scéna je večera s priateľmi, kde sa rozoberá ako v nebezpečných situáciách reaguje človek inštinktívne a par priateľov sa nakazí podobným konfliktom. Koniec som nepochopila, autobus sa v serpentínoch normálne snažil vytočiť. ()

kubas369 

všechny recenze uživatele

5/10. Tak tohle ne! Jak jsem byl Trojúhelníkem smutku naprosto nadšen, tak Vyšší mocí jsem totálně znuděn. Po té, co vím jak Östlund dokáže neustále utahovat šrouby, tak mi tenhle dvou hodinový výlet do hor s asi desetiminutovím vzápětím fakt nestačí. A upřímně ani herecky nejsem nijak očarován. ()

Cerebrum 

všechny recenze uživatele

Postavy celé švédské rodinky nám musí nutně připadat jako páreček nesympatických dokonalých snobů s dvěma nevychovanými fracky; trpce si uvědomíme, že i většina z nás zažila/zažívá takovéto malicherné hádky, kdy se snažíme své přebujelé falešné ego držet, co to jde a když se hroutí, sekáme drápy na všechny strany, a čím více druhým toto pokrytectví vyčítáme, tím více zapomínáme na to svoje. A to nejsme prosím bezpudoví civilizovaní seveřani, ale Češi... ()

B.C.B.P. 

všechny recenze uživatele

Vyššia moc je filmom, ktorý je postavený na okamihu; na jeho nestabilnosti, efemérnosti, krehkosti. A tiež na jeho relativite, kauzalite. A rovnako je o nedorozumení, o rozhodnutiach a o slobode. O tej predovšetkým. _____ Vyššia moc nie je plochý film. _____ A čo teda „vyššia moc“? Zasahovala? Prizerala sa? Bola vôbec prítomná? Slovné spojenie vyššia moc je spirituálne determinované. Nemusí ísť hneď a nutne o náboženský determinant; ide o „niečo“, o „nejaký“ spirituálny princíp, o „niečo“, čo je nad nami a čo nám lezie do kapusty; keďže moc má konotáciou ovládania. _____ Ak by tu nešlo o Boha, tak by išlo o niečo čo je „niečo“, „čosi“, niečo, čo je „vpísané vo hviezdach“, niečo, čo nazývame osudom – niečo, čo je vlastne irelevantné lebo sa nás to netýka ani náhodou (náhodou určite nie, lebo je to osud), niečo čo robí život neživým programom. V tejto súvislosti: vždy by som volil červenú pilulku. A ešte uvediem príspevok z románu poľského velikána sci-fi: ,,...rozborem chování (nacistických, pozn. autora) Němců se nezabýval; počínali si jako osud, který není nutno vysvětlovat.“ V poriadku, myslím, že som to už uzavrel. _____ Boh a osud sú dve kategórie, ktoré ako také stoja mimo antropologickú racionalitu, empíriu, noetiku, mimo zmysly, v ktoré veríme predovšetkým. V Boha možno iba veriť, možno mu dôverovať. Veriť v osud možné je. Dôverovať osudu? – Osud to pre mňa nejako zariadi. A z akého dôvodu, preboha? _____ Omnoho viac sa mi páči interpretácia prisúdenia „vyššej moci“ vo Vyššej moci Bohu. Takto ma baví sledovať Vyššiu moc. Tu je čoho sa chytiť, s čím pracovať. Nehrajme sa na ezoteriku, hrajme sa vážne. _____ Videli ste vo filme Vyššia moc Boha? Vlastne, otázka musí znieť inak: čo a či vôbec, vo Vyššej moci je možné považovať za Boha? Univerzálna definícia v kresťanstve znie: Boh je láska. Ak takto vnímame Boha, pre potreby tohto textu teda rozhodnem, že Boh je vzťah. Každopádne, Boh nie je entita, nie je súcno, vec medzi vecami alebo za vecami, Boh je tajomstvo, je otázka, na ktorú nevieme odpoveď, kniha, ktorú nikto nedočítal dokonca atď., ale i tak tu s nami je. „Je“ tu nejako. Ukazuje sa medzi ľuďmi a v ľuďoch. (Aj keď v Neho môj čitateľ neverí, nemôže poprieť, že tu „je“ vo viere iných.) _____ Boh, ako vzťah, sa ukazuje v slobodnej vôli ľudí. V tej slobodnej vôli, ktorou nás obdaroval, aby sa medzi nami (prostredníctvom nej) mohol ukazovať. A ukazuje sa dvojako: aktívne, imanentne a pasívne, transcendentálne, resp. neukazuje sa. Tak, ako to rád robí aj v reálnom živote. _____ V závere filmu sa Ebba ocitá vo fiktívnom nebezpečenstve (nech mi nik nehovorí, že nie), finguje ohrozenie aby poskytla manželovi šancu na reparát. Po celom tom fiasku, po tom čím si posledné dni prešla, rozhodla sa pre takýto záver. Rozhodla sa sama. Či je rozhodnutie plynulo z prirodzených potrieb alebo z existenciálnych dôvodov, nevieme – výsledkom je, že rodina je pokope. Pointa je jasná aj napriek Ebbiným neurčitým zámerom. _____ „Vidíme“ však aj Boha „pasívneho“. Transcendentálneho. Ďalšiu Božiu tvár v jeho mnohojedinnosti. Objavuje sa v okamihoch relativizmu, efemérnosti. Vtedy, keď si človek myslí, že situáciu ovláda, že je stabilná. Nikdy nie je stabilná. Aj o tom predovšetkým film je: o slobode a krehkosti okamihov. V tomto prípade Boh nie je prítomný, ako niekto „za kulisami“, niekto, kto prstom postrčí „dej“. Taký nie je. Tie veci sa dejú, lebo svet sa deje. _____ Vyššia moc je o slobode v krehkosti, v ktorej je umiestnená. Slobodu vo filme vnímame v scéne single lyžovania, v sexuálnej slobode Charlotte, v „submisívnych“ výchovných postojoch rodičov reagujúcich na despotické tendencie svojich detí, v mimikrických náladách postáv, vo vzťahu Matsa a Fanni, vo vzájomných vzťahoch všetkých postáv a situácií, v ktorých sa ocitajú atď., atď. _____ Vyššia moc je o krehkosti „v slobode“, v ktorej je umiestnená. Krehkosť vo filme vnímame vo všetkých okamihoch, ktoré sa náhle zvrtnú: Tomasova pudová reakcia, vylihovanie na lehátkach v spoločnosti neznámych dám, konverzácia pri večeri, večerná hygiena, scény z chodby; celá dovolenka a jej záver s „filmovým“ odchodom á la happy end, ktorý sa zvrtne na autobusovú mini drámu. _____ Život je nestabilný, ale Boh je stabilný, veta s povahou paradoxu; a človek – čo možno povedať o človeku? Nechcem sa uchýliť k lacnej tautológii: človek je proste človekom. Nie, ešte o tom popremýšľam. _____ Vyššia moc je filmom, ktorý je postavený na okamihu – na okamihu slobody. Rozumovej aj pudovej. Človek je človekom aj keď je tu „vyššia moc“. _____ A teda o čom ten film je? Stále som pridával axiómy, rozširoval základňu. Hral som sa s textom. Je nestabilný. Tak ako jeho predmet. _____ A človek – čo možno povedať o človeku? _____ Človek je slobodný. () (méně) (více)

NeMiQ 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý poetický rozbor jednej na prvý pohľad nevinnej situácie. Situácie, ktorá je riadená pudmi a kto vinní druhého človeka za činy v takej situácii je nie úplne v poriadku. Mohlo by sa zdať, že hlava rodiny pochybí pri ochrane svojich detí, avšak zlyhá práve až potom, pri obhajobe svojich činov a snahe zakryť svoje "pochybenie". Hlavný konflikt vo Vyššej moci je zbytočne nafúknutý a rozjímať sa nad ním 2 hodiny je fakt veľa. Jedine čo stálo za to bolo pár pekných scenérií a metaforické zobrazenie rýchlo rastúcej lavíny v rodine spôsobenej jedným malým krokom mimo odporúčanej a spoločnosťou uznávanej stopy ()

Související novinky

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

14.01.2017

Třetí ročník přehlídky současného severského filmu Scandi představí v kinech nové tituly i tvůrce. Skandinávský rodinný film, komedie, současné i historické drama, horory i detektivky. Zástupci všech… (více)

Scandi II – horký severský koktejl filmů

Scandi II – horký severský koktejl filmů

12.01.2016

Druhý ročník festivalu Scandi nabídne od 13. do 19. ledna přehlídku špičkových severských filmů v komplexním distribučním „cloudu": 13 filmů v deseti českých kinech, 41 VOD titulů na portálech… (více)

72. Zlaté glóby - výsledky

72. Zlaté glóby - výsledky

12.01.2015

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 72. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

72. Zlaté glóby - nominace

72. Zlaté glóby - nominace

11.12.2014

Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu dnes vyhlásila ústy herců Kate Beckinsale, Petera Krause, Pauly Patton a Jeremyho Pivena nominace na 72. Zlaté glóby. Nejúspěšnějším filmem se stala se… (více)

Reklama

Reklama