Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok před svou předčasnou smrtí natočil Risto Jarva, obdivovatel Jacquese Tatiho, odlehčenou satiru o skupině Finů, trávících dovolenou na řeckém ostrově Rhodos. (oficiální text distributora)

Recenze (2)

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Risto Jarva byl evidentně talentovaný režisér, škoda, že umřel tak mladý a škoda, že ho u nás prakticky nikdo nezná. Je to totiž opravdu milý a vtipný snímek. Největším vtipálkem je zde Aimo, který si popletl letadla a místo toho, aby jel do Innsbrucku, dorazil do Řecka. Teď nastala otázka co s oblečením a lyžemi. Ale zdá se, že chlápek je celkem kutil - vyrobil si plavky z kulicha, jen si jaksi z něho zapomněl odstranit bambulky. Vtipní jsou ale i ostatní účastníci zájezdu. Prostřednictvím nich si Jarva bere na paškál některé vlastnosti a nedotatky - například finský patriotismus (zpívání finských písní v autobuse na poznávacím zájezdě), šetrnost a především nezkušenost s cizím prostředím a ciczími pokrmy (vejce na měkko). Jen trochu nechápu ty prostřihy do minulosti těch lidí. //Zhlédnuto v rámci Challenge Tour: 30 dní se světovou kinematografií vol. 2// 85% ()

Pokryvac 

všechny recenze uživatele

Olympijské prázdniny je film pracujúci s kontrastom medzi chladnou fínskou prírodou a slnečným gréckym ostrovom Rhodos. Hlavný hrdina sa v krajine Olympu ocitne omylom, keďže pôvodne smeroval do rakúskeho Innsbrucku, kde sa toho času konali zimné olympijské hry. Na túto dvojznačnosť odkazuje aj názov filmu, ktorý sa pokúša zobraziť postupnú aklimatizáciu fínskeho turistu v netypickej destinácii. Pár vydarených skečov film síce obsahuje, ale humor filmu sa sústreďuje predovšetkým na svojrázne figúrky fínskych turistov, ktorí žiaľ môžu prichodiť zábavní akurát tak vonkajším výzorom. Myslím, že romantický prvok, ktorý film obsahuje, má úlohu predovšetkým prepojiť množstvo nesúrodých obrazov a vyvolávať pocit, že film niekam pomalými krokmi smeruje. Áno, o deji sa nedá príliš hovoriť, humor funguje len zriedka a z romantického aspektu si divák odnesie len poučenie, že výzor predsa len nie je všetko (teda taký divák, ktorý by to náhodou nevedel). Nič výnimočné a scenáristicky nie veľmi vyzreté, ale v globále ide o netradičnú dovolenkovú komédiu s milými figúrkami, ktorú možno ocenia fanúšikovia netradičnej filmovej zábavy. ()

Reklama

Reklama