Reklama

Reklama

Marmato

(festivalový název)
  • USA Marmato
USA, 2014, 87 min

Režie:

Mark Grieco

Scénář:

Mark Grieco

VOD (1)

Obsahy(1)

Odlehlá kolumbijská vesnice Marmato na úpatí andských hor ukrývá jedny z největších zásob zlata na světě. Se stoupající cenou drahého kovu zachvátí Marmato zlatá horečka v podobě zahraničních investorů, kteří začnou skupovat místní doly. Prvotní nadšení obyvatel však postupně střídá deziluze, která eskaluje až v násilné protesty proti přesídlení vesnice nadnárodní firmou. Snímek natáčený v průběhu šesti let vykresluje obraz střetu těžařského gigantu s komunitou horníků, ale je také sondou do života a uvažování lidí stojících na obou stranách konfliktu – jak horníků, tak překvapivě i investora a zaměstnanců důlní společnosti. (Jeden svět)

(více)

Recenze (2)

Jacques1 

všechny recenze uživatele

Upřímný dokument, který nezdůrazňuje ani neobhajuje, ani jedu ze stran konfliktu. Nezainteresované zdokumentování konflikt místních a nadnárodních těžařských společností na pozadí proměn hodnoty zlata na mezinárodním trhu, tak odhaluje nepravosti a přečiny na obou stranách, stejně jako zásadní neporozumění si obou stran v základních hodnotových otázkách. Tam, kde nadnárodní kolos zdůrazňuje pohodlí, stabilitu a vyšší životní úroveň a efektivitu kterou se snaží horníkům nabídnout na oplátku, tam místní komunita touží po tradici. Vzájemné nepochopení vycházející z odlišných životních perspektiv uklidní až pokles cen zlata na mezinárodním trhu. ()

Ihuj 

všechny recenze uživatele

Film na první pohled působí vyváženě, ale spíš je dost jednostranný. Implicitně z něj lze leccos vyčíst, ale ocenil bych přecijen avizovaný pohled druhé strany. Tak, aby to nebyla karikatura. A to píšu přesto, že mám pro ty horníky pochopení a jejich forma squatu mi je blízká. Dobrá hudba, několik veselých momentů i funkčních nápadů. ()

Reklama

Galerie (6)

Reklama

Reklama