Reklama

Reklama

Personal Shopper

  • Francie Personal Shopper (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Mladá Američanka Maureen (Kristen Stewartová) se živí jako osobní nákupčí oblečení pro obletovanou mediální celebritu. Svůj volný čas tráví v podivném opuštěném domě. Je Maureen opravdu schopná komunikovat s dušemi zemřelých? (Artcam Films)

Recenze (123)

POMO 

všechny recenze uživatele

Crossover duchárskej drámy a vražedného thrilleru, s intímnym ponorením do hlavnej postavy, ktorá sa vysporadúva so smrťou brata a súčasne hľadá samú seba. Film výborne využíva emo-hĺbku Kristen Stewart, prenasleduje ju na každom kroku, v každom emocionálnom výkyve, ktorými prechádza ako medzi kvapkami dažďa. Iba v najintímnejšej, masturbačnej scéne ju kamera nechá v spálni samú. Najlepšie zostrihaná, pätnásťminútová (!) esemeskovacia scéna ever. Príjemne mrazivá, depalmovská filmová hračka, ponorená do tajomstiev a nejednoznačnosti, stimulujúca zmyslový prežitok. A to ja rád. [Cannes] ()

verbal odpad!

všechny recenze uživatele

Škaredý nesympatický kluk Kristián Pingl opět vytáhl ze svého pestrého nehereckého rejstříku obligátně konstantní výraz zpruzené emopiče, avšak místo prkenně vysávat homopýry a homodlaky se tentokráte vypravil plašit xichtem duchy. No duchy … Režisér Prdelajas je totiž urputný esoterický artista, tudíž v jeho podání anotované drama/napínač připomíná spíše řídkou rádoby uměleckou sračku/hloupou narkomanskou pičovinu. Navíc k uzoufání nudnou a otravnou. Bylo to přesně takhle, každá scéna cca 10 minut: otrávená pizda jede vlakem, otrávená pizda jede na skútru, otrávená pizda sedí v křesle a tupě čumí do zdi, otrávená pizda vidí šmouhu, otrávená pizda textuje, otrávená pizda si přes zákaz zkouší hadry jiné otrávené pizdy, otrávená pizda se prstí, otrávená pizda znovu textuje, otrávená pizda slyší šramot, otrávená pizda tupě čumí v hotelu, z něhož posléze vyjde asi duch!!! a potom slizký klátič té otrávené pizdy ze scény 7, a nakonec otrávená pizda jede do Ománu, kde, jak jinak, zase stojí a tupě čumí. Ke všem těm jakože sofistikovaným homoforám a anállogiím si ještě připočtěte vskutku bezednou hloubku dekadentně existenciální nitrolebeční prázdnoty pokaždé, když tam někdo otevře hubu, a vyjde vám skvostně metakokotsky vypointovaný stominutový výstřik scénáristické a režijní virchujozity. Ovšem i tak místní, tentokrát převážně maďarské vyhřáté klice transcendentních snílků zařehtaly alegorické vozy a uzrela „intímne ponory do hlavnej hrdinky v eroticko podmanivej atmosfére, významovo bohaté, no ťažko uchopiťelné miešanie žánrových pravidiel, metaforický zmysel motivu zrcadiel a technólogii, ktorý pomôže pochopiť sujet či ezoterickú tématiku, zo ktorej miestami realizmom až mrazí“. Ochochó, ako popičofsky sa dá popísať povrchná, nudná a zle nakrútená jebnutá kokotzina, keď si chalan stále musí stimulovať zmyslové prežitky rukami! ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Když jsem měl na letošním Febiu diskuzi s kamarádem Malarkey na téma Kristen Stewart, bylo mně Tomáškem řečeno "nic moc, nebere mně". Já tedy říkám moc a bere mně a to tak, že si myslím, že v současném Hollywoodu patří mezi nejcharismatičtější a nejtalentovanější herečky vůbec. Film Personal Shopper je toho jasným důkazem, Kristen prakticky nesleze ze záběru a celý film táhne aniž by měla jedinou nudnou scénu. Film není žádný horor ani nějak zásadně strašidelný, ale je velmi poutavě natočen a vyprávěn. Některé scény ti spolehlivě zatají dech a třeba při čtení časových sms bych se po přečtení poslední sms strachy posral. Absolutně dokonalá filmařina mě nutí uvažovat o druhé kino projekci a přišití páté hvězdičky, protože něco tak intimně moderního jsem ještě neviděl. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velmi originální a netradiční propojení existenciálně laděného artového filmu a duchařského soft hororu s kriminálním intermezzem... Jak je typické pro tvorbu Oliviere Assayase, jde opět o různorodou směsici významových rovin, postmoderní propletenec vysokého umění a pokleslých žánrů, ideový synkretismus, mix kosmopolitní hudby (hlavně ta Marlen Dietrich byla magická)...plus naprostá řemeslná virtuozita - bravurní kamera a její jízdy, naprosto úžasný střih (scéna chatování s Neznámým), uhrančivé herecké výkony...a hlavně chytrý a hloubavý scénář a vynikající režie! Tenhle film určitě není pro každého, pro mne osobně jedno z překvapení minulého roku... ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Jděte na to. Neřešte hodnocení, ideálně ani trailer (já ho viděl asi před dvěma měsíci, ale kromě záběru jedoucího skůtru jsem si z něj nic nepamatoval) a buďte otevření. 24 hodin po projekci musím na Maureen pořád myslet, magnetická Kristen Stewart má charizma těch největších hollywoodských hereček. POMO a Wysch film pěkně vystihli a já bych se vůbec nedivil kdyby se Personal Shopper nakonec objevil na konci roku někde v mé topce. Cena za režii v Cannes? Proč ne. P.S. Samozřejmě nejde o horor, ale minimálně jedna sekvence bude i na konci roku určitě patřit mezi letošní top děsivé scény scény, brr. ()

LIVINGDEAD odpad!

všechny recenze uživatele

Když jsem viděl logo TV ARTE bylo mi jasné, že to bude píčovina. Televizní film, nezajímavé herečky....prostě děs. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavá psychologická dráma, která se pouze lehce otírá o Thriller. Kristen Stewart doposud neměla možnost žádným projektem vyloženě nadchnout, tak zde alespoň 2x ukáže cecky a doufá, že si jí tam někdo nahoře všimne. Zaujaly scény s Smskami, jinak nic zajímavého k vidění tu není. Z čeho jsou zdejší intoušové vedle je mi docela záhadou. 55% ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Od první do poslední chvilky osobní, hluboko pod kůží hlavní hrdinky. Ale tam veškerá intenzita končí. V introspektivní, až demonstrativně skromné vrstvě uzavřené nákupčí, v kouzlu obyčejnosti. Žánrové úkroky k duchům jsem nerozklíčoval doteď, dobrovolnou cestu pochybností směrem do zpráv s neznámým i přes nezpochybnitelnou sílu pak sám pro sebe odmítal. Ve chvíli, kdy se vystřelí palčivé příběhové otázky, bych se do oné jinakosti konečně pořádně dostal, ale zneklidňující nejednoznačnost odpovědí je při soustředěně pozvolném tempu až zbabělá a mělnění dosavadních point samým závěrem jakbysmet. Assayas dobrovolně zatáčí do slepé uličky těsně před cílem. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Spoilery. Ústredná hrdinka sa živí ako nákupca vecí (najmä oblečenia v megadrahých butikoch) pre top modelku. Kým sa rozmaznaná fiflena váľa v posteli a rieši chujoviny, ona jazdí na skútriku medzi obchodmi (alebo ešte lepšie lieta v lietadlách medzi krajinami). Okrem toho je však médium a ako bonus má ojedinelú srdcovú poruchu. Jej vinou môže kedykoľvek zomrieť. Rovnakú mal aj jej brat a zároveň dvojča, ktorý nedávno zomrel. Aj on bol médium a sľúbili si, že ak jeden zomrie, druhý mu dá z druhého sveta znamenie, že odišiel v pokoji. A tak hrdinka cez deň pre kozu nakupuje oblečenie a v noci čaká na znamenie od brata, túlajúc sa popritom v strašidelných domoch. No uznajte, toto je vážne originálne. Navyše tu máte jedinečnú príležitosť vidieť prsia Kristen Stewart, ktorá sa mi ako herečka pozdávala už vo Fincherovom Úkryte v roku 2002. Problém tohto filmu je v tom, že som ho vôbec nepochopil. Stretnutie s duchom „ženy, dáviacej ektoplazmu“ malo akože čo znamenať? To bola čistá náhoda, nesúvisiaca s dejom? Kto jej písal správy? Alebo boli iba v jej predstavách? Čo s tým mal ten týpek, ktorého na konci chytila polícia? Naozaj zabil hrdinkinu klientku on, alebo ju zabila Kristen a hodila to naňho? Kto jej dal do bytu šperky od klientky? „Podvedome“ ich z miesta činu prepašovala ona, alebo jej ich tam niekto postrčil? Ak áno, kto? Ten chlapík, ktorého polícia chytila vo finále? A čo mal preboha znamenať koniec?! Že si to hrdinka celý čas iba predstavovala? Ozaj som to nepochopil. Musím ale jedným dychom dodať, že Kristen Stewart podáva kvalitný a sústredený výkon, ktorý ma celý čas držal pri pozornosti napriek tomu, že som vôbec nevedel, čo sa deje. Veľmi silná je i atmosféra. Mňa to skrátka bavilo. Ale neviem prečo. ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

Duchařský horor? Techno thriller? Olivier Assayas evidentně neví, kterým směrem se vlastně ubírat, a tak mezi žánry naprosto bezkoncepčně přeskakuje, aniž by se mu některý podařilo zásadněji naťuknout. Kdyby se rozhodl opustit filmový průmysl, tak by nepochybně našel uplatnění i jako cukrář u pejska a kočičky, jelikož natočil dokonalou bezpohlavní míchanici. Snímku zároveň podráží nohy i k uzoufání utahané tempo, jenž opět svědčí o Assayasově neobratné režii, a především emočně oploštělá Kristen Stewart, která zde bohužel obdržela další roli přímo na tělo. Zejména kvůli jejímu bezkrevnému herectví působí Personal Shopper studeně jako psí čumák. Vůbec se nedivím reakci publika na novinářské projekci v Cannes, kde byla Kristen zcela po zásluze vypískána a vybučena. Jakožto zdejší hororový expert nicméně projevím svou pověstnou velkorysost a udělím snímku alespoň jednu hvězdu. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Intimní studie samoty a odcizení v jiné zemi, která je jako taková mnohem děsivější, než duchařský rámec do něhož je zasazená. Olivier Assayas se noří a lehce šťouchá do společnosti, která žije ve stínu a postupně nahrazuje/vytlačuje lidský kontakt SMS/Messenger zprávami, díky čemuž se tak sama stává duchem bez reálných obrysů a tvarů. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Naprosto rozumím všem nízkým hodnocením. A stejně tak jsem si vědom toho, že ne pokaždé musí být (mysteriozní dramatický) film kompletně pochopen, aby se divákovi na několik dnů pevně nezakousl do mozkovny. Budu nad tím dlouho přemýšlet! ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Tri rozne filmy v jednom baleni a ani jeden z nich nie je ziadna vyhra. Pretoze v hororovych castiach su duchovia z caspera, thrillerova cast je malo rafinovana a dramaticka prilis chladna. A ja vazne nemam pri takto nudnych filmoch chut desifrovat, co to malo cele symbolizovat. Zachranuje to tak iba vynikajuca kirsten stewart, par posobivych momentov a prijemny WTF zaver 5/10 ()

3497299 

všechny recenze uživatele

Assayas velmi důmyslně klame. Když vytvoří dramatickou nebo hororově děsivou scénu, která diváka napíná tradičním způsobem, tak ji utne a posune film jinam, protože tenhle druh působení jej nezajímá. Zajímá jej něco jiného – průřez různorodých, celkem nečekaných rovin, které se významově střetávají v nejistém prostoru. Způsob, jak pracuje v tomhle filmu s nadpřirozenem, mi - pro mě překvapivě - připomíná filmy Kyioshi Kurosawy (náznakovost v mizanscéně, nejistota interpretace a náhlý vpád jasnosti na hranici parodie, který je ovšem zvláštně děsivý). ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá atmosféra, skvelá kamera a výborná Kirsten Stewart. A to je všetko. Zvyšok je typický artový priemer, podenkový film, kde entuziazmus tvorcov, zdá sa, vyprchal ešte v polovici písania scenára. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Personal Shopper vás nedostane ani tak príbehom, ktorý je koniec koncov dosť mätúci a svojim záverom až príliš otvorený a nejednoznačný, ako svojou záhadnou, eroticko-podmanivou a vťahujúcou atmosférou, ktorú má na svedomí prvotriedny výkon K. Stewart a precízna réžia. Myslím, že po tomto snímku si už o K. Stewart nedovolí nikto pochybovať, že je výborná herečka a že ju jej osobitý prejav a originálny štýl hrania radí k tým najzaujímavejším herečkám vôbec. Všetko v tomto snímku stojí a padá na nej, vlastne je v každej scéne a v každej scéne ma dokázala totálne uhranúť. Skrátka tu to po hereckej stránke rozbalila naplno a dala do toho všetko to najlepšie z nej. Škoda toho záveru, nehľadajte v tom nijaké významy ani vysvetlenia, tie sú tak nejednoznačné, že si to každý môže vysvetliť po svojom - 100 ľudí, 100 chutí v tomto prípade platí do bodky. Keby sa to uzavrelo rozumnejšie, mohlo sa po mysterióznej stránke zo snímku vyťažiť ešte viac. Ale aj tak, slušný nadpriemer bez mrknutia. 80/100 ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Neříkám, že jde vyloženě o špatnej film ale je to(za mě) divnej film. Jde o takovej zvláštní žánrovej mix. Jak už je zde uváděno film balancuje někde mezi dramatem, thrillerem a mysteriózním hororem. I přestože Kristen Stewart zahrále celkem dobře vloženě mě tenhle film na prdel prostě neposadil. Lepší 2hězdy. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa parádna variácia na Kim Ki - duka. Nemal som ani najmenšie tušenie čo idem pozerať, až ma pár scén pekne zaskočilo! 90% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Personal shopper bude dlho dráždiť rôznymi možnýmiinterpretáciami. Podľa mňa je ale dôležitejšie to, o čom sa snaží rozprávať a ako to robí, ako nejaké presné zaradenie každého dejového dielika do celkového puzzle. Film o samote a trúchlení, kde to odcudzenie v modernom svete cítiť v každom zábere. Veľmi dôležitý motív zrkadiel, technológií, odpojenia Maureen od sveta mobilom so sluchátkami, to všetko dáva svoj "metaforický" zmysel a je to pre mňa dôležitejšie, ako dokonale pochopiť sujet. Možno je to miestami rozpačité, samoúčelné a Assayas sa predvádza, ale je to veľmi uhrančivé. Niečo v štýle Neon demon, tu sa myslím budú hodnotenia ľudí dosť prekrývať. Ak vám sadlo jedno, sadne vám aj druhé. ()

Související novinky

69. ročník MFF Cannes

69. ročník MFF Cannes

23.05.2016

V neděli skončil 69. ročník mezinárodního filmového festivalu v Cannes, který přinesl mnoha tvůrcům různá ocenění za jejich tvůrčí činnost v oblasti filmu. Patronem tohoto ročníku stal francouzský… (více)

Reklama

Reklama