Reklama

Reklama

Kmen

  • Ukrajina Plemja (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Hluchoněmý teenager Sergey nastoupí do specializované internátní školy. Aby zde „přežil", stává se členem divoké organizace, tzv. kmene. Postupně se sžívá s místním prostředím a přizpůsobuje se jeho režimu. Náhodný sex s jednou z kmenových konkubín však přeroste v lásku a Sergey tak proti své vůli musí porušit všechna nepsaná pravidla společenské hierarchie kmene. (Film Europe)

(více)

Recenze (92)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Odvážný a bohužel trochu delší art o speciální škole pro hluchoněmé. Celý film se obejde beze slov a vypráví hlavně pomocí obrazů a před ničím neuhýbá. ()

Hortensia odpad!

všechny recenze uživatele

Prečo sa dívať na toto a nie radšej na Schlondorffovho Torlessa? Tisíc krát videné, ochudobnené o záberovanie a akékoľvek hlbšie nuansy, obsah. Akoby dlhé zábery, "objektívnosť", akože otvorené extrémne násilie, sex a iné krutosti zo snímky robili festivalového víťaza... Chvála prázdnote. ()

Deschain 

všechny recenze uživatele

Veľa sa o tomto filme pre Art Filmom rozprávala, takže som ho mala ako must-see. Ale popravde, európske kino ma už asi nemôže veľmi šokovať nahotou, sexom či brutalitou, stále sa to totiž v menších obmenách opakuje v príliš veľa snímkach. (Art Film Fest - Cinemax - Trenčín - 26.6.2014) ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný filmový zážitek a vůbec mě nepřekvapuje, že zabodoval právě v Cannes. Kmen je pro festivalové a francouzské publikum jako stvořený. Žádný podobný snímek jsem dosud neviděl a pro mě bylo zábavné pár delších scén pustit v mírně zrychleném režimu, celkové vyznění mi přišlo zcela beze změny. Ukrajina je složitý stát, kterému asi nebudu nikdy nerozumět a nevím, zda do něj vůbec někdy zavítám. Scéna v koupelně nevlídnost a drsnost jen podtrhuje, musel jsem odvracet zrak a to snesu ve filmu opravdu hodně. ()

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Je známá věc že současné drama umí mnohem lépe než našinec Poláci Maďaří i Rumuni, ale že takto brilantně dokáží kolem nás znakovat i Ukrajinci jednoho nepřipraveného skoro překvapí. Luxusní festivalový kousek, syrový, celý bezeslov, přičemž se nejedná o retro němého filmu, ale o originální "hluchoněmý" snímek. Drsné ale nevtíravé, jen z povzdálí kamery chladně dokumentující. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Ťažko dokážem film ohodnotiť hviezdičkami, ale mám k nemu čo povedať... hmmm.... napísať. Predovšetkým je ,,Kmeň" tvorený na efekt so všetkými pozitívami aj negatívami, ktoré z toho vyplývajú. Má jednotný režijný štýl, kedy sú jednotlivé scény tvorené staticky alebo dlhými jazdami kamery nakrútenými na jeden záber, pričom strih slúži iba na prechod do ďalšej scény. Samozrejme všetko bez hudby a takmer! úplne bez slov. To, že vo filme nezaznejú žiadne skutočné dialógy neznamená, žeby sa odohrával čisto v komunite hluchonemých (viď. napr. scény vo vlaku), iba je vyrozprávaný z ich pohľadu. Výraznejšie pripomienky mám skôr k obsahovej stránke. Prostitúcia medzi hluchonemými dievčatami mi prišla prehnaná (neviem, ako to na Ukrajine chodí, ale predsa len...) a explicitne znázornená nahota a sexuálne scény akoby mali podporiť surovosť príbehu, ktorý vygraduje poslednou scénou a... čo ďalej? To nevieme, hoci tušíme možné následky. Pohľad na odvrátenú stránku života ukrajinskej hluchonemej mládeže mi preto prišiel premrštený a ťažko povedať nakoľko odráža realitu. Päť rokov pred ,,Kmeňom" aj Slovensko nakrútilo film v znakovej reči - Legenda o nepočujúcich. (1020. hodnotenie, 81. komentár k filmu) ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Hodně syrové drama o smutné lásce v ukrajinském pasťáku má silný potenciál. Ten je jistě podržen i tím, že ve filmu hrají hluchoněmí a nikdo v něm tedy nepromluví ani slovo. Což je výborný nápad, ale hned v úvodu konstatovat, že film nebude s titulky, neb je srozumitelný i beze slov (což je fakt), mě poněkud dostalo. Ne, asi bych nebyla filmovou fanynkou v éře němého filmu. ()

Defaultovna 

všechny recenze uživatele

Jediné, čo sa tomuto filmu nedá vytknúť, je koncept, ktorý ma zaujal. Moja návšteva kina mala byť odpoveďou na otázku, či som schopná vydržať dve hodiny sledovať príbeh hluchonemých ľudí, zahraný hluchonemými ľuďmi, bez akéhokoľvek záchranného kolesa v podobe titulkov. Vydržať som síce vydržala, ale výhrad voči tomu, čo som mala možosť vidieť, je neúrekom. 1) Chabé herecké výkony a vyslovene zle zahraté niektoré scény (najmä neústále sa opakujúce ruvačky). 2) Samoúčelné a na city hrajúce násilie korenené totálnou absenciou čohokoľvek pozitívneho, čo po čase zunuje a lezie na nervy. Ešte aj tá sľubovaná láska z oficiálneho distribučného textu má pachuť únavnej depresívnosti a nesympatickej vulgarity. 3) Stopáž pridlhá na to, aby dokázala vhodne zafungovať v kombinácii s dejovou linkou. Celé to mohlo mať pokojne aj o pol hodiny menej. 4) Nulový počet postáv, s ktorými by sa divák mohol aspoň trochu stotožniť, identifikovať sa nimi a prostredníctvom nich na celý príbeh nazerať. Takto som ostala len hluchonemou pozorovateľkou emočne impotentných charakterov. 5) Fakt, že keby išlo o hovorený film, bola by to exploatačná nuda. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Viděno díky Pastiche Filmz aneb po dlouhé době jsem šla do "kina". Přímo po zhlédnutí musím dát 3,5*, protože jsem totálně otřesena tím koncem (a ano musela jsem si zakrýt oči, protože jinak by se mi udělalo blbě) a vůbec mi to přišlo takové nijaké.. kdyby se tam řeklo byť jen jedno slovo, byl by to film odsouzený k zapomenutí... Zvláštní je v podstatě opravdu jen svým zpracováním a prostředím a tím, že když je to film o sluchově postižených, nepotřebuju přece titulky... na co vědět, o čem se dohadují, si to vyvodím totiž ze situace ne? Uvidím, jak se mi to rozleží v hlavě a zítra přehodnotím. Dodatek o 4 dny později: Hodnocení nechávám, jen ještě něco doplním a možná to bude obsahovat spoilery. Celé to stálo na tom, že tam nepadne ani jedno slovo (pro nás slyšící a nerozumějící znakové řeči), nepřečtete si titulky, nezazní žádná podkresová hudba, prostě jen musíte vnímat okolní zvuky. Zbystří vaši pozornost a když si den na to pustíte ukecaný film La grande bellezza, tak docela nestíháte:) Skvěle bylo zvolené prostředí a vzájemné vztahy mezi postavami. Na Ukrajině je teda normální, aby nějaký gang zabíjel lidi a okrádal je, dvě jejich kurvičky byly i prodejné kurvy pro kamioňáky, přičemž všemu přihlíží učitelé, kteří je klidně dovezou na místo činu nebo jim seženou pasy do Itálie (asi aby mohly šlapat tam za větší prachy). Ta tíseň a absurdita, že když tam někdo někoho znásilňuje nebo zabíjí a nikdo to neslyší, je přímo děsivá. Prostě trošku psycho film, po kterém člověk musel jít aspoň na sklenku vína, aby se vzpamatoval. Celé to bylo surové, drsné a velmi autentické (takový sex v žádném jiném evropském filmu asi neuvidíte, prostě ničím přikreslované). Z filmu jsem si vzala dvě varování. Za prvé nikdy nemít u postele těžký noční stolek, jinak..... (doplňte si, co se asi stane a pro správnou odpověď se na to musíte podívat) a za druhé nechválit svému žákovi, jak hezky udělal dřevěnou palici, jinak vás s ní potom klepne a okrade. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zoufalý boj orwellovských prolétů o přežití na současné Ukrajině. 1) V prvním plánu lze chápat film jako dost tuctový příběh ze života na internátu pro neslyšící. Ukrajinské reálie se poznají ihned - otlučené, zanedbané, jako z postapokalyptické budoucnosti._____ 2) Snímek má ale svůj background. Je jím ochromená společnost se zakrnělými sociálními funkcemi. Oficiální školní život nemá s realitou nic společného (zřejmý sovětský syndrom). Postavy se vrací do jakési kvazi podoby prvobytně pospolné společnosti - společně vyrážejí na lov, z jehož výtěžku pak žijí._____ 3) Úloha znakové řeči je jasná - oprostit diváka od slovního balastu a nechat na něj v plné míře dopadnout dění ve své nepřiklášlované surovosti. Pokud jde o mě, podařilo se._____ 4) Postorwellovští proléti jsou zanecháni sami sobě podobně jako jejich předchůdci. Na nich totiž opravdu nezáleží._____ 5) Ocenil jsem pěkná těla kluků._____ 6) Celovečerní debut 40letého Kyjevana Myroslava Slabošpyckého (scénář, režie, produkce) nesporně zaujal. Počkám si na jeho další díla. ()

hygienik odpad!

všechny recenze uživatele

Prečo podľa mňa nemá zmysel film vidieť: 1. Snáď som ešte nikdy nevidel nič, čo by bolo vzdialenejšie pojmu mainstream. 2. Dialógy mi tam naozaj zúfalo chýbali a dej zobrazoval hnus a marazmus v pre mňa neakceptovateľnej miere. 3. Po opustení kinosály som ešte 10 min vulgárne nadával, v snahe dostať zo seba negatívne emócie a sklamanie. 4. Je smutné, že kvalitné remeselné prevedenie sa tu dalo do služieb "fatalistickému negativizmu". ()

PP66 

všechny recenze uživatele

Naturalistický snímek ze života společenství hluchoněmých plný agrese, brutality a zločineckých praktik je umocněný tím, že se odehrává beze slov. Scény domácího potratu a závěrečných vražd jsou obzvláště drsné. Velmi dobře umělecky zpracováno, řekl bych až zolovsky... Film z opačného spektra lidských emocí než odpolední Marvellous. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Pro diváky velmi náročné, skoro až nevděčné zpracování jinak velmi prostého příběhu. Kromě mnohdy samoúčelného násilí a prostituce (a dost ošklivé scény potratu) se toho totiž ve více než dvouhodinovém filmu moc nestane. ()

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Snad poprvé v životě mě mrzelo, že neumím znakovou řeč, ačkoliv její znalost není ke sledování filmu nutná. Film mě zaujal na první pohled nejen zemí původu (poslední dobou se hodně zaměřuju právě na filmy z východní Evropy), ale hlavně nezvyklým formátem, který režisér zvolil. Je jasné, že tenhle film díky tomu nemá šanci stát se kasovním trhákem pro masy, zároveň se ale nejedná o čistej art, kterej by pochopilo jen pár kavárenských inteleguánů. Žánrově se pohybuje někde mezi dramatem a thrillerem, nejlíp k němu však sedí slovo naturalistický. Bez jakéhokoliv hudebního podkresu a řeči slyšíme pouze zvuky okolí a tak se můžeme lépe zaměřit na děj samotný, který je nám prezentován v dlouhých kamerových záběrech téměř bez střihu. A ačkoliv byli do hlavních rolí zvoleni neherci, kteří nikdy před kamerou nestáli, odvedli výkon velmi nadpůrměrný, zejména pak Yana Novikova v roli mladičké hluchoněmé prostitutky. I prostředí samotné je bez problému uvěřitelné, stejně jako chování postav. Za mě velký palec nahoru a ve znakové řeči pravím "děkuju". ()

aniabo 

všechny recenze uživatele

Fascinující kamera, asi nejhustší steadicamy za celou sezónu, (oceňuji hlavně tracking shot z jídelny přes dvorek, žádost o pasy, obcházení kamioňáků), na druhou stranu se občas stane, že kompars vstupuje do záběru tak strojeně, že člověk skoro slyší režisérovo TEĎKA. Lokace, kostýmy neuvěřitelně hnusný, celej internát je k poblití, paní gynekoložka si utírá ruce do umolousanýho ručníku a pacientku posadí na zablácený prkýnko, když se holky oblíkaj "hezky" vypadaj o něco líp než splachovadlo, takže za to velký ocenění. Filmu je rozumět, je uplně jedno že to je ve znakový řeči. Sex, rvačky, potrat nevypadaj reálně, ale scény fungují, protože herci hrajou jak o život. Téma dospívání-je-těžký-kor-se-špatnou-partou je tisíckrát líp zpracovaný jinde, takže z toho neseru, "proč hezký holky končej na chodníku a proč dobrý kluci končej u hrobníků" je text od Chaozzu z devadesátejch let kámo, nevim, proč by mělo bejt tak šokující, že je to stejný u hluchoněmejch. A konečné rozbíjení hlaviček nočním stolečkem je dost na efekt. ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je film pro Klub otrlého diváka. Což vůbec nemyslím jako výtku, ale přiznejme si, že spokojené divačce hardcore z Padesáti odstínů šedi by mohl způsobit klidně i nějakou tu srdeční příhodu. Film ukazuje Ukrajinu v celé její umolousané kráse, hlavně tedy to, o čem se příliš nemluví. A tak se tedy nemluví ani tady. Stačí se dívat.... Bída a zmar. Krádeže. Šikana, která nikoho nezajímá. Prostituce jako běžný jev, přitom ale žádná ochrana, úplně ve mně zatrnulo, když jsem viděla pohlavní akt bez kondomu. Uf. A prakticky žádná budoucnost. Film je dvouhodinový, přičemž druhá hodina je naprosto srozumitelná, brutální, nezapomenutelná a za tu bych vysolila 5 hvězd. Problém vidím v hodině první. Jedná se totiž skutečně o „němý“ film, kdy jedinými účinkujícími je komunita hluchoněmých, kteří se mezi sebou dorozumívají posunkovou řečí a my jsme jenom pozorovatelé. Zatímco v brutální závěrečné hodině to nevadí a jsme schopni porozumět bolesti, bezmoci a všemu kolem, první hodina, ve které se toho zas až tak moc neděje a má nás připravit na to, co bude potom, je prostě příliš dlouhá. Podle mého názoru by jí prospělo buď otitulkovat posunkovou řeč anebo výrazně zkrátit. Plné 2 hodiny jsou na film, kde nepadne jediné slovo, strašně moc a věřím, že to odradí mnoho diváků ještě před tím, než je film začne bavit. Nakonec nemusím chodit daleko, můj partner to se slovy „potřebuji vědět, o čem mluví, nerozumím“ vzdal ke své škodě těsně před tím, než začalo krvavé finále. Už kvůli přepálené stopáži a první polovině, která by potřebovala nůžky jako sůl, musím tedy své hodnocení snížit. Váhám mezi třemi a čtyřmi hvězdami, protože ani jedno hodnocení nebude úplně spravedlivé. Každopádně je však Kmen film, na který jen tak nezapomenu. 70% ()

Související novinky

Be2Can: Filmy z Berlinále, Benátek a Cannes

Be2Can: Filmy z Berlinále, Benátek a Cannes

30.09.2016

Festival Be2Can, který se uskuteční v kinech v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci a Zlíně od 6. do 12. října 2016, zveřejňuje kompletní program, jehož ozdobou bude čerstvá držitelka Ceny poroty z Cannes,… (více)

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

02.12.2015

Oscarová sezóna pomalu začíná a jako tradičně se o první důležitá ocenění postarali pánové z National Board of Review. Tohle recenzentské sdružení potvrdilo, že nový Šílený Max nezasáhne jen do… (více)

Reklama

Reklama