Reklama

Reklama

Kmen

  • Ukrajina Plemja (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Hluchoněmý teenager Sergey nastoupí do specializované internátní školy. Aby zde „přežil", stává se členem divoké organizace, tzv. kmene. Postupně se sžívá s místním prostředím a přizpůsobuje se jeho režimu. Náhodný sex s jednou z kmenových konkubín však přeroste v lásku a Sergey tak proti své vůli musí porušit všechna nepsaná pravidla společenské hierarchie kmene. (Film Europe)

(více)

Recenze (92)

Everyone 

všechny recenze uživatele

Lidé si ani neuvědomují kolik klíčových informací se jim dostává skrze verbální jazyk. Sice to vnitřně předpokládají, ale plně to nedocení asi nikdy, pokud daný smysl neztratí, nebo zda se s němým prostředím otevřeně nestřetnou osobně či jinak například prostřednictvím filmu. ___ Jestliže se osobně ocitáme v prostředí jehož jazyk neovládáme, tak to přináší velký stres. Musíme vydat hodně energie a pozornosti pro zachycení, alespoň nějaké informace. Naštěstí kamera nám zde ve filmu snímá celé dění, takže nemusíme kmitat očima a zjišťovat, zda sdělení přichází nebo nepřichází - divákovi stačí zrak, i když pro plné pochopení kontextu vzniká mnoho bílých míst. Nikdy jsem si plně neuvědomil kolik informací o světě, ale i ve skupinovém dialogu, nebo v potenciálním nebezpečí (např. ve filmu ten couvající kamion) se k nám dostává sluchem. Díky sluchu máme oči soustředěny, kam potřebujeme, kde je to nezbytné. Pokud tento senzor chybí jsme vystaveni velkému nebezpečí. Nemůžeme včas a následně i adekvátně reagovat. ____ Také jsem si nikdy neuvědomil, že když hluchoněmí trpí, tak neřve, nevolá o pomoc, což chápu v uzavřeném společenství jemu podobných, ale na veřejnosti je asi nutné si tento fakt připomenout jako možnost. Svět hluchoněmých je více kontaktní, než klasický svět zbytku společnosti. ___ Podobný film jsem nikdy neviděl. Na scénu s potratem a závěrečným "happyendem" asi nikdy nezapomenu. ()

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Mrazivo brutálna záležitosť okorenená priam hnusným východoeurópskym prostredím ukrajinskej internátnej školy. Všetko staré, ošarpané, rozbité, počmárané a hlavne tiché. Sledovať tento film a nebyť niektorými scénami priam zaskočený, to ani nejde. Hlavne keď ste vystavený ukážkam živorenia hluchonemých teenagerov - prostitúcia, krádeže, bitky. Ich snaha nájsť samých seba vo svete večného ticha sa divákovi rozpadá počas filmu pred očami. S napätím očakáva ako ďaleko ho Kmeň ešte zavedie. Bude to ďalej ako na starý internát s modrými stenami? Ďalej ako na parkovisko kamiónov? Ďalej ako do domácnosti ženy, ktorá potajme praktikuje potraty? Áno, Kmeň vás zavedie omnoho ďalej, len vám tie ostatné miesta neukáže. Sú totižto skryté v hlavách každej jednej z postáv. Ich tajný svet, ktorý sa bije so svetom skutočným. A skutočný svet si chce každý upraviť natoľko, aby sa aspoň priblížil tomu svetu, ktorý si predstavuje v hlave. Aby sa tak stalo, musia niektorí zmiznúť. Mrazivo. Brutálne. Potichu. Efekt celému filmu nedodávalo iba to, že v ňom nepadlo jediné slovo, ale aj veľmi dobrá kamera striedajúca dlhé statické zábery so zábermi rýchlymi a dynamickými. ()

m4xp4yn3 

všechny recenze uživatele

"..." Strhnout diváka nikoliv režijní, hereckou nebo vypravěčskou virtuozitou, ale chytře zvoleným a zrealizovaným konceptem. Stačí vystavit diváka něčemu s čím nemá zkušenost. Z Kmene si lze mnoho odnést, ne však že by něco vyplývalo z děje, hlavní hodnoty filmu jsou ukryté v jeho formě, mezi plátnem a divákem, v meta-rovině. Jste vrženi do světa hluchoněmých, dvě hodiny v jejich společnosti, přihlížíte normálním situacím (btw. ze zajímavě zvolených úhlů), a každá je zajímavá, jelikož probíhá jiným způsobem než ve světě slyšících. Chvílemi propadáte dojmu že sledujete zvířata. Přemýšlíte o jazyku, hovoru, řvaní a povzdechu, protože vám chybějí. Potřebujete je, dělají vás lidmi. "..." K páté hvězdičce schází odstranění příběhových nedostatků, chyběl mi nějaký zásadní dramatický moment. (Zde si uvědomuji, jak je k navození dramatu ve filmu důležitý zvuk a hudba. Jde to vůbec bez nich pořádně? A znají vůbec neslyšící lidé patos?) Každopádně doporučeníhodný, unikátní a podnětný zážitek. A výraz "zážitek" v tomto případě myslím doslova. ()

Doutas 

všechny recenze uživatele

Filmařsky to sice není na plný počet, ale sílou prožitku určitě ano. Kmen navazuje na často propírané téma mladistvé zločinnosti a násilí na školách, které je však zde dotaženo do opravdového extrému. To, že se ve filmu postavy dorozumívají jen znakovou řečí, nijak nebrání porozumění, příběh je relativně jednoduchý, herecké výkony hluchoněmých herců přesné a podivuhodně intenzivní. ()

Zed70 

všechny recenze uživatele

Chceš li s vlky žíti, musíš s nimi výti. Pravidla kmene jsou neúprosná. A pokud jde o kmen hluchoněmých v postsovětské Ukrajině, jsou víc než drsná. ()

Misoponia 

všechny recenze uživatele

Nebudu popírat, že hlavní zajímavostí (a předností) filmu je, že je celý ve znakové řeči bez titulků. Takhle funguje v podstatě jako němé filmy ze začátků kinematografie. Příběh je pěkně vystupňovaný až do překvapivého závěru. Odcházela jsem z kina s pořádnou depkou. (Be2Can 2014) ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Nevidel som veľa ukrajinských filmov....ak vôbec....preto som bol zvedavý a o sklamaní nemôže byť ani reči. Unikátne natočená dráma len v posunkovej reči bez potreby nejakých titulkov, pričom môže byť nevýhoda väčšiny divákov, ktorí posunkovej reči nerozumia, ale v tomto filme to vôbec nevadí. Zámer režiséra vyšiel. Niektoré scény zdĺhavé, niektoré zbytočné, niektoré zbytočne zdĺhavé, ale naopak ma prekvapili niektoré dosť explicitne zobrazené scény, najmä tie sexuálne. Chcel som dať štyri hviezdičky, ale tomu záveru som neuveril a čakal som trošku viac, aj keď bol zaujímavý. Proste u mňa len tri silné hviezdy, ale určite alternatívny film roka 2014. 65 % ()

deizolator 

všechny recenze uživatele

Naprostá pecka je nápad natočit film o hluchoněmých a nedat k tomu titulky, už to si zaslouží nějakou tu hvězdičku navíc. Já jsem nic podobného ještě neviděl. Myslím, že není vůbec podstatné, co si tam protagonisti povídali, protože z děje to je možné pochopit a beztak by to nebyla žádná sofistikovaná diskuze, která by mohla na "smyslu a účelu" filmu cokoliv změnit. Měl bych výtku pouze k tomu, že je film realistický. Sám znám prostředí postsajúzu a jeho lidí osobně, takže brutalita, otupělost a úpadek skutečně autentický je. Věřím, že i sám učitel odborného výcviku by se zapojil jako pasák. Nevěřím prázdným nočním chodbám bez dohledu, chvílemi mi přišlo, že ten ústav se nachází někde v Pripjati po výbuchu reaktoru. Nějaký buzerující školník nebo děžurná by podle mě neuškodili. Trochu jsem se nevyznal v hlavním hrdinovi, který chvílemi působí jako oběť prostředí ukrývající v sobě čestnou dušičku, a chvílemi jako stejně cynické hovado jako jeho spolužáci. Naopak zde kritizované zdlouhavé scény mi vůbec nevadily, protože byly vizuálně zajímavé, včetně porno vsuvek. Každopádně u popkorňáků film asi nezaboduje, minimálně kvůli té vizuální strnulosti a absenci nějakého prvku naděje či dobrého člověka (v Hollywoodu by to byl např. bodrý černoch v roli děžurné nebo Harrison Ford v roli psychologického poradce). Dalo se z toho vycucat ještě víc, ale čtyři hvězdy si to zaslouží určitě. ()

Cerebrum 

všechny recenze uživatele

Pro forma. Jedinečný filmařský experiment popisující prostředí, na které vlastně stačí jediná věta: všichni jsou v pr.. Konec je až příliš doslovný. Samozřejmě je to art na druhou, takže ke sledování nekonečných exploitačních scén doporučuju antistresové omalovánky nebo voodoo medvídka, popřípadě polštářek pod krk pro lepší spánek. ()

ProfiDivak 

všechny recenze uživatele

Určite oveľa viac pre diváka ako len (SPOILER) návod na likvidovanie spolubývajúcich komodou alebo (SPOILER) na opichanie dievčaťa, ktoré sa pri vyvrcholení plazí po zemi ako Sméagol z Pána prsteňov. Slová mi nechýbali, v rámci svojich možností som si ich nahradil a ponúkol som sa sám sebe ako rozprávač. Bolo o čom. ()

Polgedney 

všechny recenze uživatele

Rozhodně unikátní zážitek, viděl jsem i s anglickým komentářem s režisérem. Líbilo se mi kolik z toho filmu bylo "skutečný". No nicméně i tak jsem většině nerozuměl a příběhu jsem se držel jen tak tak. Kvůli tomu asi ani hvězdu neberu ale je pravda že film si mě neudržel 100% času a choreografie rvaček na mě byla bohužel až moc umělá. ()

sososo 

všechny recenze uživatele

Pokud má film více než dvě hodiny a nezazní tam ani jedna replika a já vydržím v kině, musí na tom něco být... Postsocialistický Pán much, zabalený v reáliích Ukrainy na počátku třetího tisíciletí. Co jiného je domov pro hluchoněmé, než ostrov uprostřed oceánu společnosti, která vás z větší části naprosto ignoruje, z menší by vás nejradši eliminovala už v lůně, protože nechápe, proč by z toho minima co má, měla ještě přispívat na takové jako jste vy. A pokud se uvnitř nastaví pravidla na zákon džungle, není cesta ven. I záblesk citu nakonec vyústí v ještě důslednější potvrzení nastoleného řádu. ()

fola 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně jde o jeden z nejzajímavějších a nejrozporuplnějších filmů letošního roku. Druhá polovina rozhodně není pro slabší povahy, což byl částečně i můj případ... ()

raikonen16 

všechny recenze uživatele

Naprosto radikální film, navíc zahalený do nezvyklého konceptu. Díky této kombinaci se o celé vyprávění stará excelentní kamera a především divákova představivost, protože z gest/znakové řeči toho nelze vyčíst příliš, vy si tedy musíte domýšlet, co každá postava svými gesty říká. Herecky ale jinak nelze mluvit o nějaké hitparádě, ale možná právě proto vypadá Kmen ještě opravdověji. Dle mého dlouhé scény bez střihu nenudí, jsou řešeny velmi chytře a filmu velmi pomáhají. Korunu tomu nasazuje dechberoucí/nechutný (nehodící škrtněte) závěr, který si budete ještě hodně dlouho pamatovat. běžný divák ale ruce pryč! ()

veru.loam 

všechny recenze uživatele

Během prvních minut filmu jsem si říkala, že má opravdu velký potenciál, ačkoliv zároveň bude jeho sledování pořádná výzva. Vydržet totiž déle než 2 hodiny tichý film beze slov a bez hudby, to asi nebude jen tak. Postupně jsem si na tichý formát zvykala a bylo zajímavé se více soustředit na výrazy a chování lidí, než obvykle, více si všímat detailů a domýšlet si části příběhu. Zvládnout by se to tedy dalo. Co ale opravdu nebylo možné vydržet jsou neskutečně dlouhé scény na jeden záběr, kde se vlastně vůbec nic neděje... Surovost a hrubost filmu nehodnotím záporně (ačkoliv to rozhodně nebylo nic příjemného pro oči), vykresluje totiž pravou atmosféru příběhu a vlastně je téměř tím jediným, co celé dvouhodinové dílo okoření. Potenciál tohoto filmu přišel vniveč. V průměru jsem se cítila víc znuděná než zhnusená, což určitě nebyl záměr. Myslím, že kdyby se snímek zkrátil třeba na polovinu, vyšel by z toho lépe. 35 % ()

Související novinky

Be2Can: Filmy z Berlinále, Benátek a Cannes

Be2Can: Filmy z Berlinále, Benátek a Cannes

30.09.2016

Festival Be2Can, který se uskuteční v kinech v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci a Zlíně od 6. do 12. října 2016, zveřejňuje kompletní program, jehož ozdobou bude čerstvá držitelka Ceny poroty z Cannes,… (více)

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

02.12.2015

Oscarová sezóna pomalu začíná a jako tradičně se o první důležitá ocenění postarali pánové z National Board of Review. Tohle recenzentské sdružení potvrdilo, že nový Šílený Max nezasáhne jen do… (více)

Reklama

Reklama