Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavním hrdinou filmového podobenství zpochybňujícího nadřazenost lidské rasy je pes Hagen, který je řízením osudu oddělen od svojí milující paničky, třináctileté Lili, a musí se naučit přežít na ulicích Budapešti. Tam mu ze strany lidí stále hrozí nebezpečí, přesto se Hagenovi podaří získat psí společníky a přežít, aby se ve strhujícím finále postavil do čela dvousethlavé smečky psů a vrátil svým trýznitelům vše i s úroky. (Artcam Films)

(více)

Recenze (69)

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Největším problémem filmu je jeho rozdělení do dvou dějových linií - jedné psí, která zaujme a jedné člověčí, která je vyplněná vatou. Osobně bych ocenil oslabení "rodinného příběhu" ve prospěch rozvinutí podobenství, které se v jednotlivých symbolech objevuje jen sporadicky (ale přiznávám, že u věty "Už dělají seznamy" mě trochu zamrazilo). Možná ale právě o to režiséru Mundruczóovi šlo - vytvořit film pro širší vrstvy, který zároveň ponese aktuální poselství o nesnášenlivosti a xenofobii. Závěr filmu bych naopak vyzdvihl. Hodně jsem po projekci přemýšlel o fenoménu roztřesené kamery - jakkoli mi to přišlo na začátku otravné a samoúčelné, není pochyb o tom, že recipientova snaha "ustálit" obraz pomocí detailu, na který se soustředíme (nejčastěji na lidském obličeji) způsobuje, že takto snímaný film navozuje dojem kontaktnosti. Což pro budování vztahu k postavám má určité opodstatnění. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Rise of the Planet of the Dogs in Hungary. Žánrový mišmaš, ktorý nie je ani artom, ani mainstreamom, ale má rovnako blízko k obidvom a vo svojej podstate by prakticky ani nemal fungovať. Je totiž zlúčením rodinného dobrodružného filmu o zatúlanom psovi v štýle Lessie, sociálnej drámy o rebelujúcej teenagerke a v závere vynikajúcou prácou s davom psov až post-apokalyptickým filmom a atmosférou dokonca drsným animal hororom až slasherom. Z artu si berie neotrelý nápad, z mainstreamu zase divácky atraktívne podanie a teda svižnú kameru, pompéznu hudbu a energický strih, no v závere zároveň aj pár klišé s tým spojenými, ktoré sú príznačné skôr pre blockbusterovú produkciu (nedostatočná hĺbka, skratovitosť, diane na efekt a pod.) a ktorú sú v nej ľahšie ospravedlniteľné než v podobnom „arte“ alebo v prípade White God skôr „polo-arte“. Samotná myšlienka filmu o nadradenosti rasy sa tak stáva pomerne banálnou, využíva iba prvoplánovú symboliku, čo je v prípade podobného nezávislého filmu podstatný problém. Napriek tomu sa prikláňam k vyššiemu hodnoteniu, pretože podobný „artový blockbuster“ tu snáď ešte nebol a jeho jedinečné davové scény so psami sú jednoducho famózne. CELKOVO: 3,5* (7/10) ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Zrození Planety psů. __ Kornél Mundruczó měl zřejmě ambici natočit poctivý umělecký film (film se v dedikaci přihlašuje k zřejmě nejslavnějšímu maďarskému auteurskému režisérovi Miklósi Jancsóovi) na téma krutosti člověka vůči zvířatům (nebo možná obecně krutosti silnějších vůči slabším?), ale za mě se výsledným tvarem více blíží poetice nízkorozpočtových (a právě proto) exploatačních horrorů. Ano, tušil jsem do čeho jdu. Ano, věděl jsem, že se mi spousta scén nebude líbit. Ale... tenhle film to své téma tlačí děsně na sílu, zcela zřetelně manipuluje s mírou divákova (spravedlivého) vzteku. Příklady: pracovníci odchytové služby jsou očividně sadisté (jako by už tak nebyl dost znepokojivý svět, v němž jde odchytová služba na psa s tyčí s zdrhovací smyčkou, aby ho mohla zavřít do kotce, ne, zdejší "chytači" si to musí ještě užívat); většině dospělých postav silně vadí, že je Hagen kříženec (tj. že není čisté rasy), fakt jsem čekal, kdy začnou hajlovat(!); těm, kterým Hagenův původ nevadil, těm hned začalo v hlavě šrotovat, jak by na něm mohli vydělat (tedy dospělí: buď toulavého psa nevidí, nebo ho chtějí zlikvidovat, nebo se jim oškliví, nebo ho chtějí zpeněžit); vážně široko daleko se nenachází nikdo, kdo by neměl empatii na úrovni dozorce v lágru - já si tedy o lidstvu nikdy nemyslel nic dobrého, ale tady to už zavání karikaturou. Poslední půlhodina, v níž spoiler zdivočelí psi povraždí všechny, kteří Hagenovi kdy ublížili (včetně udavačské sousedky, jejíž ústrk Hagen nemohl pochopit), jako by v celé Budapešti nežil nikdo další spoiler radši ani komentovat nebudu, bůhví k jakým béčkovým hovadinám a.k.a. Žralokonádo a spol. bych se musel vztáhnout, aby se mi podařilo to finále vám nezasvěceným nějak přiblížit. 35 % ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nemám moc rád filmy, které jsou především podobenstvím, a nemám ani moc rád filmy, které se snaží diváka citově vydírat, jako že se třeba ubližuje psům. Jenže tenhle snímek to všechno podává tak nějak smysluplně a dobře, že jsem tím byl zaujatý, stejně jako prezentováním finálního vyznění filmu. Tohle bylo dobré. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Drama? Thriller?? Spíš úsměvné... Režisér, jak se dočítám, chtěl tímto podobenstvím svobodněji vyprávět o postavení znevýhodňovaných menšin. No nevím... Možná příště... ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Upozornenie!!! Rozhodne neodporúčam milovníkom zvierat. Nie, že by sa tu zaobchádzalo počas natáčania zo zvieratami nejako neadekvátne, zle a trpeli by ale príbeh túlavých psov je naozaj emotívne silný a dokonca sa mne tlačila nejaká slzička von, keď som videl ako hrôzostrašne krutý dokážu byť ľudia voči zvieratám. Maďarský film Biely Boh má v sebe dve dejové linky. Zaujímavé je, že sa snímka začína jednou, ktorá sa po čase rozdelí aby sa až v samotnom finále spojili a tak splynuli do pevného jednoliateho celku. Ako hlavné postavy tu máme 13 ročné dievča Lilly a jej psa, miešanca Hagena. Dievča má rozvedených rodičov a býva u matky. Zhodou okolností jej mama musí vycestovať za prácou do zahraničia bez nej, takže pár mesiacov musí zostať aj zo svojim psom u svojho otca. Ten sa po dni rozhodne, že sa psa zbaví, pretože nejde o čistokrvné Maďarské plemeno a musel by zaňho platiť smiešnu "daň". A tak ho surovo ho vyhodí na ulicu. Dievča je z toho zronené a tak sa začne flákať po vonku, navštívi diskotéku, opije sa, policajti u nej nájdu drogy a tak ďalej. Príbeh psa je však ešte zaujímavejší. Hagen, ktorý bol vždy navyknutý na rozmaznávanie od svojej paničky sa stretáva s krutou realitou sveta ľudí. Najprv naňho začnú poľovať zamestnanci útulku, je nádherne vidieť aké pocity pociťuje pes. Nemá ani len potuchy, že by sa mu chcelo ublížiť. Nakoniec si ho na silu privlastní jeden bezdomovec a predá ho chlapíkovi, ktorý ho nasledovne predá na psie zápasy. Tréning ktorý urobí z mierumilovného hafana vraždiaci stroj, je veľmi krutý a silne emotívny. Nakoniec sa psovi podarí ujsť ale jeden krvavý zápas z pitbullom však absolvuje, kameramansky je to perfektne zvládnuté. Aj tak sa nakoniec dostane do útulku a tu to začne byť ešte zaujímavejšie. Nasledovná časť je vyslovene metaforická. Pes, ktorý sa naučil žiť z ľudmi v ich svete začne premýšľať ako človek a tak sa začne aj chovať. Podarí sa mu oslobodiť z útulku a vypustiť asi 200 bojových plemien. Na čele tejto armády začne terorizovať a systematicky napadať obyvateľov mesta. Znie to čudne ale hovorím vám. nahrať 200 psov, ktorý utekajú mestom rovnomerne a napádajú ľudí, bez CGI efektov musela byť kameramanská makačka. Niektoré zábery na psov boli monumentálne, klobúk dole. Zaujímavý projekt. Že vraj všetky psi ktoré sa v snímke objavili boli vybrané z útulkov, asi žiadne cvičené... ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

No fuj, hnusné psiská! Tento čoklácky exodus mi prišiel fakt zvrátený, a z celého filmu pociťujem skôr znechutenie ako nejaký obdiv. Najmä posledná pol hodinka mi pripomínala skôr horor, a nie nejakú psychologickú drámu ako sa film až dovtedy snažil viacmenej pôsobiť. Jediné, čo ma na tomto filme bavilo, tak to bol vývoj vzťahu sympatickej Lili a jej otca, no a samozrejme orchestrálne vsuvky. Tie čokle mi išli po celú dobu neuveriteľne na nervy. A že "najlepší priateľ človeka"... ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Feher isten, po nasom Bily Buh natocil reziser Kornel Mundruczo a tematicky pojednava o faune - reprezentovanej psom - ktory je oddeleny od majitelky a tudiz musi sam prezit v uliciach stredoeuropskej Budapesti. Pekne je tu vykreslena surova atmosfera prezitia na vlastnu pest, a hoci ide len o faunu - psa - Mundruczovi som tu surovu atmosferu veril. Tlupy psov su fascinujuce, obcas sa Ramzeszial odohra aj utok psa na cloveka, ale celkovo je to slusny mimoblbowoodsky film, ktory po slusnom madarskom zareze menom Kontroll /2003/ mozem len doporucit. Skoda tych vsuviek s operou, su dost matuce a vnasaju nudu. 60 % ()

Lanark 

všechny recenze uživatele

Mundruczó podobenství je bohužel tak trochu pro kočku. Na jednu stranu mu patří veškerý obdiv za to, že tenhle psinec dokázal ukočírovat, ale bohužel za to zaplatil vysokou cenu, jelikož všechny ostatní linie strádají a plácají sebou na mělčině povrchnosti. Což by nevadilo, kdyby Bílý Bůh byl další neuvěřitelnou cestou po stopách Bílého tesáka a veškeré to kňučení, štěkání a olizování mělo navodit jen pocity roztomilosti a soucitu. Jenže Mundruczó se místo toho pustil do kritického kometáře lidí, bez toho, aby své postavy jako živé lidi vykreslil. Téměř všechny lidské postavy jsou pouhé šablony, do kterých se jednoduše strefuje, protože jsou statické a předvídatelné (jediná výjimka je hlavní představitelka třináctileté Lili, u které je to ale zásluha spíše jejího osobního talentu). V takové chvíli se nemohu ubránit pocitu, že jsem citově vydírán a měl bych přijmout kolektivní vinu, protože...smutné psí oči. A já tyhle hry na první dobrou hrozně nemám rád. ()

aniabo 

všechny recenze uživatele

Ostrakizace menšin, možná, supertajná metafora pes-člověk funguje totiž jen tak trochu. Ať už bojujou sluníčkový lidi za jakýkoliv práva, prostě se psům musí občas vlepit a houknout na ně, žerou granule, a sex s nima mít nikdy nebudem. Takže jasně, ve filmu je trocha osvěty, především je to ale hodina a půl amores perros vystřídaný fakt zábavnym slasherem. Holčička je megaherečka, party scéna je super sondou do teen budapešti, závěr je působivý velmi. Na co se připravit: film je veskrze nadsázkovej a trochu zdlouhavej. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Když se lidská rasa chová pod psa, to není psina, to pak musí počítat s kousanci do těla, které bolí. Žádné haf, haf, jen úderné vrrr, útočné raf, raf. Čirá krvavá apokalypsa. ()

ScorM 

všechny recenze uživatele

Ptákovina, co neví, čím chce být, takže jsou z toho nakonec nejmíň čtyři filmy v jednom. Ten nejlepší z nich, se super hlavní hrdinkou, co jde na party, je bohužel nejkratší. Jinak je to zmatený, nelogický, často vyloženě směšný podobenství o buhvíčem s dobře hrajícími psy. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

80% ... Ako psíčkar sa viem do tohto filmu veeeeľmi vcítiť. Bolo to pre mňa emocionálne silné. A vlastne aj koncepčne celkom inovatívne. Výborná hudba ma sprevádzala filmom. A proste páčilo sa mi to. ;) ()

Redi 

všechny recenze uživatele

Rodinný film o rasistických maďarech, kteří jsou příčinou zplození obávaného gangu na speedu, jejichž největší hrozbou a detoxikačním činitelem je [SPOILER ALERT].............. obávaná trumpeta. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

tři pouze a jen za práci se psy.Nejsem zarputilý pejskař.Samotný příběh byl na odpad.Čas natahovaný nesmyslně dlouhými záběry na něco,kdy to nedávalo smysl a nějak jsem nechápala důležitost toho okamžiku pro děj. ()

Reklama

Reklama