Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavním hrdinou filmového podobenství zpochybňujícího nadřazenost lidské rasy je pes Hagen, který je řízením osudu oddělen od svojí milující paničky, třináctileté Lili, a musí se naučit přežít na ulicích Budapešti. Tam mu ze strany lidí stále hrozí nebezpečí, přesto se Hagenovi podaří získat psí společníky a přežít, aby se ve strhujícím finále postavil do čela dvousethlavé smečky psů a vrátil svým trýznitelům vše i s úroky. (Artcam Films)

(více)

Recenze (69)

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Drama ano, thriller ano, ale především podobenství. A to už ze samotné svojí podstaty nemusí být (a téměř nikdy nebývá) vystavěné na základech realistického příběhu, tudíž brát při hodnocení v potaz logiku jako hlavní kritérium je stejně nesmyslné, jako zařadit mezi odpad pohádku jen proto, že se v ní objevil drak (který prý ve skutečnosti neexistuje, nebo aspoň většina z nás se s ním nikdy nesetkala). U Bílého boha na první pohled zaujme nebývale odvážný eklekticismus, a to nejen žánrový, ale i v práci s konkrétními motivy nejrůznějších kulturních tradic - ze světových literárních inspiračních zdrojů je tu Vyhoďme ho z kola ven Kena Keseyho (vzpoura proti potlačování osobní svobody), Ptáci Daphne du Maurierové (zdánlivě nevysvětlitelné náhle agresivní chování jedné skupiny živočichů), ale hlavně Hrabě Monte Cristo Alexandra Dumase (systematicky naplánovaná pomsta), z domácích maďarských pak např. film Někde v Evropě Gézy von Radványiho (umění, v obou případech konkrétně hudba, vítězí nad primitivním násilím). Možná i tu zmiňovanou xenofobii by tam šlo najít, ale neřekl bych, že se tu jedná o téma nějak akcentované. Důležité je, že tenhle zdánlivý mišmaš drží překvapivě dobře pohromadě. Měl-li to být experiment, rozhodně nebyl zbytečný. ()

Pevek2 

všechny recenze uživatele

Ta paralela mezi chovanim nadrazeneho "Bileho boha" ke vsemu okolo a z toho vyplyvajicich dusledku neni vubec hloupa, ba prave naopak a myslenka, ze umeni muze vratit vysinutou spolecnost zpet do rovnavahy navic nevyzniva ani tak naivne. Problem podobnych alegorii je, jak se zbavit toho, aby nevypadaly tak chtene. A to se Mundroczoovi dari jen zcasti a nejmene na zacatku. K protivnosti vsech postav neexistuje kontrast a jeden by malem ztratil zajem, coz je vzhledem k vypovedi skoda. Stejne tak je skoda predvidatelnosti peripetii i podle mne neujasnene koncepce pohybu kamery. Ale pro ten namet a pro zamysleni nad nim to stoji za to videt. ()

Hepy13 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to vypadalo na pěkný rodinný film o psovi. Dokonce jsem přemýšlel že bych ho doporučil svojí mámě, která má ráda hezké filmy o zvířatech. Teď řikám... rozhodně tohle nesmí moje mamča vidět! Už jsem si zvykl za ty roky sledování filmů že útočí agresivní vosy, obří pavouci, piraně, zmutovaní krokodýli, ale takovej masivní Dogs-attack jsem teda ještě neviděl. ()

pend 

všechny recenze uživatele

Ten film začal celkem nenápadně. V okamžiku "výcviku" ztraceného psa jsem zbystřil a začal jsem tušit, že to nedopadne dobře. Za závěrečný zvířecí masakr by se nemuseli stydět ani italské gore krváky z 80. let. Za zvládnutí takové smečky zaslouží režisér uznání stejně jako představitelka hlavní hrdinky. ()

Hogo Fogo odpad!

všechny recenze uživatele

Nefunkčný film, zrejme malo ísť o pokus o metaforu, ale nepodarilo sa. Čas strávený pri tejto hlúposti vám už nikto nevráti, preto sa jej vyhnite. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Snaha o vytvorenie maďarského filmu, ktorý kombinuje (ale slovo „mixuje“ taktiež môžeme použiť) prvky thrilleru, drámy a hororu. V centrom pozornosti je mladé dievča Lili, ktorá je odtrhnutá od svojho jediného priateľa, psa Hagena. Film potom beží na dvoch rovinách (Lilin život s postupne klesajúcou morálkou // život Hagena, ako sa z neho stane zápasník na nelegálnych súťažiach), ktoré sú v správnom čase spojené. Záver obsahuje niekoľko úletov, každopádne „odzbrojenie“ psov formou hudby je pekným momentom. Názov filmu je silne symbolický. PS.: „Ja nemám psa!“ Tak potom čo je to tam?“ To je slon, nevidíte?“ Osobné hodnotenie: 78% (***) ()

yamk5 odpad!

všechny recenze uživatele

Hlboká dráma, ktorá sa zmení na dosť povrchný slasher. Pseudoumenie podľa šlabikára so všetkými neduhmi maďarského/stredoeurópskeho filmu. ()

sehe 

všechny recenze uživatele

Klobúk dolu pred tým,kto dokáže takto ovládnuť stovku psov.Biely boh má pre mna odkaz o čistej a necistej rase a i ked režisér použil vo filme rôzne zanre a niekdy sa i prehana,tak pre mna psickara,boli i slzy a v závere pocit,že Feher isten si budem pamätať čo znamená a chcelo povedať. ()

0L0V0 

všechny recenze uživatele

Čo sa týka dramaturgie, jedná sa o vynikajúce zvládnutú prácu. Tam, kde scény chcú šokovať, šokujú, tam kde scény majú budovať napätie, budujú. Celý film je natočený v observačnom móde. Viackrát je použitá aj subjektívna kamera, ktorá napomáha k autentickosti postáv a pocitu ich strachu. Jedná sa o čistokrvný triller, kde u diváka vyvolajú silné znepokojenie, napätie, emóciu. Aj tu sa to v poslednej tretine zvrháva a presahuje to do žánru hororu, ale tu zdroj napätia je reálny a nie je vyvolaný nadprirodzenými javmi. Aj tu vidíme rýchly sled udalostí, kedy sú nám predstavené dva ideály postav, ktoré sa postupom vývoja zmenia. Snímok každou minútou rastie na sile a vystupňuje sa to cestou za pomstou. Celková nálada filmu je rôznorodá, až k svojmu finále. Záver filmu chcel svojím gestom poukázať, že všetci sme si rovní. Veľmi znepokojujúci, silný zážitok. 85% ()

pushover 

všechny recenze uživatele

Pro mě velmi milé překvapení. Několik dětských nemocí jsem ochoten odpustit za fenomenální práci se psi a celkovou atmosférou. ()

dogma97 

všechny recenze uživatele

1* za zajímavou slečnu, která by si ovšem zasloužila roli v lepším filmu. Jinak jde o směšně působící nefunkční rádoby alegorii. Budete-li mě chtít řádně potrestat, přinuťte mě zkonzumovat kompletní program festivalu evropských artových filmů, řádně vyfutrovaných z grantů státních výběrových komisí. ()

Doutas 

všechny recenze uživatele

Maďarskej kříženec Lassie, Amores Perros a Hitchcockovejch Ptáků, kterej během svý stopáže vystřídá několik žánrů - od rodinného a sociálního dramatu, přes akční film, až po zombie/slasher horror. A ty davové psí scény? To je prostě mazec, kterej nikde jinde neuvidíte. Podle IMDb hrálo ve filmu 274 psů, což je pro celovečerák světovej rekord. Není to sice žádnej vybroušenej klenot, kterej by se zapsal do dějin kinematografie, ale rozhodně stojí za vidění. Jen ten, kdo těžko snáší filmové násilí na zvířatech, by mohl mít problém – v kině, kde jsem byl, to dva lidi nedali a odešli už v půlce filmu. ()

Kortexo 

všechny recenze uživatele

Tenhle fim není originální ale je poctivě natočený a proto funguje a dobře se na něj dívá... Od všech těch laciných komerčních snímku je tohle poctivý film na který, se dá jít i do kina a nezklame... ()

SAINTS 

všechny recenze uživatele

Film je unikatny formou,napadom a spôsobom realizacie.Pribeh so psami je socialnou alergiou na nadradenost určitej vrstvy.Psy,hlavne ti križeni su zatažou,a ludia sa k nim spravaju pohradavo,agresivne.Tak ako väčšine menšin sa sprava majorita.Pes Hagen potom čo zostane odvrhnity,čeli nenavisti,nasiliu aj aj zneuživaniu.Niektore sceny su silno naturalisticke a hlavne pomsta psov stoji za to.Zaverečnu scenu môžme brat ako akt zmierenia a pochopenia že nezmyselne nasilie nikam nevedia. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Musel som pridať štvrtú hviezdičku, pretože tento film si to právom zaslúži. Nie kvôli scenáru, ktorý povedzme si pravdu, je v podstate jednoduchý a miestami aj naivný, avšak hlavne kvôli prevedeniu a štýlu, akým režisér poukázal na to, ako sa zaobchádza s menšinami a ich právami. A ukázal to krásne na psoch. Nie darmo sa hovorí, bojové plemeno neexistuje, to len ľudia zo psa spravia bojové plemeno. Tu to bolo ukázané nádherne. Samotný postapokalyptický záver už bol trošku pritiahnutý za vlasy, ale budiš. Mladá Zsofia skvelý herecký výkon a tí, čo nakoordinovali toľkých psov k tak skvelému vizuálnemu zážitku, tým treba dať klobúk dole. Slušný maďarsko koprodukčný snímok. 70 % ()

karnifex 

všechny recenze uživatele

Základním problémem pro mě u tohoto snímku bylo, že jsem ho nedokázal vnímat jinak, než dětský film. Ano, kdyby mi bylo 10 let a vysílali ho ve Studiu kamarád, byl bych určitě nadšený (přece si doteď vzpomínám, jak moc se mi tenkrát líbil Goro bílý pes). Jenže oni ho dávaly večer pro dospělé a dokonce v artové produkci - a to je prostě chyba, protože jestli měl tento film vyšší ambice nebo nějaké skryté poselství, nerozluštil jsem je. I scény smečky pobíhající ulicemi Budapešti, které mohly mít aspoň skvělý vizuální účinek, byly natočeny neslaně-nemastně, škoda! Ostatně, další (i když mé ryze soukromé) zklamaní bylo v tom, že záběrů na město a jeho ulice bylo méně, než jsem doufal (šel jsem totiž do kina s vědomím spíše negativních recenzí a utěšoval jsem se, že i kdyby se naplnily, zážitek pro mě budou aspoň obrazy Budapešti, protože to město se mi tolik líbí - doufám, že se tam zas brzo dostanu!). A nakonec přidám poznámku, která se týká hlavního(?) motivu filmu, tedy vztahu lidí a psů. Ten je zde totiž podle mého názoru vyobrazen velmi nepravdivě. Většina členů současné Euroamerické společnosti má ke psům velmi kladný vztah a na ubližování psům je často citlivější, než na ubližování lidem. Mnohým pes nahrazuje partnera nebo dítě, a je hlavním objektem jejich lásky (i když je to možná často láska opičí). Toto téma (na které upozorňuje třeba Michel Houellebecq) je určitě pro "dospělý" film, který chce něco sdělit o současné společnosti, vhodnější, než banálně dětský příběh s nepravděpodobně jednajícími postavami bez hloubky. ()

Mr.Bordan 

všechny recenze uživatele

Pre mňa absolútne otrasný film, s logikou pod psa a scenárom ktorý hádam písal jeden zo štvornohých "hercov". Režisér zrejme pristupoval k tomuto filmu ako ja k baleniu spacáku, snažil sa vtesnať do 2 hodín záplavu myšlienok a emócií, ktoré však vďaka hroznému scenáru na seba nenadväzovali a vytvárali hrozivú pseudohlbokú znášku hovadín. Scéna s "dospievaním dievčaťa" sa zjavila uprostred ničoho, práve keď bola "reč" úplne o niečom inom. A na polícii keď jej otec podá ruku a hneď na to sa rozplače? Ako je možné, že Lassie nevie trafiť domov hneď na začiatku, ale po hodine úmornej a nezmyselnej stopáže sa vráti ako Pes Baskervillský, vyťuká si kód na dverách (zrejme) a roztrhá zlú pani od vedľa? Skrátka a zhola, veľká blbosť. 1 hviezdu dávam kvôli hudbe, výbornej kamere a nevídanej práci so psami (Ja nedokážem prinútiť svojho psa aby obsedel na mieste, nieto ešte takéto doslova krkolomné kúsky). 20% ()

Reklama

Reklama