Reklama

Reklama

Rudá mašina

  • USA Red Army (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Celovečerní dokument Rudá mašina (Red Army) pojednává o Sovětském svazu a o nejúspěšnějším uskupení sportovní historie - o hokejovém týmu Rudá armáda. Příběh, vyprávěný z pohledu jeho kapitána Slavy Fetisova, popisuje přerod národního hrdiny do role politického nepřítele. Film, který zachycuje jak období SSSR, tak i ruské, zkoumá to, jak se ve sportu odráží společenská a kulturní hnutí, a hledá ve vzestupu a pádu týmu Rudá armáda paralely s vývojem Sovětského svazu. Rudá Mašina je pozoruhodný příběh studené války na zimních stadionech, a muže, který se vzepřel mocnému aparátu a umožnil celým generacím Rusů cestu ke změnám. (Falcon)

(více)

Recenze (102)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Odvrácená strana sportu je čím dál zajímavějším tématem, protože každá disciplána má své hvězdy a výjimečné osudy pro film a dokumenty zajímavé. Hokejový tým sovětské sborné v čelé se slavnou pětkou je jedním z těch nejzajímavějších témat moderního sportu. Dozvíme se mnohé o hlavní pětce, opravdu hodně o Fetisovovi a mnohé o Tichonovovi, jedna osobnost střídá druhou a hlavně informace zapadají do obecného povědomí. Už to nebudou otázky "proč neutekli, proč nešli dříve, proč tohle nebo támhleto", tenhle dokument odpovídá na vše základní, i když velice něžně míjí nejosobnější linku (problém mezi oběma obránci) i tu nejodvrácenější (doping v sovětské sborné?). Za všechny ty informace ze zákulisí a kontext, v kterém je nutné hokej za studené války vnímat, velice děkuji. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

HOKEJ DOKÁZAL, ŽE SOVĚTSKÝ SYSTÉM BYL TEN NEJLEPŠÍ… /// Vypadalo to jako dokument pro Američany, aby pochopili. Ale tohle je dokument pro všechny. Aby pochopili. Sláva Fetisov vypráví o tom, co byl pro SSSR hokej. O Tarasovovi a jeho tréninkových metodách, o výjezdech na západ, kde nechápali, jak může být v obchodech v zimě zelenina, ale především o hokeji. Nesmí chybět politika, protože v Sovětským svazu sport nahrazoval válku. A ta studená rámovala všechny úspěchy sborné… Ucelenej sportovní dokument, kterej vypráví o nejlepších ruských hokejistech, kteří sport povýšili na umění. A navíc prožili i americkej sen. Tak mě napadá, že by ten jejich životní osud vydal na zajímavej komiks. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zjistím, kterej obránce jezdil dozadu tak, jako ostatní dopředu. 2.) Zajímá mě, co na „Rudou mašinu“ říkalo číslo 99. 3.) Pamatuju, jak se Fetisov vzbouřil. 4.) Thx za titule „Jemu, tedy IDžORovi“ a „Holesinska.M“. /// PŘÍBĚH ***** ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jedenáct měsíců žili v tréninkovém táboře a 36 nocí byli doma." Jak já je nenáviděl a přitom jsem podvědomě věděl, že sleduju to nejlepší, co mi hokej v životě nabídnul. Zkrátka, když na led vyjela sestava 20 Владислав Третьяк - 2 Вячеслав Фетисов, 7 Алексей Касатонов - 24 Сергей Макаров, 11 Игорь Ларионов, 9 Владимир Крутов, tak to vždycky smrdělo šajbou. Samozřejmě jsem věděl o jejich nevolnictví na Bazach, ale to, že trénovali čtyřfázově s tepovou frekvencí 220 úderů za minutu, mi vyrazilo dech. Kdyby si tyto stroje koupil jediný klub NHL, tak by mu stačilo doplnit je o tři checking line a Stanley Cupy by se jen sypaly. Mně se ten dokument samozřejmě líbil, ale k úplné spokojenosti mi chybělo více záběrů na pověstné kolotoče první pětky a taky nějaké to slůvko od Larionova s Makarovem. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Pro mě je nejvíce zásadní zdůraznit dětem, jak je důležité, aby byly týmovými hráči. Jak je důležité dělat vše kolektivně. Být hrdý na tým, za který hrajete.“ Aneb to, v čem léta žijete, vás ovlivní na celý život (dřív „oběti“ systému, dnes politici…). Pokud máte někdy u dokumentů pocit, že mlátí prázdnou slámu a vlastně neví co říct, Rudá mašina to na diváka hrne horem pádem, spoustu podnětných informací (nečekaně hlavně pro fandy ledního hokeje). Pravdou je, že hlavní zpovídaný, totiž Fetisov, je zajímavá osoba se svou vlastní hlavou a jasným názorem (trošku opozice vůči jeho „nejlepšímu příteli“ Kasatanovovi…mimochodem asi nejpalčivější část dokumentu). Ale nemluví jen oni, vybraní mluvčí mají co říct, a v případě Makarova a Larionova bych určitě těch osobních promluv ocenil i více. Jinak je to hokej/politika na přeskáčku a dohromady (s občasnými ozvěnami osobního života), protože v tomto případě zcela oddělit nejdou. Překvapilo mě ale, jak moc to schytával Tichonov (snad i zaslouženě). Velká spokojenost, dávám solidní 4*. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Síce sa to malo volať skôr Slava, ale ukážkový príklad toho ako ma vyzerať športový dokument. Navyše sa veľmi dobre dopĺňa s výbornym švédskym CCCP Hockey. Pozdravujem unylého Messiho. 90% ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Tak takto se příznivci hokeje a dobré kinematografie točí dokument! Rudá Mašina zaujala hned v traileru a již od začátku dávala tušit, že se nejedná o nějaký narychlo spichnutý žblebt o ruské, pardon sovětské, dokonalosti. Nene, jak již autor dává na zřetel hned na začátku, jde o přiblížení situace minulého režimu západu a Gabe Polsky nic neponechal náhodě a téma zpracoval tak vytříbeně, že dokument skutečně může působit jako ornament po Slavovi Fetisovovi, patrně nejlegendárnějším hokejistovi světa. Film je navíc sestříhaný tak líbivě, že dokáže ohromit a je třeba ocenit američana, který si dokázal o tomto vesměs těžkém období promluvit s tolika lidmi z té doby, respekt! Jsem nesmírně potěšen, že jsem si dokument nenechal v kině ujít...90%... [26.4.2015_Cinestar_Černý most] ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Působivý dokument. Krátký, úderný, všeříkající nejen o tvrdém tréningu a impozantním životu slavných hokejistů s milionovými smlouvami v NHL, ale zároveň o spletité cestě na vrchol, ruské demagogii a propagandě, která kulminovala za doby studené války a za neustálého napětí mezi velmocemi. Aneb sport byla vrcholná politika. Krátká stopáž je tentokrát výhoda, protože na 120 minut by těch zamyšlených pohledů a relativně opakujících se jakkoliv působivých výpovědí hlavních hvězd bylo až příliš. Takhle naprosto akorát. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

O športe, ale aj o politike Ruska za čias najväčšej slávy hokejovej Červenej Armády pod taktovkou krutého trénera Tichonova. Politika a hokej boli v CCCP natoľko úzko prepojené, že napriek dosahovaným úspechom, ani tie najväčšie hviezdy vtedajšieho výberu, nemali šancu na "súkromný" život. Citát:"Dávame Ti špeciálnu ponuku. Vzhľadom nato, že si urobil pre Ruský hokej tak veľa, bol si mnoho rokov kapitánom tohto mužstva, môžeš odísť hrať do NHL a môžeš si nechať 10% z platu. Ostatné peniaze odovzdáš štátu. Jedinou podmienkou je, aby si to nikomu nepovedal, lebo takúto vymoženosť ponúkame len tebe Fetisov". ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Pamätám ako som ich ako decko žral a obdivoval. Veľká škoda, že respondenti režiséra prevalcovali a nepodarilo sa mu z nich vytiahnuť viac. Okrem Fetisova vlastne nikto ani poriadne nemukne. Ale to je asi jediná výtka. Skvelý dokument nielen o hokeji 9/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

S přibývajícími minutami neskutečně poutavý dokument. Škoda že se nepodařilo znatelně natáhnout stopáž, protože prostor by se zde pro to určitě našel. Fetisov musel ve své době být neskutečný pojem a vůbec jsem netušil jak těžké měli hráči pravděpobobně nejlepší hokejové lajny na světě začátky v Americe. Potutelně jsem se usmíval, když si Gretzky a spol. proti nim ani neškrtli. 90% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled do zákulisí hokejového mužstva, které v dobách minulých absolutně dominovalo a bylo považováno za nejlepší tým na světě. Fanoušek tohoto sportu jistě ocení výpovědi Fetisova a ostatních legend sovětského hokeje, případně i jiných osobností, ale určitě mu zůstane rozum stát nad podrazáckým chováním trenéra Tichonova či dalších vysoce postavených lidí, kteří měli velké slovo. Když se podíváte, jak tvrdě Sověti dřeli, 11 měsíců v roce, tak se musíte pousmívat nad tím, že českoslovenští hokejisté, kteří ani zdaleka takto netrénovali, dokázali svoji chytrostí a taktikou rudou mašinu nejednou zastavit. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Ako hokejista a fanúšik musím povedať, že sa jedna o výborný dokument nie len o legendárnej sovietskej 5ke, ale objasňuje aj veľa vecí čo sa týka tvrdého sovietskeho režimu, politiky za studenej vojny, či príchod ruských hráčov do NHL. 90% - 5* ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Záběry na mlčícího Fetisova, který si hraje s mobilem, jsou možná pro někoho zajímavé, ale já jsem jejich hodnotu nedokázala docenit. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Šikovné chlapce se Tarasovovi podařilo vypiplat. V archivních záběrech působil opravdu jako velký průkopník a pohádkový dědeček. Bezesporu nemůže být pochyb o tom, že se jednalo o nejsilnější tým všech dob, a to se vystřídalo několik generací. Za vše mluví statistika. Jakéhokoli turnaje se Sovětský svaz zúčastnil mezi lety 1954 až 1991, tak vždy udělal medaili, přičemž v drtivé většině případů se jednalo o zlato. To byl opravdu dobře promazaný stroj. Sověti prokázali, že nakládat se sportovci takřka jako s divou zvěří, vede ke stejným úspěchům, jako v práce se zvířátky v cirkuse. Trávit 11 měsíců v roce v tréninkovém kempu, to už silně zavání pobytem v pracovním táboře. Je tedy na pováženou, zda vynaložená cena za úspěchy, byla těmto úspěchům úměrná. Celý dokument nepojednává moc o celé historii sovětského hokeje, ale soustředí se spíše na jednu jeho generaci, kde dominoval Slava Fetisov, což je možná trošku škoda, ale neubírá to dokumentu na zajímavosti. Já hltal takřka každou minutu. Tvůrci moc hezky a s vhodným odstupem odprezentovali, kterak to na východě tenkrát chodilo a divák dostal skvělou možnost nahlédnutí do zákulisí velkých úspěchů. Bylo opravdu šílené sledovat ten brutální rozdíl mezi východní a západní filosofií přístupu ke sportu a hlavně k životu jako takovému. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Vjačeslav Fetisov a několik jeho spolubojovníků nám dávají nahlédnout pod pokličku sovětského národního hokejového týmu. Všichni prošli hokejovým tréninkem u Anatolije Tarasova, který se bohužel dostal do nemilosti u Brežněva a na jeho místo nastoupil svorně nenáviděný Viktor Tichonov. Ten zavedl jedenáctiměsíční uzavřený výcvikový tábor, kde se trénovalo čtyřikrát denně a hokejisté se z areálu dostali maximálně o jednom víkendu za měsíc. S manželkami si mohli jen telefonovat, s umírajícím otcem se nedostali šanci rozloučit, vlastní děti je při příjezdu na měsíc dovolené nepoznávali. A pak se to všechno (SSSR nevyjímaje) začalo hroutit... Zajímavé nejen pro hokejové fanoušky. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Napínavý i vtipný, nestranný i výmluvný, nabitý fakty i obrazy. O Rusku toho řekne více než historik s politologem dohromady, navíc rehabilituje právo výjimečných nehraných filmů na velké plátno. Zůstal sice „jen“ u nominace, klidně by však mohl nosit přívlastek oscarový. Celovečerní dokument Rudá mašina přichází do našich kin před hokejovým šampionátem, ale rozhodně není určen jen fanouškům a znalcům sportu. I člověk, který bodyček považuje za nadávku a zakázané uvolnění za nevěru, se chytí. A nepustí.V kouzelném úvodu se klíčový úlovek, někdejší kapitán sborné a později Putinův ministr sportu Vjačeslav Fetisov, mlčky zabývá svým mobilním telefonem, zatímco režisér vysvětluje, co by rád – a po své snaživé přerývané samomluvě se dočká jen úsečného: „Teď něco vyřizuju.“ Scéna, kterou by jiný tvůrce vystřihl, nádherně zdůvěrní vztah filmaře s jeho hrdinou, který se vzápětí rozpovídá: přehledně, věcně, bez emocí, o to působivěji. Film se hltá všemi smysly, díky bohatému obrazovému materiálu i očima. ()

lena60 

všechny recenze uživatele

Po všech stránkách zajímavá podívaná do zákulisí sovětské "sborné". Její dlouholetý kapitán Vjačeslav Fetisov, jenž je hlavním aktérem dokumentu, vzpomíná na rané hokejové začátky, na trenéry Anatolije Tarasova i neoblíbeného Viktora Tichonova, na spoluhráče z legendární pětky Fetisov - Kasatonov - Makarov - Larionov - Krutov či na boj s Tichonovem i politickou mocí o možnost zahrát si na sklonku kariéry kanadsko-americkou NHL. Když jsem tuhle hokejovou ódu na sovětské kouzelníky dokoukala, trošku jsem si posteskla, že jsem se narodila pozdě. Moc zápasů slavné Rudé mašiny jsem neviděla anebo jsem byla příliš malá, abych si na její báječnou hru odnesla nějakou vzpomínku. ()

Reklama

Reklama