Reklama

Reklama

Admirál Nachimov

  • Sovětský svaz Admiral Nachimov (více)

Obsahy(1)

Polovina devatenáctého století, poloostrov Krym v Černém moři. Rusku hrozí útok Turků. V čele ruského loďstva stojí zkušený admirál Pavel Stepanovič Nachimov. Výpravný historický film se soustřeďuje na dva vlečné konflikty: válku s Turky v roce 1853 a obranu proti Angičanům, Francouzům a Turkům o rok později. (MI-380)

Recenze (11)

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Jde o válečný biografický snímek o známém ruském admirálovi P. S. Nachimovovi v době krymské války v polovině 19. století. Film byl v r 1947 v Benátkách oceněn za nejlepší masové scény a herec Alexej Dikij dostal cenu za ztvárnění role admirála Nachimova. Na filmovém festivalu v Lokarnu dostal cenu za nejlepší kameru. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si chtěl po Černovousovi spravit tu pachuť co mi na patře zbyla z rumu z Barbadosu a tak jsem sáhl po tomto. Pošetka, DVD za 10 Kč, Řiťka video... To je něco jako stírací los. Někdy koukáte, že nic a někdy se divíte cože jste si to za pouhých 10 Kč koupili za super los - tedy zábavu. Hned na začátku mne udivilo, že je film nebarevný z roku 1946. DVD cover byl pochopitelně barevný a tak jsem si jen zandával, protože tenhle trik u Řiťky znám, nejednou dokonce u totálního béčka v Řiťce vyrobili pro DVD tak pěkný cover, že měl větší cenu jako obrázek než samotné DVD a s filmem vyobrazené pochopitelně vůbec nesouhlasilo. Jestlipak tam alespoň bude ta tří řadová válečná fragta co je na zadní straně pošetky říkal jsem si... Byla ane jedna. V tomto Rusové zamachrovali a i když tam neuvidíme žádnou extra taktiku a formace lodí (většinou jedou v řadě za sebou) už jen ten pohled na pálící tři paluby naježené děly v oblacích dýmu, který pochopitelně tehdy střelbu doprovázel je fascinující! Film sám se věnuje hlavně postavě Pavla Stepanoviče Nachimova, hrdiny Krymské války. Neznalý divák bude zprvu vyděšen typický ruským afektovaným hraním s teatrálními gesty což je jednak u ruských (hlavně těch starších) filmů typické a také to jde na vrub i stáří filmu. Český dabing je všelijaký - Nachymova dabuje Jiří Hromada a i když je dabér excelentní i on měl problém držet v řeči tu ruskou rozvláčnost... Film je lehce propagandistický, nepoukazuje však na velikost a vůdčí roli strany, ale na fakt, že Rusko napadne jen šílenec a že Rus si svoji zemi vždy ubrání... Ačkoliv nám soudruzi na konci filmu ukázali novou ruskou flotilu (obrněné torpédoborce roku 1946) asi jako připomínku, že Nachimov měl pravdu a za tu potopenou si Rusko vybudovalo novou (i když, kolik těch válečných lodí bylo z USA he?), to hlavní nám zapomněli sdělit. že už za rok po smrti Nachimova Sevastopol padl. Oceňuji výpravu a masové scény. Už jen navléci tolik lidí do britských či Tureckých uniforem z roku 1850 (o ruském loďstvu nemluvě) byl rok po druhé světové válce výkon, který umím ohdodnotit... ! Tři střely a ta třetí jde ve jménu Ducha svatého do prachárny! * * * ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

I v tomhle filmu je kus pravdy o člověku! Jak velký, to záleží na každém z diváků co si z něho odnese! Díky široké nabídce těchto filmů na DVD, je dneska snadno přitupný každému dobrému zájemci o nejrůznější žánry. Výsledně vzato - poučit se, to je přece víc než pobait se. Kolik je v té uvedené větě pravdy, tak to si každý přebere stejně vždy po svém, tak jako zde nabízený film nazvaný ADMIRÁL NACHIMOV. Já víc věřím histografii než filmografii.***(1.10.2010) ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Miluji historii a pravdivé historické filmy. Tento k nim patří. Když pomyslím, že je 63 let starý, pak klobouk dolů před režisérem Pudovkinem. Báječné dialogy a ukázka jak se dějiny opakují. Od roku 1854 se Evropské velmoci nepoučily jak tvrdý nepřítel je Rusko a jakou má jeho lid vynikající duši. (Už jsem o tom mnohokrát psala a nic na tom nezmění, že nám není moc sympatické). ()

Wiliem 

všechny recenze uživatele

Nic víc než jen pouhé převyprávění, a to ne moc záživné, jedné etapy ruských dějin, tedy počáteční fázi Krymské války. Film ztvárňující osobu Pavla Stepanoviče Nachimova, bojeschopného, ničeho se nezaleknuvšího admirála ruského válečného loďstva, je pak určený spíše jako ukázka ruské odvahy a nezdolnosti. Film který osloví spíše jen vlastence a dobové historiky. 55%. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Krymská vojna v 19. storoci, Turci, Rusom velil admiral Nachimov. Reziser Vsevolod Pudovkin patri do sovietkej montaznej skoly v ramci kinematografie. ne, nejsem fanda Sovietskej montaznej skoly, hoci nieco take v ramci kinematografie urcite jestvovalo. Rovnako jestvuje Bangladesska kinematografia  a nejsem jej fanda. Doslova hrozu mi nahanaju slovne spojenia moldvska alebo bieloruska kinemtografia. Take veci uz nedam ani ja, to uz je toxicke slovne spojenie. Takze Pudovkin je znamy filmami ako matka 1926, Konec petrohradu 1927 a Pobeda 1938. Okrem toho je Pudovkin znamy tym, ze ucit tocit bojove sceny Otakara Vavru, to je vec uz dlhodobo znama. vavrova normalizacna trilogia Dny Zrady a Sokolovo - tam cerpal hodne od Pudovkina. Co s atyka samotneho filmu - vynimocne kvalitna tema znamena kvalitny film, Pudovkin sa dotkol  dokonalosti  : 95 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Vojnový film s tématikou rusko-tureckej vojny o čiernomorské vody sľuboval zaujímavé divadlo. To sa vcelku dostavilo. Aj keď Sovieti to s porciou pátosu a prispôsobovaniu si dejinných udalostí prepískli. Samozrejme, že agrosormi boli Rusi, ktorí napadli časť Balkánu, vtedy okupovanú Osmanmi. Ale tu sú Rusi veľkými hrdinami, ktorí sa bránia proti povýšeneckým Osmanom i západoeurópskej vojenskej koalícii. Vojnové scény sú však vzhľadom na dobu vzniku veľmi pekne spracované. Potom sa dej presúva na polostrov Krym, ale na pevnine, na ktorej pokračujú väčšinou delostrelecké boje, to už nie je ono. Alexej Dikij v hlavnej roli je málo charizmatický. ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Film - paradox. Jaký byl Pudovkin nápaditý režisér, to se projeví jen v několika málo scénách alespoň trochu nápaditým střihem. Jinak je to prostě skoro vymydlený filmeček. Dějiny se v Sovětském svazu falšují jak to jen jde. Je-li nutné ukázat carský režim v odpudivém světle, hned jsou červi v mase, ale pro pozdvižení morálky se carské námořnictvo ukáže v co nejlepším světle. Admirál Nachimov je milován svými námořníky, o rozkazech nejvyššího velení vůbec nepochybuje, byť nejsou z nejrozumnějších a za vlast bojuje na moři i na souši. Vše je čisťounké, fungující a naprosto nereálné. Agitka jak hrom, škoda jen, že válka skončila dříve, než Pudovkin film dokončil. Ty vlajky sovětského námořnictva třepotají na konci trochu zbytečně. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Historická válečná biografie ze sklonku života jednoho, alespoň podle tohoto snímku, významného sovětského admirála. Nic naplat, už z počátku příběhu je patrné typicky sovětské oslavování. Místy je ještě vidět technika němého filmu, ale co se týče výpravy, sovětští tvůrci si dali opravdu záležet. S ohledem na temnou minulost Sovětského svazu by mě docela zajímalo, co stálo za vznikem hned rok po válce. Na svou dobu je to ale natočeno vskutku precizně a velkolepě. Nebál bych se tento počin prohlásit za filmový klenot. ()

Tormentor665 

všechny recenze uživatele

Je krátce po válce a Sověti si bousí zuby na Irán a úžiny. A dejte si pozor, drazí Angličané, kdybyste tomu snad chtěli zabránit, ruský námořník trefí na dvě rány prachárnu a je s vámi konec! ()

Reklama

Reklama