Reklama

Reklama

Tati, chyť mě

  • Velká Británie Catch Me Daddy
Trailer

Obsahy(1)

Lidská srdce se zatvrdila a vřesoviště zdivočela... Pozoruhodný debut bratří Wolfeových (Daniel režíroval, scénář napsal společně s bratrem Matthewem), který po svém premiérovém uvedení na filmovém festivalu v Cannes sklidil nadšené kritiky, je žánrově těžko uchopitelný film, který lze asi nejlépe popsat jako temný, sociálně laděný thriller. Jeho protagonistkou je Laila, mladá žena pákistánského původu, která je společně se svým skotským přítelem Aaronem na útěku před blíže neurčenou hrozbou. V patách jim jsou dvě skupiny nebezpečně vyhlížejících mužů a teprve postupem času si uvědomujeme, že je ve hře otázka rodinné cti a že se schyluje k velkému zúčtování... Příběh, zčásti pojatý jako western, odehrávající se na yorkshirských vřesovištích, svou autentičností a celkovým pojetím v mnohém připomíná filmy Andrey Arnoldové (Red Road, Fish Tank, Bouřlivé výšiny, American Honey) a to nejen díky účasti jejího dvorního kameramana Robbieho Ryana. Vizuálně působivý film má vynikající soundtrack (Tim Buckley, Nicki Minaj, Patti Smith, Exuma). Před kamerou rovněž debutující Sameena Jabeen Ahmedová za své ztvárnění Laily získala několik cen. (Česká televize)

(více)

Recenze (27)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

(49th KVIFF) Kdyby se scénář od určité zlomové chvíle příliš nespoléhal na náhody (nepravděpodobné potkávání se pronásledovaných a pronásledujících), neměl bych asi problém jít s hodnocením ještě výš. Krásně natočený (převážně) thriller s výbornými hereckými výkony. Zprvu není úplně jasné, "vo co přesně go", ale po nějakých dvaceti/třiceti minutách začne až překvapivě napínavá naháněčka po městečku a jeho okolí. Chování vybraných postav se místnímu divákovi může zdát občas až nesmyslné, ale věřím, že pakistánští imigranti mají poměrně značně odlišnou mentalitu než řadový Západoevropan, takže mi to nečinilo nejmenší problém. Jo a je to místy docela drsňárna :) Příjemné překvapení. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Velká pecka, která se bude těžko zařazovat do škatulky a Robbie Ryan nadále obhajuje status předního kameramana syrových realistických snímků ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Žánrově neuchopitelný a já byla také jak v sedmém vidění a nevěděla jsem, která bije, ale druhá polovina to dala do kupy a pak jsem sledovala už jen, jak to dopadne. Asi bych to každému nedoporučovala, protože je to i podané zvláštní formou, na kterou nejsem zvyklá. Ach ti imigranti, jeden aby se v nich vyznal? ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Největší problém jsem měl se začátkem a koncem. Začátkem, protože jsem zprvu nechápal, kdo co jak proč, divák je rovnou vržen do děje, tedy do honičky a naháněčky. Koncem, protože nemám rád filmy, které končí minutu před koncem, přijde mi to trochu jako autorská onanie, hele jak je můj film umělecký. Nicméně mezi tím se nachází napínavý, skvěle natočený film. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Po pecke Wild Bill je toto druhá záležitosť z Ostrovov, ktorá ma veľmi po nekonečne dlhej dobe silno oslovila a idem s hodnotením naplno, hoci, aby som bol úprimný, scénka foter vs Laila a uvzlykané ''I'm your Chum Chum...'' mi tak neuveriteľne pila krv, že som dokonca pomýšľal nad troma hviezdičkami! ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Mladý pár (Pákistánka a Skot) na zběsilém útěku před dvěma auty pronásledovatelů, přičemž v jednom jedou čtyři Pákistánci a ve druhém dva bílí drsňáci. Film na pomezí akčního thrilleru a westernu (jakkoliv to zní šíleně) sleduje utíkající i pronásledovatele, přičemž obě skupiny jdou přes mrtvoly. Divák do konce čeká, o co tu vlastně jde. A pak přišel závěr, díky kterému jsem musel jednu hvězdičku ubrat. Takovéto konce prostě nemám rád. ()

Davered 

všechny recenze uživatele

Morbidni fascinace hnusem a voda na mlyn vsem nacionalistickym (jinymi slovy, neonacistickym) vymastencum. Namet rozhodne neni nerealisticky, detaily a chovani postav ale uz ano. Odporny, krajne nesympaticky kalkul, ktery bych radsi byval nevidel. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Střet kultur není vždy zalitý sluncem. 1)  Spoiler. Snímek se nesmlouvavě vyjadřuje ke kulturním rozdílům liberální Evropy a pákistánského rodového pojetí cti. S osudovou daností ve smyslu pákistánské tradice se perou všichni aktéři - dívka, která si chce volit partnera podle vlastní úvahy, její bratr i nakonec i její otec._____  2)  Postupně se odkrývají jednotlivé motivy a divák začíná chápat, o co jde a co se tu děje. Z tohoto hlediska vzato má největší zážitek ten, kdo o filmu nic neví._____ 3)  Mimořádnou roli hraje skvělý soundtrack._____ 4)  Dal bych čtyři hvězdičky, ale je to moc velká depka._____ 5)  Bezvýchodnost, v níž se na konci filmu ocitá Lailin otec, přesně vystihuje její prosba o slitování: Dad, I'm still your chumchum! ()

aniabo 

všechny recenze uživatele

Vizuálně top film, ta Sameena je od začátku nejpřirozenější herečka světa, s těma svejma svetrama, melírama a bordelem na ksichtě, stejně tak je geniální interiér maringotky s motýlkama a horkou čokoládou, ačkoliv prvních dvacet minut člověk netuší, co se děje, film je pastvou pro oči a čumění proto naprosto stačí. V postupujícím čase precizně naporcované explicitní násilí, neuvěřitelné herecké výkony a takové napětí, že při posledním Daddy, I'm your chumchum mám náběh na trauma. Síla. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Hříšnou, nehodnou dceru. Vidíš rudě. V hněvu. Túruješ gong gangu. Líheň chřestýšů. Nocturno s nožem. Torturu jinému vnímání pravidel. S krkavčím výkřikem. ()

Qitek 

všechny recenze uživatele

Film, který ve mě rezonuje ještě týden po shlédnutí. Syrové, napínavé, zdrcující svou tíhou. Když vydržíte, odmění se vám depresí. Otázka je, jestli o ni stojíte. ()

Chudobka 

všechny recenze uživatele

Asi jsem málo trpělivá, ale vadí mi, když se dívám 30 minut na film a netuším, o co jde. Nebo jsem třeba nedůvtipná. Možná to zkusím ještě jednou, ale na první zhlédnutí mě film neoslovil. Soundtrack je ovšem nádherný! ()

theSaint 

všechny recenze uživatele

Počátečních 30min pro mě bylo čirým utrpením a velmi silně jsem uvažoval, že opustím sál.. Ovšem to by mi bylo na filmovém festivalu poněkud trapné (jiní se neostýchali) a tak jsem držel a ono se vyplatilo.. Zhruba po 35-40min příběh nabral na zajímavosti a ze závěru mi nabíhala husí kůže! Spousta diváků s nervy nevydržela a ve velkém počtu opouštěli sál. Syrové drama, které není pro každého. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Možná to filmaři dneška mají těžké, když už toho bylo tolik natočeno. R tak možná o to usilovněji někteří chtějí zaujmout svou originalitou. Přijít s něčím, co tu ještě nebylo. Tenhle režisér a scénárista v jedné osobě přišel s nápadem muže, co si u pisoáru čůrá na ruce. Nevídané je to natolik, že si s filmu odnáším to a nic víc. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Odpudivá realita současné Británie prolezlé Paki a podobnými. Film je natočen bravurně, ale již nikdy znova!(max.70%) ()

Caa 

všechny recenze uživatele

Film jen pro silné povahy. Sice se v násilí nevyžívá a krev nestříká až do kamery, ale je to opravdu náročné sousto. ()

SAINTS 

všechny recenze uživatele

Skvely film,ktorý by si zaslužil ovela lepšie hodnotenie.Je to klubový artovy film pre náročneho divaka.Laila je pakistanske dievča ktoré si nájde britskeho bieleho chlapca a chce žiť svoj život po svojom,len aby tak mohla žiť musí utiesť od otca a rodiny.V Pakistanskej kulture je aj niečo podobné ako "zabitie zo cti" čomu našinec asi len tažko porozumie.Každopádne velmi autentický,realisticky a surový pohlad na medzirasovu a multi kulti lásku,nie ako tie slniečkárske z dielne Netflixu. ()

Reklama

Reklama