Reklama

Reklama

Anima Mundi

(festivalový název)
  • USA Anima Mundi (více)
Dokumentární / Krátkometrážní
USA, 1992, 28 min

Obsahy(1)

Legendární snímek s doprovodnou hudbou multiinstrumentalisty Philipa Glasse. V délce 28 minut zde Reggio vyjadřuje své vidění planety Země jako živoucího organizmu, ohroženého konáním lidského druhu. Film oslavuje bohatou a různorodou faunu a flóru naší planety. (oficiální text distributora)

Recenze (36)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Do třetice všeho dobrého spojení dvou mistrů obrazu a zvuku na téma života na Gaie, pro >pána tvorstva< planetě Zemi. Byť s kratší stopáží jde o další silné podobenství, tentokráte o světě, životě a duchu zvířat, dnes utlačovaných a ničených ve jménu práva silnějšího... - - - P.S. Stejně tak jako u předcházejících i tentokráte vynikající soundtrack jako svébytné hudební dílo v diskografii Philla Glasse... ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Příroda jako duše světa s vlastními pravidly, vlastním řádem, který je v ohrožení. Úchvatný je především temporytmus jednotlivých sekvencí podbarvených skladbami Philipa Glasse. ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

40% - Přehlídka nádherných záběrů na zvířátka podbarvená hudbou Philipa Glasse. Z celku je bohužel cítit touha dělat umění. Mně ale nestačí jen sestříhat obrázky rozličné fauny, kterých jsou plné přírodovědné dokumenty, a pustit pod to pár hudebních tracků. Glassova umělá elektronická hudba navíc v kontrastu s přírodními scénami působí jako pěst na oko. Zkoušel jsem tedy vypnout zvuk, a pustil jsem si k filmu jinou hudbu. Od Bacha po Ligetiho, vše bylo mnohem působivější než Glass, a tento pokus mi odhalil, jak jednoduchý přístup patrně Reggio zvolil k vytvoření atmosféry, která se mi zdála tak laciná… Poselství na závěr v několika jazycích pak mi připadlo jako hrozná křeč. Jedna hvězda za kameru a další za rozumnou minutáž. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavé dílko, nesoucí rysy Rggiovo tvorby. Zatímco v "qatsi-trilogie" se Reggion a Glass vypořádávají s lidmi, zde vystavují na odiv krásy přírody, jako by to byla alternativa k jeho ostatním filmům. ()

Flakotaso

všechny recenze uživatele

Pár záběrů zvířat pospojovaných podivnou nelibozvučnou hudbou? Nechápu to nadšení, v dnešní době je to podle mě už přežitek. Stokrát radši si pustím nějaký pořádný přírodovědný dokument od BBC. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Takové Powaqqatsi o zvířatech, bylo to sice celkem koukatelné, ale už jsem viděl mnohem hezčí dokumenty o přírodě. A vzhledem k tomu, že ani dvakrát nemusím minimalistickou hudbu, pochybuju, že si to někdy pustím podruhé. Momentálně mě nenapadá nic víc, co bych k tomu řekl. ()

Turiec 

všechny recenze uživatele

Anima Mundi (Duša sveta) je ďalší z dokumentov Godfreya Reggia podfarbený hudbou Philipa Glassa. Tentoraz zo sveta zvierat. Pre mňa najzaujívavejšou časťou boli mikroskopické (jednobunkové) živočíchy. Ak nebudete v tej správnej nálade, je veľká pravdepodobnosť, že vás to uspí, aj keď je to veľmi krátky film. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

technické prostředky se od doby vzniku dokumentu výrazně změnily a je to znát. I v průměrném dokumentu najdete mnohem kvalitnější záběry a hudební stránka vše nezachrání. A bohužel ani nemá extra žádnou vypovídající hodnotu a obrázky mi mnohdy přišly jakoby naskádané bez ladu a skladu. Jinak je to příjemná mozaika, ale na dnešní poměry už jen průměrná. Slabé 3* [ PŘÍBĚH: 0 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

SallyZen 

všechny recenze uživatele

Kombinace Reggio - Glass prostě funguje. Jsem moc rád, že Reggio zpracoval i téma říše zvířat a nenechal soustředění jen a pouze na lidském konání a člověku. Trochu mě ale mrzí, že Anima Mundi nemá delší stopáž. Určitě by tento obsah snesl hodinu, ne-li stejně jako Koyaanisqatsi. Každopádně snímek je přehlídkou úžasných záběrů, střihu a především naprosto skvělé hudby, přičemž vše spolu tvoří koherentní a impozantní celek. 80% ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

V podstate bezpecne sledovanie podfarbene celkom slusnou Glassovou hudbou,avsak nicim az tak nadmieru nie zaujimave. Proste iny, podstatne krajsie natoceny dokumentarny film na aky sme zvyknuty. Mozno by to chcelo nejako stmelujucu myslienku. 3,5/5* ()

Ak.žena 

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem přečetla knížku Marka Váchy: Šestá cesta a nejsem si úplně tak jistá, jestli za dojem z filmu vděčím pouze filmu, nebo jestli za něj může spíš souvislost s poselstvím této knihy. Dojem je to tzv. "3D" - tělesný (líbilo, líbilo se mi to. krásné záběry, obdiv, rozmanitost, údiv, vzácnost), duševní (ne, zvířata a příroda obecně nejsou součástí života člověka, ale člověk je součástí života přírody) a duchovní (síla Božího díla a přesvědčení, že prostě není možné, aby to všechno, celý ten prastarý příběh života byl jen náhodným, neukotveným "čímsi"). A já 3D ráda. Hvězdička dolů je trochu daň knížce. ()

Estrellita 

všechny recenze uživatele

Nádherné záběry, zejména zvířátka jsou krásná! Práce neživé přírody a svět pod mikroskopem ale příliš nezaostávají. Jenom hudba mi někdy připadala docela mimo. 80% ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Faktor úžasu nad vhledy do mikro- i makrosvěta trošku zeslábl s vývojem kamerové techniky a množstvím nevídaných obrazů, které do nás dnes hrnou přírodovědné TV kanály. Co zůstalo, je nápaditost, svěžest a dokonce humor (kterým smrtelně vážná Qatsi trilogie zrovna neoplývá) ve způsobu, jakým jsou archivní záběry sestříhané a propojené s Glassovou muzikou. I díky krátké stopáži je Duše světa přístupnější než ostatní Reggiovy filmy, ideální pro první seznámení s jeho tvorbou. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že je zde poznat zakázkovitost snímku (vytvořeno pro italské Bulgari), protože se mi celou dobu zdálo, že tohodle Philipa Glasse už jsem někde slyšel. Ale jinak... zvířátka! 70 % ()

Reklama

Reklama