Reklama

Reklama

Další život mého otce

  • Maďarsko Utóélet (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Mózes je nesmělý, nejistý mladík, který dokončil studium teologie a žije s rodinou v zapadlé vesnici. Má poněkud komplikovaný vztah se svým autoritativním otcem, pastorem, který ho nebere příliš vážně a chová se k němu přezíravě. Jednoho dne otec náhle zemře, jeho duch se však začne Mózesovi jako jedinému z pozůstalých zjevovat. Mladík se všemožně snaží přijít na kloub tomu, jak by otcův duch mohl dosáhnout klidu, a zřejmě poprvé v životě je postaven do situace, kdy musí vzít věci pevně do svých rukou. Zároveň získává příležitost svůj vztah s otcem změnit. Energický debut režisérky a scenáristky Virág Zomboráczové nevšedním způsobem zpracovává téma truchlení a vyrovnávání se se ztrátou blízkého člověka. Snímek s prvky magického realismu osvěžujícím způsobem kombinuje žánry a mísí humorné až bizarní momenty s dramatickými. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (20)

berusche 

všechny recenze uživatele

Maďarské drama se snaží konkurovat jakýmkoli typickým zástupcům žánru. Má logiku, slušné prvky dramatu a postavy mají svůj smysl. Celý snímek vás nutí přemýšlet o tom, že nedokonáno jest znamená nápravu, ať už v jakékoli podobě. A hlavní hrdina se během slušné podívané (nebo spíš zamyšlené) snaží o to, aby tahle změna byla očividná. Jeho prožitek je autentický, jeho role jak v příběhu, tak mimo něj, není obtěžující (jak pro koho). Nicméně, dalo by se říct, že tlačit na pilu se někdy vyplatí, proto není příliš k dobru, že některé obrazy pozbývají nakonec smyslu a že spádovost děje je značně utahaná. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Hranice mezi ironií a vážnem je někdy těžko určitelná. 1) Lehká nevtíravá ironie ve stylu: chceš, ber, nechceš, nech být, je hlavním kladem jinak trochu odosobněného celovečerního debutu 29leté scénáristky a režisérky Virág Zomboráczové. 2) Protivný egocentrický otec se asi divákovi do srdce nezaryje, ať už je živ anebo se vyskytuje jako duch. Jeho zajímavý syn Mózes se ujal nevděčné role vyvést diváky z bahna maďarské všednodennosti podle vzoru svého biblického jmenovce. Na rozdíl od něho však má trochu problémy s charismatem, i když 34letý hudební skladatel a teď už tedy i herec Márton Kristóf se nenásilným způsobem docela snažil a i svou štíhlou postavu ukázal. ()

Reklama

hippyman 

všechny recenze uživatele

Maďarskou kinematografií víceméně netknutý, vyrazil jsem na hodinku a půl nasát něco festivalových uhrů. A jak už tomu bývá, když mám pramalá očekávání, dostaví se výjimečný zážitek. Směsice žánrů hrála střídavě na rozdílné struny a vyvolávala tu melancholii, tam výbuchy smíchu a celkově zanechala více než příjemný dojem z "milého" debutu (!) mladé režisérky a scénáristky v jedné osobě. A k tomu palec nahoru za kameru. Köszönöm a 80%. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Hodně slušný maďarský kousek a zároveň debut, co si pohrává s černým humorem, který mi tady každopádně hodně sedí. Zároveň se mi moc líbilo, jak si film pohrával s filmovými náladami. Chvíli je film poměrně dobře vtipný a trefný, aby následně byl depresivní, až smuteční. To všechno ale má smysl a v závěru filmu o tom diváka jednoznačně přesvědčí. Musím říct, že z Maďarska se čím dál tím častěji setkávám s originálními a nápaditými černohumornými filmovými kousky a tento nebude výjimkou. Na jednu zemi je to pravděpodobnost až nezvykle vysoká a dobře jí tak. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Velice překvapivý kousek, a to nejen při pohledu na zemi původu, jejíž filmaři excelují v podstatně odlišných žánrech. Je to zejména kvůli pojetí humoru, který je vlastně docela prvoplánový a téma zdánlivě vyčerpané, ale přesto proti vší logice funguje skvěle a jedna vypointovaná scénka s výborně načasovaným gagem střídá druhou. Čeští tvůrci by za takový film zabíjeli, u nás totiž pokusy o komedie končí většinou právě onou prvoplánovostí. ()

Galerie (27)

Související novinky

49. MFF KV – záblesky ze soutěžních sekcí

49. MFF KV – záblesky ze soutěžních sekcí

05.06.2014

Po tiskové konferenci zaplavily web MFF KV v intervalu pouhých pár minut dlouho očekávané programové zprávy. Hlavní festivalový program přinese sedm světových a pět mezinárodních premiér. O… (více)

Reklama

Reklama